Keresés

Részletes keresés

Takyka! Creative Commons License 2012.07.13 0 0 4700

Amit a grafikonon látsz, az a falhűtés hőcserélőjének a hőlépcsője. (primer be (piros) 15, szekunder ki (narancs) 17).

A levegő-víz HCS és a víz-víz HCs sorba van kötve. A víz levegő HCS kapja direktben a kútvizet (13-14°) onnét megy az előmelegített víz a falhűtés HCS-be.

A megoldás célja kettős. Egyrészt a falhűtő szekunder víz nem hül le túlságosan, ergo. nincs páralecsapódás veszély, másrészt a soros kötés miatt kevesebb vízzel érem el a szükséges hűtőhatást (nem dobom ki az alig felmelegedett levegőt hűtő vizet).

T.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.13 0 0 4699

Mi az oka annak, hogy a faladba két fokkal kevésbé hideg víz megy, mint a víz->levegő hőcserélődbe?

Keverőcsappal melegebbre kevered, hogy a falon biztosan ne legyen párakicsapódás?

"

Előzmény: Takyka! (4693)
topikolos Creative Commons License 2012.07.13 0 0 4698

Az lehet, csak évek múlva lesz. :)

Most lyuggatom még csak a födémet, aztán csövezés, aztán a hőcserélőt sem tudom még, miből készítsem. És még össze akarom hozni egy sörkollektorral is az egészet...

Na majd ez után jöhet a hűtés... :)

Előzmény: Takyka! (4697)
Takyka! Creative Commons License 2012.07.13 0 0 4697

Kiváncsi leszek az eredményre!

T.

Előzmény: topikolos (4696)
topikolos Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4696

Kicsit megnyugtattál, nálam jóval kisebb a hő/hűtésigény, talán elég lesz a szellőztetőlevegőt hűteni. Alulról ráadásul nincs szigetelés, ami ilyenkor nyáron jól jön.

Előzmény: Takyka! (4695)
Takyka! Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4695

Falasat Habisol + szigetelés nélkül, tetősík 27cm salakgyapot, hőtükör fólia, kiszellőztetett réteg. plafon 12cm salakgyapot.

Számomra is hihetetlen volt a hatástalansága, de utánaszámolva beláttam a dolgot, hogy nem megy. Illetve mehetne, de kb. 3-4x tömegárammal és legalább 7 fokra hűtött levegővel.

T.

Előzmény: topikolos (4694)
topikolos Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4694

Szia!

Milyen szigetelés van a házadon?

Lehet, hogy kevés a kútvizes megoldás önmagában, de nekem pl. a mostani melegben ha 2 fokkal lejjebb lett volna a hőmérséklet, az már szinte tökéletes lett volna, 27 fokig kúszott a hőmérő a nap végére, éjszaka meg ugye nem igazán lehetett hűteni a kinti levegővel. Szóval az a 2 fok szerintem simán elérhető ha az amúgy is folyamatos szellőztetés lehűtött levegővel történik. Persze én ezt még sem tapasztalattal, sem számolással, sem méréssel nem tudom alátámasztani... :)

Előzmény: Takyka! (4693)
Takyka! Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4693

Sziasztok,

Pár oldallal elébb írtam saját tapasztalatomról, hogy a normál, hűtött szellőző levegő mennyiséggel nem lehet hűteni egy lakást. Gyakorlatilag a bent lakók által termelt hő az, amit negligálni lehet vele, semmi több.

Én a próbákat kútvízzel 14°-ra hűtött levegővel végeztem. A hatása hőmérsékletben nem, csak páratartalom csökkenésben érezhető.

Azóta beüzemeltem a falhűtésemet és a két rendszer együtt, egymást kiegészítve várakozáson fellüli eredményt produkál!

A rendszerem egy kb. 80nm-es tetőtérben, a ferde falakon elhelyezett giszkarton fűtő/hűtőpanelekkel működik.

