a SWATCH Group felvetés nem rossz, de ebben a listában szerintem nem cégcsoport szintű
eredmények vannak. Mivel kb 5 független óragyár maradt svájcban (következő kérdés, no kik azok), egy Swatch, LVMH, LMH, Richemont csoportot tartalmazó lista készült volna, aztán mindenki tippelje meg, mi van mögötte....
VV!
SWATCH Group: Amikor a 80'as években kitört a karcóra láz, sorra álltak le a nagymúltú
manufaktúrák. Ekkor jött N. G. Hayek és a Swatch, és kitalálta azt az órát, amit már hamisítani
sem érte meg a japánoknak. És eladtak belőle annyi darabot, mint az összes többi óramárkából együttvéve...
Noés mit csináltak Hayek-ék? Nem megülték a döglött konkurencia feletti tort, hanem szép sorban felvásárolta és talpraállította a megroggyant vagy tönkrement manufaktúrákat. A Blancpain (JB1735) pl évi 8 db-os (!!) szériával indult újra. Példát ritkító stratégia és elkötelezettség szerintem.
Na azóta imádom a Swatch-ot.
A Swatch group tagjai az O+A, Blancpain, Breguet (!!!), TISSOT stb, stb. gyárak, Mikiegér veszély sehol sincs.
Szal Swatch Group a világon a második óragyártó cégcsoport, még nem tom ki az első.
kurafi:
Szerintem is Swatch-al kezdődik, akkor is, ha nem számoljuk, csak az "igazi" Swatch-okat. Vagyis pl. az Omega, meg Blanc Pain (vagy hogy hívják) nélkül. (Valaki eme utóbbi márkáról írta ezen a fórumon, hogy szlogenjük szerint soha nem gyártottak, és nem is fognak gyártani kvarcórákat. Kissé csalódottan láttam ezek után, hogy web-site-jukon ott virít a Swatch Group emblémája. Kiváncsi vagyok, mit tesznek, ha a Swatch központból leszólnak nekik, hogy tegyenek egy Miki Egeret a nagymutató helyére, mert most az a menő:-)
Szerinem második a Rolex. Utána passz.
A japánokkal NAGYON vigyázni kell, mert meglepne, ha a tajvani gyerekek rolex-el rohangálnának. Szerintem egy Casio biztos lenyomja bármelyik svájci céget. És vajon az amerikaiak milyen órákat hordanak? Erre tényleg kiváncsi volnék. A gazdagok nyilván svájcit, mint ahogyan európai kocsikkal is járnak, de rajtuk kívül is lehet ott még vagy 200 millió óratulajdonos.
Olvastam egy érdekes dolgot, amit most találóskérdés formájában dobnék be a közösbe. Egy kis játék..
Szerintetek éves forgalom alapján (nem eladott db szám, hanem árbevétel) hogy néz ki a svájci TOP4 óragyár rangsor? (Ami ugye tuti európai rangsor is, és lehet hogy világranglista is, bár a japánokkal vigyázni kell )
Várom tippjeitek, a legjobb tippelo jutalma egy eredeti Patek Philippe ..link :)
A magam részérol szinén szívesen veszek minden óratörténeti, technikai ismeretterjesztést. Örömmel láttam, hogy szeretett Óramagazinunkban is megjelent egy ilyen rovat.
SukodG:
Ja, hogy a (fortis, breitling, raketa) hármason kívüli modelleket kérdezed. Az új Patek Caliber 2000 nem jó? Szerintem négy darab tutira megéri azt az 1-2 milliárd forintot:-) Ha elég egy, majd a többit eladot á fél milliárdért, mi sem könnyebb ennél. A dobozát meg megtarthatod (valami spéci fából készült).
NPZ:
Köszi minden infót. Szerintem pörgessük, bár én hozzátenni nem sokat tudnék, de érdeklődve olvasnám.
A Breitling-nek erről az újításáról tudtam, meg még azt is olvastam, hogy ők csinálták a világ első automata szerkezetű kronográfját: valamikor a 60-as évek második felében(?!). Szerényen annyit írtak (mert ez a saját web-site-jukon van, a History alatt), hogy ezzel forradalmasították a svájci óraipart:-)
Mikortól használják a rugós fület?
Azért ez a 10.000,- Ft-ért tisztítás borsos. Viszont tényleg értik a dolgukat.
Egyébként én sem szoktam kiborogatni az óra tartalmát, az csak egy végletes példa volt. Viszont sajnálom, hogy nem üveghátlapú az automatám, mert időnként arról a feléről is elgyönyörködnék benne.
W !
