Keresés

Részletes keresés

neroka Creative Commons License 2006.01.31 0 0 404

Állj egy alma fa alá,ha a fejedre pottyan akkor megtudod. Newton is akkor kezdett elgondolkodni rajta.... Minden tömeggel rendelkező tárgyak között ható erő. Függ a tárgy nagyságától/tömegétől/.Minten tárgy között hat. kölcsönösen vonzák egymást,ez az erő alapjába véve kicsi, de a földgolóbisunk akkora nagy tömeggel re

ndelkezik,hogy minden tőle kisebb tárgyat jelentős erővel vonz magához.

Szerintem a tömegtől van! A holdon például Amstrongék azért tudtak olyan nagyokat ugrálni,mert a holdon kisebb a grav.erő.

Előzmény: boysee (403)
boysee Creative Commons License 2006.01.31 0 0 403
Szerintetek mitől van a gravitáció?
cm121 Creative Commons License 2006.01.14 0 0 402

BME, ELTE, DE, SZTE. Jó mind. Mindegyiken vannak jó tanárok. Igaz, ami igaz, ha azt mondják fizikus, nekem mindig a BME F épület jut eszembe, mivel a BME-n végeztem (nem elméleti) mérnök-fizikusként.

Abból a szempontból mégis a BME-t javasolnám, mert:

1. Ipari területek felé is el lehet kalandozni

villamos

optikai (Furakawa - optikai kábelek stb.

lámpás (Tungsram - GE Lightening)

nukleáris (PA Rt.)

mobilos (Westel)

2. Teljesen elvadult térelméleti dolgokkal is lehet foglalkozni (és doktorálni)

3. Egyszerűen át lehet hallgatni az ELTE-re (és viszont - Ott van DGy.).

Előzmény: cum ea (388)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 401
Te meg az adófizetök zsebén ülsz, mond meg mit csinálsz azért?
Előzmény: mmormota (400)
mmormota Creative Commons License 2006.01.14 0 0 400
Akár lehetne is... Csak az illető magasabb szinten nyomja a halandzsaát, így befektetőket is szerzett az ötletéhez.
Előzmény: NevemTeve (391)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 399
Öszintén megmondva, már évek óta engem másfele vitt el a tudomány szele, nem tudok jó tippeket mondani. Talán mások besegítenek?
Előzmény: Józan Paraszt (398)
Józan Paraszt Creative Commons License 2006.01.14 0 0 398

Iszugyi, köszi a választ! Én csak abból indultam ki, hogy elég hosszú csőben, ha a folyásban lévő folyadékot hirtelen lezárjuk, létrejön az "ostorcsapás-hatás" ami a manométereket is tönkreteheti. Ez is egyfajta oda-vissza rezgés. Ebből gondoltam hogy van sebessége. Persze nyilván más a sebessége egy nyomáshullámnak /pl. hang terjedése a vízben/ , mint az egyszerű folydogálásnak. De csak van ez utóbbinak is valamiféle megközelítő folyamat-leírása?

Ha tudnál linket esetleg?

Előzmény: iszugyi (397)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 397
Nem jó az elképzelésed. Én szimuláltam vizes oldat modelleket, nagyon bonyolult a viz szerkezete. Semmi esetre nem lehet a viz molekulákat golyóbisoknak tekinteni egy bizonyos átmérövel. Van a vizben egy ún. vizkristály szerkezet, ami a hömérséklettöl, meg persze attól is függ, mi van benne feloldva. Rengeteg computer szimulációk vannak a szakirodalomban a vizröl és vizes oldatokról.
Előzmény: Józan Paraszt (396)
Józan Paraszt Creative Commons License 2006.01.14 0 0 396

Sziasztok! Van egy probléma, légyszi segítsetek. A víz folyási mechanizmusa hogyan zajlik molekuláris szinten? Én, nevemhez méltóan úgy gondolkodom, hogy a vízmolekulákat golyókkal helyettesítem. Ezek valamekkora távolságra vannak egymástól, a kölcsönhatások függvényében. Ez az első kérdés: mik ezek a kölcsönhatások? Vonzás, taszítás?  Mekkora a molekulák távolsága?

Aztán a folyás mechanizmusa: ha pl. a balszélső golyót nulla idő alatt elmozdítjuk balra, az maga után húzza a többit, láncreakció-szerűen. Létrejön egy oda-vissza rezgés? Mekkora ennek az oda-vissza hatásnak a sebessége és frekvenciája?

Lehet hogy egy hidrodinamikát végzettnek ez egy egyszerű kérdés, nekem sajnos nem az.

Előre is köszi : JP

iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 395
Az elméleti fizikánál a legjobb ajánlat, mindig a saját önálló eszedet használni.
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 394
A Millennium dijat majd meg pályázom, a magam módjára.
Előzmény: Simply Red (390)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 393
Nem csak az rúgja fel a fizika törvényeit, hanem Iszugyi is, elkezdve a gravitációval.
Előzmény: NevemTeve (391)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 392
Az Iszugyi egy német egyetemen végzett (Mainzban). Tölem megfogadhatod Simply Red ajánlatát, az nem zavar engem. De kérdezd azért meg hogy ö hol és mit végzett, hogy meg tudjad ítélni, mit ér az ö véleménye?
Előzmény: Simply Red (390)
NevemTeve Creative Commons License 2006.01.14 0 0 391
Ez is a te találmányod, igaz?:
Index - Tech - Felrúgja a fizika törvényeit az új energiaforrás
Előzmény: iszugyi (389)
Simply Red Creative Commons License 2006.01.14 0 0 390
Kérdezd meg iszugyit, hogy ő hol végzett. Na, oda semmiképpen se menj.
iszugyi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 389
Például úgy, hogy a hidrogén atom összeomlik stabil neutronná! Ez ugyan nem hideg fúzió, de rengeteg energiát állít elö. Általánosabban, a héjelektron bele esik a magba.
Előzmény: Gnudist (386)
cum ea Creative Commons License 2006.01.13 0 0 388
Ha az elméleti fizika érdekel legjobban, melyik egyetemet ajánljátok? ELTE, DE ,SZTE?
mmormota Creative Commons License 2006.01.13 0 0 387

hogyan csinálja a Nap? ;-)

Nyilván egy új variációs elvet alkalmaz. A Lagrange multiplikátor pedig kiadja a hidegfúziót.

