Szinte biztos, hogy simán és gyorsan megadják, amiatt ne aggódj.
59 napra lesz, és ha van rá esély hogy 3 hétnél tovább mardsz (ami mint látod nem nehéz) akkor mindenképp érdemes előre felvenni. A repjegyet vagy legalábbis a foglalást viszont kérhetik hozzá.
köszi a sok infót!! igazából az időmbe beleférne akár 4 - 5 h hét is.. este néztem a további lehetőségeket vizum ügyben.. lehet,hogy kérvényezek egy ilyen 57 (vagy 59,már nem is tudom ) naposat és akkor végülis nyugisabb lenne az egész. ez hogy működik? úgy értem ,ha beadom hogy szeretnék vizumot, akkor mennyi idő alatt döl el, és van olyan,hogy nem adják meg? mert a repjegyet a héten meg szeretném venni és ahhoz jó lenne tudnom a tuti időpontokat..
Ha marad a 21 nap és ez nem fér bele mind, akkor először Coront iktasd ki, mivel az plusz macera megközelítésileg, és El Nido elég hasonló (és az a szebb).
A Tabuk-Bontoc út helyett még sokkal szebb lehetne a Bangued-Balbalasan-Bontoc útvonal, ami Viganhoz közelebb is kezdődik, de közlekedésileg macerásabb.
Ezekhez képest a Bontoc-Baguio út sokkal kevésbé érdekes, és Baguio maga egy ronda város, tehát arra ne pocsékolj időt!
sziasztok ! belemerültem a tervezgetésbe.. amit mondtál W.L , a soksok szigetről és a 21 napról kicsit jobban átgondoltam :) valószinüleg ( kb.100%) hogy igazad van. szóval még ki sem hült a tervem,már módosításokra szorult. végülis palawan és luzon szigetekre esett a választásom. autó bérlésről mi a véleményed ezeken a szigeteken? tudsz esetleg valami körülbelüli árat mondani ? köszi a linket az időjárásról -esőröl , én is rápillantottam :)
A Fülöp-szigetek klímája vidékenként/szigetenként más és más, van ahol statisztikailag októberben esik szinte a legtöbb eső, de máshol meg nagyon keveset esik ugyanakkor.
Itt nézegetheted a statisztikákat (precipitation):
Lassan de biztosan átfogom nyálazni a sok sok leírást itt a fórumon, csak elotte lenne egy gyors kerdesem, oktober elejen/kozepen tervezek 2-3 hetre menni, ajanljatok ebben az idoben vagy sem? illetve van-e valami spec ajanlas egyedul utazonak kint? :)
ez csak kiinduló pont ,hogy mi az amit szeretnék látni.. 3 hét elég rövid, de igazából mászkálósra tervezem az egész utamat. de nem akarok minden szigetet teljesen bejárni, csak azokra a helyekre mennék ami tényleg érdekel :)
Észak-Luzonon a "kötelező" helyek Vigan, Banaue és Sagada, de sokkal több jó hely van még.
Mindanaón vannak érdekes helyek és az az ország legkevésbé turistás része, de 3 hétbe úgysem fér bele. Mellesleg el sem tudom képzelni, hogy képzelted annyi időbe az általad felsorolt összes szigetet belepréselni. Jó ha Manila, a 3 említett luzoni hely és Észak-Palawan belefér szerintem.
amúgy meg jópár évet visszagörgettem már a fórumon :P kicsit sok is volt az infó egyszerre .. meg lehet türelmetlen is vagyok kicsit :/ ja,és luzonnal akartam kezdeni, nem larnacával :))
köszi :) rápillantottam a miheztartás végett a repülős lehetőségre, 47 eurót dobott a gép . az jónak számít? mivel mindanaot nem említetted a legtutibb helyek között, gondolom nem lenne érdemes amiatt kerülni?! vagy? manilába érkezik ugyebár a gép, ezenkívül pagsanjant gondoltam még a szigeten.. aztán mennék is tovább. északi részén te mit ajánlanál?
Szerintem az ország két legjobb része Észak-Luzon és Palawan, és te azokból az előbbit teljesen ki tervezed hagyni.
A Visayák nekem nem jöttek be, túlnépesedett, természetileg nagyon lepusztított szigetek.
