Keresés

Részletes keresés

idooogeep Creative Commons License 2018.11.28 0 0 511

Zbigniew Herbert

A természetrajzos

Arcát már nem tudom
fölidézni

fölöttem állt magasan
szétvetve hosszú lába
láttam
az aranyláncot
a hamuszürke zakót
a vézna nyakat
s ahhoz odatűzve
a halott nyakkendő

ő mutatta először nekünk
a döglött béka lábát
ami tűvel érintve
hirtelen összerándult

ő vezetett minket
arany pápaszemén át
ükapánk
a papucsállatka
intim életébe

ő hozta
ama sötét magot
amit úgy nevezett: anyarozs

biztatására
lettem apa
életem tizedik esztendejében
midőn feszült várakozás után
a vízben áztatott gesztenyéből
kibujt a sárga csíra
és köröskörül minden
dalolt

a háború második évében
megölték a természetrajzost
a történelem zsiványai

ha az égbe került -

sétál talán
a hosszú sugarakon
szürke harisnyás fényeken
Hálója hatalmas
doboza zöld
hátán himbálja vidáman

de ha nem került föl -

ha az erdei ösvényen
galacsinhajtóval találkozom
ahogy küzd a homokkupacra

odamegyek
összeütöm a sarkam
s mondom
- jó napot, tanár úr
megengedi, hogy segítsek -

gyengéden átemelem
nézek utána sokáig
amíg eltűnik
a lombfolyosó végén
a homályos tanári szobában

/Nagy László ford./

sólyom116 Creative Commons License 2018.10.26 0 0 510

Otthontalanul

Anyám házát már rég elkerülöm,
mert oly gazdátlan lett, mint ki árván született,
s mint kinek nem maradtak emlékei sem,
mely egykor gyermekéveit szépítette meg.

Bocsáss meg anyám, hogy megtagadtam mindent,
ami kezed által éledt, szívedből szakadt,
de hidd el nincs annál kínzóbb tudatállapot,
mint mikor haldokolni látom szülőházamat.

Ami számított, amiért érdemes volt élni,
mind elvitted anyám, mind-mind veled ment,
arra az elérhetetlen csillagközi útra,
ahol álmodó szemedben már égi fény dereng.

Csak az emlék maradt, a házról, kertről, fákról,
csak az visz még el haza némely napokon,
hogy újra tisztán lássak minden elsírt könnyet,
mely értem záporozott fáradt arcodon.

Kun Magdolna

sólyom116 Creative Commons License 2018.10.25 0 1 509
sólyom116 Creative Commons License 2018.10.06 0 0 508

októberAZ ARADI VÉRTANÚK UTOLSÓ SZAVAItibor.  |  1 kommentAulich Lajos

(1793-1849)német
honvéd tábornok
"Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot."

Damjanich János

(1804-1849)szerb
honvéd tábornok
"Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt."

Dessewffy Arisztid

(1802-1849)magyar
gróf, honvéd tábornok
"Tegnap hősök kellettek, ma mártírok. Így parancsolja ezt hazám szolgálata."

Kiss Ernő

(1799-1849)örmény
honvéd altábornagy
"Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük és a hazáé az életük."

Knézics Károly

(1808-1849)horvát
honvéd tábornok
"Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat."

Láhner György

(1795-1849)német
honvéd tábornok
"Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom."

Lázár Vilmos

(1815-1849)örmény
honvéd ezredes
"Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek."

Leiningen-Westerburg Károly

(1819-1849)német
gróf, honvéd tábornok
"A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját."

Nagysándor József

(1803-1849)magyar
honvéd tábornok
"De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett."

Poeltenberg Ernő

(1808-1849)osztrák
lovag, honvéd tábornok
"Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

Schweidel József

(1796-1849)magyar
honvéd tábornok
"A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot." 

Török Ignác

(1795-1849)magyar
honvéd tábornok
"Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Őt szolgáltam." 

