Hát már a film elején bemutatták az "emberrablós trükköt", illetve ráirányították a figyelmet a gyilkosra. Aztán amikor sorra megtalálták a hullákat, meg a nő előadta, hogy jöttem a jamaicai (vagy akármilyen) rablók, lehetett tudni, hogy mire megy ki a játék. A kettőből elég hamar össze lehet rakni, ki lehet a gyilkos. Remélem azért érthető voltam, annak ellenére, hogy homályosan fogalmaztam. Mindez csak azért van, hogy ne rontsam el mások örömét. hátva valaki nem látta/olvasta.
Szerintem a "Ki nyeri meg a könyvet?" versenyt a találkozó keretében lenne célszerű megszervezni. Így (véges számú versenyző esetén) ki is lehet javítani a teszteket, és a győztes is hivatalos keretek közt kaphatja meg jutalmát.
A kérdéssor összeállításához szerintem jó ötlet a "kötelező irodalom lista", mert ugye ritka hogy mindenkinek minden megvan. Sajnos sok ötletem nincsen a kérdéseket illetően, de szívesen ellenőrzöm, nyomtatom, javítom őket. (A karácsonyra kapott Libri-utalványokból már megvettem a könyvet, így én úgyse szállnék versenybe.) Még egy ötlet: lehetne pár olyan jelleű kérdés is, amely kifejezetten a könyv-film közötti különbségeket emelné ki, vagy csapná be azokat, akik csak látták az adott művet. (Pl.: szerepel-e Hastings vagy Miss Lemon az adott műben, stb.)
Én szeretem a könyvet, de a film elég pocsék volt. Igaz, ezt már kiveséztük alább a többi film kapcsán, szóval nem lepődtem meg, hogy nem sikerült valami jóra. Csak azt sajnáltam, hogy már a film elején, illetve az első felében szinte a néző kezébe adták a megoldást. :(
Én se nagyon szeretem ezt a könyvet, méghozzá a benne szereplő ikerpár miatt. Valahogy ez a két Lotti-típusú sztori nem az esetem. Szerencsére a filmben már csak egy darab lány szerepelt. Nem ismertem a filmet, úgyhogy meglepett, hogy a végén Hastings volt a befutó. Máskor mindig olyan kis balfácán. :-)
Hát, ez az ijedt szemű lány írásos formában sem tartozott a legkedvencebb AC könyveim közé (nem is emlékeztem semmire, csak a helyszínre), de a film sem volt a legjobb, amit láttam, azért a végén a románc mindenért kárpótolt:-))))
Valóban jó ötlet a találkozó. (Eddig azért nem írtam rendszeresen, mert ritkán jutok 10 percnél többet a net-hez.) Persze, a legjobb lenne olyan házibulisra venni a figurát (sütemény, sör...izé...ribizliszörp), de ha nem műkszik, akkor van egy vagon teázó, ami kellemes hangulatot biztosít. Némelyiknek van lefoglalható különterme, csak hát tudni kell, hogy beférünk-e. Szóval a lehetőségek száma végtelen.
szervezeti format kell valasztani, egyesulet, oder alapitvany (nyilvan itt inkabb egyesulet), kellenek az egyesulok, alapszabalyt kell alkotni es kozgyulest osszehivni, megvalasztani az elnokot, bankszamlat nyitni es benyujtani az alapszabalyt a birosagra. A birosag pedig majd azt mondja, hogy ok.
