Keresés

Részletes keresés

Magdolnna Creative Commons License 2019.11.18 0 0 2208

Sokat ismerek közelről, igen. Szeretem ezt a fajta barangolást.

A Tátrában az összes kötött pályás közlekedési módon mentünk, volt fogaskerekű, kis piros, libegő, sikló, felvonó kicsi nagy; a végén, ami a nagy csúcsra ment, azt nem, mivel kb több hetes foglalással lehet jegyet szerezni. Igazság szerint, meg is rémültem, amikor megláttam, hogy megy felfelé egy bádog doboz és eltűnik a semmibe, a felhők fölé megy, nagyon futurisztikus volt.

Előzmény: Shangri-La (2199)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2207
Előzmény: Shangri-La (2206)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2206
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2205

Klassz lehetett. :-) Én sajnos nagyon régen jártam ilyen távoli kisvasút környékén, még a 90-es években.

Előzmény: zsanna (2204)
zsanna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2204

A Lillafüredin pont most vonatoztunk, október végén, a 4 napos bükk-i túrán :-) 

Előzmény: Shangri-La (2199)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2203

Írja a cikk, hogy eleve korlátos időre tervezte az egészet. Mondjuk ezt nem tudtam eddig.

Előzmény: Magdolnna (2197)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2202

Akkor itt a lehetőség találkozni vele! :D Valószínűleg elmegyek. :-) Nem mondom, hogy talizzunk ott, mert amilyen rejtőzködő vagy, ha pont mellettem ülsz, az sem derülne ki. :DDD

Előzmény: Magdolnna (2195)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2201

Szinte semeddig. :-) Zsanna hsz-eit néztem, nála az évi 5-10 hozzászólással hamar évekre megy vissza az ember. :-)

Előzmény: Magdolnna (2194)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2200

Neked van ilyen hobbid, vagy családtagnak/rokonnak/barátnak? :-)

Előzmény: Magdolnna (2192)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2199

Na, csak előkerültél. :-)

A magyarországiakat mind bejártad már? Azt ugye tudod, hogy minden kisvasútnak van (volt) külön napja, amikor mindenféle plusz programok, különmenetek vannak? Sajnos nagyon elfogytak a kisvasutak, és most már nincs is minden kisvasútnak.

Itt lehet csemegézni. :-)

https://kisvasut.hu/

és a kisvasúti napok, már csak három maradt, korábban tucatnyi volt:

https://kisvasut.hu/view_cikk.php?id=3573

Előzmény: Magdolnna (2191)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2198

No igen, ezt olvasva nem valószínű, hogy ott fogok ebédelni! A kiállított holmiknak is magas az ára. Általában ott veszem meg a csekély számú karácsonyi ajándékoznivalót, de nem biztos, hog idén is ez lesz. A kiállítók szerint magas a bérleti díj,és nekik esőben-hóban-fagyban a nyílt téren kell tartózkodni. Egyszóval nekik sem könnyű. Na de kinek jó ez így?

No de ez messzire vezetne. Megnézni viszont biztosan megnézem.

Előzmény: Magdolnna (2196)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2197

Nem is értem, miért. Nagyon jó gyűjtemény.

Előzmény: Shangri-La (2184)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2196

Munkahelyen rendeztünk libásnapot, alapvetően reggelinek szántuk, de annyi volt mennyiségre meg zsírra, hogy az ebéd el is maradt. Szó szó sertés tokaszalonnával, kolbásszal kiegészítve, nagyon durva volt, ha így kéne enni, rövid időn belül kinyúlnék.

A Vörösmarty téren meg totál elszabadultak az árak, épp tegnap olvastam a hatezer forintos pörköltről műanyag tányérból műanyag villával.

Előzmény: Csimpolya (2182)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2195

Szintén kedvelője vagyok :)

Előzmény: zsanna (2174)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2194

Jesszusom, meddig olvastál vissza :)

Előzmény: Shangri-La (2171)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2193

A Capát láttam anno, sőt tárlatvezetéssel, így kétszer sétáltam végig, mert utána meg magam csendességében is érdekelt.

Igen, nagyon jó a müpa rendszere, most hétvégén megyünk, így megnézzük a Ludwigot is, attól függetlenül, hogy mit állítanak ki. A parkolásnál meg elég az automata elé tenni a jegy kódját és máris ki van fizetve, ergo jeggyel térítésmentes.

Előzmény: Shangri-La (2168)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2192

Az ilyen technikai jellegű hobbik igen költségesek (vagyok "elszenvedője"), nem szabad számolgatni.

Előzmény: Shangri-La (2163)
Magdolnna Creative Commons License 2019.11.13 0 0 2191

Ó, köszi, kell valami, amiben el lehet veszni, meg az időről meg lehet feledkezni. :)

Amúgy meg szeretem a kisvasutakat, az igaziakat, ha valahol tudom, hogy megy, ki nem hagyjuk.

Talán emlékszel, tavasszal kérdeztem, hogy Triesztbe működik-e, egy csomó oldalon próbáltam tájékozódni, aztán a helyszínen derült ki, hogy a síneket benőtte a dudva. Végül is a látványt megkaptuk, az autóút a sínekkel párhuzamosan ment a tengerparton, lefelé a hegyről.

A királyrétit is ismerem, a Szobról Márianosztrára menő meg hogyismondjam ilyen retro járgány, a mozdonyvezető indulás előtt mesél kevéskét, útközben megáll egy forrásnál, úgy tudom magánba üzemelteti és elég családias a hangulata.

