Valoban a kozonseg nagyobb resze atvonult a levlistara. Nekem pl. kenyelmesebb az email. Persze kicsit hulyen nez ki, hogy itthagytuk Ruppyt a topikjaval, de o, azt hiszem, nincs rajta a listan. Nyugodtan iratkozz fel, Prof valahol alabb leirta, hogyan kell.
Ruppy, hol vagy? Egy ideje nem hallatsz magadrol. Nem akarsz feliratkozni a levlistara is?
Én sajna úgy jártam, hogy augusztus elején felfedeztem ezt a fórumot, majd lelkesen végigolvastam (mintegy pár hét alatt) az eddigi hozzászólásokat. Fantasztikus volt! "Amit tudni akarsz a ...-ról, de nem merted megkérdezni" Hát most itt az infó, nem kellett mindenért órásokhoz szaladgálni.
Azonban mire a végére értem, rá kellett döbbennem, hogy szinte leállt aug. végén számotokra a világ (esetleg lev.lista vitt el mindenkit?) !
Tehát én továbbra is érdeklődöm a témátok iránt, Többieknek is KALANDRA FEL !
Mivel az itt tapasztalt megszállottság már a szenvedélybetegség határát súrolja, nem lenne érdektelen egy-két személyes történet, hogy ki miképp csöppent bele.
Amire viszont nagyon szükségem lenne, az az, hogy a DOXA cég régi darabrairól hol szerezhető információ (pld. gyártási év, sorozatnagyság, ...) Nehogy a DOXA honlapra küljetek, mert az ZÉRÓ!!!
Kedves diffi !
A felosztásoddal részben egyetértek, csak eggyel egészíteném ki, mégpedig azzal, hogy (már mintegy 10 éve) a véleményem szerint alapvetően két órakategória van:
No. 1 = ROLEX
és persze a többiek (itt a Te gondolatmeneted nálam is él).
Ha valamelyikőtök még beleolvas, hát jelezzen!
ha valaki véletlen ismerné a lungendorf és az erax órákat, jó lenne, ha idevarázsolna egy linket, vagy valamit ezekről, mer' otthon porosodik egy egy ilyen óra (kb 70 évesek).
Keresővel ne is próbálkozzatok, mer' már nálam elrepült a monitor miközben megpróbáltam :-(
A lentiekkel kapcsolatban az alábbiakat tapasztaltam:
RADO: 1996 nyarán egy üzletfelem karján láttam egy "DiaStar"-t, vagy annak elődjét. (Hirdetés: Óra Magazin 5.szám 30.oldal). A karcolásokra már nem emlékszem, viszont arra igen, hogy a lánc szemei úgy ki voltak lazulva, mint egy 5-10 éves rozsdamentes acél lánccal rendelkező órán. Azaz lötyögtek. Pedig akkor ezt a márkát még csak a "La Boutiqe Swiss"-ben lehetett látni, és az első hirdetések is akkoriban jelentek meg.
Egyébként az óraépítési stratégiát én a következőképpen látom:
1, Viszonylag olcsó, 5-10 év élettartamra tervezett órák: Swatch, Q& Q, Vector, stb. Jó ár/tudás arány, cserébe a nem túl hosszú élettartamért, ami egyébként sem zavarja a megcélzott vásáróli réteget, mert ők követik a divatot, és cserélik az órát. 30.e.Ft-ig.
2, Viszonylag drágább, japán bázissal rendelkező órák: Seiko, Citizen, Festina, Casio, a Sector olcsóbb változatai, stb. Kimagasló ár/tudás arány, cserébe a szintén nem túl hosszú 5-10 év élettartamért. 30-50.e.Ft. Ha szerencséd van, egész jó darabok vannak közöttük. Szintén naprakész divattal.
3, Középkategóriás órák: Drágább japánok, pld. Seiko, Citizen titántokos chronográfok, - élettartam, mint fent - kisebb tudású, szerényebb presztízsű svájciak. Tissot, Sector, Doxa, Marvin, Atlantic, stb. 50-150.e.Ft-ig.