Akkor már inkább strandolj és búvárkodj Palawánon.
Palawánból Sabahba nincsen legális átjárás.
Manilából repülhetsz Kota Kinabaluba, vagy a mindanaoi Zamboangából mehetsz hajóval egy éjszaka alatt Sandakanba. Utóbbit én megtettem az ellenkező irányban, de ha amúgy nem érdekelne Mindanao, akkor az elég nagy kerülő.
egy kisebb körutazást tervezek ázsiában. fülöp-szigeteken ezeket a szigeteket szemeltem ki :
larnaca
mindoro
apo
boracay
bohol
panglao
cebu
palawan
ha van valami amit kihagytam,pedig nem kellene ,akkor szóljatok :) 21 napot szánok erre a részre. palawanról pedig kota kinabalu felé hagynám el az országot. utazott már valaki erre felé fülöpszgtkről malajziába? ha igen mivel és mennyi idő alatt sikerült ?
Bangkokról sem azt mondtam, hog a reptér! A fő szálláskörzet, a Khao San Road környéke lesz tele velük.
Manilában SOKKAL kevesebben lesznek, de így legalább koncentrálódnak pár szállóban.
Ha ez lényeg, akkor egyszerűen menj a LP által leginkább listázott/ajánlott olcsó szállásra (Malate Pensionne), és ott dormitryba költözz. Az a legjobb esélyed! ;-)
De kerüld a Townhose nevűt mert az szutyok és a személyzet lop a szobákból.
Lp útikönyved csak megvan már?
Ha nincs, nekem van egy többletem a Dk-Ázsiából (South-East Asia on a Shoestring)! ;-)
W.L. ,köszi a tippet a másik topikról ! amúgy azért nem fog visszatartani az úttól,ha nem sikerül rábukkannom valakire (remélem legalábbis :) ).... de úgy nyugisabban indulnék ! manilába szeretnék érkezni, megígéred,hogy ott is telelesz a reptér hátizsákos utazókkal akik majd mind az én utitársaim akarnak lenni ? :D
Hááát, szerintem nagy szerencse kell ahhoz, hogy ezen a fórumon útitársra lelj, pláne olyan hosszabb útra. Tehát megjegyezném, hogy ha egyedül repülsz mondjuk Bangkokba, akkor ott ezernyi hátizsákos turistával találkozol majd mindjárt érkezés után, és ott is találhatsz még útitársat. Vagy útközben. Tehát túlzottan ne stresszej miatta - sokan vágnak neki egyedül, és az nem jelenti azt, hogy végig egyedül is utaznak.
sziasztok ! utitársakat keresek hátizsákos utazáshoz ,novemberi indulással . még sosem voltam ázsiában, a fülöp-szigeteken kívül többek között indonézia, thaiföld is érdekelne. ha valaki velem tartana, vagy van egy csapat akihez csatlakozhatnék, akkor írjatok!
Palawan szerintem ideális hely lehet egy szép nászúthoz. A legszebb részek Busuanga, Coron és El Nido környéke, a legjobb szállásaink az eldugodt Port Bartonban és Sabangban voltak, ezek nászutas szállásnak is nagyon jók, mégis olcsók. Erről kicsit bővebben írtam az 1081. bejegyzésben.
A költségekről konkrétan, mi 4 hét alatt 2-en 800 ezer forintból jöttünk ki, beleértve repjegyet, vízumot, biztosítást, szuvenírt is. A szállásokat körültekintően válogattuk, de nem a legolcsóbbakat, egyébként semmit se tagadtunk meg magunktól. 2-3 hét csak Palawanon maradva (tehát nem repkedve szigetről szigetre) olyan 5-600 ezer fotintból oldható meg, úgy saccolom. Sok múlik a repjegyen. Hongokngba hihetetlenül olcsó jegyeket lehet kapni (idén egy másik úton 115 ezer Ft/főért utaztunk Budapestről), onnan pedig Cebu Pacific Manilába az olcsó választás.
Szívesen segítek még, írj a tmsbrunner@gmail.com címre.
Pattaya és Phuket Thaiföld legeslegzsúfoltabb tömeghelyei, azoknál nyugisabb (és szebb) helyet Thaiföldön sem nehéz találni, nemhogy a Fülöp-szigeteken.