Előzmény: Shangri-La (2157)
zsanna Creative Commons License 2019.11.09 0 0 2190

Sajnos nem :-( Én is úgy vagyok vele, hogy nem is hallottam róla, pedig szuper lehet!

És igen valószínű, hogy nem is fogom már látni, mert kicsi az esély, hogy január végéig felmegyek Pestre valamiért :-( 

Csimpolya Creative Commons License 2019.11.09 0 0 2189

A közeli jövőre tervezem a látogatást. Azért jó ezt a topicot olvasni, mert általában jó programjavaslatokat kapok, és ez most is így van.

Előzmény: Shangri-La (2188)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.09 0 0 2188

Én kétszer voltam. A cikkben is említett Martisz Gábort személyesen ismerem, nála voltam bent először, aztán meg egy ismerőssel néztük meg. Tényleg lenyűgöző, érdemes megnézni. Nem tudom most is csinálják-e még a téli időszakban az éjszakai üzemet, amikor már a kinti sötétség idején fél órára lekapcsolták a lámpákat és minden teljes kivilágítással ment.

Előzmény: Csimpolya (2186)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.09 0 0 2187

Na tessék, még egy időkapszula!

Előzmény: Shangri-La (2185)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.09 0 0 2186

Nagyon, nagyon röstellem, de még csak nem is hallottam róla, legalábbis idáig. Ezek után viszont meg fogom nézni!

Shangri-La Creative Commons License 2019.11.08 0 0 2185
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.08 0 0 2184

Hát ja, sajnos ugyanaz...

Ezt meg csak úgy... Láttátok már?

https://index.hu/kultur/2019/11/08/bezar_a_budapesti_miniversum/

Előzmény: zsanna (2183)
zsanna Creative Commons License 2019.11.08 0 0 2183

Most is Cseh Tamást hallgatok. Ez a szám is nagy kedvencem, és mindkét előadás újra és újra mellbe lök: 

https://www.youtube.com/watch?v=6d-1G1Hn17c&list=RDfhETTUuTm7o&index=2

https://www.youtube.com/watch?v=fhETTUuTm7o&list=RDfhETTUuTm7o&index=1

Többször 10 év telt el, a dal mégis ugyanaz :-( 

Előzmény: Shangri-La (2169)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.07 0 0 2182

A mai napon rászántam magam, és ellátogattam a Mezőgazdasági Múzeumba. Az elszántság az odajutáshoz kellett, mert a közlekedés jó része szünetelt. Kivártam a viharszünetet, és ezt kihasználva jutottam el Hősök terére

Elég sokan voltak, dacára a csütörtöki napnak és a körülményeknek. Viszont nem annyian, hogy ne szemlélődhettem volna nyugodtan.

Volt mit, mert bár még nem minden kiállító érkezett meg, de azért jó sok gyönyörködnivaló akadt. Nem csak orchideák, de broméliák, tillandsiák és kaktuszok is. Ha már ott voltam, más helyen is körülnéztem. Érdekesnek találtam egy kiállítást, ami egy felállított jurtával kezdődött, majd bemutatták a különböző mezőgazdasági eszközöket, Némi meglepetéssel állapítottam meg, hogy a kapa, a metszőkés, illetve a sarló nem nagyon változott az elmúlt többszáz évben.

Az egyik teremben egy feltárt sír volt látható, üveglap alatt. Átóvakodtam rajta, de fölösleges volt aggódnom, fel se vette.

Láttam néhány kunyhó modelljét is, sőt, pontos másolatot a veremlakásokról, ez már Százhalombattáról ismerős volt. Látható volt egy csíkászkunyhó modellje is, nagyon tetszett. Viszont bevallom, a nádvágó szerszámokról a felirat nélkül el sem tudtam képzelni, mi is akar lenni. Pontosabban arra nem jöttem rá, hogy is használták a tetőfedéshez, de némi szemlélődés után rájöttem.

A használati tárgyak közül az ivócsanakok tetszettek a legjobban, bármelyiket elfogadtam volna, csak nem akarták nekem adni…

Akadt néhány csinos és élethű (bár nem életnagyságú) bronzszobor is, elvégre ezeket nem művészeti produkciónak, hanem szemléltetésnek szánták. Itt is volt kedvencem, éspedig két bivaly, az egyik a másik hátához dögölte az állát, szemlátomást mindketten jól érezték magukat.

Ebben az időben Márton-napi libavásár szokott lenni, persze nem az élő állatot adják el, hanem töpörtyűt, libazsírt, ilyesmit, a büfékben pedig sült húst. Lehet, hogy hétvégén lesz, de oda már nem megyek.

Azt viszont tapasztaltam, hogy a Vörösmarty téren már kezdik felállítani az árusbódékat, egyik-másik már üzemel.

Csimpolya Creative Commons License 2019.11.03 0 0 2181

Elismerem, ez a téma is érdekes, de - legalábbis számomra - fele olyan szép sincs, mint a "tengerek versenyagara", a klipper.

Előzmény: Shangri-La (2180)
Shangri-La Creative Commons License 2019.11.03 0 0 2180

Engem is Dékány András könyvei miatt kezdett el érdekelni a hajózás. :D Nekem a fő csapás a 2. világháborús hajók, de persze van más is. És van pár kiemelt téma, ami különösen érdekel.

Előzmény: Csimpolya (2179)
Csimpolya Creative Commons License 2019.11.03 0 0 2179

Vagy húsz éve láttam hajómodell kiállítást, de ezek első világháborús hadihajók voltak, kétségtelenül pontosak, de nekem a vitorláshajók a kedvenceim, ennek a már említett Dékány András az oka.

Előzmény: Shangri-La (2177)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!