4, Magas élettartamú, szervizelhető, és szervizigényes, jelentős használati, és presztizsértékkel rendelkező órák: Fortis, Omega, a Sector, Atlantic, Marvin, Doxa drágább, automata típusai, Sinn, Longiness, stb. 150-500e.Ft-ig.
5, Abszolut presztízs, vagy design-kategória: Zenith, Rado, Ventura, Breitling, Audemars Piguet, IWC, Patek Philippe, Glashütte Original, Lange & Schöne, stb. 500-e.Ft-tól 25.M.Ft-ig.
Szerencsés esetben jó használhatósággal, különben csak az exkluzivitás.
haho,
A Radorol:
szokasos svajci kvarc szerkezetek, muszakilag semmi erdekes. A lenyeg a kulcsin. A kulonlegesen kemeny anyagok (keramia, mugyemant, nemesacel) hasznalata, es ennek alarendelve a design.
Ha tetszik, akkor lelkesedsz erte, es ezt tamogatjak remek marketinggel "az ora, ami orokke szep marad".
Mi a véleményetek a NIVREL-rol? Nemrég láttam egy üzletben és nagyon igényesnek tuntek a modelljei. Acél tok, zafír üveg, kristály üveg hátlap, struccbor vagy acél óraszíj, 5 ATM vízállóság, ETA, Valjoux és Lemania automata kaliberek és csemegeként járástartalékot mutató (slr figyelmébe!)holdfázisos, chronometer, chronográf modellek is vannak. Stílusra a klasszikus eleganciát szinte egyedülállóan ötvözik a modernséggel (különösen a kék színt kedveloknek ajánlhatom nézzék meg oket). Az áruk 140e Ft-nál kezdodik.
Érdemes-e ilyen márkát venni? Minden véleményt, tanácsot köszönettel veszek.
hali
a japán automatáról /Seiko 5/: ha nem mozogsz megáll, erre az a saját bejáratú megoldásom, hogy kétnaponta kb 4-5 "felrázás" és megállás sehol,
akár nem is kell hordanod ezidő alatt
meg az enyém az utóbbi hónapokban kicsit meghülyült : napi 10-15 percet késett, kitisztítattam /5 és fél éves, első szervíz/ és most csak napi 2-3 mp-t késik -> végre nem kések el sehonnan
üdv
j.
ps: én csak álmodom svájci órákkal... ja, van egy régi törött Doxa órám, ami nem megy és hátlapja sincs :o(
Nem tusom milyen szerkezet van benne, de a holdfázis kivételével Omegáék csinálnak ilyet az új Speedmaster sorozatban
fekete , illetve nekem szimpatikusabb
kék színben.
A Fortis tényleg szebb! A Sinn tokja nagyon robosztus, és a '70-es évek divatjára emlékeztet. Pedig a Sinn 203-as, és 303-as, és 6000-es modelljeinek tisztességes tokja van.
Apropos. Tudaj-e valaki, hogy a Valjoux 7751-es (teljes naptáras, pointer-dátumos, holdfázisos kronográf) szerkezetet miért nem gyártják tríciumos mutatókkal, esetleg fekete számlappal? Az Auguste Reymond, és Sinn is használja a szerkezetet, de csak a klasszikus stílusú óráinál. Nem értem továbbá, hogy a fehér számlapos, fekete mutatós, de tríciumozott kronográfok (sőt az egyszerűbb órák is) miért mentek ki a divatból. Szerintem nem rosszabb a leolvashatóságuk, mint a jelenleg divatos sötét, vagy színes számlapú óráké.
Oris
Erre én is azt tudom mondani, hogy jó választás, élőben gyönyörű az óra.
Fortis
Hát nem egy alapmodell, de számomra ez a tökéletes óra. A lünetta azért jó, mert lehet visszaszámlálónak használni. Mivel a stopper percmutatója is nagymutató, ezért a stoppert is lehet ilyesmire használni, nem csak az óra percmutatóját. Nekem pont ezért szimpatikus. Lásd még Breitling B-1.
SINN
Igen, az üveg alatt van a lünetta, a bal felső oldalán lévő koronával lehet mozgatni.
