Harom dolgot szeretnek kideriteni.
1, Milyen az Omega 1120-as kaliber? Mit kell/lehet rola tudni?
2, Az Omega csak sajat szerkezettel keszit orat, vagy esetleg mastol is vesz (ETA)?
3, Melyik a jobb szerkezet altalaban? Omega vs. ETA. Esetleg merre tudnek az ETA szerkezeteknek bovebben utananezni?
Én pénteken vettem meg a 8. számot, ez volt az első Óra magazin, amit megvettem.
Hétvégén elolvastam az összes érdekes cikket, hirdetések technikai szövegeit, estébé.
Tegnap meg megrendeltem az összes számot visszamenőleg. A 2. kivételével küldik.
Lehet, hogy nem valami pörfikt kivitel, de nincs más. Én egy hete totál amatőr voltam órákból, de ebből az egyetlen számból, meg ebből a topikból sokat tanultam.
Most ott tartok, hogy egy automata órát szeretnék magamnak. Pedig nemrég vettem egy kvarc Tissot-ot.
Középiskolás koromban hordtam utoljára mechanikus vekkert, egy Slava fene tudja mit. Ha megtalálom, lefújom róla a port, az biztos. Slava után sok év japán kvarc időszak következett és perpillanat svájci kvarcnál tartok.
A mostani kedvencem:
JiG, ha visszalapozol, erről volt már szó korábban. Mindenképpen üdvözlendő, hogy van egy ilyen lap. Ma minden újság 500 forintba kerül, ez az egységár, ami ennél a lapnál nem biztos, hogy bármi nyereséget hoz jelenleg.
Az Óra Magazin egy viszonylag új folyóirat, nincs nagy hagyománya nálunk, még ki kell forrnia magát és meg kell teremtenie a stabil létalapját. Szerintem vedd csak meg, ezzel is a békét véded :-)
Mint karórákból is sokféle ízlésnek eleget tevő van, az újságokkal is ez a helyzet. Nekem speciel valamiért nem tetszik a magazin tipográfiája és zavar, hogy nem mindegyik fotó olyan éles és részletgazdag ahogy én szeretném, de ezektől még szeretem a lapot. Most már azt sem javasolnám, hogy változtassák meg a címlapot, hiszen a karakteres megjelenése (ami nekem nem igazán tetszik a háromféle betűtípussal, az egyszínű de mindig más színű csíkkal, a harmad / kétharmad fekete-fehérrel, az aránytalanul túlméretezett "címlaplánnyal") talán már kezd eljutni az olvasók tudatáig és előbb-utóbb egyre többen emelik le a polcról.
Szerintem örüljünk, hogy van aki csinálja, kívánjuk, hogy erősödjön meg, adjunk mi is anyagokat (ha bírunk) aztán majd elővezethetjük "improvement request"-jeinket is.
Hat nem is tudom. Nem akarok senkit sem megserteni vele, de azert nem voltam tulsagosan elragadtatva az ujsagtol. Van benne nehany szep modell, de ezeket az interneten is meg tudom talalni, nem kell hozza felezer Forintot fizetnem. Az is nagyon feltuno, hogy egy eleg kis csapat irja a cikkeket, ami nem baj, de...
Igazabol nem tudtam eldonteni, hogy kinek is szol a lap. Hirdetesek szempontjabol eleg heterogen, mert mind olcso, mind kozep, mind magas arkategoriaju orakat hirdetnek benne. A cikkek inkabb a kozep es a magasabb kategoriaju orakrol szolnak.
Nem is mondhatnam, hogy tul vaskos az ujsag, es a hirdetesek aranya kozeliti a HVG-et.
Termeszetesen legkozelebb is meg fogom venni, csak kivancs vagyok, hogy Ti hogyan latjatok ezt a kerdest.
Nekem ilyenkor a szokásos eljárás:
levelet írok az anyacégnek, hogy mi történt, és mélységes csalódásomnak adok hangot. Egyúttal tudatom velük, hogy megrendült bennük, és cégükben a bizalmam, és inkább választok egy "X"(valami konkurens) márkát, mert ha ilyen a későbbi táogatás (szervíz, tartozékok, stb) akkor ehhez semmi kedvem. És a nászajándéknak sem tőlük fogok vásárolni, pedig az alkalom hamarosan közeleg. (hihi)
És különben is sajnálom, hogy egy ilyen nagy nevű cég mára már ennyit veszített a fényéből...
tisztelettel: x.y szakújságíró :)
Na erre aztán szoktak ám születni gyors bocsánatkérések, meg azonnali katalógusküldés, stb. Volt olyan, hogy személyesen próbáltak megkeresni :-D
Lapozgattam megint a Breitling katalógust. Volt benne egy modell, amiben állítólag egy mechanikus és egy elektronikus szerkezet ötvöződik. Kíváncsi lennék, miként.