Vécsey Károly

(1803-1849)magyar
gróf, honvéd tábornok
"Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt."

sólyom116 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 507

BRINDZA ANDRÁS·2018. SZEPTEMBER 30., VASÁRNAPPUTYIN IS KI MERTE MONDANI (amit már a Leleplező könyvújságban 1999-ben lehoztunk lásd alul), hogy az amerikai elnökök csupán bábok - sőt nevén nevezte a Deep State mélyállamot, mely a valódi háttérhatalom egyik fontos ága.Minden igazságkutató, de akár csak igazság iránt komolyan érdeklődő olvasó számára is nagyon fontos információkat és összefüggéseket mondott el Vlagyimir Putyin, amiket a főáramú média így soha nem fog leközölni sajnos.A Le Figaro francia újságnak adott interjúban Vlagyimir Putyin orosz elnök felhívta a figyelmet az Egyesült Államok külpolitikáját ellenőrző 'Deep State gépezetre' rámutatva, hogy az amerikai elnökök csak az uralkodó oligarchiát kiszolgáló bábok."A közvélemény egy bizonyos személyt megválaszthat az érdemei és eszméi alapján - de ez a személy ritkán képes formálni a politikát"Majd megjegyezte, hogy az Egyesült Államokban a háttérhatalom biztonsági szervezete, amely jellemzően a Mély Állam néven ismert nagyon erős és mint ilyen, nem teszi lehetővé a politikai irányítás bármilyen értelmes változását.Putyin elmondja, hogy a "sötét öltönyös emberek" azok, akik névtelenek maradnak az amerikai szavazóközönség számára, továbbra is az Egyesült Államok uralkodó elitjének jól bevált érdekeit tartják szem előtt minden újonnan megválasztott adminisztrációval."Vegyük csak Obamát, aki egy előremutató liberális elnökként indult. Nem azt ígérte megválasztása előtt, hogy bezártatja Guantanamo-t? De nem tette meg.Megkérdezhetem miért? Nem akarta megtenni? De meg akarta tenni. Viszont nem tehette, mert ott ez nem így működik. Őszintén be akarta záratni, de nem járt sikerrel, mert nem engedték neki, de ez elég bonyolult. Még ha nem is ez a fő kérdés, mégis nagyon fontos, hiszen nehéz elképzelni, hogy emberek láncra verve vannak ott akár évtizedekig is minden bírósági tárgyalás vagy nyomozás lefolytatása nélkül! El tudják képzelni ugyanezt Franciországban vagy Oroszországban? Mi lenne akkor? Egy katasztrófa lenne! De az USA-ban lehetséges és napjainkig is folytatódik. Ezt a példát csak azért mondtam el önöknek, hogy lássák ez nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik.""Tudja, kommunikáltam egy amerikai elnökkel, és egy másodikkal majd egy harmadik elnökkel, akik jöttek és mentek, de a politika ugyanaz maradt:" - illusztrálta Putyin a helyezet,"Tudja, miért van ez?" - kérdezte Putyin, mielőtt kifejtette volna az amerikai kormányzati rendszer tényleges működését."Tehát megválasztanak egy személyt - aki jön az ötletekkel, aztán aktatáskás emberek látogatják meg, jól öltözöttek, sötét ruhákban - olyan, mint az enyém. Kivéve, hogy a piros nyakkendő helyett feketét vagy sötétkéket viselnek."Putyin világosan érti, hogyan működik a Mély Állam színjátéka, és az, hogy nyilvánosan beszél ezekről a műveletekről, valamint az a tény, hogy ismeri azokat az embereket, akik a kormányt valójában irányítják, közvetlen támadást jelent a titkos műveleteik számára.Az orosz vezető elmondta, hogy amikor ezek a "fekete ruhás emberek" megjelennek, valójában utasítják az elnököt, hogy mit tegyen, ezért lehet gyakran látni a hirtelen eltérő politikát ahhoz képest, mint amellyel jelöltként megválasztották."Ez történik egyik adminisztrációról a másikra."Hogy megértsük ennek a befolyásnak a számtalan bizonyítékát, nem kell messzebbre mennünk Donald Trump-nál. Trump Szaúd-Arábiát tette felelőssé az egyre szaporodó terrorért és 9/11-ben játszott szerepéért. Azonban, amikor irányítói elmondták neki, hogy mit kell tennie, 180 fokos fordulatot tett és milliárdokat adott nekik, meghajolva előttük.De ez csak a kezdet volt. Trump nemrég terrorista államként hivatkozott Katarra és megjegyezte, hogy a terrorizmus finanszírozói az egész világon. Pár nappal később engedélyezte, hogy egy 12 milliárd dolláros fegyverkereskedelmi megállapodást kössenek a katari terrorista állammal.Az egész interjú elég figyelemre méltó. Valóban elkeserítő, hogy Oroszországhoz kell fordulnunk azért, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mi folyik az Egyesült Államokban, mivel az amerikai vállalati média egy propaganda szervezetként működik a Mély Állam programjában, információs kapuőrként funkcionálva.

