Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.07.12 0 0 678

Bár nem engem szólítottál mint érintett válaszolnék én is.

Kaptam valakitől egy képsorozatot egy elég förtelmes kinézetű, tengerparton fotózott halformájú valamiről.

Én ezeket a képeket bátorkodtam betenni a topicba.

Valaki kiderítette róla, nagyon helyesen, hogy az nem is hal, hanem valami "műalkotás".

Ezekután jött X olvtárs és leteremtett engem, hogy hogy képzelem, ilyen képeket iderakni?

Én illedelmesen elnézést kértem és közöltem a valóságot, hogy amennyiben ismerem a képek eredetét, eszembe sem jutott volna idetenni.

Ezután rohant a modihoz és mószerolt egy jót.

Ennyi.

Én az ügyet ezennel lezártnak tekintem és a topicot most azonnal törlöm a "Kedvencek" közül.

További jó topicolást és halevést mindenkinek.

Előzmény: oiuz (676)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.07.12 0 0 677

afSiH!

HALi Oiuz!

HALas napot! 5letelésed elgondoltató... Szombaton nem jártál Baján?

(676)-osodra: Boar és Dy hsz.-ei között a 664-669 hsz. lett kimoderálva.

afSiH!

Előzmény: oiuz (675)
oiuz Creative Commons License 2006.07.12 0 0 676

HALi Dydand!

 

afSiH

 

Megkérdezném, hogy MIVAN?

Ki és mit írt amit moderáltatni kellene? VAgy nem is ez történt?

 

Nem találom, hogy min hábororgtok? Rajtam?

 

Írd meg nekem légyszíves a hsz. számot, hogy tudjam miről van szó!

 

Köszi!

 

oiuz

 

afSiH

Előzmény: Dydand (674)
oiuz Creative Commons License 2006.07.12 0 0 675

Reggeltet!!!!!

afSiH!

 

Tisztelt Boarhunter Haltárs!

 

Tudom, hogy ez egy nyitott topik, és hogy mindenki olvashajt meg írhatja, de azért és csak megkérem Önt, hogy legyen kedves közölni az Ön és az Ön által elkészített halas ételek pontos tartózkodási helyét!

Esetleg véletlenül arra járnék és ugye engem mint topiknyitót csak beinvitálna egy kis halászlére esetleg sülthalra....

Ígérni csak azt tudom, hgy sokat eszek.... nagyon sokat.....

 

Várva válaszát!

 

oiuz

 

afSiH

 

ui: ezen nyomon elindulva vajon szervezünk e valamikorra egy közös halevést??????????????

Csak gondoltam csak......

 

 

 

Előzmény: Boarhunter (670)
Dydand Creative Commons License 2006.07.12 0 0 674
Egyetértek, gyerekes az egész.
Előzmény: Boarhunter (671)
Törölt nick Creative Commons License 2006.07.12 0 0 673

Rá se rántsatok.

Nem egy jellembajnok, az fix.

De én is tévedtem tudatlanságomban.

Azért felnőtt ember létemre fordított helyzetben nem hiszem, hogy ilyesmiért moderátorért kiáltanék.

Előzmény: varadit (672)
varadit Creative Commons License 2006.07.11 0 0 672

 

 Egyetértek! Iszonyú, hogy milyen kis ÁVH-s időkre emlékeztető spiclik vannak. Mennek árulkodni az "óvónéninek", hogy fuj mit láttam, óvónéni kérem, törölje ezt meg ezt meg ezt, mert ez nem való a topikba... Jujj, látni sem bírom!

 És az "óvónéni" pedig teljesíti is "Pistike" kérését! :-( 

Előzmény: Boarhunter (671)
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.11 0 0 671
Ja, és nem lenne hátrány, ha legközelebb a topicnyitó döntené el, mi való a topicba és mi nem...
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.11 0 0 670

Mivel lemaradtam idén is egy íjászverseny miatt a Bajai Halászléfőző fesztiválról, rendeztem egyet magamnak :-)))

 

Ez volt a mai menü, holnap Halászlé lesz, pontyból, kárászból és kb. egy kiló amúr ikrából...

Dydand Creative Commons License 2006.07.02 0 0 663
Hmmm, törpe, milyen jó is az! Én így külön nem vettem észre, hogy higítaná a levet, bár az én véleményem nagyon nem mérvadó, mett -sajnos- évente egyszer-kétszer jutok törpéhez csak és azokat sem mindig teszem halászlébe.