Persze, ez egy picit bonyolultabb, mert pl. nem mindegy, hogy mi van az alapszabalyban, pl. milyen "hatosugaru" egyesulet lennenk, regionalis, orszagos, nemzetkozi? Ez eleg fontos lehet, ha pl. palyazni szeretnenk valami miatt. Nehezen tudom elkepzelni, hogy kozhasznuak, netan kiemelkedoen kozhasznuak legyunk, de hat, ki tudja. :)
A következő hetek zűrzavara (költözködés, netáthelyezés) miatt angolosan fogok eltűnni egy időre, addigra, ha megérkezik a könyv, kirakom a kérdéssort átgondolásra:)
Kicsi Tuppence sem tűnt el, már féltem, hogy baja esett :-)
A feketeribizli-likőr (majd keresek Auchanban Creme de Cassist :-D) kóstolásában én is benne vagyok, sőt mostmár lassan azon kellene elgondolkodni, hogy tényleg hivatalos útját végigjárva bejegyeztessük az Agatha Christie klubot :) Komolyan! :D
Ha valaki többet tud ezen jogi körülményeiről, az legyen oly' lkedves, ossza meg velem, mivel én, mint echte műszaki-informatikai ember, olyan messze áll tőlem a közgazdászat és a jogok, mint Miss Marple-től a ésszerűtlenség :)
Aztán ha a klub megvan, "amerikai" formára lehetne konferenciát tartani, ahol nekem speciel vannak ötleteteim, hogy mivel lehetne izgalmassá tenni a beszélgést (akár a Gloriett a hullának /Dead Man's Folly/ vagy Az ellopott gyilkosság /Hallowe'en Party/ mintájára :P).
A kérédésekkel kapcsolatban annyi hozzá fűzni valóm lenne, hogy én alapból úgy próbáltam kitalálni a kérdéseket, hogy azok 3 csoportra oszthatók legyenek: alapkérdések, könyvismereti kérdések és úm. 10 milliós kérdések, Vágó-mintára :P Ennek én azért látom szükségét, mert úgy érzem, hogy 10-ből legalább kilencen fejből vágnák a válaszokat az alapvető kérdésekre, így nehéz lenne dönteni. Az mindenképpen egyértelműen kijelenthető részemről, hogy egyértelmű válaszadási lehetősegek lesznek, tehát a kérédésre csak egy válasz létezik, valamint az, hogy az esetlegesen nem olvasott könyv rejtélyének kiltétét egy kérdés sem fogja feloldani.
Az otletek, amiket felsoroltatok egesz egyszeruen zsenialisak! Nekem mindegyik nagyon tetszik, tali versennyel, tali verseny nelkul bananszorrel, szoval, nagyon jol hangzik. Esetleg lehet ugy, hogy valaki olyannal talalkozni, akinek jo sok konyve van, es akkor ott helyben, pont mint egy konyvtarban, lehet keresgelni a valaszokat a kerdesekre. Na jo, tudom, ez igy eleg bonyolult. :)
Multkor arra vagytam, hogyegy kis marple-os konyvet olvassak, nagyon furi volt,mert hirtelen nem jutott eszembe egy sem, pedig korabban azok voltak a kedvenceim.
Namármost hogy legyen, legyen először tali, vagy először játék és utána tali? Én szívesen vennék részt újabb talin mostanság, mert ha előtte játszunk, akkor még nagyon hosszú idő, mire a talira kerülhet a sor. Mindenesetre, ha valakinek konkrét javaslata van helyre és/vagy időre, szerintem írja be ide, abból baj nincsen :o)
Egy újabb AC találkozó, vagy akár házibuli nagyon jó volna! Én múltkor nagyon jól éreztem magam. Valamennyi sütimennyiségről tudok gondoskodni, ezt bevállalom! :)
Gyerekek - illetve főleg Tamás - ez nagyon jó ötlet!
Utána tök jó lenne talizni - legjobb lenne vkinek a lakásán - és megbeszéni a kérdéseket, a lányok süthetnének süteményt a fiúk pedig gondoskodhatnának a már felvetett feketeribizliszörpről:))) Én mondjuk a Poirot által igen kedvelt banánszörpöt is megkóstolnám! Szerintetek az nagyon meredek ötlet, hogy mondjuk könnyebb kérdésekből villámkérdéses társasjátékot csinálnánk? Lennének kis kártyák és aki a legtöbb kérdésre tudja a választ, az jut legmesszebbre a táblán. Szerintem nagyon jól szórakoznánk és közben meg is ismernénk egymást valamennyire! Lehetne ez amolyan AC Házibuli.
Én úgy gondoltam, hogy mindenképpen kéne néhány kevéssé ismert könyvet is beválasztani, hogy ezek olvasását is ösztönözzük... Sok remek könyve van, ami egyáltalán nem híres, és egyszerűen nem értem, miért?