sólyom116 Creative Commons License 2018.09.30 0 0 506

MEGOSZTÁS TWEET MEGOSZTÁS EMAIL HOZZÁSZÓLÁS

A torinói lepel elismert szakértője, John P. Jackson tartott előadást kutatásairól szombaton Budapesten, a Szent István-bazilikában.

Az amerikai fizikusprofesszor szeptember 23. és 29. között kilenc magyarországi helyszínt, köztük Szegedet, Lajosmizsét, Pécset, Győrt és a fővárosi Erkel Színházat érintő előadókörúton vett részt, amelyen a tudomány és hit képviselőit évtizedek óta foglalkoztató ereklyéről beszélt.

A torinói leplet, amely egy sérüléseket szenvedett ember képét ábrázolja, a hívők Jézus Krisztus halotti lepleként tisztelik. John P. Jackson 50 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a lepel tudományos vizsgálatával.

A Vatikán engedélyével John P. Jackson vezetésével 30 kutató vizsgálta a leplet 1978-ban, háromdimenziós felvételt és szénizotópos vizsgálatot végeztek az ereklyén.

A szénizotópos kormeghatározást nem John P. Jackson végezte személyesen, a professzor ennek eredményét – miszerint a lepel  13-14. századi lenne – a mai napig kérdésesnek tartja. Szerinte a lepel valójában az utolsó vacsora asztalterítője volt, amellyel aztán letakarták Jézus holttesttét.

Martí Zoltán, az előadássorozatot szervező 777 keresztény blog főszerkesztője úgy vélekedett, valószínűleg soha nem derül ki, hogy a torinói lepel eredeti-e vagy sem.

Ahol a tudomány véget ér, ott kezdődik a hit, és ennek a kettőnek nagyon szép találkozása a torinói lepel – mondta.

sólyom116 Creative Commons License 2018.09.27 0 0 505
sólyom116 Creative Commons License 2018.09.27 0 0 504

- Tudják, én szegény fiú voltam és gyermekkoromban anyám elszegődtetett a községhez disznópásztornak. Maguk most nevetnek, pedig a disznók előtt megemelheti a kalapját minden ember. Tudják-e milyen jó szándékú, becsületes állatok azok?

Három éven át jártam ki a legelőre velők, tavasztól őszig. Megismertem őket. Hűségesek, tisztességesek. Értik? Szerettek engem! Pedig én nem is voltam disznó, csak ember...

Nyelt egyet és egy pillanatig maga elé bámult a padlóra.

Aztán folytatta:
- Egy őszön makkoltatni küldtek föl a hegyekbe. Akkor történt, hogy farkasok kezdték kerülgetni a kondát.
Volt a rám bízott állatok között egy, amelyik mindig külön járt a többitől. Egy rühes, sovány kis süldő. A többi nem tűrte meg maga között, mert, hogy maga alá piszkolt, fektiben. Mert a disznó nagyon tiszta állat, tudják-e, az elveri magától az ilyet. A konda szégyene volt ez a süldő. És éppen erre mentek rá a farkasok.