Én is, nem először hallottam már ilyesmiről, csak nem egy "sima" autokvarc ...
ui. Tegnap láttam a Pet.S. utcai orexben egy Certina modellt, ua. a megoldás (és gondolom szerkezet) mint az Aerospace ill. a Tissot Titanium Seven, csak sportosabb, ennek is van lünettája, és egy kicsit "búváróra"-szerű. Az ára viszont sokkal a Tissot alatt van, és most még ebből is lejön valami engedmény ....
Talan meg emlekeztek, hogy szeptember kornyeken kezdtem el orat keresni, es vegul hosszas valogatas utan egy Omega Prestige-re esett a valasztas. Ezt kovetoen ert az elso hideg zuhany, bizony mar nem gyartjak tobbet azt az orat, csak a szurke hatlaposat. (En feherrel valasztottam) Mar ezt sem ertettem.
Ekkor mar boven oktober kozepen jartunk.
Elkeseredesemben felhagytam a tovabbi nezelodessel, hiszen az oravalasztas olyan, mint a szerelem, meglatod, megtetszik, es ha nem jon ossze, akkor sem tudsz szabadulni a gondolattal.
Meresz gondolattal azonban irtam az Omega cegnek, es ket het utan kiderult, hogy azota megis lett a raktaron ket ilyen ora. Rogton telefon az itthoni nagykereskedohoz, aki azt mondja, hogy hozzam be azt az e-mailt, mert csak arra hivatkozva tud targyalni veluk. Nyomtatas, majd rohanas a boltba (Andrassy u.), ott el is veszik a papirt, felirjak a telefonszamomat. Este fele jon a hir, hogy sikerult megrendelni, es minden ok.
Kovetkezo het elejen megint boltba be, erdeklodni, hogy mikor meddig, hogyan. Azt mondjak, hogy lehet, hogy mar az akkori heti szallitmannyal kuldik, de ha megsem akkor a rakovetkezo heten mar biztosan.
Turelmesen varok, majd mikor letelik a ket het, ismet telefon, de meg sajnos nincs itt. (Egyebkent egy kicsit mintha lekezeloen bantak volna velem, hogy mit ugralok itt ennyit. Azert ne felejtsuk el, hogy nekem sikerult felhajtanom az orat!)
Aztan eljott a mult het pentek is, es meg mindig semmi. Szerintetek meddig varjak meg? Lassan mar harom es fel honapja "akarok orat venni", de meg mindig nincs a kezemen. Kezdek egyre kiabrandultabb lenni, es ez korantsem jo.
Persze, ezen a heten megint az hajt, hogy talan most! De mostmar egyre inkabb ott lebeg: "es mi van, ha megsem?".
En elhiszem, hogy az Omega "a legtrehanyabb szallito", de akkor is. Egy ilyen ora azert megsem mindennapi, meg ha csak az arat nezzuk is. (Termeszetesen a penz mindig legyen keznel, ne kelljen vele sokat bajlodni a bankban...)
Egyelore ennyit.
Szevasz npz, megértettem, hogy az ízlésednek megfelelő dizájn, kivitel és a kölcsönös gondoskodás, a 'personal touch' ami elengedhetetlen számodra (számomra is) egy óránál, és ezeket JH-nál nem leled. OK.
Engedd meg viszont, hogy továbbra is kérdezzem: miért nem gyártanak a fenti elvárásoknak megfelelő órákat a legmodernebb technika vívmányaival? Enyire ne tudnánk szeretni azt, amit korunk feltalálói, tudósai alkotnak? Netán csak igénytelenül, nem időtálló módon lehetne modern eszközöket tervezni?
Lapozgattam megint a Breitling katalógust. Volt benne egy modell, amiben állítólag egy mechanikus és egy elektronikus szerkezet ötvöződik. Kíváncsi lennék, miként.
Engem egyszer bizony majdnem becsapott egy GMT Master koppintás. A tulaj persze közölte, hogy ez mindössze egy igényesebb másolat.
Természetesen automata volt (ráfülelve is gyors járású) és a tokozása is csudára hozta az elvárt formát. Ja, még a szíjrögzítés alatt is felsejlett némi gravírozott felirat.
Szóval érdemes értekeznünk az eredeti jelleget azonosító jelekről !
Alex !
Üdv a fogaskerekek között !
