Szerintetek hol erdemes a Poljot orat javittatni? (csak tisztitas, esetleg beszabalyzas, hogy ha nem tul huzos az ara.)
Mas. Megkerdeztem az Omega szervizben, es azt mondtak, hogy a szurke szamlapot ki tudjak cserelni, megpedig ugy, hogy a feher szamlap 17500Ft, plusz munkadij (3000). Mennyire megbizhato ez a Baross utcai szerviz? Vagy kerdezzem meg mashol is?
Nem tom' volt-e már szó az alábbi szerkezetekről:
-Quartz : ETA Ecoline 13 1/4''',
ETA G10.211, HMSD, 4 jewels
-FF 11½''', ETA 955.112 HMSD,
E.O.L., 7 jewels, 3,5 year battery
-FM 8 ¾''', ETA 956.412 HMSD,
E.O.L., 7 jewels, 3 year battery
-FD 7¾''', ETA 956.112 HMSD,
E.O.L., 7 jewels, 2,75 year
battery
Bár ezek kvarc szerkentyűk, de mégiscsak ETA gyártmány...
Ha valaki tud valamit, véleményt legyen kedves informálni, mert kíváncsi vagyok!
Folyt.
Szóval bíztam a net-ben is. Ha már egy "futó" gyártól valaki mail útján adatot kér, azt illene megválaszolni...
Más gyárak megteszik. Zenith várja a mail-eket. Sőt a nagy Patek maga jár utána az eddigi óráinak. A Rolex pedig közkinccsé teszi a sorszám szerinti évjáratot.
Itt pedig, egy Tangó-béli óramegszállott szerint állítólag a sorszám első két számjegye viselné a gyártási évet az ETA szerkezetű időszakig. Csakhogy kiderült, hogy ez a háború utántól igaz. Ez a módszer is elúszott.
Egyébként a belső hátlap ennél nem zsanéros, hanem egy, tán a felhúzótengelyt is rögzítő csavar pontosítja, majd egy célszerszámmal le kéne tekerni v. pattintani. Gondolom azért kell a tokon belüli vas pánt és hátlap, hogy a mágneses erővonalak ezen keresztül haladjanak és ne a szerkezeten át. (IWC-ék is így csinálták a legendásan nem mágnesezhető óráikat.) Lehet, hogy akkor még nem volt spéci anyagú billegő ?!
Egyre biztosabb vagyok a csak márkanévként és nem gyárként való létezésében !
Pedig a régiek ... !!! Egy német kereskedésnél időnként akad arany DOXA legalább 7-800 DEM áron. Tehát ahol nem népórának titulálják, nagyobb megbecsülésnek örvend a márka ismeretlenül is.
JiG !
Rakasd rendbe, lassan helyre állhat az értéke.
Múltkor láttam egy órásnál régi orosz órákat (Vostok, Pobjeda) szépen kicsinosítva, pipec állapotban 7.000,- ért. Ennek a töredékéből kijössz.
>Mivel Anti-magnetic, így a zsanéros arany hátlap alatt egy belső, nehezen bontható lágyvas >hátlap is rejtőzik. Minden órás itt akad el.
Pillanat, de az anti magnetichez nem kell feltetlenul lagyvas hatlap, alt. a nem magnesezheto billego anyaga elegendo, meg a rugo se legyen magnesezheto. Alt. ezt jelenti az Anti-magnetic felirat az orakon. Sok karoran is van a 60-70-80 -as evekbol. Ez a lagyvas hatlap erdekes, nekem is van egy Zenith zseboram, bar nem arany, az is kettos hatlapu. Bar annak a belseje acel. Szerintem az a jelentosege, hogy mindenfelet lehetett bele graviroztatni, szemelyesen a tulajnak. Az enyemen Grand Prix Paris 1900 van. (gondolom annak vmi. evfordulojara). Szerintem 30-60-as evekbeli lehet, bar meg nem kerdeztem szakertot. Ennek a belso zsaneros tokja viszont ugyanugy nyithato, csak feszesebben ul.
A mai DOXA tenyleg nem a regi - a celjat jol latod: neporak KK-Europaba. Ugyanugy ahogyan a legtobb marka, beszallitoktol veszi a szerkezeteket (ETA), a dizajn sajat, aztan megcelozza a piac egy szegmenset. Amugy alig van olyan oragyar, ahol tenyleg a regi tradiciokat viszik tovabb, plane folyamatosan. No meg sajat szerkezetekkel. De ez mar megerne egy kulon miset...