Soha nem szoktam paszírozni;) Az ikrát-tejet én is az utolsó 5-10 percben teszem csak a léhez.
Előzmény: Boarhunter (659)
EdelweissIstvan Creative Commons License 2006.07.02 0 0 662

Csak információnak szántam

varadit Creative Commons License 2006.07.02 0 0 661

 

 És akkor mi van? Én más halat is.

Előzmény: EdelweissIstvan (660)
EdelweissIstvan Creative Commons License 2006.07.02 0 0 660
Szeretem a tonhalat !
Boarhunter Creative Commons License 2006.07.02 0 0 659

A gond az, hogy én 35 km-ről cipelem haza a halat, és a halasomtól azt kérem, hogy bontsa ki, azaz -magyarul- belezze ki,

Ja, így más. Mondjuk egy rendes fejbeverés után már nem fog szevedni, és így nem vesztenéd el a vért meg a bontás élményét.

Én elég hamar hazaérek a halastól, fejbecsapni sem engedem a halat, nehogy megalvadjon a vére. Itthon elkábítom, lepikkelyezem, aztán úgy szúrom meg a mellúszók között hogy az epe véletlenül se sérüljön, előrevágok az állig és a bogrács fölé tartva kivéreztetem. Utána hasítom hátrafelé, és a belsőségből csak a beleket meg az epét dobom el, a többi megy a halászlébe. Az úszóhólyagot kibököm persze. Így sokkal ízesebb lesz a lé, mintha többször átmosott színhúsból passzírozással csinálsz valami sűrű ám jellegtelen ízű "mártást".

Az ikrát, tejet csak az utolsó tíz percben teszem bele, és ha van pár törpém, azokat is.

BTW törpe. Nem tapasztaltátok még, hogy "hígítja" a levet? Nem tudom hogy csinálja, talán beveszi az ízeket, de ahelyett, hogy erősebb íze lenne tőlük a lének, kissé jellegtelenebb lesz. ?????

Előzmény: Dydand (654)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.07.02 0 0 658

afSiH!

 

Köszönöm jókívánságodat! A HALak némán tűrték remekelődésüket.

"Egy pici még" halkocsonya maradékra jelentkezem, mert HALat, - de mást sem - ettem ma még... 

Kellemes jó éjtet!  

Előzmény: Dydand (657)
Dydand Creative Commons License 2006.07.02 0 0 657
afSiH!

Most kaptam kedvet egy kis fincsi halkocsonyához (mert maradt egy pici még...)

Esetleg valaki kér még?:)
Dydand Creative Commons License 2006.07.01 0 0 656
OFF

Kulináris Kolléga nagyon sok szép Péterezést kívánok innen a távolból Nektek!
Gratulálok a gyerkőnek és remélem HALlatlanul finoman fog sikerülni az általatok elkészített HALremek!
Üdv: dy

ON
Előzmény: kulináris kóstológia (655)
kulináris kóstológia Creative Commons License 2006.06.30 0 0 655

afSiH!

 

Szia Dy!

 

Szombati aktív kollégaként bejelentkezem még ma, pénteken: Péterünk névnapját bográcsos HALászlével ünnepeljük délután, - miként képileg +jelenítetted is sajátotokat, - bajai módra, házilag gyúrt gyufatésztával!:-)

Lányos élő pontyhoz lett szerencsém a Fogarasi úti Tescoból:, már tisztítása közben látszódott az ikrával teltsége, s lám bejött! Párja 1 hortobágyi pontyocska lészen a mélyhűtőből, kettőjük tömege 2,7 kg. 

Aggodalomra ok nincs!: Mi, HALbarátok, még nem HALtunk ki, legfeljebb ritkán HALlatunk magunkról...!

Üdv.! afSiH! 

Előzmény: Dydand (647)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 654
Igen, normál esetben (pikkehlyezés, bontás sorrendben) így is van. A gond az, hogy én 35 km-ről cipelem haza a halat, és a halasomtól azt kérem, hogy bontsa ki, azaz -magyarul- belezze ki, így nem szenved egy kupánütéssel az alatt az idő alatt, míg Veszprémből hazaérek. Így viszont -ha akarom ha nem- a pikkelyezés után mosnom kell (sajnos ezért is véresebb a vágódeszka, hiszen akkor már ki van bontva a hal).