Amint körülírtad kórismédet, arra kellett rájönnöm, hogy én is hasonló sorsot éltem át. Hirtelen jött a váltás, de azóta örömet okoz, ha az emberekkel a csuklójuk felől kezdem az ismerkedést.
Egyébként az FC szerintem is meglehetősen igényes és a viszonylag kedvező ára (kb. Longines) ellenére is ritka db. Tán 30.000/év a gyártott mennyiség. És a heart beat büszkén vállalja a mechanikus voltát. Íme :
SLR !
Előző írásodat kevéssé értettem, de maradjunk is az azt megelőzőnél.
Tehát az IfjúJános (Junghans) órák többségének a megjelenése bizony nem nyerte el tetszésemet. (Mellesleg ez nem egyedüli, merthogy a soraidban feldobott jelenkori átlag Breitling-eket is valóban elrondítja a lünettája.) Ugyanakkor az is igaz, hogy szeretem tudni azt, hogy az órám az időmérésével a gondoskodásomat hálája meg. Azaz az előző kézifelhúzós órámat rituális szertartással minden nap ugyanakkor húztam fel, míg a mostani automata a járásával mond köszönetet a napi csuklómozdulataimnak. Ez CSODÁS !!!.
És persze a márkával kapcsolatban (mint írtam is) "A" kézifelhúzós darab alapozta meg érzéseimet.
Persze azt természetesen elismerem, hogy a Mega Solar pontossága mindenféle certifikát nélkül is egetverő és utolérhetetlen. Tán még a volt DDR Ruhla féle Eurochron tudja ezt solar nélkül és nem kerámiában, de az is ugyebár mára egy egyszerűbb JH lett. Tehát ezen a téren verhetetlenek.
Mindenkitől bocs, ha csak svájciakról akart olvasni ! (Habár a JH kézifelhúzósa is ETA ...)
Szevasz npz, kösz hogy gondoltál rám. De, csigázott a dolog fel, csak az órák most pillanatnyilag nincsenek a figyelmem homlokterében :). Ugye maradhatok úgy is, ha csak rész(l)egesen tudom venni a lapot. Ha Damoklész kardját sikeresen leszereltem, jöhetnek majd az órák megint :-) Minden jót slr
Az a helyzet, hogy múlt hét végefelé vettem egy Óra magazint és azóta egyfolytában azt bújom, meg mindenféle órás honlapokat nézegetek. Egyszóval elkapott a gépszíj. Illetve stílusosan mondva a fogaskerék. Eddig nem sok fogalmam volt arról, hogy mi is az a kronográf, meg kronométer, meg egyebek. Mostantól mondjuk, hogy kapisgálom. (lünetta, kaliber, stb) Nektek ez nem valami nagy dolog.
Többek között rá kellett jönnöm, hogy a tiszteletre méltó órákban nincs elem. Mondanom sem kell, hogy mostantól én is ilyenre vágyom. Múlt héten írtam, hogy legkedveltebb márkám a Longines, hát azt hiszem, ez is változóban van. Most a Frederique Constant és Auguste Reymond órái tetszenek. Mi a véleményetek ezekről a márkákról?
Na ja ez egy jó kérdés.
Mint azt már korábban írtam, nekem a viszonylag egyszerű vonalak tetszenek.
Emlékeim szerint én mindig ilyen egyszerű Patek órákat láttam a hirdetésekben. Mint pölö a 3992-es Patek. Ebből aztán én arra a helytelen következtetésre jutottam, hogy a Patek összes modellje megfelel az ízlésemnek. Most azt kell mondjam, hogy képernyőn nézve nagyon kis százalék azon Patek modellek száma, amelyeket viselnék.
Aztán elgondolkodtam azon, hogy egy gyártó bizonyára nem engedheti meg magának, hogy egyfajta ízlésvilágot elégítsen ki. Mondjuk az enyémet.
Mindazonáltal szépek a Patek órák. Azt a modellt nem találtam meg, amelyik emlékeimben megmaradt. A 3992-es közelíti, mint azt fentebb írtam.
Ha abból a szempontból osztályoznám a márkákat, hogy egy adott márkán belül a nekem tetsző modellek aránya mekkora, akkor azt hiszem, hogy most a Longines vezetne. Van egy konkrét Longines krono, ami most nekem a legjobban feküdne, de hát most vettem egy Tissot-ot és nem akarnám egy százassal terhelni a bankszámlámat.
Fokozatosan nézegetem itt a korábbi hozzászólásokat, elsősorban a fotókat persze, és azt hiszem van jó néhány nagyon szép darab, pl Omegák, Zenithek. Longines még kerülhet hátrébb is a rangsorban.