Az én korábbi P. kronográfom a stopper funkcióval eleinte lenyűgözött, majd egyre ritkábban használtam. Néha viszont a fiam rátámadt a csuklómra és Ő nyomogatta. Én leginkább azt a hasznát láttam, hogy be tudtam vele kalibrálni a kocsim km-óráját.
Ha elszánod magad egy mech. órára, nem biztos, hogy érdemes ragaszkodni a kronográf funkcióhoz. (Szubjektivitás !)
Ez a kvarc rásegítéses kronográf szerintem egy nagy népámítás. Az IWC féle "mechanical chronograph with quartz stepping"-ről egyszer már értekeztünk, az valószínűleg egy villanyóra sok-sok egyéb (mech.) alkatrészt tartalmazó kronográfhíddal. Alighanem a Breitling is ez lehet.
A Rolex, mint látható nem gomb nélküli stopper, de ilyen is létezett az idők hajnalán. A régi Breitling kronográfok még közvetlenül a koronáról működtek. Utána ennek a leegyszerűsítésére végülis pont Ők találták fel a nyomógombos működtetést. (Először abból is csak egy volt.)
Korábban egyébként próbálkoztam azzal, hogy az utóbbi század óratechnikai változását témánként össznépileg nyomonkövessük. Lefulladt. Pörgessük fel ??? (Pont ilyen fentebbi témákat akartam felhozni benne.)
És még az a kérdés is ide tartozhat, hogy tudja-e valamelyikőtök, hogy mióta használják a rugósfület (azt hiszem így hívják) általánosan a szíjnak a tokhoz rögzítésére ?
Ja, NPZ, most már legalább tudom, mire való a negyedik mutató némelyik Rolex-en:-) Eddig azt hittem, valamiféle stopper van bennük, de el nem bírtam képzeli, hogy extra gomb híjján mitől indul el:-)
Egyébként szeintem a lünetta meg egy nullázható mp. mutató majdnem minden átlagember igényét ki kellene elégítse. Én mindenképpen stopperes órára vágytam, és emiatt lett kvarcórám (a stopperes automaták kicsit brutál méretűek a csuklómhoz képest). De amióta megvan, csak párszor használtam, viszont a lünetta szinte minden nap "munkában" van. Vagyis nyugodtan vehettem volna automatát, stopper nélkül, azok nekem is elfogadható méretűek. Ezt egy kicsit bánom, bár igazából most is egy mechanikus chronográfra indulok be: Breitling Chronomat, igaz nem a képen lévő változattól, hanem a kék számlapostól. Az hasonlít legjobban az én órámra a mechanikusok közül, csak hát egy kicsit vaskos.
Viszont szerintetek ez mi a csoda? Mi az, hogy kvarc rásegítéses "mechanikus"?: Chronoracer Rattrapante.
Ez volt a reklám helye:-)
NPZ, meg mindenki:
Köszi a tanácsokat szervíz ügyben. Egyébként, mint mondottam, jár a ketyere, szinte minden nap felhúzom. Csak sajnos ennek nincsen csak kb. 30 órás tartaléka, így néha megáll:-) De amikor folyamatosan jár, akkor egész pontosan mutatja az időt. Rövidesen meglátogatom vele a két javasolt szervíz valamelyikét.
sukosdg:
24 órás ketyegő a Breitlingtől:
Breitling Navitimer Cosmonaut. Ez egy igen penge darab, "valódi múlttal". Mindenképpen javaslom a Technical data részbe lépést, ott "nagyítóval" is meg lehet szemlélni.
Rémlik olyan órája a Breitlingnek, amiben egy kis tárcsán mutatja a 24 órát, de nem találom. Az Óra magazinban lévő új Patek (arra gondolok, amit négyesével csomagolnak, hogy jobban vigyék:-) 21 funkciója között viszont biztosan ott van egy ilyen mutató is:-)
Amúgy mindenkivel egyet értek abban, hogy kevés az igazi óra-buzi (én is csak teljesen amatőr vagyok, olyan órát, ami ér valamit, nem mernék szétszedni, NPZ). De attól a kevéstől, aki itt van ezen a fórumon, szívesen olvasnék mindenféle érdekességeket.
Igen ok azok (csak lusta voltam leírni a címet).
Tényleg drágák, van egy régi arany Poljot órám, azt 10.000,- Ft.-ért tisztították ki.
Viszont nekem úgy tunik, hogy nagyon profik.