A kútvizet egy ipari hűtő kültéri egységén keresztül (ez hűti és párátlanítja a szellőző levegőt) küldöm a lemezes hőcserélőbe, majd megy ki a kertbe mint öntözővíz. A lemezes hőcserélő másik oldalán van a fűtésrendszer, amiben keringetem a kútvíz által lehűtött vizet. a kb. 50nm hűtő felület 1,2-1,6kW hűtőteljesítményre képes 18°/22°/25° (+/- 1°) hőlépcsővel.

Ehhez a teljesítményhez (és a párátalanításhoz) 300L kútvizet, valamint 200Wh energiát használok el óránként. (Ezt le fogom szorítani 100W alá!)

Aki új ház tervezésben, vagy felújításban gondolkodik és van/lesz kútja, annak csak ajánlani tudom a fenti, kombinált megoldást!

Hatásfokban sokszorosan felülmúlja a klímát, a ház összes helyiségében használható, csendes, nincs huzat.

Először éjszakára leállítottam, és kereszthuzattal próbáltam hűvösen tartani a lakást, de reggelre melegebb és párásabb lett a levegő...

T.

pocmokpapa Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4692

Szóval, ha a fürdőszobánkból (mint a nedvesség melegágya) elszívom a levegőt, melynek utánpótlását a lakószobákban elhelyezett szellőzőnyílásokon (melyek lehetőleg jól zárnak) oldom meg, akkor mondjuk a fűtési költség 15%-át kidobom. Ha van hőcserélő, akkor meg 3-5%-ot. Ha bejönne az 1 euro/m3 gázár, amivel 4 éve riogattak, még talán meg is érné. Lehet, hogy majd az unalmas hosszú sötét téli éjszakákon megpróbálok összekalapálni e sufnituningos hőcserélőt. De addig csak írogassátok a jó ötleteket.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4691)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4691

"Egy hőszigetelt házban kb a fűtésköltség hány százalékát teszi ki a kiszellőztetett hőenergia?"

Ez egy rakás változótól függ. Egy szeles helyen álló, huzatos/vacak nyílászárós házból telente akár 300 ezer forintnyi hő is távozhat a levegő által, de a korszerű ablakokba épített résszellőzőkön át is távozhat telente 100-120 ezer Ft. Ha a szellőzést nem ablakrésre+véletlenre bízod (hanem ventilátorra),  akkor a légmennyiség kézben tartható, így a szelőzési veszteség lemehet mondjuk 60eFt-ra.  Ha a a ventilátor mellé még hőcserélőt is alkalmazol, akkor ebből lehet visszanyerni még bizonyos összeget (a hőcserélő hatásfok százalékának megfelelően).

A fenti értékek természertesen csak megközelítő nagyságrendek,  nem pont a te házadra vonatloznak.

És akkor még nem számoltunk azzal, hogy a hőcserélő durván besegít a nyári hűtésbe is...

Előzmény: pocmokpapa (4678)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4690

"Voltak napok, amikor mind a 2 gép 2,5-3 tartály (a tartály talán 5l) vizet kiszedett."

Tehát legyen a csúcstermelés napi 25 liter víz

Az átlag legyen mondjuk 15 liter, az egy hónap alatt 450 liter.

A víz forráshője 2256 kJ/kg, ennnyit kell "belerakni" az elforralásakor és ennyit kell kivonni belőle ahhoz, hogy pára halmazállapotúból újra folyékony legyen.

2256 kJ = 2256000 wattsecundum = 2256 kilowattsecundum = literenként 0,626 kilowattóra

Tehát ahhoz, hogy párából hűtéssel 450 liter vízet gyársunk, ahhoz 281 kWh hőt kellett kivonni belőle

(ha jól számoltam).

Figyelembe véve a kis párátlanítók elég vacak hatásfokát

nem tartom lehetetlennek, hogy fenti 280 kWh hőmennyiség kivonásához 180 kWh (10eFt) villamos energiát fogyasztottak.

Előzmény: pocmokpapa (4678)
otapi Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4689

Akkor jó, a kazánok miatt nem kell aggódni.