- Reggel történt, alig valamivel virradat után. Éppen kitereltem az állatokat a karámból s álmosan dűtöttem neki hátamat egy bükkfának, amikor a visítást meghallottam. A kis rühes süldő megint valamivel távolabb túrt a többitől s azt cserkészték be a farkasok. Négyen támadtak reá egyszerre. De amikor én felütöttem fejemet a sivalkodásra, már valamennyi disznónak fönt volt a feje és a következő pillanatban az egész konda összeröffent s mint egy roppant fekete henger rohant reá a farkasokra. 
Képzeljenek csak el kétszázegynéhány disznót, tömötten egymás mellett, fölemelt ormánnyal rohanni, fújva és fogcsattogtatva! Szempillantás alatt elkergették a farkasokat s a kis rühes süldőnek néhány harapáson kívül semmi baja nem történt. Én pedig sokat gondolkoztam akkoriban azon, hogy miért is védte meg a falka ezt az egyet, akit amúgy is kitaszított maga közül s akit azután sem fogadott vissza soha.
De csak most jöttem rá: azért, mert disznó volt az is.

- Hát látják, ezért szeretnék disznó lenni. Mert irigylem a disznóktól a szolidaritást, ami az én emberi falkámból hiányzik. Mi tanokat hirdetünk és jelszavakat halmozunk jelszavakra, de közben mindenki csak önmagával törődik, nemhogy a kisujját is mozdítaná másért.

Ha akkor, ott az erdőn, az én disznófalkám is úgy viselkedik mint ma az emberi társadalom: rendre az egész falkát fölfalhatták volna a farkasok.

Mint ahogy az embereket is fölfalja rendre a,gonoszság és az önzés.

Wass Albert

sólyom116 Creative Commons License 2018.09.24 0 0 503
kedves53 Creative Commons License 2018.09.21 0 0 502

Ezzel a szép nótával búcsúzok a nyártól és kívánok Kellemes hétvégét!

https://youtu.be/ahROogwAqzQ

Előzmény: kedves53 (501)
kedves53 Creative Commons License 2018.09.17 0 0 501

Előzmény: sólyom116 (500)
sólyom116 Creative Commons License 2018.09.16 0 1 500

idooogeep Creative Commons License 2018.09.15 0 0 499

Kellemes hétvégét kívánok!

gép

sólyom116 Creative Commons License 2018.09.11 0 0 498
sólyom116 Creative Commons License 2018.09.10 0 0 497
sólyom116 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 496
sólyom116 Creative Commons License 2018.09.09 0 0 495

Könnyeden léped át a küszöböt, haladsz az úton, amit Isten áld

Sérelmek köré épült a várad, sérelmek óriási köveiből, 
sérelem bástyái magasodnak, és te ebben élsz magányosan.

Még mindig megtréfál a múlt, éhes farkasként kaparja ajtódat,
morog, habzó szájjal várja, enged be, helyet követel odabent.

Várad magas falai ingatagok, hatalmaskodnak feletted,
be vagy zárva, két kezed építette, saját börtönödbe.

Titkok és talányok, a várad alatt ezer ösvény fut,
vég nélküli útvesztők, ahol a régmúlt árnyai tanyát vertek.

Ajtó tűnik fel a semmibe, és a következő pillanatba ködbe vész,
nem tudod hova vezet, mi van mögötte, mit rejt, kulcs nyitja-e.

Sérelem vára, igaznak vélt otthonod, benne vége láthatatlan káosz,
ablakaid zárva, így vagy a világtól elzárva, és MAGodtól is.

Kopogtatnak, összerezzensz, mozdulni se mersz,
nem tudod ki lehet, mit akar, jobb ha meg sem kérdezed.