Mélységesen egyetértek a "nem a gazdagok sportja, sokkal inkább a finom dolgokat kedvelők hobbija" megjegyzéssel. Az előzőekben is arra akartam utalni, hogy még egy átlagember is egy finom óra árának többszörösét költi egyéb cikkekre, míg minket ezen hobbinkért és kiadásainkért finoman fogalmazva is fejcsóválva néz. Pedig ez mindössze egy lehetséges értékrend, ahol mi a rangsorban a jelesebb órákat előbbre helyezzük. (És minél többen legyünk is így !)
SukosdG !
Megvan még a HEUER ?
Továbbra is érdekel. Kompenzációs lehetőséggel kapcsolatban próbállak keresni telefonon v. mail-ben.
A 24 órás kijelzés valóban érdekes téma. Nekem nagyon tetszik az új Óra Magazinban látható Maurice Lacroix féle mutatóelrendezés erre a témára. Egyébként a legtöbben ezt külön mutatóval intézik el.
Mint a Rolex is. Íme :
Sportivo !
A La Boutique Swiss féle szervízre gondolsz ?
Róluk nekem is jó benyomásaim vannak, de az árszint bizonyos órák esetében náluk a legmagasabb. (Legalábbis az eddig tapasztaltak közül.)
Talán ennek a fórumnak nem is igazán a szakemberekhez kell szólnia.
Én sem értek az órákhoz, de nagyon szeretem őket.
Sajnos kevés (1) újság foglalkozik a témával.
Olvasva a korábbi bejegyzéseket sokat tanultam, amit köszi mindenkinek.
Fontosnak tartom: minnél több embert toborozni, az igazán szép órák megbecsülésére.
Szerintem ez nem a "gazdagok" sportja, sokkal inkább a finom dolgokat kedvelők hobbija.
Mi a véleményetek a 24 órás órákról. Az ünnepek alatt beszereztem egy raketa órácskát. 35 USD
Teljesen más a 24 órában látni az idő múlását.
Tudtok esetleg más 24 órás modelleket (fortis, breitling, raketa) ???
Omega szervíz tárgyban már többen is értekeztek itt a fórumon, ha jól emlékszem, a Baross u. 10(?) alattit többen is dícsérték. Certifikát, hozzáértés megvan állítólag, sőt még tán az árak sem fekvőnyolcasok.
W !
Szerintem azért találsz kevés hozzászólást, mert ez mégiscsak kevesek hobbija. (Pedig egy autó mindig drágább, sőt utána is sok pénzt kíván, mégis inkább abból kell több az embereknek, mint jó óra.)
Így aztán a kevesek nem tudják a nagy létszámú érdeklődést bepótolni. Sőt, a téma is zártabb. Ezt lehet képletesen is és szó szerint is érteni. Mert míg kerékpárt mindenki tud javítani és írni róla, azért ezt a mechanikát tán mégsem annyian borítják ki a tokjából ... És persze nincs is annyi szenzációs ilyen tárgyú piaci bejelentés, amin csámcsogni lehetne, mint pld. az informatikában.
Az O+A-t viszont, ha azt akarod, hogy járjon is, mindenképp szervízeltesd előtte. A friss kenőanyag lehetővé teszi a következő századot számára, míg a régi sűrű pont ezt akadályozza már.
Mindenki:
Nagyapám közel százéves Omega zsebóráját hova vigyem szerintetek szervizelni? Semmi különösebb baja, szépen jár (a kronométer szabványnál azért többet késik:-), de legalább tíz éve nem volt órásnál, és úgy olvasom itt tőletek, hogy ez kegyetlenség egy mechanikus órával szemben.
Kevés mostanában a hozzászólás, pedig minden nap többször is idepillantok, hogy valami jópofa dolgot megtudok-e.
Óra magazint lehet kapni minden újságárusnál?
Ami engem igazán érdekelne, az egy kvarc-óra bele. Pontosabban az, hogy egy ilyen mutatós órában mennyi a mechanika, és mekkora az az elektromos ketyere, ami a kvarckristály rezonációjából érdemleges mozgást csinál.
Épp azért kérdeztem, mert nálam is járt már.
Nekem nagyon szemléletes volt a gátszerkezetet bemutató cikk. Tetszett. Viszont, ha valaki erre élőben is kíváncsi anélkül, hogy szétbontaná óráját, a bemutató képeken látható Chronoswiss szerkezet élőben is tanulmányozható a POEN óraüzletben.
A másik érdemleges dolog a kvarcórák története és részleges magyarázata volt. Aki eddig nem tudta, miért is pontosabbak, most legalább érthetővé válik.
" Apropó, Óra Magazin ! Láttátok már az új lapszámot ? "
Én láttam.
Döbbenetes Patek alkotások.
Kíváncsi lennék, hogy a bemutatott Cophard órákért mennyit kérnek. Nagyon tetszik a lapban látható aranytokos dizájnja.