Hadd hívjam fel a figyelmeteket valamire, ami nekem borzasztóan tetszett. Pár napja fejeztem be a Hickory Dickory Dock avagy Gyilkosság a diákszállóban című könyvet. Van benne egy részlet (14. fejezet, kb. 2 oldalnyira a fejezet kezdetétől), ahol egy áldozat a gyilkossal találkozik.
A jelenet egy bárban játszódik, a leendő áldozat (őt nevén nevezi az író) üldögél és iszogat. Hirtelen összerezzen, mert hangot hall a háta mögül. Rövid beszélgetést folytat a gyilkossal, akinek személyazonosságát, sőt nemét az író nem fedi fel. Az olvasó rögtön érzi, hogy kettes számú beszélővel valami nem stimmel - különben miért ne tudhatnánk, ki is ő? és emiatt az egész jelenet hátborzongató színezetet ölt. Az áldozat a párbeszéd végén természetesen elveszi a gyilkos kezéből a mérgezett italt.
Nem tudom, ezt a fogást mást könyvében alkalmazta-e még Agatha Christie (mint tudjuk, néhány ötletét többször is felhasználta), de szerintem egyszerűen briliáns.
Szintén kiemelném még a remek párbeszédeket - különösen a gyilkos szavait, megnyilvánulásait érdemes újraolvasni úgy, hogy tudjuk, ki ő...
A 10-10-es felállás is, mivel boztos, hogy lehet legalább 6-7 olyn könyvet találni, ami mindenkinek megvan, a többiért pedig megrohamozzuk a könyvtárakat és az antikváriumokat.
A verseny végén meg elfogyaszthatnánk egy üveg feketeribizlilikőrt:)
Miss Lemon szerintem viszont zseniális. Persze Kútvölgyi Erzsébet hangjával. És amellett gyönyörű, finom nő. Még akkor is, ha nem olyan , mint a könyvben. A végén meg tényleg nagyon édes volt ez a négyesfogat. :)
Nahát, így még nem is gondoltam Jappra. ,) De legkedvesebb jeleneteimben mindig szerepel, amikor azokat a bús szemeit égnek emeli, és teljesen hülyének nézi Poirot-t. A könyvekben, úgy emlékszem, felfújt hólyag, aki szreti learatni Poirot helyett a dicsőséget, miközben minden gyengéd baráti érzés nélkül gúnyolja ki az öreget. Ráadásul valahogy "tahó" is, akinek George, a tökéletes inas sört készít elő. Érdekes, hogyan maradnak meg ezek a tulajdonságai úgy, hogy a filmekben szerethető alakká válik mindemellett. P.
A játékkal kapcsolatban - az én javaslatom, hogy nevezzünk meg n db könyvet (és novellát), amiből a kérdésekre fel lehet készülni. Mondjuk 10 könyv és 10 novella, vagy ha ezt kevésnek találjátok, akkor 20-20, vagy stb. Ha bármiből lehet kérdés, akkor hátrányban vannak azok, akiknek nincs meg az AC-összes, és 80 könyvet még a könyvtárból se lehet kivenni... Emellett persze lehetnének általános kérdések is, pl. AC életével kapcsolatosan, vagy ami még eszetekbe jut.
A fenti módon ki lehetne azt is zárni, hogy valamelyik kérdés valaki számára túlságosan sokat áruljon el egy olyan könyvről, történetről, amit még nem ismer - ami bizony előfordulhat amúgy. No mindegy, mint írtam, ez csak egy javaslat.
Miss Lemonnal szerintem az a helyzet, hogy az emberek könyvben még esetleg szerethetőnek találnak egy 'savanyú' szereplőt, de filmen már nehezen. Filmekben általában minden figurát igyekeznek idealizálni (hacsak nem kifejezetten gonosz a szerepe szerint), mert az emberek azt kedvelik.
Japp-nek nem tudom, milyennek kéne lennie, de Philip Jackson annyira jóképű férfi, hogy részemről minden eltérés meg van bocsátva :o)
(Vajon hogy nézhet ki bajusz nélkül? Gondolom, nem saját ékessége...)