Azt hiszem ő Londonban vette és a VAT Refund után tényleg nem került egy lakás árának harmadába. Hogy valaki miért hord Rolex órát, annak többféle oka lehet, nem kell feltétlenül izzégetni érte. A képen szereplő óra szerintem elegáns és izléses. Én is csak jóval később vettem észre a páromén a feliratot, nem ő kérkedett vele. Egyébként majdnem ugyanilyen, de ha jól emlékszem neki a felirat a 6-os fölött van, bár ebben nem vagyok biztos.
vikilány
A múltkor olvasva Toporgó Bivaly DOXA problémáját és e körül toporgását, ismét feltüremkedett bennem a jelenkori DOXA feeling. Végre megpróbálom körülírni a bajomat vele.
Tehát, mint legelső hozzászólásomban is említettem, szerettem volna megtudni egy DOXA adatait.
A történet régre nyúlik vissza. Kölyökkoromban a (mostoha)nagymamám, aki pedig kedvelte az akkori érát egy dologért bizony elszidta az oroszokat. Mégpedig azért, mert az első férje arany DOXA-ját magukévá tették. Én ekkor eldöntöttem, hogy visszaszerzem. Később benőtt a fejem lágya és rájöttem, hogy ez már elszállt. Ha pótolni akarom a családi örökségben tátongó űrt, be kell szereznem egy közel ugyanolyat.
Erre kínálkozott lehetőségem az idén. Egy régiségkereskedőnél sikerült fellelnem egy zsanéros hátlapú háború előtti darabot. Ráadásul szépen felújítva (egy kis beszabályozás még ráfér, mert valamivel több, mint egy percet siet napjában). 42-re tartották, sikerült olcsóbbá alkudni. (Tanulság: még a belvárosban sem fixek az árak.) Szóval már az enyém.
Mivel Anti-magnetic, így a zsanéros arany hátlap alatt egy belső, nehezen bontható lágyvas hátlap is rejtőzik. Minden órás itt akad el.
No, én megpróbáltam megállapíttatni a korát, ezügyben már itt is faggatóztam. Órásoknál viszont úgy jártam, hogy első pár szavuk szerint a DOXA egy népóra, majd kezükbe véve ezt mégis ritkaságnak tartják.
Volt amelyik 30-ra tartotta kapásból, pedig árat nem is kértem, sőt el sem kívánom adni, pláne nem kufárkodásra. Egyébként 1930 és 1940 közé teszik anélkül, hogy a belső hátlapot bárki kinyitotta volna!!!
Mikor az ilyen véleményeket meguntam, írtam egy, a gyári szám alapján adatkérő mail-t a DOXA (közel semmit érő) honlapján található címre. No erre mindezidáig nem kaptam választ.
Utána olvastam SZIGET társunk írását, ahol felemlítette, hogy a filmmúzeumnál található a DOXA márkaszervíz. Rohanás oda. No, az bizony nem a márkaszervíz (de javasoltak egy értő mestert a Kossuth L. u.-ban). Innan már közel esett a Mo. nagykereskedő (Astoria Üzletház). Felkerestem Őket is. Ott egy, a magyart törő "mester" csak úgy megtapogatva dícsérte az állagát, szépnek tartotta és szerinte a húszas évekből való ritkaság. Ezzel sem jutottam ki a vízből.
Át is mentem a javasolt mesterhez. Akkor nem értem ott, de később sikerült. (Úgy látszik Ő az egyik fő szervezője a november 5.-ei órbörzének.) Ő is megnézegette, felületesen a harmincas évekre tette és faggatózott, hogy hol vettem. A számlapról messziről rápillantva is annyira tudta a felújításának menetét, hogy gyanítom, hogy Nála járt kicsinosításon korábban. Szerinte ennyi pénzt röhögve megért. Naná, hogy ezt mondta róla!
Később egy DOXA-t is árusító kereskedő javasolta a Városház utcai órást. Ez egy régi kis műhely, ott legalább kinyitották. Az órás szerint a harmincas évek eleje a származás ideje, de az üvegeként szolgáló plexi akkoriban még nem volt, ezért megérdemelne egy befeszített üveget. (Mivel ilyet nem tud adni, ezért legalább nem önreklám volt.) Ő is megemlítette, hogy a számlap valószínűleg felújított. Róla jó véleményem volt.
A közelmúltban pedig egy vidéki órás mesélte nekem, hogy ez a zsanéros hátlap a zsebórák gyártásából megmaradt technológiai hagyaték, így csak a karórák gyártásának a hajnalán gyártottak ilyeneket (Pld. O+A -nál a húszas évekig).
Szóval ez a márka ma már mostohagyerek, pedig a történelme alapján a régiek nagyobb megbecsülést érdemelnének.