Nyilván nyernem kellene a lottón, hogy óragyűjtő lehessek.
Megnéztem a Patek honlapot és vegyesek a benyomásaim.
A honlap dizájn nem rossz, amit már kezdek megszokni a svájci készítőktől. Az eddig nekem legjobban tetsző a Raymond Weil honlap.
Ami a Patek órákat illeti, szinte ki is ábrándultam a Patekból. Talán a 3992-es tetszik.
Bizonyára kérdezte már korábban valaki, de engedelmetekkel nem böngészem végig a majd 1500 hozzászólást: tudtok-e olyan műhelyről Mo-on, ahol kissé viharvert, kvarc Seiko órámat felújíttathatnám. Aranyozott szíj és tok, üveg (illetve sztem műanyag) szervizre gondolok. Esetleg az üveget érdemes-e zafírra cseréltetni? Az órát nem áll szándékomban hordani, de lévén elég sokáig szolgált, gondoltam, hogy megkapja ezt a tisztességet tőlem.
Kedves NPZ, ez a darab nem felel meg az ízlésemnek, mint ahogy a Junghans diszkó-villogó órái sem. Nem csoda, hogy neked sem tetszik. Láttam viszont olyat, ami elég nemes egyszerűséggel volt kinézve :-) és igencsak tetszett. Ugyanakkor a Breitling (ami ugye elég svájci, elég nagy presztizyű és elég drága) legtöbb modellje sem tetszik mérhetetlen tóldíszítettsége miatt, de ezért nem mondom azt, hogy a Breitlingen nincs szeretnivaló.
Ez a vita nem jó irányba halad (nem is vita), le is kellene zárni, hiszen a Junghans nem svájci. Ha nem zárnánk le, akkor azért érdemes lenne összehasonlítani a legjobb Megák kvalitásait az elismert certifikált svájci elektronikus karórákkal.
Azért az még érdekelne, hogy ha el tudnál tekinteni a belinkelt JH óra rondaságától, kifejtenéd-e, hogy a technológiával van bajod vagy a dizájnnal. Persze nem akarlak rábeszélni a 'funkuhr'-ra :-). Lehet, hogy a függőség zavar benne, amivel szemben egy ketyegős csak a tiéd?
Más: referenciaidőnek nemrég vettem egy elég olcsó Soligor vekkert. Érdekes, hogy a vétel napszakonként szabályos időszakokban megy el és jön meg.
SLR !
A Junghans-tól nem csak az én véleményem, hogy a Max Bill az érdemes darab, hanem tekints ide . Itt is csak ezt jegyzik.
Egyébként én valamelyest hajlok a szögletes német felfogásra, így tőlem sem áll távol a funkuhr (mint már ezt leírtam pár százzal ezelőtt, időreferenciaként előbb utóbb kellene is egy), azonban ez az óra sem nem tetszik, sem nincs rajta mit szeretni. (Az ilyen érzést nagyon jól körülírta az Óra Magazin új számának 59. oldalán található cikke.)
Mindez persze független az általad itt tapasztalt "erős vonzódás ... a technika 100 évvel ezelőtti állása ... iránt"-tól.
Engem tán az is elfogódottá tesz a hagyományos mech. Junghans irányába, hogy Apám egy kézifelhúzós darabot birtokol több, mint harminc éve (tizenhat évig hordta is) és ezt jelentősebb baj nélkül bírta.
Apropó, Óra Magazin !
Leslie !
Nem valószínű, hogy hozzájutsz a 2. lapszámhoz, eddig az általam ismertek közül senkinek sem sikerült.
Tényleg ! Mi volt benne, hogy így elkapkodták ?
Te_O !
No, az általad írttal már rendben van a mágnesesség elleni védelem.
Normál mértékű behatás - mágneses erővonalak tokon keresztül záródnak - behatás később megszűnik - pólusok visszarendeződnek. Ergo nem érte és nem éri felmágnesező hatás a szerkezetet.
A lagyvas maga magneses terben maga is magnesesse valik, amint a ter megszunik, elveszti ezt a tulajdonsagat, "magneses polusai" visszarendezodnek (sokkal bonyolultabb a dolog, de igy megfoghato).
Az acel viszont, foleg nehany tipusa, kepes megtartani ezt a tulajdonsagat hosszabb ideig. Lsd rugok.
Ez a Patek szép így magában, de nem az a modell, amelyik nekem megtetszett.
Az általam eddig látott Patek órák rém egyszerűek voltak. Ha esetleg tudtok idemásolni Patek fotókat, akkor szívesen megnéznék néhány darabot.