Végülis, csövezés nélkül is meg lehet úszni, de akkor viszont állandóan résre nyitva vannak az ablakok? Ez a folyamatos bekúszó hideg miatt nem tűnik komfortosnak.

Előzmény: pocmokpapa (4671)
otapi Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4688

1000 m2/h = 1000 m3/h akart lenni.

"Sőt, ha a jól szigetelt házamban a hűtés elején, reggel van mondjuk 22 fok, akkor azt már nem is engedi felmelegedni, hiszen hidegebbet fúj.. nem jól gondolom ?"

A befújt levegő hőfoka egy dolog, de az ablakokon is besüt a nap, és bármilyen jól szigetelt a házad, a falakon keresztül is jön némi meleg.

Előzmény: otapi (4687)
otapi Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4687

Hát, igazából csak tippelek, de szerintem beltéri egységenként 3-400 m3/h levegőt megmozgat a klíma. Mondjuk egy három szobás házban ez kb. 1000 m2/h.

Persze, jó lenne a már beépített csöveket használni, de két-háromszor olyan vastag csövek kellenének...

Előzmény: epitkezes1 (4686)
epitkezes1 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4686

hmm...pedig pont arra gondoltam, hogy a split-es szenvedés helyett (ami csak 1, max 2 helyiségbe tud közvetlenül hűteni) egyeletesen hűtök a mennyezeti szellőzőn keresztül. nyilván, ez csak az (elméleti) max. nekem 350m3-es teljesítménnyel tudna menni, no de már sokkal előbbre vagyok, ha a befújt levegő teszemazt 8-10 fokos, a jelenlegi hőcserélt 36+24/2=29 fok helyett. Sőt, ha a jól szigetelt házamban a hűtés elején, reggel van mondjuk 22 fok, akkor azt már nem is engedi felmelegedni, hiszen hidegebbet fúj.. nem jól gondolom ?

Előzmény: otapi (4685)
otapi Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4685

Egy klímának sokkal nagyobb mennyiségű levegőt meg kell mozgatnia, mint a normál szellőzőnek. Így vagy a szellőzőt kellene erősen túlméretezni vagy érdemben nem nagyon tudja lehűteni a házat. Akkor inkább külön split klímát berakni, és az belső keringtetéssel vidáman tud hűteni/fűteni.

Előzmény: epitkezes1 (4684)
epitkezes1 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4684

légcsatornázható klímán gondolkodom. egyetlen nagy baja van, az ára. viszont, ez jelentené a legkisebb átalakítást.

a hideggel jól tudunk foglalkozni már most is (hőszigetelés, kondis kazán etc.) a meleg a problémás..

Előzmény: topikolos (4683)
topikolos Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4683

Vagy beépíteni a klímát a szellőztetőbe. Lehet, elég lenne a kútvízzel egy víz-levegő hőcserélőt betenni a levegő útjába, folyamatosan használva elegendően hűset lehetne tartani a házban.

Persze nem tudhatjuk, mit hoz a jövő időjárás szempontjából. Lehet, hogy pár év múlva a hideggel már nem is kell foglalkoznunk, csak a nyári sok hetes kánikulákkal.

Előzmény: epitkezes1 (4682)
epitkezes1 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4682

játék a számokkal - a fél fok az 50%-kal több, jelen esetben! :DD

inkább arra céloztam, amit írtál is: komoly hűtést ezzel a módszerrel nem lehet elérni. orkán erejű szélben meg nem tudok aludni, így az is felejtős.

a konklúzió nekem az, hogy nem úszom meg a klíma vásárlást, pedig reméltem, hogy igen. legalábbis, ha hasonló hosszú meleg nyakakra számítunk.

Előzmény: jmmakk (4681)
jmmakk Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4681

"kb. lófüttyöt sem ér sajnos, vagy 1 fokot, ha lehűl tőle éjjel a ház"

"kereszthuzatos szellőztetés sokkal többet érő - akkor akár 24.5re is le tudom tornászni ! (26ról)."

Tehát kereszthuzatos szellőztetéssel kemény FÉL fokot nyersz a hővisszanyrős szellőztetéshez képest!

