A sarki közértből eltűnt a cigi és a mellette lévő kocsma bezárt (lett belőle dohánybolt). Az eredmény: a korábbi törzsközönség most a dohányboltban megvett cigit a kisbolt előtt szívja és kint isszák az ott vett olcsó dobozos sört és az ampullás vodkát. Az utcakép így elég vicces: csikkek szanaszét dobálva, itt-ott sörösdobozok.
A boltos meg elviseli, mert ennyi forgalma legalább maradt (sőt még a nyeresége talán nőtt is, mert felszívta a kocsma forgalmának egy részét).
Persze. Ez anyüszögés megvolt kint is amikor behozták ezt a törvényt. Aztán kiderült, hogy nem hogy csökkent a forgalom, még nőtt is sok helyen. Mert lementek azok is akik a rohadt büdös miatt nem mentek eddig.
Nálunk csak egy kis ABC zárt be amiről tudok, de annak a helyén is "bár" nyílt. Meg ezen felül egy-két "családi" kisbolt nyílt még, ha jól tudom. Volt egy "sarkikocsma", ott dohánybolt nyílt, de az előtte sem ment. A többi létesítmény üzemel, úgy látom amúgy, hogy az ABC-knek több a bajuk a forgalommal, ill. annak hiányával, mint a vendéglátóipari létesítményeknek.
Itt a környéken sorra bezártak a kiskocsmák. A házipálesz vidéken az áfa és jövedékiadó mentes bögrecsárdák felé orientálta a fizetőképes keresletet (ahol egyébként nem gond a dohányzás sem), a dohányzás és a játékgépek betiltása megadta a kegyelemdöfést.
Viszont milyen hatásos az egészségre nevelés: a sarki kocsma helyén nemzeti dohánybolt nyílt. :)
Nem tiltották be a füstölést, az valszeg nem válna be. Csak a sok büdöset kizavarták a zárt helyekről, ez meg teljesen jól mükszik. Most nem nekem kell szagolnom, hanem végre ők szopnak vele a hóban, jégben, bazi melegben stb... Aki még ezek után is szeretne büdös lenni, az nyugodtan csinálhatja. Annyi változott csak, hogy nem nekem kellemetlen, hanem nekik. Már régen meg kellett volna hozni ezeket a törvényeket.
Nincs teljesen tiltva, és a történelem bebizonyította, hogy tök jól elvannak az éttermek, kocsmák anélkül, hogy átfüstölve kelljen a fele embernek hazamennie.
Mindig leakadok, amikor értelmesnek tűnő emberek nem értik meg, hogy a teljes tiltás az nem szabályozás és a történelem már számtalanszor bebizonyította, hogy hatástalan, sőt éppen az ellenkező hatást váltja ki. Lásd a kontroll nélküli e-cigi nikotinbevitel. Úton, útfélen, buszmegállóban, étteremben, kocsmában whatsoever.
Az alkohol mint párhuzam a képmutató indoklás alaptalanságát volt hivatott demonstrálni.
Megjegyzem, Porec-Budapest még a Fiestával is 6 óra körül volt, betartva a szabályokat nagyjából, fizetéssel, tankolással - ja az utóbbi nem, mert 600km-re még nem kell takolni :))
Figyu, tök mindegy, mennyi a hatótáv, nem??? dr M.-é alig 200 km, 'oszt mégsem tologattam meg stoppoltam még soha vele Horvátországban.
(Én tudom, hogy egy beszari kockázatminimalizáló alak vagyok, de sosem értettem, hogy műszerekkel, visszajelzőkkel, számlálókkal telizsúfolt autókban, motorokon (pláne fogyiszámításban rutinos ff tulajokkal) hogy fordulhat elő ilyen az emberrel? Eddig komolyan azt hittem, ilyen csak csajokkal fordulhat elő... :-)))))) )
Ezen én is mindig leakadok, amikor értelmesnek tűnő emberek a közösségi terekben való dohányzás és az ugyanott történő alkoholizálás közé egyenlőségjelet tesznek.
Nekik nyilván a sima magát otthon begyógyszerező öngyilkos és a magát 30kg TNT-vel egy zsúfolt reptéren felrobbantó öngyilkos terrorista is egyenlő, hiszen mindegyik csak egy öngyilkos, és társadalmilag mindkettő káros.
(Ja, és persze gondolom egyformán szívesen tartózkodnának mindkettő közelében az akciókor, ugye...)
Azt már régen. Nem véletlen, hogy gyerek mentes éttermek, pihenő helyek is vannak már. Én is csak a tesóm gyerekeit tudom elviselni, és még néha őket is nehéz.:)))
A dohányzás betiltásának semmi köze nem volt az ízlelésedhez.
Arra a társadalmi okra hivatkoztak, miszerint az egészségügy számára jelentős pluszkiadással jár. Ugyanez elmondható az italfogyasztásról is.
Arról nem is beszélve, hogy két cigi elszívása után viszonylag kevesen okoznak balesetet, bepiálva viszont elég sokan.
Tehát ezen logika mentén mivel az italfogyasztás összességében károsabb, mint a dohányzás, haladéktalanul tiltsák be azokon a helyeken, ahonnan elindulva az illető másokban kárt tud tenni.
Ugye milyen szép lenne? :)
tomcat
ps. A dohányzó/nem dohányzó kérdést egész jól meg lehetett oldani az éttermekben. Csak hogy még tovább cizelláljuk a kérdést: szvsz a kocsma az nem étterem, még akkor sem ha ételt is szolgálnak fel. A zenés szórakozóhelyeken a művészi élmény befogadásához éppen annyira szükséges alkoholt fogyasztani, mint dohányozni. Folytassam? :)
A saját emberük nem tudja, hogy mennyi a bírságnak a tétele (a csekken és a helyszíni jegyzőkönyvön is 10 van a 15 helyett), de tőlem elvárják, hogy tudjam...
Legalábbis az önkormányzattal történt telefonbeszélgetésemből erre következtetek ;)
Majd ha a tilosban parkolók ajánlják fel, hogy akár test-test ellen megvédik a székházat az 50kg-os bölcsészlányoktól akkor ők lesznek kiemelten kezelve... ;)