James, Oris talált, elsüllyedt, felülről a második. Én ugyan fekete bőrszíjjal láttam, de ez sem rossz, így ahogy van.
Ami a Fortist illeti, nem egy fapados alapmodell. Ezeket még nem értem, van még mit tanulni. Például egy ilyen automata óránál a komplikációkat is automata szerkezet húzza fel? Más hasonló órát még nem figyeltem, de ennél feltűnt, hogy a lünetta visszafelé számozódik. Ez így szokás? A SINN üveglapja alatt is látszik valami lünetta-szerű, az az?
Ismerem a Sinn órákat, amikor megjelent a POEN-ban, rá is kérdeztem, egy nagyon hasonló (nem ugyanolyan), pont fele annyiba kerül, mint a Fortis (ua a szerkezet, ami egyébként Lemania 5100 abban amit linkeltem, a Valjoux modell nem tetszik 100%-ban).
Ez ugyanaz Sinn-ben, de nekem a Fortis jobban tetszik, mind a kettő volt a kezemben.
Ön jól döntött!" Ha nem ragaszkodsz a márkához, és a "Swiss Made" felirathoz, érdemes szétnézni a Sinn honlapján. A szerkezet többnyire ugyanaz az Eta/Valjoux 7750, vagy 7751, az ára viszont félannyi, mint a Fortis . Az Orisnak is láttam a Poenban hasonló tudású termékét (kivéve a Flyback funkciót).
Nem olvastam el figyelmesen, amit írtál, akkor erre tippelnék, de a Classic is hasonló. A szerkezet típusáról nincs információ, azt tudom, hogy ETA, de azt nem, hogy melyik.
Egyelőre én is lemondtam a mechanikus óráról, az amelyik tetszik, anyagilag nagyobb falat lenne, és nem akarok valmi egyszerűbbet most, ami esetleg nem tetszik teljesen.
Ez a tökéletes óra szerintem (jelenleg).
Szevasz diffi, igaz amit írsz, csak nálam van egy kis bibi. Én sem dohányzom, szeszt sem nagyon iszom, de annyi más káros szenvedélyem van, hogy napi tíz csomag cigit kellene nem elszívnom már :-)
Az 50-60 évig elálló Doxa teljesen helytálló, és akkor olyan kiemelkedő értéke - használati értéke is - volt, aminek párját ma nem tudok mutatni. Mondjuk nagypapám Eiffel biciklije, nagymamám Singer varrógépe. Gondolom, akkoriban a nagypapád órája egy referencia volt, túl sok más pontos óra nem biztos hogy hemzsegett a családban. Az óra időmérő, és nekem ma körülbelül húsz pontos időmérőm van, amiből egy vagy néhány mindig velem van. Például a telefonom vagy a hitelkártya méretű organizerem. De az autómban is van kettő, a fényképezőgépekben is szokott lenni, a videokamerákban is meg a számítógépekben is. Az asztali telefonok is mutatják az időt, az audiotorony, a video, talán a gumimatraac is, azt még nem figyeltem.
Egy olyan órával viszont én sem haboznék amiről tudható lenne, hogy 50-60 évig működni fog.
Én is gyűjtöttem rá néhány évig. Mikor döntöttem, hogy megveszem, az járt a fejemben, hogy a legtöbb ismerősöm dohányzik. Átlag napi 1 dobozzal szív. 1 doboz átlagára 300 Ft. 365 nap x 300 Ft/nap = 109.500-Ft. Az italt már nem számoltam, mert arról nincs ilyen pontos "statisztikám". Én nem dohányoztam soha. Tekintettel arra, hogy már elmúltam 30, biztosan összespóroltam az órám árát. Talán nem is csak egyét. Különben nekem is van gyerekem. A nagyapámnak van egy 1905-ös nagy Doxa zsebórája, meg egy dupla fedeles Schaffhausen kis zsebóra. Én soha nem gondolnám, hogy a nagyapám akár a gyerekeitől, akár az unokáitól sajnált volna valamit, pedig Ő aztán egész életében a földdel gürcölt, és mire egy kicsit összeszedte magát anyagilag "beállamosították" a téeszbe. Szóval nem a felső tízezerhez tartozik. Én mégis úgy gondolom, hogy jól döntött, hogy a két órát megvette, majd az elmúlt 50-60 év nehézségai ellenére is megtartotta. A fiam ( 5 éves) mindig elkéri őket megnézni, ha náluk járunk. Az ilyen kis családi "hagyományokért" érdemes.
bár tudom, hogy az Orisnak ez az attrakciója, nekem mégis egy kicsit eltérő fazonú modell tetszett meg. Nincs ilyen széles, síkra csiszolt kerete, legjobban talán a nagypapám Pobedájára :-) hasonlít.