Amúrt amúgy nagyon szeretem, és meg fogsz lepődni: én ettem már amúrból nagyon-nagyon finom halászlét (mondjuk az kizárólag amúrból készült). De igazad van, már pácolva várják a holnap delet, amikoris megsütöm a két patkót roston:)
Előzmény: Boarhunter (653)
Boarhunter Creative Commons License 2006.06.30 0 0 653

Ezek szerint nem szereted az amúrt? :)))))

 

Ez túlzás, jóformán minden halat szeretek.(Mondjuk a pettyes busa nem indítja el a nyálelválasztásom)

Az amúrt viszont bele nem tenném a halászlébe a világ minden kincséért sem. Hozzá nem ad semmit a lé ízéhez, a húsa főve semmitérő, csak a helyet foglalja a bográcsban.

Ha amúrom van, jól megfűszerezem és sütöm valami módon, soxor tepsiben,szalonnával megtűzdelve, tejföllel bekenve, így élvezhető az amúgy jellegtelen húsa.

Más. Pikkelyezés után esetleg én is leöblítem a halat, de bontás után már nem. Amúgy meg nem nagy tragédia, ha néhány pikkely kerül a lébe.

Előzmény: Dydand (639)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 652
Halízűt? :))) (csak poénnak szántam, ne haragudj!)
Előzmény: comad (651)
comad Creative Commons License 2006.06.30 0 0 651
Felcsigáztál. Megyek is, eszem egy joghurtot :-(((((
Előzmény: Dydand (649)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 650
Amúgy ezt sosem értettem igazán: ha egyszer én pikkelyezem a halat akkor hogy tudom úgy belerakni a bográcsba/fazékba, hogy ne maradjon rajta pikkely? Mármint akkor valakinek valahogy le kell mosni a ráragadt pikkelyeket (mert hiába simítom le kézzel, vagy hiába húzom le késsel mindig marad rajta), Te ezt hogy oldod meg? Pikkelyestől teszed fel főni?
Előzmény: comad (648)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 649
Mégegyszer leírom: a vágódeszkát és az előkészítő pultot mostam le :)
Előzmény: comad (648)
comad Creative Commons License 2006.06.30 0 0 648
Nem is tudom. Én nem szoktam a halat mosni, sőt az alágyűlt véres levet beleteszem a halászlébe.
Előzmény: Dydand (646)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 647
Látom minden Kolléga aktív, így akkor folytatom:













A hal bepakolva a fazékba















Alul hagyma-felül hagyma















Vízzel tele















Forrni kezd















Belekerül a paprika
















Fiú volt, azért kellett hozzá egy kis ikra....
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 646
Feleségem most hívta fel a figyelmem arra a nem elhanyagolható tényre, ami a fényképeken is látszik. Nevezetesen az, hogy a több, mint 100 éves családi vágódeszkánkat a halfeldolgozás közben többször is alaposan lemostam és az előkészítőpult többi részét is többször tisztítottam:)

No, tényleg készítem azt a fröccsöt:)))
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 645
Nnna, elő lett készítve őszépsége, íme:








Ekkora volt eredetiben (a kés pengéje 21 cm + markolat...) Nehogy azt gondolja bárki is, hogy szépen előkészítve veszem, hát jöjjön a feldolgozás menete....












Pikkelyezés után így fest a finomság











A fej kettévágása így történik nálam












A fej kettévágása (és a szilványok eltávolítása) után ilyenek a fejrészek













A hagyma is fel lett aprítva (igen, zöldségdaraboláshoz Santokut -japán szakácskést- használok)












A halszeletek előkészítve (a farok is fazonra nyírva) besózva pihennek.

Amíg a só megteszi a magáét én készítek egy finom vörös fröccsöt, addig is jó mulatást minden halkedvelőnek!:)


Üdv: dy
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 644
Eredetileg rozmaringos-jellegűre gondoltam (mégelőtte arra, hogy egyszerűen bevonom halszósszal) A kaprot amúgy is imádom, lehet, hogy a végén az lesz:)
Előzmény: comad (641)
Dydand Creative Commons License 2006.06.30 0 0 643
Nem. De nem is a fűszerezésről, kiegészítőkről volt szó, hanem a húsról és a tésztáról.

Írtam, hogy nem megsértődni...
Előzmény: TTAMAS (642)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!