Előzmény: Gnudist (386)
Gnudist Creative Commons License 2006.01.13 0 0 386
Mester! Taníts minket, hogyan csinálja a Nap? ;-)
Előzmény: iszugyi (385)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 385
A Nap okosabb, máshogy csinálja!
Előzmény: mmormota (383)
Gnudist Creative Commons License 2006.01.13 0 0 384
Pistike kólájától én nem félnék :-) Megpróbáltam utánakeresni, hogy tényleg mitől jön létre ez a jelenség, és eléggé úgy néz ki, hogy még nincs rá minden igényt kielégítő elméleti magyarázat (persze lehet, hogy csak rossz helyen kerestem; remélem errejár majd egy hozzáértő :-).
Előzmény: bormester (381)
mmormota Creative Commons License 2006.01.13 0 0 383

hiszel a nagyhömérsékletü fúziós ostobaságban?

A Nap pl. úgy tűnik hisz benne...

Előzmény: iszugyi (382)
iszugyi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 382
Gnudist: " ..arról van szó, hogy folyadékban (itt nehézhidrogénes acetont használtak) ultrahangokkal apró buborékokat lehet kelteni, amik aztán összeroppannak, és az ekkor keletkező lökéshullám a buborék belsejében nagyon nagy energiasűrűséget/hőmérsékletet okoz (ezt amúgy tényleg lehet látni, szépen világítanak a buborékocskák). Taleyarkhan-ék azt várták/várják, hogy ez a hőmérséklet elég a D+D fúzióhoz." Te részecskefizikus, el szokod néha hinni az amit mondassz? " .. a buborék belsejében nagyon nagy energiasűrűséget/hőmérsékletet okoz ... hogy ez a hőmérséklet elég a D+D fúzióhoz." Nem csodálkozom, mert Te is az ITER híve vagy és hiszel a nagyhömérsékletü fúziós ostobaságban?
Előzmény: Gnudist (380)
bormester Creative Commons License 2006.01.13 0 0 381
Köszönöm.

Mitől keletkezik ottan olyan baromi hő? Szóval, amit egy műkedvelő ilyenkor nem ért a hírben az, hogy mi számít: az anyag, az ultrahang, a buborék, hogy az pici. Zajlik-e fúzió a kólámban? Kell-e számítani rá, hogy a szomszédék rosszcsont Pistikéje, vagy itt valami nagyon nehezen kiaknázható jelenség van (úgy tűnik, mert dolgoznak rajta egy ideje, de mintha csak az igazolás lenne nehéz, nem a reakció).
Előzmény: Gnudist (380)
Gnudist Creative Commons License 2006.01.13 0 0 380
Háát, ez még mindig nem működik. Pedig a szonolumineszcens módszer az nagyon ígéretesnek néz ki, de úgy látszik, hogy mégse eléggé :|
Röviden: arról van szó, hogy folyadékban (itt nehézhidrogénes acetont használtak) ultrahangokkal apró buborékokat lehet kelteni, amik aztán összeroppannak, és az ekkor keletkező lökéshullám a buborék belsejében nagyon nagy energiasűrűséget/hőmérsékletet okoz (ezt amúgy tényleg lehet látni, szépen világítanak a buborékocskák). Taleyarkhan-ék azt várták/várják, hogy ez a hőmérséklet elég a D+D fúzióhoz.
A probléma ott van, hogy a reakcióban neutronok keletkez(né)nek, amiket detektálni lehet(ne), és egyelőre ezt nem sikerült. Illetve láttak neutronokat, de a szépségen sokat ront, hogy az eredeti verziónál eleve be volt építve egy neutronforrás a cuccba...
Előzmény: bormester (379)
bormester Creative Commons License 2006.01.13 0 0 379
Ezt a hírt tudná valaki kommentálni botfülűeknek?

Desktop fusion is back on the table
Simply Red Creative Commons License 2006.01.12 0 0 378
Köszi, megkaptam!
Előzmény: Gnudist (377)
Gnudist Creative Commons License 2006.01.12 0 0 377
Szia!
Nekem van, mail ment.
Előzmény: Simply Red (376)
Simply Red Creative Commons License 2006.01.12 0 0 376

Fizikusok!

Nincs véletlenül valmelyikőtöknek előfizetése az AIP online-ra?

Ha igen, hálás lennék, ha elküldené nekem ezt a cikket (ha lehet, PDF-ben):

A paradox concerning the temperature distribution of a gas in a gravitational field

Előre is köszöm!

Gézoo Creative Commons License 2005.12.05 0 0 375

Szia!

Rossz válasz..

A helyes:  Igen, Iszugyi mester! Igen, Iszugyi mester!

Köszönjük, hogy setét elménket felhomályosítottad!

A CR topic is teljesen Iszugyi lett... most ez a topic következik...

Előzmény: cíprian (374)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!