Diffi, attól tartok, lemondok arról, hogy 100-400 eFt-s órát válasszak. Lenne - mint az korábbról kiderül - ami felizgat, nem is egy, és talán már túl sokat keresni sem kellene, mert úgy tűnik elég megcsontosodott ízlésem kezd kialakulni. Ma viszont azt gondolom, eddig is rendesen körül vagyok véve fontosnak vélt tárgyakkal - hú de off-topic ez itt :-) - és elképzelem, mit tudnék a gyerekeimnek adni egy ekkora összegből.
Ma ha mutatós órát vennék, csak mechanikusat keresnék. Ha elektronikus szerkezet van benne, valahogy több attrakciót várnék, mint amit a mai órákban látok. Régebben tetszettek a sok kis mutatóval felszerelt analóg kronográfok, de ma ilyet már csak mechanikusból tudnék elképzelni, szerintem digitális szerkezettel ilyet csinálni olyan, mint vasbeton falra tégla boltív ajtót tapétázni. Digitális kijelzős órát pedig mostanában nem látok olyat, ami igazán tetszene. Az Aerospace meg a Tissot Titánium, ami egy korábbi Aerospace mutációja, még azok állnak legközelebb az elképzelésemhez, de a Tissot tokozása nekem túldíszített (az Aerospace-é is, kivéve a natúr titán tokozást minden aranyozás nélkül), az Aerospace ára pedig nem esik abba a range-be, amit rászánok (meg az a fránya italic :-). Pár éve a Lafayette áruházban szerettem bele és ha jól emlékszem, akkor 5000 FRF-t kértek volna érte, no annyit talán még ma is adnék, de nálunk ma fél milka körül van. Szóval valahogy igazán komoly digitális órát régóta nem látok...
Az automatáról: hordom én, de egy munkásabb napon- héten előfordul, hogy a csuklómat se' nagyon emelem fel a billentyűzetről. Ha nem figyelek oda, olyankor megáll.
Loggol, a kutyaütő, undok, fennhéjázó, hozzáértetlen magyar 'órások', némelyikük sakszerviznek titulálva, eddig már rengeteg kiadástól kiméltek meg engem. Kinéztem egy méregdrága órát, beleszerettem, megszorongattam a zsebemben a pénzt, aztán elképzeltem, hogy a legközelebbi elemcserére 'ez' venné a kezébe az órámat és erőszakolná meg. Tudod hány órát nem vettem már meg így? Rossz hír :-) hogy itt a topicon többen abszolút korrekt szervizről számoltak be például a Tisssot órákkal kapcsolatban. (persze olyat is olvastam, hogy egyik topictárs által nagyrabecsült helyen másik topictársat éppen szemen nem köpték :-)
Ha mégis vennék órát és olyat vennék, ami valaha karbantartást igényel, nemcsak az órát nézném meg vásárlás előtt, hanem a szervizt is.
Az órákkal nincs bajom, az órásokkal azonban már sokkal inkább.
Van egy öt-hat éves Grovana órám. Elromlott. Bevittem abba a boltba ahol vettem -- Bp., V. Petőfi S. u. Órások szövetkezete. Mondták jó. Érdeklődtem. Mondták megint: jó, mindjárt kész. Hivatkoztak szabadságon levő kollégára, rosszul megrendelt alkatrészre stb. Három hónap után elvittem az órámat.
A száz méterre levő órás nem vállalta, de azt mondta, hogy ezt szerinte vigyem az Astoria (Rákóczi út) mellett levő kis üzletházban levő -- fene tudja már hogy, hogy hívják -- céghez, mert ők hozzák be az órát. Elvittem. Mondták jó. Érdeklődtem: Lásd az előző bekezdést.
