Az én véleményem, jó erős keverékkel permetezd rézzel,második nap kénnel és áraszd el a tövét hetente egyszer egy óráig vízzel hagy nőljön télig amennyit csak bír ,aztán tavasszal mikor már vége a fagyoknak áprilisban ráérsz kiásni,két szem re metszeni a legerősebb hajtást ,a többit tőből kivágni.A legalsó gyökereket 5 centisre vágod ,nem kell félni tőle jövőre innen fognak elágazni az új gyökerek.A fölötte föld alatti törzsön kinőtt gyökereket tőből vágd ki,ezek a harmatgyökerek amik megtévesztik az óvatlan szőlőtermesztőt.Mire is gondolok:esős időben ezek a gyökerek rengeteg vizet vesznek fel,száraz időben viszont sanyargatják a tőkét.Tehát a föld közeli gyökerekre nincs szükségünk.Én már jártam úgy,hogy a harmatgyökér leváltotta a 40 centi mélyen lévő főgyökeret,a kettő közötti távolságban elhalt a törzs tehát átvette a dominanciát,de a fürtöket viszont képtelen volt kinevelni a hektikus időjárás miatt,legyengült,és le kellett váltanom az egész tőkét kiásni.
Mit tehetnék annak érdekében hogy erősődjön maga a fővessző.Vágjak vissza a tetejéből?Vagy az első évben hagyjam úgy ahogy van?Gyakran permeteztem őket,ennek ellenére így is felütötték a betegségek a fejüket,ahogy te is láttad.Segít,ha eltávolítom a beteg leveleket,vagy ilyenkor már mindegy?Köszönöm.
szasztok egyszer már emlitettem hogy van egy pár szöllőm itthon és az lenne a kérdés hogy ha eléri a kívánt magasságot és megtetejezem akkor mérd kezd a szöllő alulról felfelé kopaszodni és a fürt sem érik be rajta sőt ki sem tud fejlődni mi lehet vele!! a képek alapján mi lehet a baja ???
segitsetek !! szép életerős vastag vesszőket hoz minden évben de teremni még nem tudott mert idő előtt tönkremegy rajta mi lehet vele??? köszönöm előre is!!!
Szerintem van rajtuk minden,hóbli lisztharmat,peronoszpóra ,a többit nem sorolnám.
Én nem vagyok híve az őszi ültetésnek ,ha a költséget nem sajnálod,november végén fagyok előtt bekonténerezed, ami lehet cserép is,jófajta virág földel,ezt fagymentes,világos helyen tárolod,a lényeg a földje ne fagyjon át,mert akkor kiszárad.
És jövő évben nem kell kapkodnod,bármikor oda ülteted ahova szeretnéd.
Akár el is ajándékozhatod,cserélheted,talán örömet is szerezhetsz valakinek, mert ez a tiéd és,te állítottad elő,és,tőled kapja.
Tavasszal iskoláztam az első 2 képen látható módon sima vesszőket,most így néznek ki.Illetve egy sima vesszős ültetés a 3-4 képen.Mit tegyek velük,hogy optimálisan fejlődjenek tovább,ősszel helyükre tenném az iskolázottakat.Eléggé felnyurgultak.
Ősszel újabb csemegéket szeretnék telepíteni és tőletek szeretnék infót kapni hol tudnám az oltványokat beszerezni (ami valóban az is ami). Sőt ha konténeres az sem baj akkor el ültetném rögtön.
A fajták amiket szeretnék: Zaporozsec, Dunav, Lívia, Orchidea, Zara, Kecskecsecsű, Narancsízű.
És ha még esetleg ajánlanátok valamit ami szép, finom és aránylag nagy szemű azt megköszönöm.
Köszönöm a segítséget.
Ja és leirnátok szerintetek mejyik a legfinomabb szőlő?(tudom izlés kérdése)
ma délután elolvasom mert vidéken vagyok!!!! tegnap minden vadmegy alanyt beoltottam egy alanyba két oltást raktam egy alany szárába egyik csipszemzés a másik T szemuzés jól adta a héjját minden alany na remélemnem potyára oltottam be !!! további szép hétvégét mindenkinek!!
Hasonló tapasztalatokat szívesen olvasnék másoktól is. Egy amatőr számára, mint amilyen én is vagyok, sokat segítenek az empirikus úton szerzett ismeretek. Köszönöm.
Leírva nem találtam sehol, de tavalyi évben, mikor a jég szétvert mindent július elején, a sok-sok oltás után, azt láttam, hogy a megmaradtak megindultak, és ebből vontam le ezt a következtetést (ami mondjuk a csúcsdominanciából persze levezethető - legalábbis aki ezt tanulja - de nekem, mint hobbistának, nem volt egyértelmű). És idén már szépen alkalmaztam is a bizonytalan oltásaimon. Egy részében segített, de azért alapvetően az ilyenkor még kicsi oltásaim általában forradáshiányosak (ami meg részben az oltás hibájára vezethető vissza). Ha már az eső bezavart, van időm leírni, talán itt, vagy másik fórumon írta valaki az oltás eredésének hatékonyságának összetevőit. Idén elég nagy mintával dolgoztam a területeimen (kb. 500 saját és 300+segítséggel), május közepétől június közepéig készítettem a zöldbe-fás oltást, elején még ékoltással, később már csak héj alá oltással, a segítségem pedig egyszerű ferde vágásos párosítással. Mivel a technológia, az oltó, a módszer és a csapok azonosak voltak, így azt kell hogy mondjam, az eredés nagyon erősen függ a tőke kondíciójától. Az egyik területemen, ahol a tőkék nagyon jó állapotban vannak, 80% közeli volt a sikeresség, a másik helyen (ahol még tavaly hatalmas adag trágyát is adtam a földnek), talán ha az 50%-ot eléri. De a terület itt is jó, mert a tavaly tavaszi saját pótlások idén már 3-4 db, 1cm vastag, 2-3m-es hajtást hoztak.
Szóval a sikertelenség oka sokszor nem is az oltó, hanem a gyenge tőke, tehát mielőtt elkeseredtek, gondoljatok erre is ;-)
És az oltás módja is lényegtelen, csak pontosan legyen illesztve - mondjuk a héj alá oltást ezért szeretem, mert ott csak egy kellően vastag alanyba egy hozzá illő vékonyat kell betenni, és a siker szinte borítékolható.
Köszönöm a gratulációt, de ez azért meglehetősen mérsékelt siker, viszont nagyon hasznos amit a vitorlákkal való manipulációról írtál. Ezt még nem ismertem és megoldás lehet az előző hsz-emben leírt tanácstalanságomra is.
A nemest 5 évvel ezelőtt eldobó tőkén, miután megláttam az oltás jelenleg már közel fél méteres hajtását, én is kitörtem az összes vadalany-hajtást. Az oltás szerintem azért is kezdett el gyorsabban nőni. Ez remélhetőleg beérik még.
A másik esetben egy "rúgós" Cab Fr. tőkét akartam átoltani ugyancsak Cab. Fr. szemekkel ill. csapokkal. Ahogy az előbb már leírtam, a sikertelenséget látva hagytam az eredeti hajtásokat nőni. Néhány nappal ezelőtt vettem észre, hogy egy oltás mégiscsak megindult és most nem tudom mit csináljak.