Tudom, hogy ez egy nyitott topik, és hogy mindenki olvashajt meg írhatja, de azért és csak megkérem Önt, hogy legyen kedves közölni az Ön és az Ön által elkészített halas ételek pontos tartózkodási helyét!
Esetleg véletlenül arra járnék és ugye engem mint topiknyitót csak beinvitálna egy kis halászlére esetleg sülthalra....
Ígérni csak azt tudom, hgy sokat eszek.... nagyon sokat.....
Várva válaszát!
oiuz
afSiH
ui: ezen nyomon elindulva vajon szervezünk e valamikorra egy közös halevést??????????????
Egyetértek! Iszonyú, hogy milyen kis ÁVH-s időkre emlékeztető spiclik vannak. Mennek árulkodni az "óvónéninek", hogy fuj mit láttam, óvónéni kérem, törölje ezt meg ezt meg ezt, mert ez nem való a topikba... Jujj, látni sem bírom!
És az "óvónéni" pedig teljesíti is "Pistike" kérését! :-(
Hmmm, törpe, milyen jó is az! Én így külön nem vettem észre, hogy higítaná a levet, bár az én véleményem nagyon nem mérvadó, mett -sajnos- évente egyszer-kétszer jutok törpéhez csak és azokat sem mindig teszem halászlébe.
Soha nem szoktam paszírozni;) Az ikrát-tejet én is az utolsó 5-10 percben teszem csak a léhez.
A gond az, hogy én 35 km-ről cipelem haza a halat, és a halasomtól azt kérem, hogy bontsa ki, azaz -magyarul- belezze ki,
Ja, így más. Mondjuk egy rendes fejbeverés után már nem fog szevedni, és így nem vesztenéd el a vért meg a bontás élményét.
Én elég hamar hazaérek a halastól, fejbecsapni sem engedem a halat, nehogy megalvadjon a vére. Itthon elkábítom, lepikkelyezem, aztán úgy szúrom meg a mellúszók között hogy az epe véletlenül se sérüljön, előrevágok az állig és a bogrács fölé tartva kivéreztetem. Utána hasítom hátrafelé, és a belsőségből csak a beleket meg az epét dobom el, a többi megy a halászlébe. Az úszóhólyagot kibököm persze. Így sokkal ízesebb lesz a lé, mintha többször átmosott színhúsból passzírozással csinálsz valami sűrű ám jellegtelen ízű "mártást".
Az ikrát, tejet csak az utolsó tíz percben teszem bele, és ha van pár törpém, azokat is.
BTW törpe. Nem tapasztaltátok még, hogy "hígítja" a levet? Nem tudom hogy csinálja, talán beveszi az ízeket, de ahelyett, hogy erősebb íze lenne tőlük a lének, kissé jellegtelenebb lesz. ?????
Kulináris Kolléga nagyon sok szép Péterezést kívánok innen a távolból Nektek! Gratulálok a gyerkőnek és remélem HALlatlanul finoman fog sikerülni az általatok elkészített HALremek! Üdv: dy
Szombati aktív kollégaként bejelentkezem még ma, pénteken: Péterünk névnapját bográcsos HALászlével ünnepeljük délután, - miként képileg +jelenítetted is sajátotokat, - bajai módra, házilag gyúrt gyufatésztával!:-)
Lányos élő pontyhoz lett szerencsém a Fogarasi úti Tescoból:, már tisztítása közben látszódott az ikrával teltsége, s lám bejött! Párja 1 hortobágyi pontyocska lészen a mélyhűtőből, kettőjük tömege 2,7 kg.
Aggodalomra ok nincs!: Mi, HALbarátok, még nem HALtunk ki, legfeljebb ritkán HALlatunk magunkról...!
Igen, normál esetben (pikkehlyezés, bontás sorrendben) így is van. A gond az, hogy én 35 km-ről cipelem haza a halat, és a halasomtól azt kérem, hogy bontsa ki, azaz -magyarul- belezze ki, így nem szenved egy kupánütéssel az alatt az idő alatt, míg Veszprémből hazaérek. Így viszont -ha akarom ha nem- a pikkelyezés után mosnom kell (sajnos ezért is véresebb a vágódeszka, hiszen akkor már ki van bontva a hal).
Amúrt amúgy nagyon szeretem, és meg fogsz lepődni: én ettem már amúrból nagyon-nagyon finom halászlét (mondjuk az kizárólag amúrból készült). De igazad van, már pácolva várják a holnap delet, amikoris megsütöm a két patkót roston:)
Ez túlzás, jóformán minden halat szeretek.(Mondjuk a pettyes busa nem indítja el a nyálelválasztásom)
Az amúrt viszont bele nem tenném a halászlébe a világ minden kincséért sem. Hozzá nem ad semmit a lé ízéhez, a húsa főve semmitérő, csak a helyet foglalja a bográcsban.
Ha amúrom van, jól megfűszerezem és sütöm valami módon, soxor tepsiben,szalonnával megtűzdelve, tejföllel bekenve, így élvezhető az amúgy jellegtelen húsa.
Más. Pikkelyezés után esetleg én is leöblítem a halat, de bontás után már nem. Amúgy meg nem nagy tragédia, ha néhány pikkely kerül a lébe.
Amúgy ezt sosem értettem igazán: ha egyszer én pikkelyezem a halat akkor hogy tudom úgy belerakni a bográcsba/fazékba, hogy ne maradjon rajta pikkely? Mármint akkor valakinek valahogy le kell mosni a ráragadt pikkelyeket (mert hiába simítom le kézzel, vagy hiába húzom le késsel mindig marad rajta), Te ezt hogy oldod meg? Pikkelyestől teszed fel főni?
Feleségem most hívta fel a figyelmem arra a nem elhanyagolható tényre, ami a fényképeken is látszik. Nevezetesen az, hogy a több, mint 100 éves családi vágódeszkánkat a halfeldolgozás közben többször is alaposan lemostam és az előkészítőpult többi részét is többször tisztítottam:)
Ekkora volt eredetiben (a kés pengéje 21 cm + markolat...) Nehogy azt gondolja bárki is, hogy szépen előkészítve veszem, hát jöjjön a feldolgozás menete....
Pikkelyezés után így fest a finomság
A fej kettévágása így történik nálam
A fej kettévágása (és a szilványok eltávolítása) után ilyenek a fejrészek
A hagyma is fel lett aprítva (igen, zöldségdaraboláshoz Santokut -japán szakácskést- használok)
A halszeletek előkészítve (a farok is fazonra nyírva) besózva pihennek.
Amíg a só megteszi a magáét én készítek egy finom vörös fröccsöt, addig is jó mulatást minden halkedvelőnek!:)
Eredetileg rozmaringos-jellegűre gondoltam (mégelőtte arra, hogy egyszerűen bevonom halszósszal) A kaprot amúgy is imádom, lehet, hogy a végén az lesz:)