Szóval elkönyvelhettem, hogy senki nem tudott segíteni a Sinn EZM1 megismerésében. Így aztán "magad uram, ha szolgád nincsen" alapon nekiláttam kutakodni.
Azt legalább megtaláltam Sinn-éknél a honlapjukon, hogy ez a négymutatós szerkezet a Lemania 5100, amiről egyelőre csak az alábbit találtam. Ebből az legalább kiderült, hogy ez egy normális irányú (korona jobbról) szerkezet, amit megfordítottak. A segédszámlapokat viszont lehagyták az óráról (sajna a 24 órásat is). Sőt, az is látszik, hogy a dátumtárcsa is átesett egy újrafestésen.
Ebből azt hámozom ki, hogy nem lehetetlen a balos átalakítás, előttem a jövő... Csak az kéne még, hogy a felhúzási és koronazárási irány is maradt-e ? Ki tudja ?
Rews !
Fordulj a kiadóhoz, valószínűleg a 2. lapszámkivételével az összeshez hozzájuthatsz.
Te_O !
Ezt a kézifelhúzós v. aut. témát egyszerűen képtelen lettem volna ily szemléletesen érzékeltetni.
Viszont a végét tekintsem felmagasztalásnak, vagy esetleg vegyem észre magam és csökkentsem a lendületet ?
Viszont a titánról jut eszembe :
A Sinn EZM 1-ről tényleg senki nem tud számomra semmi közelebbit (négymutatós szerkezetről, v. menetes korona zárhatóságának irányáról, v. bármi egyéb tulajdonságáról) ?
Rews néven írogattam a közelmúltban, de meg kellett változtatnom a nevem a postafiókom miatt.
Köszönöm szépen a válaszaitokat!
Szeretnék még kérdezni Tőletek!
- a genfi pecsét valójában mit takar? (a legprecízebb, legjobb órákat jelöli?),
- egy barátomnak van egy Swatch karórája, és úgy emléxem egy ilyen jelzés volt rajta, de lehet, hogy tévedek. Lentebb írta valaki, hogy a Swatch 100% divat, 0 belső. Akkor hogy van ez? Miért illették ezzel a jelzéssel az általam nem preferált Swatch-ot? (Ha valójában genfi pecsét volt).
Órabörze, kiállítás mikor lesz leghamarabb?
Régebbi Óra magazinokat honnan lehetne megvásárolni?
automata kontra felhuzos: az aut.-t pontosabban be tudjak szabalyozni altalaban, kenyelmesebb (nem kell huzni), es biztos, hogy tartos hasznalatra szantak. A felhuzos vekonyabb lehet, van nemi odivatu feelingje, manapsag pedig a komolyabb markaknal ezek is nagyon pengek lehetnek. Rugotores, tulhuzas, stb szinte lehetetlen. Es a maiaknal mar nem lehet problema a tartos hasznalat sem. Talan annyi, hogy a koronanal nem lehet olyan jol tomiteni, ezert a vizmentesseg kevesse megoldhato.
Fellengesszam: nem kell feltetlen parhuzamot vonni magasabb fellengesszam-aut., alacsonyabb-felhuzos kozott. Lsd. Zenith Elite HW - 28.800, Illetve ETA 2688, 2846, ezek is sok markaban ketyegnek (pl. Oris), "mindossze" 3Hz-en. A fellengesszam csupan egyetlen osszetevo a pontossagban es a tartossagban is. Minel magasabb, ertelemszeruen annal nagyobb az igenybevetel, annal jobb anyagok kellenek, igenyesebb kidolgozas, annal dragabb tud lenni. Es annal pontosabb tud lenni, nehany kis "bibi" (pl. komoly razkodas, stb.) Ha neha kizokkenti a billegot, ezeknel elveszik egy lenges pl. , hat istenem, van meg egy csomo abban a masodpercben. De ez persze mar szelsoseg. No meg hat tud azert pontos lenni egy-egy alacsonyabb lengesszamu is... A magas lengesszam igazabol a kronografoknal lehet lenyeges, toredekmasodperceket merni. (Zenith El Primero - szinten letezik kezifelhuzosban!).
Ha meg a tobbi jellemzo dologra is kivancsiak vagytok, olvasgassatok npz hozzaszolasait. :) Neki van turelme mindent szamba venni... :)
Persze, hogy feldobható minden óra - küldjél mailt az oldalon megadott címre.