A Poljotokhoz hozzászólva:
Az új design nagyon jót tett a márkának. A tokozás gyönyörű, szépen kidolgozott.
A szerkezet viszont hanyagul összerakott(3133). Volt nekem is olyan, hogy a fogaskerekek csavarjai lazultak fel.
Ez új órákra is vonatkozik.
Ennek ellenére ár/teljesímény igen jó.
Valóban már beszéltünk, üdvözöllek! Megtaláltam az emiled.
A Glashutte nem kopott, hihetetlen szép állapotben megmaradt.
Nincs kopása, talán automata mivoltából adódóan nem kell a koronát piszkálni.
Ajánlottak egy maurice lacroix órát. Ref:37302
Ha valaki tud infót .... előre is köszi.
Engem már ismersz egy korábbi telefonkapcsolatunk óta ...
Egyébként ezt a Glashütte-t jól ismerem, valóban inkább csak megőrzendő darab, de az akkori "kelet" egyik csúcsa volt. Amiért viszont érdeklődtem, az az, hogy ez ugyebár egy réz házon aranyozott tokozású. Ezeknek szokása volt a korona mentén úgy megkopni, hogy ez magán a tok alapfémjén is látszik. Így aztán csak akkor érdemes újraaranyoztatni, ha a fémrészt is feltöltik és csiszolják. Ezt hol lehet elvégeztetni ?
A másik a korona. Ennek olyan nyamvadék méretű koronája van, ami még a föld alól is nehezen beszerezhető.
A Glashutte kifogástalan állapotú, aranyozott, sértetlen számlappal.
Bár a képen nem igazán látszik ez egy igen-igen nagy darab. Szerintem nem igazán hordható, de éppen ezért kuriózum. A szerkezete most lett tisztítva és szabájozva.
Valóban pár éve még a BÁV üzleteiben lehetett orosz órákat vásárolni kb 5-15eFt-ért. Én is vettem akkor pár darabot. Az utóbbi időben viszont érdemes a www.russiansouvenirs.com oldalain vásárolni. Sajnos a fizetés kicsit bonyolult, mivel nem lehet közvetlenül az oroszoknak pénzt utalni, de nagyon korrektek.
Érdemes keresni :Frank Spar-t.
Én is ajánlom a www.timedesign.ini.hu oldalait.
Nekem is Tekes Csaba segített az első poljotok beszerzésében.
Örülök örömödnek, tulajdonképp azon ritka embereknek készült ez a topic, akik hasonló átokkal sújtottak és ragaszkodnak azon majd' lehetetlen elképzelésükhöz, hogy ilyen órát bitorolhassanak.
Ugyan korábban még nem fejeztem be beszerzőtortúrám történetét, de előre vetítva a végkifejletet, jelenleg leginkább a már lentebb is említett Váci utcai kis órásüzletet tudom a figyelmedbe ajánlani. Ott azt tapasztaltam, hogy szakszerűen felújított használt darabok kaphatók az új kinti ár feléért, harmadáért.
Időnként tán tud eladó darabról Singhoffer Gusztáv (remélem jól írom a nevét) restaurátor órásmester is a körút elejéről nyíló (antik kereskedésekkel teli) utcában lévő órásműhelyben is.
Illetve lehet, hogy be tudnak szerezni a La Boutique Swiss óraszervízének órásai is.
Talán az árak is a fenti felsorolás sorrendje szerint növekednek :(
Tehát az általam felemlegetett Poljot-okat régebben ('97-ben)a legkedvezőbben a BÁV-nál lehetett beszerezni, az enyém is onnan van. Lehet, hogy az oroszok ebből egy vagonnal egyenlítettek ki egy Ikarust ?! :)
Nemrég viszont a lentebb is bejelentkezett SukosdG tasztaltársunk is rendelkezett eladó példánnyal.
Egyébként pedig egy másik portálon található órákkal foglalkozó hirdetési felület gazdája az az illető, aki beszerez néha ilyeneket. (A korábban betett képen láthatót pld. karácsony előtt még magáénak bírt tudni.) Ő egyébként az Óra Magazin év végi számában telefonszámmal is hirdetett. (Ha kell, megkeresem.)
Egyébként a német kapcsolatról is Tőle értesültem.
Apropó, Óra Magazin ! Láttátok már az új lapszámot ?
Mellesleg ismét áttekintettem a fenti link szerinti hirdetéseket és az a kérdés vetődött fel bennem SukosdG felé, hogy a Glashütte Spezimatic eredeti koronával rendelkezik-e ? (És persze milyen állapotú az óra ?)