Akkor ha az lófüttyöt sem ér, fogalmazhatunk úgy is, hogy a kereszthuzat meg birkafüttyöt sem.

Egyébként nem mondtam, hogy csodát tesz, hisz jól tudott, hogy levegővel sokkal kisebb hőmennyiség szállítható, mint pl. vízzel. Orkán erővel kellene ahhoz befújni.

Egy klíma is csak 6-7 fokos befújz levegővel tud 3-4 fokokat hűteni a szobahőmérsékleten.

Igazán hatékony és komfortos klimatizálást szerintem falhűtéssel lehet megoldani.

Előzmény: epitkezes1 (4680)
epitkezes1 Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4680

"Egy profibb hővisszanyerős szellőző készülékben van bypass, ami úgy van beállítva, hogy nyári üzemmódban, amikor a belső hőmérséklet magasabb a külsőnél, akkor automatikusan vált és a hőcserélő megkerülésével beengedi a hidegebb levegőt hűtés céljából. Nekem is ilyen van."

nekem is ilyen van. kb. lófüttyöt sem ér sajnos, vagy 1 fokot, ha lehűl tőle éjjel a ház. egy éjszakai kereszthuzatos szellőztetés sokkal többet érő - akkor akár 24.5re is le tudom tornászni ! (26ról). "Jobbacskán szigetelt (14fal, 12padló, 10lábazat, 40födém) házam van pedig. Valszeg vagy brutáljól szigetelt ház kell, vagy nemtudom.

Előzmény: jmmakk (4677)
pocmokpapa Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4679

Amúgy meg folytonos páramentesítő üzemmódban működtettem a kütyüket, nem az autómatikus páramennyiség szabályozás üzemmódot használtam, így szerintem az általuk elvégzett munka (kivont víz mennyisége) alapján nem lehet következtetni a szükséges áramigényre.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4675)
pocmokpapa Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4678

Voltak napok, amikor mind a 2 gép 2,5-3 tartály (a tartály talán 5l) vizet kiszedett. A vicc, hogy azon a bizonyos nagyon vizes nyáron történt, amikor az izlandi vulkánok kitoltak velünk. A meleg falon lévő szekrényben penészedtek a ruhák, ezért kellett lépni. Igaz, hogy a kinti 98%-os trópusi páratartalom mellett a házban 60% körül volt csak a pára.

Lehet, hogy ezek a pára és áramfalók ellen érzek egy kicsit, és hajlamos vagyok egyébb független áramfogyasztók + költségét (pl. télen a fűtési keringető szivattyúk is biztos sokat esznek) is ráverni ezekre a kütyükre.

De térjünk vissza az első kérdésemre. Egy hőszigetelt házban kb a fűtésköltség hány százalékát teszi ki a kiszellőztetett hőenergia? Anyagilag megéri e egy magamfalyta műszaki antitalentumnak a legalább 500 000,-Ft beruházás, vagy csak az onokáim kerülnek null szaldóba? 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4675)
jmmakk Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4677

"A hővisszanyerő olyan, mint a hőszigetelés:  nyáron nem hűt"

Ha szó szerint érted akkor, tényleg nem, de azért ne sarkosítsuk ennyire a dolgot!

Egy profibb hővisszanyerős szellőző készülékben van bypass, ami úgy van beállítva, hogy nyári üzemmódban, amikor a belső hőmérséklet magasabb a külsőnél, akkor automatikusan vált és a hőcserélő megkerülésével beengedi a hidegebb levegőt hűtés céljából. Nekem is ilyen van.

A másik eset, hogy talajkollektort is lehet a szellőztető bemeneti ága előtt lefektetni és akkor nyáron az is tud hűteni, mondjuk az egyfolytában befújt 14-20 fokos levegővel.

