Keresés

Részletes keresés

woodruff Creative Commons License 2018.01.13 0 0 6605

(37) Сорт винограда -Аксинья- - сезон 2017 - YouTube

Itt egy kis bemutató ahol 1-2 perces videókban bemutat 200 új fajtát,és nem csak a szép reklám odaláról.

Láthatók,ha betegek a fürtök az is.

Őszintén, jellemzi a fajtát.

woodruff

Maci_P Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6604

Nagyon sok olyan "kártevője" van a szőlőnek, amire nem is gondolunk elsőre, mert nem a szokásos lisztharmat vagy peronoszpóra: vírusok, fitoplazmák, baktériumok, gombák (um. ESCA). Ezek egy része már az oltás évében megmutatja magát, de vannak hosszú ideig lappangóak is. Így akár úgy is továbbadhatunk valamit, hogy nem is tudjuk, hogy fertőzött a szaporítóanyagunk. És ugyanígy meg is kaphatjuk, az ajándékozó teljes jó szándékától vezérelve. Legjobb, ha az ember az ilyen gyűjteményekben minden tőkéhez előzőleg fertőtlenített ollóval közelít. Vagy legalább a friss szerzeményeket így kezeli egy-két évig.

Előzmény: kopasz majom (6603)
kopasz majom Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6603

Mint a legutolsó szavaidban benne van.

Nagyon veszélyes a cserebere,mint a szexben,óhahtatlan egyszer bekapod a végzetest.

Én tavaj így jártam.

Egy öreg tőkémet kellett kivágnom mert az oltott hajtások kanalasodva csökevényesen indultak.

Van még egy másik oltásom is,szintén 20 éves tőkébe.

A levelek citronsárgán fodrozottan indultak.

Ennek még adok egy évet megvárom,hogyan indul most,és jőhet a balta.

Befejeztem a csereberét.

Mindenki okuljon ebből.

Csak biztonságos hejről szabad elfogadni oltó csapokat.

woodruff

Előzmény: Maci_P (6599)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6602

Visszaolvasva talán nem teljesen egyértelmű, amit írtam. "4-5 szemből jövő vesszőket" - itt természetesen az éves hajtásokra gondoltam, az alsóbb rügyeket pedig ki kell dörzsölni. Ez arra vonatkozik, ha alacsonyan oltottál és ki kell alakítani a törzset.

Előzmény: Törölt nick (6601)
Törölt nick Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6601

Szia!

Ha idősebb, átoltott tőkékről van szó, akkor nem kell erősen visszametszeni, meg lehet kezdeni a tervezett tőkeforma kialakítását, és termést is lehet hagyni. A kartartó huzal felett vágd el, és a felső 4-5 szemből jövő vesszőket hagyd majd meg. Esetleg el is húzhatod az erősebben fejlődött vesszőket. Ha magasabban oltottál, akkor értelem szerint onnét húzod el a vesszőt.

Az oltószalag előbb-utóbb magától is leesik, de le is lehet szedni. Nekem néhány erősebben fejlődőtt oltás már szeptember elejére szétfeszítette az oltószalagot.

Előzmény: gyurka kertész (6576)
heytokay Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6600

Van egy mennyiség ami oldódik.. a többi le fog ülepedni a flakon aljára.. Szóval ha sokat raksz akkor olyan lesz.. De nem tudod túl adagolni...  Szerintem...

Előzmény: oltottszekely (6598)
Maci_P Creative Commons License 2018.01.11 0 3 6599

Ha már ilyen sűrűn akarsz cserélni, akkor mégiscsak jobban jársz egy jól megválasztott alannyal. Leteszed, meggyökeresedik, valahol 10-20 cm magasan oltasz rá zöldbe-fást, ha megunod a fajtát, levágod az oltást, az alany hoz új vesszőt, ráoltasz újra, és így folyamatosan komoly gyökérzeted van, a fajta hamar mutatja magát, nem kell várni a saját gyökérzet megerősödésével 3-5 évet. Csak akkor kell cserélni a gyökérzetet, ha valami betegséget összeszed.

Előzmény: woodruff (6594)
oltottszekely Creative Commons License 2018.01.11 0 0 6598

Ezek a hormonok nagyon dózisban alkalmazva a szőlőre égető/mérgező hatásuak mint a műtrágyák?