Azt a bizonyos 11 órát majd megkérdezem Gyulánktól. A régi Nivrelt még mindig nem láttam, mert Gyulus átvette, és kapásból elvitte restauráltatni. Én meg már bedilizek a kiváncsiságtól...
Rews !
Kérdezted még a horgonyt is. Én ezt mindössze két megközelítésből ismerem órák esetében :
1. Az Ulisse Nardin cégemblémája.
2. Komolyabbra fordítva a szót, a manapság leginkább használatos gátszerkezet, aholis a rugóerő hatására forgó tengelyt csak adott időnként engedi el a szerkezet. Íme:
Na és IWC ! Tehát a köznépi safhauzen az = IWC Schaffhausen , mint a NAGYok egyike.
Sportivo !
A régi Nivrel meglett-e ? Mesélj róla közelebbit !
A fekete számlap eredeti-e ? Merthogy mostanában divat lett idehaza a régi órák tropa számlapját feketével (az mindent takar és régies) felújítani. Már két ilyennel is találkoztam...
A honlapotok átböngészése során pedig oLvAdOzTaM. Bizton számíthattok rendszeres látogatásomra.
A néhány működő link még nem zavaró, a letöltések nekem nem voltak lassúak.
Viszont két kérdés :
A hirdetések rovatban mindenféle óra feldobható-e ?
És az a bizonyos 12 db kedvezményesen eladó óra további 11 darabja milyen ?
Más :
Ha jól látom egyetértettünk az acél tok praktikusságában. És ennyi.
Így aztán, maradjon egyben a téma alapon menjünk tovább az órafejlődés terén ebben az irányban.
Látható, hogy a század vége felé az új anyagok a tokozásban kisebbfajta forradalmat csináltak.
1980-ban az IWC berobbantotta a szakmába (a Porsche Design kronográfban) a titán tokot. Sőt két év múltán a leginkább vízálló, használható óratokot (Ocean 2000, újabban GST Aquatimer) is megalkották ebből az anyagból. Így aztán egy azóta is hömpölygő lavinát indítottak el. Ma tán ez a legkorszerűbb anyag e célra. (Habár a súlya és kinézete alapján felületesen gagyinak is nézhetnénk ...)
Aztán jöttek a különböző kerámiák. Nem tudom, mikor, de az biztos, hogy 1986-ban az IWC ebben is az egyik úttörő volt a cirkónium oxidos tokkal. (1989-ben pedig emlékeim szerint mintha már láttam volna kerámia RADO-t.)
Ez a tokanyag a bitang kemények közé sorolható, csak a további high-tec anyagok tudják felülmúlni.
És még mindig nem merítettük ki a tokok témáját ...
Alex:
Csak addig piros a háttérszín, amíg nem tölt be a háttérkép.
Türelem háttérképet terem:)))
A képviselt márkák mennyigége főleg pénz kérdése. A raktárkészlet finanszírozás el bírja nyelni pár Mercedes árát, és sajna nem bírtam még beházasodni Soros úr családjába...
Gagyival nem akarunk foglalkozni, az érdekes márkák között viszont még van pár olyan, amit itthon nem forgalmaznak. Na majd meglássuk!
Most prioritást élvez a négy márkánk "rendes" bevezetése.
Volna egy kérdésem: az IWC Schaffhausen az egy cég? Ez egy teljes márkanév lenne? Vagy hogy is van ez? Én eddig régről hallottam, hogy 'hát a Schaffhausen az Schaffhausen' és semmi IWC. Nem értem. Tessenek engem felhomályosítani!
Nézelődtem a neten valami órás oldalon ahol eladás volt a fő profil. Megtetszett egy klassz kis Omega. Letisztult formavilág, nemes egyszerűség, maga a megtestesült szépség. De komolyan, tényleg szép volt. Fekete bőrszíj, aranyozott(vagy arany) tok (a többi cuccra nem emléxem). Meg kellene már nézni az árát is gondoltam. 1,2milla HUF :O
Köszi!!
Jó az oldal sportivo, ne aggódj.
A rikító piros háttérszín kicsit zavaró az elején, de ez is egyfajta trédmárk.
A hírek részben esetleg a cikkre vonatkozó dátumot fel lehetne tüntetni a cikk címe környékén.
Én nem értek a nagykereskedelemhez, de nem kellene a képviselt márkákat bővíteni? Magyaro. meglehetősen árérzékeny piac, a képviselt gyártóitok nem az olcsóságukról híresek. Még talán az FC a legolcsóbb. Vagy a többi gyártó már képviselve van mások által?