Három hónap után kész lett. Több pénzt kértek, mint eredetileg, és azt sem tudom, hogy az óratokomban mi van... Elgondolkoztam, hogy ha legközelebb órát veszek, akkor az valami eldobható/nem javítható fajta lesz. Persze tudom, hogy az enyém nem a legjobbak közé tartozik, de tízszerennyit nem akarok/tudok költeni.
Van egy "1000 óra link center". Érdemes végignézni, -ha van rá 2-3 napod. Ott biztosan találsz olyan órát, amelyik tetszik, persze nem biztos hogy van akkora p.ü.-i keret ( - a világon ). Az Oris egyébként ebből a szempontból valóban jó választás. Professzionális, strapabíró óra, még észszerű (értsd: 100- 400.e.Ft-ig) áron. Érdemes még az alábbi szintén középkategóriás órák honlapját felkeresni:
Fortis, Auguste Reymond, Sinn, Roamer, Doxa, Sector, Tag Heuer, Longiness.
Szerintem, ha kiválasztottad, érdemes rá várni, és gyűjtögetni, valamint felpróbálni. Ezek az órák mind svájci szerkezettel készülnek, ha automata, ha kvarc, úgyhogy nagyot nem hibázhatsz. A kvarc pontosabb lesz, az automata valószínüleg 5-15mp/napot sietni fog, viszont soha nem fog lemerülni az elem benne. Én ennek ellenére az automata mellett voksolnék, már csak azért is, mert ha a gyárban nem is állították be rendesen, egy valamire való szaküzletben ezt díjmentesen megteszik neked, ha ott vetted az órát. Amennyire én tudom, a Seiko automatáknak is 48 órás járástartalékuk van. Úgyhogy, ha automatát veszel, azt "sajna" hordani kell ( legalább nappal ), ami egyébként egy tisztességes óránál nem is olyan nagy kényelmetlenség.
Ja. A Citizen multichronómról azt hittem, hogy rozsdamentes acél tokja van. A napokban vettem észre, hogy néhol megkopott a nikkelezés, és előbukkant alóla a réz. Szerintem azért ez pofátlanság. 6 éve még nem került egy svájci óra a duplájába, mint a hasonló tudású japán. Ha ezt tudom, már akkor azt veszek.
A Seiko 5-ös ismételt bosszúja. Most, hogy nem érzi magát veszélyben a nyavajás, megint megállt ma reggel. Legutóbb mikor ilyet csinált és nyolc ország küldöttei rám vártak hatvan percen keresztül, azonnal vettem egy Casio-t.
A billentyű előtt ülni éjjel-nappal: ez úgy látszik nem elég neki. Ezért jó, hogy az Oris automatát a koronával is fel lehet hjúzni. Persze azzal az erővel ezt meg csóválhatnám ha eszembe jutna, szóval mégiscsak az a power reserve kijelző az igazi.
A szemétség, hogy ha megmozdítasz egy megállt automata órát, az azonnal elindul, így még rá sem jössz, hogy késik.
A múltkor bementem a Poen-ba, és meg szerettem volna tudni, hogy az arany Marvin óránkat hol lehetne kitisztíttatni, megcsináltatni. Erre majdnem kihajítottak, mondván holmi gagyi Doxákkal, meg Marvinokkal ők nem foglalkoznak. Kicsit csodálkoztam, de eloldalogtam. Két-három hete meg mit látok a kirakatban? Arany Marvinokat :-) jé...
Az előzőekkel kapcsolatban az alábbi észrevételeim vannak:
1, Nekem van egy Citizen day/date kijelzésű kvarcom, (jelenleg apám üti-vágja) ami 11 éve van nagyon kemény szolgálatban. Víz, ütés, stb. Ez kb. 2 évenkénti elemcserével+tisztítással, sok karcolással az üvegén, de nagyon jól bírja. Kromométerpontosságú.
