Keresés

Részletes keresés

Floo2 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28789

Nagy meglepetésmre találtam egy érett jégfügét az ültetvényben.

Azt hittem elsőre, hogy biztosan álérett lesz, de nem, teljesen jó volt, édes, leves.

Sajna a belsejéről a képet a elrontottam, homályos lett.

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28788

Ha a gosztolai elágazónál jobbra fordultok és végigmentek azon a dombvonulaton, sok fügével fogtok találkozni, köztük igen termetes példányokkal is. Ugyanígy számos füge látható az elágazótól Lenti felé haladó Lenti-hegyi részen is. A présházak, nyaralók környékét körbenézve találhattok nagyon szép, nagy fákat. Soha nem volt alkalmunk, vagy időnk minden részletét bebarangolni annak a szőlőhegyi résznek, de többször tartottunk előadást a lenti kertbarát-körnek és a tagok közül sokan számoltak be sikeres kivi-, káki-, fügetermesztési tapasztalatokról. Nagy mennyiségű fa ki lett ültetve ezekből a fajokból ezekben az években arra a környékre, azoknak mind ott kell lenniük valahol.

Előzmény: Törölt nick (28785)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28787

Lendván érdemes lesz figyelni a különböző cédrusokra és a több helyen látható, nagy kivilugasokra. A hegyen elég sok füge van, persze lassan kell haladni és folyamatosan "sasolni". Kákiból is van jó pár darab. Kivilugas is van bőven. Persze ott sem ért hozzá mindenki, elég gyakran lehet hibás metszést, alakítást látni.

Előzmény: ninovarga (28786)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28786

A faluban jobb is, hogy nincs füge, mivel ott folyik keresztül az a patak, amelyik a tavat táplálja, egy zárt völgykatlanban. A bambuszt viszont érzékelhetően nem zavarják a fagyzugi viszonyok, mert a faluban az egyik udvarban hatalmasakat lehet látni, amelyek a legkeményebb teleken sem károsodtak ezen a helyen. A faluból tovább kellett volna menni a hegyre vezető úton és a tetőn meglelni azt a hatalmas fügefát, amelyiket Tamás (Papa360) említett.

Araucaria van Lendván is a síkon az egyik utcában. Az már egy jó 15 éves példány lehet, amióta követem. Sajnos egy szűk helyen van egy ház előtt, ezért, hogy talán el tudjanak járni alatta/mellette, az alsó ágait levagdalták, így egy törzses-koronás "fa" lett belőle. Mindenesetre a túlélésével nincs gond, amint látható.

Előzmény: Törölt nick (28785)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28785

Köszi megyünk . Lendva be van tervezve Toplicével együtt.

Ma végülis bicikliztünk Lendvadedesre és  ott konstatáltuk, hogy a faluban nincs füge , de van egy érdekes feszület és van a kisbíró helyett egy hirdetési tábla , ott még az adásvételek végzései is ki vannak függesztve - ez igen figyelemreméltó szokás .

Utána átkarikáztunk Lentibe . Ott találtam egy ujjas fügét másodterméssel.

Végülis az araukária magját is meg lehetne enni és jellemző a megléte az itteni klimatikus viszonyokra?

Előzmény: ninovarga (28783)
sjohn Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28784

Szép napot mindenkinek!

A Paw-paw mag vetésének van valami trükkje vagy csak simán bele a kókusz+perlit keverékbe?

ninovarga Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28783

Lendvára még föltétlenül ruccanjatok át! A ház körüli kertek is fölérnek egy botanikai tanulmánnyal (a teljességgel kertvárosias jellegű településen), a fölötte magasodó dombok pedig tele vannak "nálunk is termő új gyümölcsökkel".

Előzmény: Törölt nick (28780)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28782

Köszönjük az infót!

Előzmény: Papa360 (28781)
Papa360 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28781

Gosztolából az út Lentihegyen keresztül vezet Lentibe.  Van kerékpárút is lent a tó mellett az erdőn keresztül. Gyalogosan 1 óra a fűrdő. Horgászni lehet a sárberki, a dedesi, a sárdi tavakon. Lenti szélén gokartpálya. Erdei kisvasút egészen Kistolmácsig. A környező  "hegyek" : Lentihegy,

Gosztolai hegy, Lendvadedes /nagy füge/, Dedeskecskés, Lendvakecskés, Tenkehegy. Ezek 10 km-en belül. Kicsit távolabb Lovászi, Csörnyeföld, de ez már a Jánosék felségterülete :o)

Előzmény: Törölt nick (28780)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28780

Ma elmegyünk Lentibe fürödni (fél nap max.) . Mit  ajánlotok megnézni a közelében?

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28779

Köszönöm!

Üdvözöllek én is Téged!

Előzmény: Papa360 (28778)
Papa360 Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28778

Légy Te is üdvözölve a környéken!

Előzmény: Törölt nick (28767)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.25 0 0 28777

A vadcitrom (Poncirus Trifoliata) közönségesen szinte mindenütt megmarad (kb 10-15 évig él mint az őszibarack) , ha békén hagyják a gyökérzetét.

Különböző hibridjei általában -15 fokC fagytűrésűek és értelmes gyümiket is tudnak teremni. Ezen a vidéken érdemes lenne vellük megpróbálkozni.

Előzmény: ninovarga (28776)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28776

Naponta tízszer, két pofára! :)))

Előzmény: Törölt nick (28775)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28775

Szerintem fogyasztásuk orvosilag javasolt !

