Szeretnék mindenkit - aki szereti, nem szereti a ROLEX órákat, van neki, vagy kívánkozik utána - felkérni, hogy itt írjon le a márkával kapcsolatos véleményéről mindent.
Jöhetnek linkek, érdekességek, beszerzési helyek, képek, miegymás.
Gondolom, szűk kör vagyunk, ezért lehet, hogy lassan pörög majd, de bízom benne, hogy idővel rengeteg hasznos infót és véleményt halmozunk fel.
diffi!
>A Zentih Chronomasterbe én is bele vagyok szerelmesedve. (Nem ez, hanem a teljes naptáros >változat). Nagyon hasonlít ehhez. Egy dolog hiányzik: a világító mutatók, és pontocskák. >Tud-e valaki ilyet? Fehér számlaposban.
> Bármely márkában. Ésszerű (1MFt.) áron.
Zenith Class El Primero. Igaz, nem teljes naptaras, de a tobbi igaz. Nezd meg a honlapjukon.
Petto2000!
>Mit gondoltok az USA-ban kapható "replica", azaz másolat órákhoz? Pont úgy néznek ki mint >egy eredeti, lehet vele villogni társaságban - és 80-200 USD az ára. Vett már valaki ilyet?
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Ha csak erre kell, akkor vedd meg nyugodtan. Es ne akadj ossze olyannal, aki esetleg latott eredetit. Hogy a dologrol pontosan mit gondolok, ide nem irom le... Elnezest. Inkabb vegyel egy kevesbe draga eredeti darabot. Ami illik hozzad, es amire meg evek multan is szivesen nezel. Hidd el, erdemes.
Amugy az npz altal adott linkeken van nehany igen jo utanzat, lehet hogy mas nem is venne eszre, hogy fake, de ha Te tudod, mit er? Mintha vennel egy diplomat. A falon jol mutat, egyebkent pedig kitorolheted...
Visszaterve, meg egy csunyacska Poljotot vagy egy nejlon Casiot is szivesebben viselnek; az legalabb az, ami. Bocsass meg, hogy igy leutaltam a dolgot, de kihozta belolem. Irtam mar korabban, hogy sznob vagyok. :)
te_o
JiG !
Gondolom, az öreg POLJOT is 17 köves kézifelhúzású, nem dátumos és nem vízmentes, ugye. Ha ilyen, igen sok órás ismeri, a nagy öregek még alkatrészekkel is rendelkeznek.
Nekem pld. egy öreg - a házam vásárlásakor a hátsókertben a lomok között gyötrelmes állapotban talált - Raketa-t rakott rendbe, sőt restaurált egy vidéki órás 1.800,- Ft-ért. Ráadásul még új (eredeti: Made in USSR) számlapot is szerzett rá. Viszont számítani kell arra, hogy időnként igazíthatod. Pld. a mai Vostok mech. órák napi -20, +40-re vannak gyárilag taksálva. (Ettől persze jobban belőhető.)
A Zentih Chronomasterbe én is bele vagyok szerelmesedve. (Nem ez, hanem a teljes naptáros változat). Nagyon hasonlít ehhez. Egy dolog hiányzik: a világító mutatók, és pontocskák. Tud-e valaki ilyet? Fehér számlaposban. Bármely márkában. Ésszerű (1MFt.) áron.
A Frederique Constantról: Megtetszett egy fehér számlapos, bőrszíjas modell. (West End II.emelet), de állítólag nem létezik automata változatban. Az ára is elfogadható: 105 k.Ft. Zafír üveggel ( és ugyanilyen hátlappal. Szerintem a bázis a Peseux 7001.). Mindenesetre az óra szép. Kérdezem az illetékeseket van-e ez a fazon automatában? Vannak automaták is, római számmal, Breugeot mutatókkal, de annyira nem tetszenek.
Lassan érlelődik bennem a gondolat, hogy egyéni igénynek kielégítésére órásműhelyt kellene létesíteni. Akkor lenne Omega de Ville fehér számlappal, meg fehér számlapos chronográf teljes naptárral, meg fehér számlapos, indexes automata óra botmutatókkal,meg amit Ti ki tudtok találni. Persze kérdés, hogy mindezt mennyiből lehetne kihozni.