2, Van továbbá egy Citizen multichronóm ( ezt én használom), melyet 6 éve vettem a fenti óra teljesítményén felbuzdulva. Ebben a funkcióválasztó-gomb fogaskerekét 4-szer, a mutatóját egyszer, elemet 5-ször kellett cserélni. A fogaskerék műanyagból van, a mutató túl nehéz a fogaskeréknek, és gyenge is, az elem pedig az ébresztéstől (főleg!), a stopper használatától (is) hamar tönkre megy. Az óra egyébként szintén kronométerpontosságú.
3, A fentieken "lebuzdulva" elkezdtem nézni mechanikus, lehetőleg hasonló tudású, strapabíró órát, melyet - tényleg körültekintő, és alapos keresés után - az itt sokak által favorizált Poen-ban meg is találtam. Kiderült azonban, hogy az ég itt sem felhőtlen, nem minden fenékig tejfel, valamint, hogy "az élet nem habostorta". Az történt ugynis, hogy két különböző eladótól, két különböző napon, két különböző árajánlatot kaptam ugyanarra az ( kb. 200e.Ft-os ) órára, kb. 10.000-Ft eltéréssel. Az eltérések egyébként a gyár által megadott, és forintra átszámított listárhoz képest 40-50eFt-os különbséget mutatnak. Minek ilyesmivel egy színvonalas, kiváló kiszolgálású, és árúkínálatú, valamint kimondottan széles árúskálával rendelkező üzletben próbálkozni?
4, Egyébként az órával ( bár napi 10mp-et siet) , annak designjával, használhatóságával, az eladók felkészültségével, az irántam tanúsított türelemmel, és megértéssel -mint e fórumban többen is -elégedett vagyok. Csak az a 40-50eFt. + a 10.e Ft. ne lenne.......
elrontottatok. Korábban csak néztem az óraboltok tengernyi kínálatát ámulattal és vágyakoztam a látványosnál látványosabb csodákra, persze főleg a japánokra. Be-bekukkantottam ide hogy szkeptikusan beleolvassak a svájckodó beírásaitokba, aztán megint néztem a boltokat és egyre kevesebb óra tetszett. Ma már egyre kevesebb élvezetet találok egy honi órásbolt kirakatában.
Legutóbb a Lurdy-ház egyik boltjában találtam egy olyan órát, ami tetszik, de ez már nem olyan, mint amelyek egy éve tetszettek. Mondjuk lehetne a nagypapám órája. Óra, perc, másodperc, kis dátumablak, acél tok, bőrszíj, automata szerkezet. Oris, a legszerényebb külleműből. "Csak" 180 ezer forint :-/
Szóval maradok a jelenlegi japánomnál, amíg fel nem mondja a szolgálatot. Seiko 5-ös, automata. Acél tok, acél csat, matt fém számlap számok nélkül, az órák rovátkái fényesre polírozott, kb. 1/3 mm széles fémtömbökből állnak, a Seiko felirat ugyancsak fényesre polírozott lemezből nagyon precízen kivágva, az ötszög alakú pajzson álló 5-ös embléma pedig ilyenből kimarva. Ahogy nézem a boltok kirakatait, a fenti Oris-féleségeket leszámítva nem találok egyszerűbb, kiforrottabb design-t, már ami a külsőt illeti. 94-ben vettem 7.5k Ft-ért, és ha nem felejtek el mozogni, működik.
A villanyórák közül egyet megőrzök emlékeim között: a Breitling Aerospace-t. Barátom szerint az egyetlen gagyit a Breitlingek között :-). Visszagondolva az órákra, amiket megnéztem, nekem ez tűnt a leglogikusabbnak, legésszerűbbnek, már ha az ébresztő és kronográf funkciókat is nézem. A fekete kijelzői elsötétíthetők, és akkor marad a lényeg: az óra és a perc. A többi funkciók meg nagyon könnyen, logikusan használhatk, a kijelző nagyon jól érthető. Szerencse, hogy a számokat megdöntötték, mert így már nem vágyok rá annyira :-/
Azért megnézni biztosan fogok még további svájci csodákat. Meg még egy olcsó, vízálló műanyag digitális órát keresek az uszodába, mert a tömör vas Seiko horgonyként üzemel.