Hétfőre már biztos működik minden (itt a hétvége, hogy polírozzuk az oldalt).
A Perrelet oldal is még hiányos, az Abacus tök üres.
A swissmade.hu-n mi is sokat vacakoltunk. Mondjuk a Nivrel is úgy hírdeti magát, hogy "The German Watch with a Swiss heart":))).
Egyébként marha nehéz jó címet találni (legyen rövid, megjegyezhető, órákhoz köthető, ékezet nélkül,...).
Persze a www.halhatatlanorasmestrerektarsasaga.com sem lenne semmi:))).
Alex!
Nézegettem este otthon az oldalt. Nekem a laptopon (+analóg vonal) egész elfogadhatóan lejön, de mondjuk tényleg jól telepakoltuk képekkel.
Na mindegy, találtok benne hibát, akkor szóljatok!!!
PS: Én is láttam már komolyabb weboldalakat, de azért egy kicsi céghez képest egész jó, nem?
Az acél tokozást, én is a legjobbnak tartom. (fantáziámat más szokta mozgatni :-) Igaz korábban írtam én olyat is, hogy aranyozott tokozású órát vennék. Most azonban határozottan acélra szavazok. Szép, tartós és a legolcsóbb verzió. Egyetértek.
A swissmade.hu elnevezésről valóban lehetne vitázni, de ne akadjunk fel ilyesmin.
Az FC árlistát nem tudtam letölteni.
És az oldalak is elég lassan jöttek le, hogy ez a szerver oldali sávszélesség, vagy a cégünk sávszélességére írható, azt nem tudom. Bizonyára optimalizáltak a képméretek.
Pözsó 7001
Hogy kell kiejteni ezt a Peseux-t?
Érdekes, hogy a francia svájc csinálja az óraipar javát, vagy egészét Svájcban. Franciák nem a precizitásukról híresek.
Na visszatérve a P7001-re. Én totál amatőr vagyok ebben az órabizniszben, nem birtokolok mech órát, de lelkes híve lettem az elmúlt néhány hétben ennek a műfajnak. Amit megtudtam viszont az az, hogy lehetőleg 4-5Hz-es vekkert érdemes beszerezni, azaz ez 28800-36000 féllengés. Ezek a számok a nagyobb pontosságot hivatottak biztosítani. A P7001-es ezt nem tudja. Igaz, hogy be lehet pontosra szabályozni. Másik ellenérv lehet az, hogy lehetőleg automata legyen az időmérő. A nem automatát túl lehet húzni, rugó törik, beszorul, estébé, esetleg elfelejted felhúzni és akkor két napon belül leáll. Valószínűleg a törést és túlhúzást valahogyan kivédik a mai modern P7001-esek és a leállás ellen az automaták sincsenek biztosítva.
A P7001-es mellett szólhat az, hogy karcsú órát lehet készíteni ezzel a kaliberrel, lévén kevés mm (nemtom pontosan mennyi) vastag. Valamint az előbbi hozzászólásban említett Nomos cég is előszeretettel alkalmazza ezt a belsőt és hát tudtommal 5. helyezést értek el egyik modelljükkel az Év órája (vagy vmi hasonló elnevezésű) versenyben.
A Nomos egyébként fantasztikusan letisztult órákat gyárt.
Ja, és a P7001 tudtommal nem méri a dátumot. Nálam erre szükség lenne.
Szóval az acél, mint tokozás senkinek nem mozgatta meg a fantáziáját ? :(
Pedig talán ez a legjobb megoldás, szép a felülete, tartós is, ellenálló is (nem karcosodik, nem kopik) és még nem is bitang drága.
Habár a múltkorában a mágnesezhetőségről való elmélkedés során az anyagát legalább jól megismerhettük...
Sportivo !
Még nem tudtam áttanulmányozni a honlapot, de egy kérdés már felvetődött bennem :
A NIVREL (ami egyébként számomra kifejezetten szimpatikus) ismeretében miért pont a SWISSMADE.HU névre kereszteltétek oldalaitokat ?
Rews !
A Peseux-k közül én csak a 7001-essel találkoztam, azt viszont kifejezetten igényes órákba szerelik (arany Longines, NOMOS ...). Kellemesen vékony szerkezet és igen pontosra beszabályozható. (A NOMOS ugyan módosítgat rajta, de náluk heti félpercen belüli pontosságot hoz.)