Előzmény: ninovarga (28774)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28774

Ilyen az első termése:

és ilyen a második:

Előzmény: Törölt nick (28773)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28773

Ez sárga bőrű füge?

Előzmény: ninovarga (28771)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28772

O.K.

Előzmény: ninovarga (28771)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28771

Éppen azt akartam írni, hogy kiváncsian várom, (holnap) milyen érdekességeket sikerül felkutatni a környéken. De látom, az első kis ujjas óriás után nem is sokat kellett kutatni. Ha kell, a napokban majd segítünk navigálni.

Előzmény: Törölt nick (28770)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28770

Esti csepergős séta Gosztolán.

Ja így könnyű kérem ! Egyszerre ott az első és a második termés a fügefán.

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28769

Köszöntelek kedves  Tanárúr!

Jól esik üdvözlő szavad!

Vasárnapig maradunk . Sikerült magunkkal csalni a fiunkat is , bár őt mostanában csak a motorok és autók érdeklik (ha jól emlékszem 17 éves koromban nekem kicsikét másabb volt anno az érdeklődési köröm:). A CsI amúgy a monogrammom. A Sancho meg az egyetemen (DOTE) volt a ragadványnevem. A nejem mostanában kezd belelesegetni a topikos írogatásokba képekbe. Korábban kifejezetten haragudott érte ha megkértem , hogy ne közelítsen tele kávéscsészével a klaviatúrához, de már ő is kezdi használni a PC technikát , mert a munkája rákényszeríti.

Engem édesapám szoktatott rá a termő föld szeretetére és ezen keresztül a természet botanikai szemszögből való szemlélésére szelíd de kitartó csendes paraszti szoktatással (mint ahogy a kiscsikót is mindig az anyja mellé kötik a szekeres emberek). A végén beletanultam a földdel, szőlővel ,gyümölcsössel való foglalatosságba és kívülről fújtam a szőlőkötözés közben mesélt katonatörténeteit, de már sajnos nem mesél. Már tudok úgy kapálni , hogy nem a homlokom , hanem a derekam fájdul meg tőle, de azért a kapálást máig sem szerettem meg . Fák ,bokrok, metszés ,szemzés inkább az én világom.

Most rossz az idő , de szét fogok nézni a környéken, megprőbálom a szőlőhegyeket is meglátogatni.

Ne haragudj a korábban feltett képekért! Csak azt akartam szemléltetni ,hogy sikerült kimazsolázni, hogy hogyan lehet a fórummotort rávenni arra , hogy a képet nagyfelbontásban is hozza.

Üdv CsI

Előzmény: ninovarga (28768)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28768

Üdv Nektek e kies tájon!

Kedves Szancsi, (akiről én eddig azt hittem, hogy Sz. Ancsi, vagy Szan(-). Csi(lla) és inkább lehet férje, mint felesége) :))), kedves nejeddel együtt fórumoztok? Mert ha nem, vigyázz, mert minden lépésedet titokban figyeli! Nem lehet véletlen, hogy pont ide fizetett be! :))) Meddig maradtok?

Mindjárt ott, a közelben is fügék, kivik és kákik tucatjait láthatod/fotózhatod!

Mihelyt az időjárás engedi, nyugodtan barangolhattok a közeli szőlőhegyeken, senki nem fog gyanakvóan nézni rátok! Kezdeményezzetek beszélgetést az érdekesebb növények gazdáival (ha éppen ott tartózkodnak) nem lesznek elutasítóak, inkább nagyon barátságosak!

Előzmény: Törölt nick (28767)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28767

A feleségem kisütötte , hogy a nyári kirándulásunkat Lenti mellé Gosztolára szervezi.  Dobzse-dobzse válaszoltam neki, csak hagyjon már kertészkedni !

Na ma megérkeztünk és mit látok ( bár épp zuhogott az eső) : Becsehely, Csörnyeföld, Tormafölde  .... hmm-hmm valami elkezdett motoszkálni a fejemben. Hát én már erről mintha valahol olvastam volna valamit !  Debizonyám! Rádöbbentem! Gyönyörű vidék lesz ez! Remélem sok fotót csinálhatok majd. Még a temető is igen kultúrált ,ami mellett  megálltunk a begörcsölt lábszáraimat megmozgatni.

Üdv az Ittenieknek !

ninovarga Creative Commons License 2013.06.24 0 0 28766

Értelemszerűen a felsőt kell meghagyni, hogy az alatta lévő fás részt ne kelljen elveszítenünk. (Gyíkfarok effektus) :))

Előzmény: zoolko (28765)
zoolko Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28765

A szár végén levő két uccsó rügy megindult, van erre vmiféle megoldás?:) A felső rügyet hagyjam meg, ezt sugalja a paraszti eszem. Vagy az alsót? Csak egy maradhat:D

Előzmény: ninovarga (28670)
H.J Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28764

Üdv. Szintén Érdről. (Parkváros)

Valamikor összefuthatunk.

Előzmény: Karger (28738)
ninovarga Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28763

Szimmetria

ninovarga Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28762

Egy kis gránátalmavirágzás

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28761

Így lehet nagyfelbontásu képeket feltenni !

Szerintem ebben a topicban néha szükség lehet rá.

Köszönjük gepesz kollégánknak!  :-))

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125828255&t=9164168

Törölt nick Creative Commons License 2013.06.23 0 0 28760

Bocs , elbaxtam.

Előzmény: Törölt nick (28759)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!