Fény szűrődik be a repedéseken át, az ajtó alatt, az ablak körül,
szinte bántja szemed, de mégis átmelengeti szíved, magához húz.

Félsz, de most nagyobb az erő, ami magához vonz,
össze szeded minden bátorságod, és kinyitod ablakaid.

Eddig elvarázsolt csoda világ kezd megszületni, és láthatóvá válni,
sérelem ál falai köddé foszlanak, földön túli dal kúszik befelé.

Az ajtó feltárul, és abban a pillanatban szíved ajtaja is,
átlépsz egy küszöböt, köszönt az élet, üdvözöl, hogy felébredtél.

A mező hív, táncolj, dobbants nagyot, tisztuljon a mindenség,
sérelem várából, szívbéli, békés igaz otthonod lett.

Megszelídül a farkas, védelmez mindig, amerre csak jársz,
elkísér a belső úton, csendben követ, hűségesen, mint egy árny.

Fellebben sok fátyol, a múlt porát kisepered, tisztulás van kint és bent,
könnyeden léped át küszöbeid, haladsz az úton, amit áld Isten neked.
ÁLDÁS

P.Nagy Zsuzsi

sólyom116 Creative Commons License 2018.08.24 0 0 494

Előzmény: idooogeep (493)
idooogeep Creative Commons License 2018.08.24 0 0 493

Barlangok

A világ legnagyobb barlangja

A Hang Sơn Đoòng, vagyis a Hegyi folyó barlang egy hatalmas barlang Vietnamban, a Phong Nha – Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben. Nevét a benne található gyors folyású föld alatti folyóról kapta. A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a nap, és különlegessége, hogy saját folyója és dzsungele van, és néhol még vékony felhők is kialakulnak benne. A barlang méretei óriásiak, egy negyven emeletes felhőkarcoló is elférne benne, így könnyen lehet, hogy ez a világ legnagyobb barlangja. A Hang Son Doong ötször nagyobb, mint a Phong Nha-barlang, melyet korábban Vietnam legnagyobb barlangjának tartottak.

A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de átlagosan 80 méter magas és ugyanilyen széles. Van olyan terme is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók. Bár a barlangot már a vietnami háborúban is használták a helyiek óvóhelyként, a bejárata feledésbe merült. Újra felfedezésére 2009-ben került sor, amikor egy amerikai kutatóházaspár ereszkedett le a barlangba, de kevés út megtétele után egy mészfalba ütköztek. A kutatók 2010 végén tértek vissza, hogy teljesen feltárják a barlangot, ami egy 150 barlangból álló, részben még feltáratlan hálózat része. A kutatók a 2010-es felfedezőúton 4,5 kilométernyire tudtak behatolni a barlangba.

kedves53 Creative Commons License 2018.08.20 0 0 492

Előzmény: idooogeep (491)
    idooogeep Creative Commons License 2018.08.20 0 0 491

Kellemes ünnepet kívánok!

sólyom116 Creative Commons License 2018.08.05 0 0 490

Köszönöm Mindenkinek a jókívánságokat!

idooogeep Creative Commons License 2018.08.04 0 0 489

Szépséges hétvégét:

kívánok

gép

zaniko1 Creative Commons License 2018.08.04 0 0 488

Kedves Zoltán!

Jó pihenést, kívánok a hétvégére:)

kedves53 Creative Commons License 2018.08.04 0 0 487

Előzmény: farsang11 (486)
    farsang11 Creative Commons License 2018.07.23 0 0 486

sólyom116 Creative Commons License 2018.07.22 0 0 485

Most érkeztem,köszönöm hálával a jókívánságokat!

idooogeep Creative Commons License 2018.07.21 0 0 484

gép

kedves53 Creative Commons License 2018.07.21 0 0 483

Előzmény: zaniko1 (482)
    zaniko1 Creative Commons License 2018.07.20 0 0 482

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!