Próbálkozz itt : Borkutime Kft 470-1070 ők a kizárólagos forgalmazó, biztos tudnak szervizt mondani. Hogy megvigasztaljalak, ez a márka az első elemcseréig szokott működni (még akkor is ha nem volt olcsó) ....
Előre is bocs mindenkitől, de kérésem lenne, és mivel ezt az egyetlen élő órás topicot találtam, idepofátlankonék.
Van egy viszonylag drágább Citizen órám, és öt év alatt leeresztett az elemem. Hol a manóban van a márkaszervíz? Sehogy sem találom. Ki szeretném cseréltetni a benne lévő összes tömítést, hogy ezután is vízálló maradjon, és olyan elemet kéne bele rakatni, amelyik megint elmegy vagy öt évig.
Ha tudtok, segítsetek. Köszi
szegény Prof... Elképzeltem, amint ez a halom könyv majd ott fekszik az asztalán, és igyekszik majd minél több ismeretet szerezni :) És ez még csak a magyar nyelvű.. hajaj!
Ezt fejtsétek meg:
A múlt héten beugrottam az Üllői úton a Tempora szervízbe, ahogyan azt valaki innen nagyon kedvesen javasolta. A nyűgöm csak annyi, hogy minden héten kb 10 másodpercet KÉSIK a Tissot kvarc szerkezetes órám. Na mindegy, gondoltam bemegyek, megkérdezem, lehetne-e állítani rajta, hiszen azért vettem, hogy leváltsam a jó öreg "pontatlan" Casio órámat :)
Az órát feltették egy varázsasztalkára, ami azonnal megállapította, hogy...... SIET! Na neeem, mondtam, az kizárt, mert hetente kb 8-10 mp-et késik, nem vagyok szenilis, ennyit azért még megállapítok. Erre azt mondták, hogy az akkor lehet, ha valami mechanikai baja van, mert az elektronika a műszer szerint siet.
Na ezt el is lehetne fogadni, ha néhány héttel korábban a Jókai téren lévő szervízben meg nem azt mondták volna, hogy a kvarcszerkezetes órák SOHA nem képesek sietni, csakis késni, tehát így van jól. Ezt nem tudom miért mondták, de állítólag így van, és punktum.
Na most akkor kinek van igaza? késik, vagy siet? Itt én a távközlésben dolgozom, és a megfelelő órajelet közvetetten műholdról szedjük le. De van internetes, meg rádióvezérelt órajel is, amihez igazítani tudok, ezek együtt járnak, ezekhez képest késik az órám. Na nem is szőröznék ennyit, ha a Casio órám (szintén mutatós, habár nem egy gagyi műanyag kivitel) nem lenne sokkal pontosabb :)
Régen kísérleteztünk műanyag órákkal, hogy mennyire lehet őket pontosra állítani. 4-5 másodperc/hó volt a csúcs. Ezt azért nem akartam elérni, de talán abban reménykedtem, hogy egy kissé pontosabb lesz egy svájci óra, mint egy Casio. Az olyan 3-4mp-et sietett hetente.
Tisztelt Prof
Elismerésem azzal kapcsolatban, hogy az órás szakma iránti érdeklődésed elvezetett a szakirodalom olvasásához. Annak érdekébe, hogy minél több ismerete szerezzél javaslom a következő magyar nyelvű könyvek elolvasását:
Magyarul megjelent órás könyvek, tanulmányok
Magyar óraipar. Útmutatás. Palasovszky Ödön. 1904. Krausz S. és Társa
Gyakorlati órajavítás kézikönyv I. rész. Zsebórák javítása. Fogel Gyula - Kurián Gyula. 1904
Az órák szerkezettana I. rész. Fogaskerék. Palasovszky Ödön. 1904. Krausz S. és Társa
Az óra története. Seemann Gábor. 1904. Iparosok olvasótára. 9-10 szám.