Palawan gyönyörű, de "földi paradicsomi" értékét az én szememben erősen rontja a korallszirtek szinte víz alatti sivataggá bombázott állapota.
"Alvásra használható de olcsó" szállások akár már napi 10 dollártól is vannak, persze én nem olyanokban akarnék nászutazgatni. A kiválasztott szállás ára fogja főleg meghatározni a teljes költséget, tehát erről kellene először döntened. Szerintem elsősorban Busuanga (Coron), El Nido, Port Barton és esetleg Sabang környékén keresgélj.
A repjegyek oda-vissza és fejenként kb 200ezerből kijöhetnek, és ha spóroltok, a szálláson túl fejenként napi 10-20 dollár is elég lehet akár kajára és helyi közlekedésre. Persze egy elszigetelt luxusüdülőben a kaja-pia is sokkal drágább lenne, és ha búvárkodni is akartok, az további plusz.
Olvasgattam a topicot és nagyon megtetszett mindaz amit írtatok róla. 2012 február /március/ vagy árpilis könyékén keresünk nászútra uticélt, amiben a legjelentősebb szempont az volt, hogy ne legyen tömegturizmus, ha már nyakunkba vesszük a világot, gyönyörű homokos partok legyenek, tényleg mint a földi paradicsom. olvasva a topicot mindezeket megtaláljuk itt, viszont szeretnék segítséget kapni Tőletek, akik már gyakorlottak. Mekkora összegből lehetne kihozni 2 vagy 3hetet repjeggyel, szállással, mindennel?
Egy darabig nézegettük Thaiföld Phuket, Pattya részét. de túl tömegesnek tűnik. Itt nem látok sehol tömeget, főleg ahogy olvastam Palawan angy részt érintetlen ilyen szempontból.
Aki tudna segíteni repjegyekkel kapcsolatban hogy lenne a legolcsóbb illetve mi az, amit leginkább érdemes megnézni, milyen útvonalat érdemes követni, mik azok a szállások amik olcsók,de még alvásra használhatóak, ezeket mind megköszönném.
Egyáltalán érdemes-e benne gondolkoznom, ki tudnánk -e fizetni,vagy csak egy álom marad, ahova szeretnénk eljutni.
Szeretnénk érdeklődni a Fülöp szigeteken tett körutazásatokról, ha lehet emailben:).Tudunk Nektek írni valahova?:) Gyönyörűek a képeitek, csodaszép lehetett!
Olyan embereket keresek akik komolyan érdeklődnek a fülöp szigetek iránt, esetleg hosszab időre szeretnének oda menni, illetve a nyelvet tanulják. Különösen a nyelvtanuláshoz keresek tanárt/tanulótársat. Én 5 hétig voltam ott és szeretnék visszamenni hosszab időre. van2@vipmail.hu
Köszönöm a tippeket és az "útleírást". Mi fordított sorrendben tervezzük az útvonalat, de mindenképpen megfogadjuk a tanácsaidat. Szerintem a Honda bayt ki is hagyjuk. Puorto Princessára is csak a legszükségesebb időt hagyjuk. A fő célpontok Sabang, Port Barton, El Nido és Coron lesz.
"Az indulas idopontja 8 oraban volt feltuntetve. Szokasunktol elteroen, kicsit korabban kimentunk a molora (ami egyben egy etterem is egyebkent). A holgy fogadott is: 'A komp 8kor indul, Sir. Vagy fel 9kor. Esetleg 9kor. Addig nyugodtan egyenek valami reggelit.' Igy is tettunk.
9kor meg se hire, se hamva nem volt kompnak.
Valamivel kesobb megjelent Ricardo, egy helyi jellegzetesseg (kesobb irok rola par szot). Felismert minket, oda is jott jopofizni, es kiderult, sok mas mellett o egyben felelos az El Nidoba indulo utasoker is (ahova tartottunk). Megmutatta a kompunkat is, ami valojaban egy kis banca volt, de ahhoz eleg nagy, hogy ne tudjon bejonni a molo vegere. Aztan eltunt, az ido meg csak telegetett.