Az automata egy szempontból tényleg jobb a kézi felhúzósnál, mégpedig abban, hogy mindig a kellően feszes állapotban tartja a rugót, így a járáspontosság különböző napszakokban nem változhat. A féllengés számnak viszont szerintem semmi köze nincs az automata felhúzáshoz.
A Sinn bizony német cég, mégpedig frankfurti. Közelebbit egy korábbi (Fifu) hozzászólásban találsz.
Sziasztok!
Prof, és a Többiek!
Volna egy-két kezdő kérdésem, segítsetek léci!
- mik azok a hidak, és micsoda a horgony?
- a Peseux xxx kaliber milyen szinten van, mit tud, érdemes-e ilyen szerkezetű órát vásárolni?
- lentebb olvastam valahol: "ha mechanikusat veszek csak automata jöhet számításba!"
Az automata miért jobb a kézi felhúzásúnál?
Továbbá: az automata felhúzású kronográfok óránkénti lengésszáma mindig több, mint a kézi felhúzású kronográfok esetében. (28.800 illetve 21.600 ha jól emléxem) Miért van ez így?
Továbbra is nyomozok az órámmal kapcsolatosan (Allaine). Az interneten semmit sem találtam!!! A keresők semmit nem adtak ki, ahol érdemlegeset találtam volna(órával kapcsolatosat). Egyetlen helyen figyeltem fel: létezik valamiféle C.C.Heal nevezetű órajavító cég Angliában, és nekik van egy listájuk amiben fel vannak sorolva, hogy milyen órákat javítanak. Itt több mint 200 óramárka volt felsorolva. Köztük volt az enyém is!!! Semmi link vagy hivatkozás, így túl sokra nem megyek vele. Fogalmam sincs hogyan tovább. De ha a gyártó címét ismerném már előrébb lennék. Szeretnék majd egy fényképet készíteni az órámról, amit esetleg később elküldenék.
A szerkezetről fogalmam sincs.:(
Üdv Néktek!
rews
P.S.: a Sinn az német cég?
Utálom a szvocs karórákat (elnézést attól akinek ilyen órája van)
Na (majdnem) elkészült a mű!!!
Még kicsit dilizik pár link, de azért már meg tudjátok nézni az oldalt. Jövő hétfőre már tuti minden működik.
Most még csak "tesztfázis", szóval ha találtok benne hibát, akkor szóljatok!!!
Köszönöm javaslataitokat, az sajna elkeserítő, ha lekopott rész már nem pótolható. Viszont az óra már az órásnál hever, bízom benne, hogy januárra valamilyen módon csak-csak ráleheli az aranyozást. (Egyébként az eredeti felülete meglehetősen sima volt, hátha most sem lesz narancsos.)
De, ha már felemlegettem a nemesfémtokozást és jeleztem, hogy még most is alkalmazzák igényesebbéknél, ide tartozik a történet :
A múltkorában volt szerencsém kis ideig viselni egy tömör arany (aut.) Audemars Piguet Royal Oak-ot. Hát mit mondjak róla, súlyos egy egyéniség ! És annak ellenére, hogy vagy 100 emberből 99 nem tudja hová tenni (vagy éppen ezért) fantasztikus érzés, hogy eszerint erre a kis időre a többi 99-en felül tudsz emelkedni... (Csak az anyaga ne kürtölné világgá viselője anyagi helyzetét ! Így aztán még csudásabb lehet a white gold.)
Apropó, kevésbé feltűnő !
Mint már kérdeztem is, az acél tok történetéről ki tud érdemlegesebbet ?
Annyi biztos, hogy Rolex-ék már huszas években is használták az eredeti (még nyolcszögletű) Oyster-nél. És már ekkor menetes hátlappal zárták le.
Alex T. R.:
A kalibereket jól tippeled (a lenti óra esetében a 2824-est is).
Árakat nem szeretek ide írni (mert nem reklámoldal), de a Heartbeat pl. 189e.-től indul.
Majd ha végre összeeszkábáltuk a weboldalt (pár nap még), akkor azon lesznek árlisták is!
Izgi, már a társamnál van a régi NIVREL!!!
Sajna nem ez az általam belinkelt, de fekete számlapos ez is. Én még nem is láttam (na majd este...).
Hogy feltölteni nem tudod semmivel, abban biztos vagyok.
Felületkezelés? Réztartalma miatt biztos megvalósítható, de hogy egyenletes szép felületet nem kapsz, abban biztos vagyok.
van Vecsésen egy maszek galvanizáló, a 4-es út mellett, kérdezd meg.