Hazamentem a hetvegen a szuloi hazba, es ott a garazs melyen talaltam egy dobozban egy Poljot-ot. Meg apae volt, de most mar nem hordja. Visszahoztam, de nem tudom, hogy merre induljak vele. Nem tudom, hogy mennyit erhet, ennek megfeleloen mennyi az az osszeg, amit meg erdemes a javittatasara kolteni. Csinaltam egy kepet rola. Nem tudom ide feltenni, de szivesen elkuldenem e-mailben, hatha valaki mond rola valamit. Korulbelul 30 eves lehet. Ugy nezem, hogy a szerkezettel nincs semmi gond, tegnap ejszakarol ma reggelre meg csak nem is kesett sokat, de azaert egy nagytakaritas raferne. Ezt hol erdemes megcsinaltatni?
Továbbra is örülök a közös örömnek. Persze nem tudtam, hogy 3x999-ből leltem egyet. Ezzel együtt is jó volt.
Még valami. Kurafin kívül lehet, hogy kevesen tudjátok, de ez a Coaxial belülről egy csoda, mivel a világon először ezt szerelték a koaxiális- (nem a megszokott, tán "horgony-") gátszerkezettel.
Petto2000 !
Tudok egy-két linket a replikákról, ha több időm lesz, berakom. Van benne igényes darab is.
Ezzel együtt is látatlanban lebeszéllek róla, mert nincs miért szeretni.
T.Bivaly !
A DOXA-val nagyon nézz körül, mert szeretik az órások mocskolni.
Nekem az itthoni tálalásról (és csak arról) igen rossz véleményem van, egyszer már közölni akartam, hamarosan tényleg kifejtem.
Replika:
A téma engem is érdekel kíváncsiságból. Amiket én eddig láttam, egy ál Rado kivételével hihetetlen gagyik voltak. Régebben viszont egy-egy régebbi leszerelt óraház-gyártósort lenyúltak szemfüles kis-tigris országbeliek, és állítólag azokon a ház ugye u.a. gépsoron készüt. Ha belenyomnak egy megfelelő ETA motort, az egész jó koppintás. Na ilyet nem láttam még.
Régebben a PestiEstben is hirdette magát Sector, Breitling, O+A mechanikus replikákkal valami koli-szoba. :) Nem ismerős valakinek? Any tapasztalat?
O+A Co-axial:
Örömmel látom, hogy régi kedvencem tábora újabb rajongókra talált. NPZ, örömöd cseppet se kissebbítse, csak info, hogy az O+A már a 3. limited series-t bocsájta ki, azaz 3x1000 db került már a modellből a piacra. Eccer majdcsak elérhető lesz.
Órás mester:
Régebben többször szóba került egy-két jó pesti műhely (Baross u.?) Irány az index.index.hu,
aztán hagy dolgozzon a kereső.. :)
Mit gondoltok az USA-ban kapható "replica", azaz másolat órákhoz? Pont úgy néznek ki mint egy eredeti, lehet vele villogni társaságban - és 80-200 USD az ára. Vett már valaki ilyet?
Urak! Mivel a topic szerencsére elég terjedelmes lehet, hogy egy régen bőven kitárgyalt kérdésben kérem a javaslataitokat.
Családi hagyatékból rám maradt egy Doxa, (minimum 35éves darab én azóta ismerem), ami nem müködik.
Ajánljatok legyetek szívesek egy órást akire rábízhatóm a javítását. Segítségeteket előre is köszönöm.
Hmm, ez a Coaxial De Ville valóban szép darab, még fekete számlappal is.
Találtam egy képet a már említett Zenith Chronoról fekete szíjjal is:
Egy ismerősöm karján szemembeötlött egy fekete bőrszíjas Longines chrono. Rá is kérdeztem, hogy automata, aztán (persze, hogy az volt) beszélgetni kezdtünk az órákról, és említettem neki a Zenith chronot. Másnapra behozta az Óramagazint, aminek a címlapján is ez van. Érdekes története van az El Primero szerkezetnek....és szerencsés.