Az időmérés évtizedek tükrében. Rosta Ferenc. 1904. MERKANTIL-NYOMDA
Hengerjárat I. Schwarz Zsigmond. Kiadja a budapesti órás ipatestület. 1922
Horgonyjárat II. Schwarz Zsigmond. 1923
Órás szakrajz III. Schwarz Zsigmond. 1923
A zsebórák javítása IV. Schwarz Zsigmond. 1924
A nagyórák javítása. Schwarz Zsigmond. 1925
A komplikált zsebórák. Schwarz Zsigmond. 1928
Az óra. Rohonczi Mór. A "Technikai zsebkönyvtár" "ÉLET" irodalmi és nyomda RT. 1925
Órák szerkezettana. Babos S. - Vályi Ödön. 1929. MERKANTIL - NYOMDA
Az órák. dr. Orient Gyula. 1934. (Kolozsvár). MINERVA
Magyar órák. Pritz István. 1943. A budapesti Pázmány P. Tudományegyetem dolgozatai 80.
Az óra históriája. M. Iljin - Fazekas István. 1945. RÓZSAVÖLGYI ÉS TÁRSA KIADÁSA
Órás és Nemesfémipari Szakszótár. Bányai Zsigmond. 1948. Kiadja a budapesti Órások Ipatestülete
Az óra regénye. Horváth Árpád. 1957. Táncsics.
Anyag és áruismeret. Horváth Árpád - Terner Géza. 1960. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó.
Órás szakmai ismeretek. Vályi Ödön. 1960. Műszaki Könyvkiadó
Régi órások művészete. Somogyi Árpád. 1961. Múzeumok központi propaganda irodája.
Óra és ajándékcikkek áruismerete. (Áruismeretei továbbképző) Írta: Kaszab László. 1963
Hogyan működik az óra. Z. Martinek-J. Rehor. dr.Lehoczky -Somogyi J. 1966. Műszaki Könyvkiadó.
Órakatalógus. 1970. BM. Tanulmányi és Kiképzési Csoportfőnökség
Muzsikáló szerkezetek. Horváth Árpád. 1967. Táncsics.
Órajavítás. Katona József - Pallai S. 1967. Műszaki könyvkiadó.
Az órás. Magyar László. 1967. Műszaki könyvkiadó.
Óraipari zsebkönyv. Magyar László. 1979. Műszaki könyvkiadó
Órás szakmai ismeretek. Vályi Ödön - Vályi Huba. (Iskolai használatra). Műszaki könyvkiadó
Órás szakrajz. Sárosi Rezső - Vályi Huba.(Iskolai használatra). 1977. Műszaki könyvkiadó
Órák és órások. Horváth Árpád. 1982. Gondolat Zsebkönyvek
Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája. Magyar László. 1984. Műszaki könyvkiadó
Naptárrendszerek és időszámítás. Hanh István. 1983. Gondolat Zsebkönyvek
Órák. Horváth Árpád. 1988. (Kolibri könyvek). Móra
Régiségek. Jackson – Day.(8 oldal órás téma). 1990. (Novotrade)
Antikvitások kézikönyve. Miller Martin és Judith.(12 oldal órás téma). 1991. Láng.
Az óra regénye. Horváth Árpád. 1957. Táncsics.
Az óra története. Seemann Gábor. 1904. (Iparosok olvasótára)
Fémiparos mesterségek. Órás. Clement László. 1900
Időjelzés Kínában. Fluck Jolán
Japán órák. Fluck Jolán
Naptárrendszerek és időszámítás. Hanh István. 1983. Gondolat
Horváth Árpád. Muzsikáló szerkezetek. 1967. Táncsics.
Az idő (Mi micsoda). Dr.Erich Übelacker. 1990. Tessloff és Babilon Kiadó.
Régiségek képes enciklopédiája. P.Atterbury -L.Tharp. 1994 (28 oldal órás téma) PANORÁMA.
Órajavítási szakmai ismeretek. I. II. III. Vályi Huba. 1996. Váci nyomda. (Iskolai használatra)
Óraművek. Szerk.: Babucs Éva. 1997. Geopen Könyvkiadó
Az óra. Műkincs meghatározó. B.Gallizia di Vergano - Emilio Strada. OFICINA’96. 1998
Anti órák. Szerk.: Babucs Éva. 1998. Geopen Könyvkiadó
TANAR