hali, bp-en, a keleti közelében lenne időnként ingyenért átadó kaukázusi kefírgombánk. hetek óta buzerál az asszony, hogy sózzam el, mert nincs szíve kidobni. bugyuta kukac freemail pont hu
Szia lekka ! nagyon szívessen adok ,mert van bőven , de aszt olvastam hogy te Debreceni vagy , én meg Szegedi , és így igazán én nem tudom megoldani. hogy eljuttasam hozzád. Ha te valamilyen megoldást tudsz akkor írj az email címemre.
Sziasztok kefiresek! Én egy Debreceni egyed vagyok. Nekem is folt kefirgombán nagyan finomakat csinált az asszony. Sajnos a nyáron 3 hónapig tartott a házunk renoválása és tönkre ment a gomba. Kérlek benneteket aki tud a közelben segítsen hozzá egy kis adaghoz. Köszönettel: lekka
Nem tudom én sem, én is amatőr vagyok. Gondolom nagyjából ugyanazt. Szerintem a kaukázusinak talán jobb az íze (bár még csak boltit ittam). Egyébként lehet, hogy indiai=tibeti gomba.
Szia cibe, ennek nagyon örülök! :-) Ha már eláraszt a sok kefír, akkor a gombádat friss tejben berakhatod a hűtőbe pihenni. Akár 1 hétre is lehet, semmi baja nem lesz. Ha hosszab szünetet szeretnél tartani, akkor ahogy a lányok leírták a fagyasztásos módszert alkalmazd. (Amúgy se árt egy adagot biztonsági okokból hibernálni...)
Szia, a tünetek arra engednek következtetni, hogy a tej mennyiségéhez képest sok a gombi. Próbálj mogyorónyi mennyiséget tenni 2,5 dl tejhez, ha 24 óra múlva kész a kefíred, finoman keverd össze és szűrd le. Pár nap múlva annyira összeszedi magát a gombád, hogy egy kis darabja szép tömör, gömbbé hízik. Ezek után már szűréssel sem kell bajlódnod, hanem egyszerűen, 1 darabban ki tudod emelni a kefírből és rakhatod a friss tejbe. Ha "éhezik" a gombád (túlnő), rendszerint akkor esik dirib-darabra.
Manapság a dobozos ultrapasztőrözött tejek világában véleményem szerint nincs szükség a tej forralására -ugyanis ez a csírátlanítást szolgálja- teljesen "steril" tej kerül ki a csomagolásból. Ha nyáron zacskós tejet veszel, vagy bocitejet gazdától, inkább akkor érdemes forralni. Sok sikert :-)
Sziasztok,
nemrég kaptam egy adag kefírgombát, és már sikerült 3 adag ehetetlen löttyöt gyártanom vele :-(
Aztán rátaláltam erre a fórumra + az itt ajánlott kefirgomba.hu-ra, és most már fogalmam sincs, hogy is kéne csinálnom a kefírt :-( Segítség!
Pl. azt olvastam, diónyi gombához x mennyiségű tej kell. Az enyém morzsa-szerű, kis gömböchalmaz - próbáltam elképzelni, ha "összegyúrnám" egy gömböcbe, mennyi diót adna ki, de nem nagyon sikerült... Ráadásul az egyik helyen 1 liter tejet írnak, a másikon 2,5 dl-t, felforralva vagy hidegen...
Ja, és az érlelési idővel is vannak problémáim: a gombához kapott leírás szerint 24 órát kell hagyni állni - viszont ettől olyan trutyi keletkezett, ami a hozzászólásaitok alapján túl sokáig ért.
Szeretnék már saját kefírt enni, brü-hü-hü...
Előre is köszi a segítséget!
Cibe
Marcipa! Jelenleg 2 adag fagyasztott kefirgombám van. Szívesen odaadom bárkinek, de mivel postai küldözgetéssel már 1-szer megjártam, mire odaért megromlott, így annak tudok adni, aki érte jön. Fejér megyében lakom, akit érdekel írjon.