Az illetőn karján valami ilyesmi volt:
....nna szóval nem találtam róla képet, ezért aki a Petőfi Sándor utcában jár, megnézheti az egyik nagyobb Orexben (nem tudom, pontosan melyikben láttam tegnap)
Tegnap este olyan örömben volt részem, amihez csak egy Gundel-béli kulináris túra fogható. (Peep show-ba ezentúl ne is járjon senki, az ÓRASZALON nagyobb élvezet, sőt pénzt sem kell hajigálni...)
Szóval gondoltam, megnézem, milyen csodás a JiG által keresett óra. A WestEnd-ben meg is találtam a szökőkút galériája és a mozi közötti hátsó úton a (SWATCH és márkás órák boltja - úgy látszik, a cégnévadó óra saját maguk szerint is a "futottak még" kategóriába tartozik) jelölt kereskedést.
No, ott tényleg megvan a fehér DeVille. Nem 305, hanem 315e Ft-ért. Bőrszíj hozzá 20e, cserélhető. Így már húzós, viszont a bőr tropára menetele után, vagy ízlésváltáskor további tartalék van kéznél. A leányzó szerint két hét alatt 30% előleg után beszállítják 262,5e-ért a fekete bőrszíjasat. (Később rájöttem, hogy fenntartással kell fogadni.) Egyébként ez tényleg az egyik legszebb O+A számlap.
Aztán jártam még az Andrássy úton is. Mivel ott egy nagy Ohm jel díszeleg az egyik bolt felett, oda is benéztem!
Ott is van DeVille (ezüst). Azonban már többet tudnak róla. Ugyanis kiderült, hogy ez ez egész számlap dizájn (bármilyen színben) már a múlté, kifutott. Ami ahol látható, az még van, több nincs, új váltotta le.
Íme:
No, ennek a közepe amolyan gilosált-szerű, de tán inkább dombornyomott. Az órajelölés sem olyan csudás. Azonban ez már tényleg beszállítható 201k pénzért.
JiG! Ha csak a régi tetszik, gyorsan szaladj utána, ha viszont olcsóbb kell, ráérsz öregurasan is.
A beszélgetés során kaptam a kisasszonytól egy bordó kötéses O+A katalógust is. (Nem tudom, mindenki után hajigálják-e, én sem vagyok az élő rábeszélés művésze, tán a kezemen csillogó ketyegő tette komolyabbá az óraérdeklődésemet.)
Még megcsodáltam a Constellation sorozat szerintem legszebbjét is (sötét számlapos, acél, chronometer bizonylatos automata), hát lehet, hogy egyszer rámozdulok.
Ami viszont FANTASZTIKUS volt :
Kifelé menet belelapoztam a katalógusba és hol nyílt ki? A Coaxial DeVille-nél. Óh, mondom ez egy világraszóló csoda, vissza is szaladtam a boltba, mint Columbo hadnagy. Egyből rákérdeztem, hogy látható-e valahol életnagyságban. A válasz egy kérdés volt: Mutathatom? Nekem földbe gyökerezett a lábam és bőszen helyeseltem. Eztán egy elegáns plüss?tálcáról a kezembe foghattam a világ eddigi 999 darabjának egyikét, a 795-öset!!! :)
Kicsit nagy is, a színe (vöröses tónusú arany) sem a kedvencem, de ami benne van, az mindennél külömebb. És itt Mo.-n megvehető 1,29m Ft-ért! (Egyet már eladtak, mert kettő jutott be az országba.)
A CSODA :
És ami utána történt ...
A csuklómra vettem pár percre. Meglóbáltam, csodáltam, hallgattam, letörülgettem, mindenfélét tehettem vele, hát gyönyörű !!!
Ez életem egyik kiemelkedő műszaki kapcsolatú eseménye volt.
Hosszú voltam, de mesélni akartam.
NPZ
U.i.: Még valami. Van egy épkézláb elképzelésem a "mech. chrono. with quartz stepping"-re.
Koszonom, hogy szoltatok. Az az igazsag, hogy mindenkeppen borszijasat szeretnek. Szerintetek meg lehet cserelni a femszijat borszijra. (ugyanaz mind a ket esetben az ora tokja???)