Előzmény: heytokay (6597)
heytokay Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6597

Egy késhegynyi incit 5-öt oldj fel 2 liter vízben.. És locsold azzal! Segíteni fog rajta!! ;-)

Előzmény: oltottszekely (6595)
oltottszekely Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6596

Kedves woodruff, egy éve ajánlótad ezt a módszert :

"A csemegeszőlő topikban már javában gyökereztetnek.Ha megfigyeled a gyökerek az ízközökben fejlődnek.Vannak fajták miknek az ízközei néhány centi,és vannak olyanok is,hogy akár több mint 20 centi. Előzőekben azt tárgyaltuk kézben oltáskor a szabvány vesző hosza 40 centi.Hajtatáskor  én is csináltam azt,hogy egy palántaházba,vagy akár egy használt kis akváriumba ,egy rügyes csapokat vékony földbe elfektettem, földet szórtam rá épp,hogy befedje fóliát rá locsolás után ,és mehet az ablakba.Tökéletesen kihajtott és meggyökeresedett mind,pedig a csapok 2-3 centisek voltak csupán,Nem kellett előgyökereztetni,vízben.Amikor elérte a takaró fólia magasságát alányúltam  egy kanállal és beültettem őket, külön külön egy virágcserépbe.Első év őszére egy méteres hajtások nőttek egyetlen szemből, ami 2 centis egy szemes csap volt."

Én kipróbáltam és nálam is bevált.

Kérdéssem: fólia alatti gombásodást milyen szerekkel lehetne megakadályozni? Penész visszatérő gondot okoz.

Előzmény: woodruff (6594)
oltottszekely Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6595

Üdv mindenkinek, 

Egyrügyes csapokat próbálok vízben gyökereztetni, a rügyek már kipatantak, némelyiken 1-2cm -s hajtás van, de gyökér még sehol. 

Tehetek a vízbe INCIT5 vagy INCIT8 hormont, használna? 

woodruff Creative Commons License 2018.01.10 0 2 6594

Nagyon köszönöm a szakértő véleményt,és elnézést kérek mindenkitől,ha újabb sokaknak unalmas de igen érdekes témát vetettetem fel.

Mindent összevetve.

Most a csemegeszőlőről beszélek,és csak saját magamról.

Évente kelet felől ,saját becslésem szerint 20, igen különleges ,és egyre értékesebb fajta jelenik meg, a keleti piacról.

Kezdjünk el számolni.

Ki mikor áll meg ,és ül az amerikai alanyon, amelyiket összegyűjtött és, képes több száz évig teremni.

Ki mennyi évig szeretne élni?.

Az összegyűjtött fajtáit meddig szeretné megőrizni?.

Van olyan gyűjtő aki eljutott odáig,hogy hely hiány miatt 1 tőkére már 3 fajtát oltott.

Akkor miről beszélünk ?

Hány évig éljen a csemegeszőlőnk?

Hogy az unokáink is lássák?

Ezt kellene átértékelni.

Amíg én élek,nekem ontsa a termését,Az én szememet gyönyörködtesse.

Mindegy,milyen alanyon, vagy szabad gyökéren.

Az unokáim úgyis szarnak rá.

Majd az osánban megveszik a brazil szőlőt,mert az a trendi.

Én meg amerikai alanyra oltom,hogy még a dédi is láthassa, ezt az ősöm ültette!

Csak,hogy az újabb fajtáknak már nem volt helyem.

Na én inkább, teremjen 5 évig,utánna szeretném mind a 200 fajtámat lecserélni,mivel az életem korlátozott.

Szarok a filoxérára,mert 5 év múlva már más lesz a trendi.

És én cserélem le újabb fajtákra.

Ültetéskor a földet bazumidozom ami egy pár évig távoltart mindent.

Most sokan meg fognak kövezni ,de ök majd később jönnek rá.

woodruff

Előzmény: szölőszem (6588)
szölőszem Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6593

A filoxérának semmi köze ahhoz, hogy oltványon, vagy saját gyökerén él-e tovább a szőlő!

Előzmény: van_Persil (6592)
van_Persil Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6592

A több száz éve élö szölö az teljesen más, mit az, ami most kerül a földbe. A frissen telepítettet ha megtámadja a filoxéra, annak egyböl annyi, egy több száz évesnél azért idö kell hozzá.

heytokay Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6591

És amit én kiemelnék.. Rezisztencia.. keresztezés.. egyebek.. :
https://szie.hu/file/tti/disszertacio/Hoffmann_S_d.pdf

heytokay Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6590

De van itt egy másik.. Ez sokkal részletesebb.. Nyomtatható!! Még Krisztus előttre is vissza nyúlik...
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Szolotermesztes/adatok.html

heytokay Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6589

Tisztelt fórumtagok!