Ráadásul az elérhetetlenségük alapján azt gyanítom, hogy ez már csak egy virtuális márka maradt. Valószínűleg valaki megvehette őket és a saját profiljából néhányat ezen a néven forgalmaz a tradícionális kelet-európai piacon. Másutt nincs is. Sőt néhány darab még hasonlít is a Roamer-hez ...
Vsz. nem bovli, a divatora kategoria, ahogyan a BF is. Bizonyara jo anyagokbol, kvarcszerk. - ezt meg a franciak sem ronthatjak el. En ugyan meg nem talalkoztam vele, de a leirasod alapjan soroltam be. Ora es ekszer, de nem mualkotas. :)
Nálam csak régi mechanikus Junghans-ról van csak tapasztalat. De az jó !
Jóatyámnak van egy 1967-ből származó darabja. Még mindig működőképes, habár 1983-tól nem ezt viseli. Órásnál még nem járt a ketyegő, valószínűleg ennek köszönhető, hogy már igencsak későre jár. (Ráférne egy tisztítás és beszabályozás.)
Ja, és szép is.
A mostaniak tartósságát nem tudom, de a legjobban a villanyszerkezete zavar ehhez a strapás régihez képest.
No, milyen indulatok...
Gondoltam, van aki kedveli, van aki nem. De, hogy ennyire útálnátok ?!
Mellesleg a hamisítvány téma azért érdekes, mert egy jobb copy is belekerül annyiba, mint egy használt eredeti. (A svájci órák topicban is volt róla szó.) Az olcsóbbja viszont úgy gagyi, ahogy van.
Ne csak a kövekkel kirakott pénztúltengési kirakatként viseltekre figyeljetek fel ! Egy-egy diszkrétebb darab (és itt Vikilánnyal értek egyet) hozza a sajátos formát, megbízhatóságot és nem is hivalkodó. Szerintem ebből a szempontból az acéltokos Oyster az igazi. (Hobe ! Hogy ki hord ilyet? ÉN ! És nem kerül egy lakás árának a harmadába !)
Van egy jópár olyan típus, amelyik divatot teremtett, ugyanakkor a technikája a maga idejében korszakalkotó volt, sőt nagy cégek ma is ezeket a védett szabadalmakat használják. (Menetes korona, perpetual rotor ...)
Vikilány !
Hogy jutott hozzá leendő párod? Mert én a lábamat lejártam, mire rájöttem, hogy miképp beszerezhető kis hazánkban.
Egyébként ilyen ?
Mert ez bizony nem zörög, sőt a mai divatórák között meglehetősen szerény.
ÉS LEHET IMÁDNI !!!
csatlakozom!
Nezzetek meg az arakat ezen az oldalon! Egy-ket orarol kep is van, haaat.. szerintem is gusztustalanok.
Egyetlen ismerososmnek van egy olcsobb peldany (5000 font korul), kizarolag uzleti targyalasokon hordja. Magyarorszagon ki hord egy harmad/fel lakas arat a kezen??
Szerintem nem izléstelen. Amiről én beszélek, az egy teljesen egyszerű ezüstszínű óra, semmi extra a számlapján, csak nagyon pici betűkkel a Rolex felirat. És nem is csörömpöl. Vagy már megsüketültem tőle???
Fogj sok pénzt, beszélgess el valamelyik kis/nagy gyártóval (Patek Philippe talán), az bármit megcsinál neked. Naja, nem ingyen. Exaquartz márkáról hallott valaki? Felirata szerint swiss, de sehol nem leltem semmit, és érdekelne, az e. Strapabíró nagyon.
ja, hamis az nekem is van.
én szeretem a szép órákat, sok időt töltök órásüzletek kirakataiban de igazi rolexre még sose gerjedtem. ízlésekről ugyan fölösleges vitatkozni, de ha már így rákérdeztetek, szerintem a rolex igazi sznob óra, kivagyiságot és izléstelenséget sugároz, csörömpöl az ember kezén, hogy észrevedd... áááá. sose lesz rolexem. ha mégis lenne, és meglátnátok rajtam, nyugodtan köpjetek le.
Leendő férjecskémnek van. Engem csak a frász kerülget tőle, mert úgy kell rá vigyázni, mint a hímestojásra. Nem lehet rendesen lerakni az asztalra, csak óvatosan, finoman. Rémálmaim egyike az, hogy elhagyjuk az óráját és akkor biztos én leszek érte a hibás. Viszont amikor vettünk egy vadi új KGB órát az Ecserin, akkor hajlandó volt egy-két napra lecserélni a Rolex-et.
Szóval annyira nem rossz a helyzet.