JiG
PS: Vagy a masik megoldas, hogy megveszem a szurke szamlaposat, es a szervizben kicsereltetem feherszamlaposra, hiszen alaktresz utanpotlasra van lehetoseg. Melyik mukodik???
Nem hiszem hogy sima kvarc kronográf lenne. Zsákmányoltam a kiállításon egy IWC könyvet, amiben külön említik a "quartz movement"-et (néhány Portofino modellben van) és a "mechanical chronograph with quartz stepping"-et.
Ez nem lehet esetleg egyszerűen egy analóg mutatókkal ellátott quartz kronográf?!
Mert ugyebár ez is megfelel a szabad fordításnak: homok léptetésű is meg mechanikus (megjelenésű) időmérő is. Csak így szebben hangzik, ha már jobb házból származik.
Töredelmesen meg kell valljam, amikor ott jártam, ez elkerülte a figyelmemet.
NPZ
U.i.: Emlékeztek, melyik volt 878 kHUF ? Nálam ez a schaffhauseni TOP. Segítség: az anyaga "IWC ötvözet".
No, IWC demóval hogy álltok?
Ami viszont nekem szemet szúrt, az nem a JamesT.K. által fellelt mech. dolog volt. (Az egyébként pontosan mit takar?)
Én eddig úgy tudtam, hogy a világ első - tulajdonképpen - digitális időjelzésű óráját a MOVADO készítette a harmincas években.
Íme:
Ezzel szemben azonban olyat láttam, hogy NA ! A Schaffhausen-iek már 1885-ben megalkották ugyanezt, csak az akkori technikai lehetőségek alapján zsebórában.
Így aztán a fejlesztési pálma immáron az IWC-é, a MOVADO "csak" karórába miniatürizálta ezt a mai dátumjelzésre hasonlító szerkezetet.
Nekem is szemet szúrt a "mechanical chronograph with quartz stepping??? ......" , biztos nem volt egyszerű kitalálni, majd megcsinálni.
más
Tegnap volt a Spektrumon az első kronográf megalkotójának (Harrison) a története. Már láttam párszor a National Geographicon, igaz angolul. Kötelező olvasmány :-) mindenkinek, akit érdekelnek az órák. A címe A Navigáció kezdetei 1.
De, ha mégis, van egy javaslatom.
Még ezen a hétvégén megtekinthető az IWC kiállítása a Vörösmarty téri OREX alagsori bemutatótermében. Néhány db igencsak kuriózum, nem érdemes kihagyni. Bennem pld. egy világ dőlt össze a digit. kijelzésű mechanikus órák terén. (És egy új épült fel azonnal, már Schaffhausen alapokon.)
Az újak árfekvése (310e uszkve 74.3m) sem kispiskóta, és ezek közül szerintem a 878kHUF módon árazott volt a Top-on. (No, melyik??)
Még valami.
Ha Papádnak még megvan a Marvin-ja és jó szívvel átadja neked, azzal nyugodtan kivárhatod a gyűjtögetés - akár távoli - végét. (Egy igencsak igényes középkorú kolléganőm is egy ötvenes évekbeli férfi Marvin-t visel már időtlen idők óta.)
Amire viszont vigyázz : ha sokat állt, használatbavétel előtt érdemes egy teljes nagyszervízt megejteni vele, hogy a lerakódott szennyeződések és besűrűsödött kenőanyag egyvelege nehogy kopásnak indítsa a tengelyeket. Ugyanekkor a beszabályozás pedig rendbe teheti az időérzékedet, illetve a holnaputáni elégedettségedet is. Ha pedig a tokot fel is polírozzák, meg új szíjat tetetsz rá, igazán a kedvencednek fog látszani.
A soraitokat olvasva feltámadt bennem a nosztalgia.
A Molnija-t visszaprivatizalom, talan még megvan az apai házban.
A Glashütte-m nagyon hasonló ahhoz, amiröl írsz. Sajnos egy szabadesés után megsértödött a kockakövön. A lengösúly a tövénél letört, talán szakember még visszaerösítheti vagy meg tudja javítani. Felhúzogatással még müködik, tehát más baja valószínüleg nincs. Ha jól emlékszem 27 köves, ami ma is elképesztöen soknak tünik számomra.