Van itt egy jó kis tanulmány arról amit annyira kerestek!! Jól átlátható.. Én már ki is nyomtattam!! Jó olvasást avagy tanulást!!
https://dea.lib.unideb.hu/dea/bitstream/handle/2437/197752/Szolotermesztes_rakonczas_pdf.pdf

szölőszem Creative Commons License 2018.01.10 0 0 6588

Kedves Woodruff! "Ezzel csak módosítják negatív irányba az eredetet"....nem tudom mire gondoltál, de valószínű arra, hogy saját gyökerén módosulnak a szőlő tulajdonságai. Én úgy gondolom,és tudom, hogy a szőlőnemesítők először saját gyökéren próbálják ki a fajtát. A szelekció először kisebb parcellákon történik,majd a szelektált egyedeket vegetatív módon felszaporítják, és nagyobb területen is kipróbálják. Ezekhez a műveletekhez homokos talaj szükséges, ahol a filoxéra nem tud megélni.

Mathiász János híres szőlőnemesítő is azért települt Kecskemétre, mert ott homok van.

Sajnos az alany-nemes kölcsönhatás viszonyát a csemegeszőlőkre eddig nem vizsgálták, csak  bizonyos borszőlőkre. Ez egy izgalmas terület lenne, csak az állam erre nem áldoz. Próbáljuk meg mi, ha már a kutató intézetek erre nem kapnak pénzt. Sajnos az állam még arra sem áldoz hogy a jelenleg itthon és külföldön fellelhető alanyfajtáról legalább e-könyvet írjon (írasson), a hagyományos könyv formátumot már meg sem említem. A jelenleg forgalomban levő hazai és főleg külföldi csemegeszőlő fajták szakmai könyvként történő kiadásáról nem is beszélve.

Most készülök egy átfogó-minden igényt kielégítő-tanulmányt írni a honlapomra az alanyfajtákról, ahol mindenki eldöntheti milyen alanyfajta kedvező az ő termőhelyére,és szőlőfajtára.

Van Persillel vitatkoznék,hogy a szőlő saját gyökerén kevesebb ideig él mint oltványon.A szőlő képes több száz évet is élni saját gyökéren, erre sok példa van. A megfelelő termőhely a fontos.

Az ukrán kertészetek egy része oltványon forgalmaz, sokan ráálltak a pocska(rügy) eladásra, amivel ezzel a legkevesebb gond van, és a haszon óriási.

Előzmény: woodruff (6579)
Maci_P Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6587

Azt hiszem, félreértettetek. Csak arra gondoltam, hogy mivel az elmúlt 30-50 évben, meg még most is, fújják a rovarirtókat, ezért lehetnek olyan kötött talajos helyek, ahol nincs filoxéra, és jó esetben egy darabig nem is lesz. Bár talán a Bi58 kivonása óta talán tényleg nincs olyan szer, ami hatna rá. (Nem tudom, kinél hogy van, de nálunk sok olyan kiskerttulajdonos van, aki fúj mindent, ha kell, ha nem, innen a gondolatsor.) Ahogy már korábban írtam, nálunk mindig volt szőlő, így a filoxéra is ott van, az elhagyott területek vadjainak levelei szép kis telepek nekik.

Előzmény: van_Persil (6586)
van_Persil Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6586

Akármilyen rovarirtó nem hat ellene, engedélyezve -ha nem tévedek- csak két szer van, azok is csak vadalany-telepekre (nagyon nem mindegy, mikor védekezel ellenük, mert az idejük nagy részét a talajban töltik, a szaporodóképes alakok csak pár napig élnek).

Előzmény: Maci_P (6584)
van_Persil Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6585

Annak idején Pasteaurék favorizálták a szénkénegezést, más francia kutatók az amerikaiakkal együttműködve az amerikai fajták alanyként való használatát. Meg lehet nézni, hosszútávon mi vált be.

Amúgy a sajátgyökeres vesszőt azért (is) preferálják a kereskedők, mert jóval olcsóbb előállítani, cserébe jóval hamarabb ki is pusztul, így hosszútávon sokkal több darab kell belőle ugyanarra a területre, mint oltványból, azaz kevesebb befektetett pénzzel jóval több bevétel és több haszon.

Az alföldieknek szerencséjük van filoxéra szempontjából, de ők a ritka kivételek, de semmi pénzért nem cserélnék velük. Szőlő 150 m feletti (fagyhatár) lejtős területre (vízháztartás) való.

Előzmény: budai2 (6583)
Maci_P Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6584

Természetesen nem a gyökérlakó alakra gondoltam, hiszen az nem tud messzebb jutni. De a földből feljövő alak a szelek szárnyán egész messzire is eljuthat. Ahogy te is utaltál arra, hogy nem csak földdel lehet behurcolni. De ahol rovarirtóznak, ott akár ezeket is megfogják, gyérítik.