Kesobb lattam, ahogy a helyi halaszoktol csonakot probalt szerezni, amivel azt a nehany utast es csomagjait ki tudja szallitani a komphoz. Ez meg tartott egy ideig, aztan egyszercsak intett, hogy menjunk a cuccainkkal. A csonak, amit talalt, majdnem elsullyedt, mire mindenki becuccolt (kb 15 ember + csomagok). Csak lassan tudott menni a hajo fele, elol igy is folyt be a viz, amit az ott ulo angol srac rezignalt tekintettel vett tudomasul.
Mar 10 fele jart az ido, amikor megjelentek 'coast guard' feliratu egyenruhasok a hajon, hirtelen surges tamadt es mindenkinek mentomellenyt osztottak ki. Ezek a mogorva emberek elvittek 2 matrozt, es meg vartunk egy darabig. Kozben Ricardo ott rohogcselt nehany helyi utassal, akik kozul az egyik szerintem jegy nelkul jott. Majd visszatert a ket matroz es elkezdett beindulni az elet. Valaki eltunt alul, ahova egyebkent a csomagjainkat is behajigaltak, es felmordult a motor. A sofor, akinek napszemuvegebol hianyzott az egyik lencse, kocogtatni kezdte a muszereket, de tovabbra is mind a 3 fuggolegesen mutatott, gondolom ez az 'ok' jelzes. Egy masik, izompolos, neha egy, maskor ketto csavarhuzoval rohangalt, es idonkent elunt a gephazban.
Volt egy harmadik matroz is, o volt a legerdekesebb. Fejkendojevel, lesult borevel es bajuszaval pont ugy nezett ki, ahogy a Malaka-szoros kalozait szoktak abrazolni az ujsagok. Nos, ez az ur, az egesz ut soran gazolajat szivott at gumicsovon, eloszor egy nagy tartalybol nehany kicsibe, aztan a kicsikbol valahova a hajo aljaba. Amikor levegovetelnyi szunete volt, ragyujtott.
A kormanyost Gyuszi sose engedne az Aster kormanyahoz, egesz uton rangatta a kormanyt, a hajo orra hol 45 fokot jobbra ment, hol ugyanennyit balra. Ha nem motoros, hanem vitorlas hajo lett volna, akkor gondolhattam volna, hogy krajcol, de a szel sem stimmelt, mert bo felszel volt.
Egyebkent balra lejtett az egesz banca.
A jo pont? A jegyben benne volt az ebed, ami rizs es csirke volt."
Mi egy éve nászuton voltunk a Fülöp-szigeteken, és nekünk is Coron, Busuanga és Palawan tetszett a legjobban azok közül, amit láttunk. Ha újra a Fülöp-szigetekre mennénk, az alighanem ez a rész lenne.
Nem tudom, hogy repülőjegyet lehet-e neten foglalni, mi minden jegyet helyben vettünk, kb 1 nappal az út előtt, és nem mondhatnám, hogy drága lett volna, olyan 2000 peso körüli árakra emlékszem. A legnagyobb fapados a Cebu Pacific, az ő honlapjukat érdemes lehet megnézni.
Szállást se foglaltunk előre sehol, de pár helyen kellett volna. Volt, hogy csak a 3-4-dik helyen kaptunk szobát, vagy hogy csak viszonylag drága szoba maradt. Ilyen volt Coron Town, El Nido és Puerto Princesa. Nagyon tetszett és kedvesek Coron Townban a Village Lodge nevű hely, Port Bartonban közvetlenül a parton az Elsa's Resort, Sabangban az eldugott Dab Dab Resort és Puerto Princesában a Casa Linda Inn. Az Elsa's és a Dab Dab talán a két legkellemesebb szállásunk volt az egész út alatt, pedig benne se volt a RoughGuide útikönyvben, hanem a jeepney-n ajánlották. Néha így lehet a legjobb helyeket megtalálni.
Nagyon tetszett a Coron-sziget és az El Nido körüli island hopping, az előbbi jobban, mint az utóbbi, és jóval kevesebben voltak ott. Honda Bay is szép, de ott nagyon sok a turista, kicsit már műanyagszagú az egész és szerintem csak messze az előző kettő mögött kullog látványban is és korallban is. Honda Bayben pl volt hogy csak mentőmellényben engedtek búvárkodni, és olyan is, hogy csak egy körülhatárolt strandszakaszon, ami elég fura volt a sokkal lazább Coron után.