Tény, hogy ezek a megoldások azért nem olyan hatékonyak, mint egy klímás hűtés, de egy jobbacskán szigetelt házban már szerintem pont kiválthatják a klímát.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4676)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4676

"Ezzel egy kalap alattt megoldható lenne a szellőzés, a hűtés és a légszűrés is. "

A hővisszanyerő olyan, mint a hőszigetelés:  nyáron nem hűt, csupán lassítja a ház (külső meleg levegő általi) felmelegedését (télen meg fordítva: nem fűt csak lassítja a ház külső hideg levegő általi hűlését).

Hűtésről más módon kell gondoskodnod (ha valóban szükséges lesz): ha jó a ház hőszigetelése (és van hőtároló tömege is), akkor vagy egyáltalán nem is kell hűteni, vagy elég az éjszakai hideglevegős szellőztetés,

ha pedig nem ennyire jó a ház hőszigetelése, akkor valószínűleg muszáj lesz zsebbe nyúlni hűtésileg...

Előzmény: Yager001 (4673)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.07.12 0 0 4675

A párabegyűjtők kb mennyi vizet produkáltak havonta?

Abból lehetne villanyszámla hihetőséget saccolni.

Előzmény: pocmokpapa (4674)
pocmokpapa Creative Commons License 2012.07.11 0 0 4674

Valójában 2 van belőle :-D, és igen sokszor nonstop mentek a kütyük. Pár éve amikor az a nagyon sok eső volt, akkor vettem őket. Mostanában -na nem pont nyáron- már egyszerre csak egy megy, így amikor viszem a rendes cserére (szerencse, hogy 3 év garit adtak) akkor is marad egy.

Előzmény: halaloszto (4672)
Yager001 Creative Commons License 2012.07.11 0 0 4673

Sziasztok. Leendő házunkon agyalok, tervezgetek de még nagyon sok a nyitott dolog. Ezért is kérem, hogy nézzétek el, hogy nem kezdem el átolvasni az érintett topicot. Nem szeretem a klímát ezért egy hővisszanyerős szellőztető rendszeren gondolkodom. Ezzel egy kalap alattt megoldható lenne a szellőzés, a hűtés és a légszűrés is. 

Tudtok ajánlani valami összefoglaló írást, okosságokat, tervezési segédletet, bármit ami ezzel kapcsolatos és tényleg hasznos lehet? Létezik olyan cég aki ingyen egy alaprajz alapján készít nekem egy kivitelezési, telepítési és egy fenntartási kalkulációt? Fogalmam sincs, hogy melyik cég terméke ajánlott...stb. Egyelőre azt sem tudom, hogy egy ilyen rendszer kivitelezése és fenntartása mennyire számít ma luxusnak (120m2-es egyszintes családi ház-semmi extra) 

A tervezési fázisban mikre érdemes odafigyelni...

Elég sok a kérdés....remélem tudtok segíteni! 

halaloszto Creative Commons License 2012.07.11 0 0 4672

ha havi 10ezret az elektromos paramentesito fogyasztasara erted? az brutal sok.

ha 250W a fogyasztasa, es total ejjelnappal megy, az is csak 8000 per ho. es megdobbentene ha ejjelnappal menne.

vajk

Előzmény: pocmokpapa (4671)
pocmokpapa Creative Commons License 2012.07.11 0 0 4671

A kazánok lent vannak a pincében.

Én alapvetően arra gondoltam, hogy a fürdőszobába a falba teszek egy radiális ventit, a falon kivezetve, és egy pára érzékelővel működtetném, pl 60% felett bekapcs. Három ablakon meg zárvaszellőző vasalattal nyitva lenne. Most sokat szenvedünk a pára miatt télen, majd mindig 80% felett van a páratartalom. Nálunk a pára majdnem teljesen a fürdőszobában keletkezik (fürdés és ruhaszárítás). Pár éve vettem aldis párafalót, ez nagyon szépen kiszedi a párát a fürdőszobából, de havonta vagy 10 000,-Ft-ot megzabál + félévente cseréltetem az aldisokkal, mert egyszer csak rohamosan lecsökken a hatásfokuk.

Sajna egy hőcserélő összekalapálásához nem érzem magam elég ügyesnek.

Előzmény: otapi (4669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!