Előzmény: SándorTiszteletes (6582)
budai2 Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6583

Sem nem szakértő, sem nem szaporító, sem nem ukrán nem vagyok (természetesen), de valami elképzelésem van a dologról.

Olcsóbb a saját gyökeres szaporítás, olcsóbban lehet forgalmazni is. Ez ott fontosabb szempont, mint nálunk. A legtöbb fajtát kínálják oltványként is és saját gyökéren is. Tipikus kivételek a rendkívül új, (most vagy egy éve) megjelent fajták, amelyeket főleg saját gyökéren (vagy pláne gyökér nélkül, hajtásként) kínálnak  extra magas áron.

A filoxera ott is jelen van, egyes ukrán fajták szakmai ismertetője erre felhívja a figyelmet, és javasolja a Jókai által is leírt szénkéneges talajfertőtlenítést.

Hogy mi az olcsóbb az alkalmi szénkéneg, vagy az oltványkészítés azt nekik kell eldönteni.

Előzmény: woodruff (6579)
Maci_P Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6581

Annyiból előbbre vagyunk a jó száz évvel ezelőttihez képest, hogy sok olyan területen, ahol most is ott a filoxéra (meg sok más helyet is), folyamatosan rovarirtóznak, így eléggé nehézkes a terjedése. Ezért lehetnek olyan helyek, ahol kötött talaj van, és az újonnan telepített szőlő jelenleg biztonságban van saját gyökéren is. De erre nem szabad alapozni.

Előzmény: SándorTiszteletes (6580)
woodruff Creative Commons License 2018.01.09 0 1 6579

Nagyon szeretnék egy szakértői véleményt .

Miért favorizálják az Ukrán szaporítók, a saját gyökéren vaó nevelést ,és nem preferálják semelyik más alany közbenoltását,házi kertbe!

Nagyobb fürtök?Nagyobb szemek?Időbeli eltérés a beérésre?.

Azzal indokolják,hogy házikertbe csak idegen földel lehet behurcolni a filoxérát,amit egy gondos kertész nem követ el,ezért fölösleges a közbneoltás, bármi mással.

Ezzel csak módosítják negatív irányban az eredetet.

Ami már nem lessz ugyanaz,mint amit a nemesítő elképzelt.

woodruff

Előzmény: Maci_P (6571)
feriszőlő Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6578

Hozzászólás 6565

Még nem jelzett vissza senki ez ügyben, nem találkozott még senki hasonlóval?, lehet, hogy egyedi eset?

Hátha még valaki.

üdv

Előzmény: feriszőlő (6565)
feriszőlő Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6577

Kedves Szőlőszem!

Nem tu4dtam, hogy a bibliából való és ilyen nehéz megszerezni. Majd én is figyelem hátha valahol sikerül elcsípem egy példányát. Örülök, hogy neked sikerül váljék hasznodra.

Maci_P

Ha lesz vitorla is jelentkezem mert mindenképpen tudni akarom az öreg szőlő mit rejt nem tudok elmenni mellette, hogy ne tudjam kilétét.

üdv: feriszőlő 

Előzmény: szölőszem (6575)
gyurka kertész Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6576

Üdv:mindenkinek! segitséget kérnék az oltások amik szépen megmaradtak a legkissebb is 1.5 m hosszú . gondolom hogy majd eléglessz majd visszavágni február végén vagy március elején??? hány szemre szoktátok vissza vágni vagy hagyam meg a fél szál vesszőt amin 6-8 rügy található ?????? 

az oltószallagot mikor lehet vagy szoktátok eltávolitani az oltásokról???

Köszönöm előre is !!!

szölőszem Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6575

Nagyon nehéz beszerezni a szőlő "bibliát", Németh Márton 3 kötetes ampelográfiai albumát. Én már nagyon régóta vadászom. A múlt hetekben kelt el egy példány a Vaterán "potom" 7000.-Ft körüli áron, amiről lemaradtam. Pár napja írt az egyik szőlész barátom, hogy újra látta a Vaterán a III.-ik kötetet (Alany-,Direkt termő és Csemegeszőlő fajták). Gyorsan rácsaptam, de már csak 20.000.-Forintos áron tudtam megvenni. Nagyon örülök, hogy sikerült beszereznem.

Előzmény: feriszőlő (6573)
Maci_P Creative Commons License 2018.01.09 0 0 6574

Néha meg lehet venni itt-ott, ezt konkrétan az Ampelográfiai album 3. részéből néztem ki. Egyetemi könyvtárakban itt-ott fellelhető, leginkább ahol mezőgazdasági képzés is folyik. A vitorlát már május közepén le lehet kapni, az nagyon sokat tud segíteni.

Előzmény: feriszőlő (6573)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!