És az újrafelületkezelése megoldható-e ?
Illetve a jelentősen kopott részét úgy kell-e hagyni, vagy feltölthető-e valahogy és utána formára csiszolva visszaadható-e eredeti alakja az aranyozás előtt ?
Hogy mi a spiáter és mi a tudományos neve, összetétele, azt nem tudom, tudom viszont, hogy gyerekkoromban (meg korábban) sok minden készült belőle. Könnyen önthető sprőd, törékeny, forraszthatatlan, hegeszthetetlen anyag. A matchbox autók és nagypapám Berva mopedjének (amit örököltem) kuplungkarfoglalata készült belőle. Ha eltört, fújhattam.
Azt hiszem az FC-kre gondolsz.
Asszem nem számít nagyképűségnek itt, ha azt mondom, hogy én említettem nemrég az FC-ket. Továbbra is nagyon tetszenek. Már katalógust is kértem és kaptam tőlük. Közben, ebből a fórumból megtudtam, hogy közel állsz ahhoz a magyar céghez, amelyik importálja ezt a márkát. Tudnál magyarországi árakat is mondani? Továbbá érdekelne, hpgy az FC kaliberek alapja micsoda? Tippem az, hogy ETA. A legutóbb beszkennelt FC óra alapkalibere pedig egy ETA 2824-2 esetleg? A tippelésem alapja az, hogy az FC által megadott féllengésszám 28800, a kövek száma pedig 25 ennél a (és még sok más FC) modellnél. Ha jól tudom, ezek a számok a fenti ETA kaliberre is egyeznek. Erről mondhatsz-é akármit, vagy ez szakmai titoknak számít?
Ez most "spiáter" v. "spialter" ?
És jól sejtem ugyebár, hogy tulajdonságait tekintve matt sötétszürkés felületű, valamint lekopott felületkezelése esetén a csukló izzadságának hatására kopásra hajlamos, aminek során befogja a bőrt .?
Tényleg, miképpen felületkezelhető ?
(Ugyanis egy ilyen tokozású, meglehetősen kopott órámat ismét eredeti fényébe kivánom állíttatni.)
GVass !
Kösz, hogy bedobtad az acél hasonlatát is.
Ezzel mégiscsak érdemes folytatni a tokok elmélkedését. Azonban azontúl, hogy már a hőskorban is (de nem az első napoktól) használták az edelstahl-t, végülis tisztában vagyok. Azt viszont nem tudom, ki dolgozta először óratokba ? (Nagyon jól tette !) Szóval ki ismeri az acél tokozás történetét ?
Először vajon nem csak hátlapként bukkant fel a "doublé" tokok mögött ?
Azt hiszem, a spialterről még annyit érdemes tudni, hogy másik neve "hadifém". Állítólag erre a névre úgy szolgált rá, hogy az első világháborúban a harctéren talált hulladékot(réz, horgany, ólom, zink) összeolvasztva találták fel.
Tényleg nagyon gyenge anyag, se forrasztani, se hegeszteni nem lehet rendesen. Ebből készül pl. a Trabant porlasztó: ha eltörött, vagy dobd ki, vagy eladás előtt epokittel ragaszd meg.
Hű de rég jártam már erre...
Na mindegy - az a lényeg, hogy esetleg meg tudok szerezni egy 193x-es NIVREL-t.
Egy ügyfelünk mondta, hogy valami haverja el akarja adni. Fekete számlapos, ennyit tudok róla.
Ha mázlim van, akkor a "Wehrmacht" replősóra.
Teljesen be vagyok indulva. Ha megvan (és tényleg az, aminek mondják), akkor majd írok.
hali,
jol mondja Szucsr, a spiater egy vacak cinkotvozet, melyet ugyanugy formaontenek (froccsontenek), mint a muanyagokat szokas. Tehat, ha mar megvan - a meglehetosen draga - ontoforma, akkor nagyon bonyolult alaku ontvenyeket iszonyu nagy sorozatban fillerekert lehet gyartani.
Ennek a cinkontvenynek rossz tulajdonsaga, hogy rendszeresen levegobuborekos, a felulekezelese altalaban szar, szilardsaga pedig tizede az acelnak.
surusege kb. 0,9x acel, tehat kezbeveve azt hiszed, hogy acellal van dolgod. Nem is hinnetek el, hogy kornyezetetekben mi mindent csinalnak ebbol a szemet anyagbol, az ajtokilincstol elkezdve kulcstaron at az oratokig.