Pont akartam jelezni, hogy ne add fel a reményt, biztos tudsz majd egy príma darabot szerezni !
Viszont nagy kérdésem, hogy azt, hogy egy óra lopott, hogy-hogy meg lehet tudni ? És ezúton (mármint a leírt módon) ez bizonyos módszer ?
Azért furcsállom, mert az évi jó 600.000 db-os értékesítést igencsak nehéz lehet nyomon követni. Miképp csinálják ?
Az utóbbi időben szinte minden nap nézegetek órákat az interneten, az Óra Magazinban és szinte hetente találtam új, nekem tetsző órát. Eljátszottam a gondolattal, hogy ezért vagy azért a modellért vajon adnék-e százezreket és ha megvenném, akkor pár hét múlva vajon megunnám-e és egy másik modellre fájna-e a fogam. Igazán egyikre sem tudtam úgy gondolni, hogy az az igazi.
Viszont az Omega DeVille általad is belinkelt modellje mindig vissza-visszatért. Szerintem nagyon szép. Legalábbis a fotón, élőben nem láttam. Nekem feltétlen az egyik kedvencem.
És ha megveszed, elönt a sárga irigység. :)
Most már csak azt árul el, hogy Mo-on mennyiért vesztegetnek egy ilyet?
W !
Nagyon tetszett az eszmefuttatásod.
Minden, amit írtál olyan, amit magaménak érzek. Még annak ellenére is, hogy én igazán a mechanikus órák mellett török pálcát. Azonban a pontosságigény manapság tényleg eltolta e felől a piacot. (Hát én persze maradok a beszűkült piacnál, mindamellett, hogy vagy két évtizede létezik az Oysterquartz is.)
És persze ezek adják meg a korábban emlegetett Breitling-ek létjogosultságát és kiemelkedőségét is. (Rikkie, Te se hagyd magad lebeszélni. Ráadásul a Chronomat Vitesse még automata is...)
No, Zenith. A vastagságcsökkenést nem az átlagsebességmérő skála oldalra helyezésével érték el (sok kronográfon nincs is, mégis vastagabb) , hanem az El Primero szerkezet alapvetően laposabb az általánosan alaklmazottaknál (pld. ETA-Valjoux 7750). És a skála alatt tömör tokrész található...
Ellenben a másik skála (a huszas osztású) nagyon sokáig foglalkoztatott, mire megtudtam, mire is való. Tudjátok-e ?
sukosdg:
Hát pont ez az: az életérzés az baromi fontos, és tökéletes érv egy automata mellett. De ahol az életed múlhat a pontos időn (vagy azon, hogy az órád tud-e rádiójelet adni:-), ott nem az életérzés, hanem az életösztön szerint választasz. És itt jöhet egy megbízható, svájci 'villanyóra'.
Tényleg nem ide tartozik, de ha már kérdezted, igen megbízható informátoraim (a HVG akkori számai:-) a következőkről tájékoztattak a lopakodóval kapcsolatban:
Alapvetően három dolog játszott szerepet a gép lelövésében. A NATO hadvezetés íratlan szabálya volt, hogy ugyanarra a célra két egymás utáni alkalommal nem repülhettek rá a gépek ugyanazon az útvonalon. A szerbek ugyanis nem tudtak radarozni, mert ahogy bekapcsoltak egyet, azt azonnal kilőtték. Azt a taktikát követték tehát jobb híján, hogy az előző alkalommal használt légifolyosó alá vitték a légvédelmi ágyujaikat. Nos, valamilyen okból (talán valaki lusta volt új útvonaltervet számolni) ez alkalommal második este is ugyanarra a légifolyosóra küldték az amerikai gépeket (hiba 1). Következő (talán nem is íratlan?) szabály volt, hogy x ezer (talán 3 ezer?) m-nél (a számokra kicsit rosszul emlékszem) lejjebb nem volt szabad menni a gépekkel, mert ezen magasság fölött szinte lehetetlen radar nélkül leszedni egy gépet. Nos, a felhők aznap este 1000 m-nél alacsonyabban voltak, vagyis az előírt min. repülési magasságból nem lehetett látni a célokat. Pilótánk pedig bizonyítani akart, ezért lement 700 m-re, a felhők alá (hiba 2). A harmadik közrejátszó ok pedig a vakszerencse volt, ami a szerbek mellé állt, mert még ilyen magasságnál is nagyon bizonytalan vállalkozás ágyúkkal 800 km/órás sebességgel repülő tárgyakra lövöldözni a sötétben.
Mindenkitől elnézést, aki az órák miatt olvassa ezt a fórumot:-(
Jig:
Valóban : Vacheron Constantin : Lex Complitations X30R1425
W:
Bár nem igazán a topic-hoz tartozik, de mitől esett le a lopakodó? Csak nem megijedt a biciklitől... :)
Talán tényleg nem az a fontos, hogy karc vagy automata. Biztos a "tamagochi" efektus, hogy jó érzés egy picike ketyegést hallani a csuklóm felől. A trendeket figyelve nő a mechanikus órák eladása. Engem speciel körbevesznek az elktronikus eszközök. A fejlődés miatt hónapok max. pár év alatt minden ilyen eszköz elavultnak számít. Hát talán az órákkal nincs így..... (Bevallom, hogy én is egy radio controller-es órához igazítom a szépségeimet)
Várnék néhány infót az accutron és hangvillás órákról.
Azt az egyet sajnalom, hogy a hatlapja nem atlatszo. Egy kicsit ugy erzem, hogy nem vettek a faradtsagot, hogy felpolirozzak a szerkezetet egy kicsit, pedig mindenkeppen sokat dobott volna rajta. Vagy ez mostansag csak egy uj hobort, amire nem igazan kell odafigyelni? Magyarul: fokmero-e, hogy lehet-e latni a szerkezetet?
En sem igazan ertettem, hogy mit ertettel azon, hogy az uj De Ville? Most mar _pontosan azt_ az orat veszem, amit belinkeltem, de azt hiszem, hogy megteszem megegyszer, csak nehogy felreertsuk egymast:
Akkor ez most a regi, vagy az uj De Ville?
Egyebkent egy van mar csak az orszagban belole, talan holnap a biztonsag kedveert lefoglalozom. Igaz, hogy az eredetileg fem csatos, de azt mondtak, hogy lecserelik nekem borszijasra, es azon az aron tudom megvenni. Igerjetek meg, hogy most nem rohantok be megvenni ezt az orat, mert akkor... ;-))
NPZ! Akkor most tenyleg mondd meg, hogy ez tetszik, vagy sem?
elolvastam a Rolex topic 2. felét. És azt tudom mondani, hogy le a kalappal mégegyszer. A beszerzési sztorit csak nem fejezted be, de a már eddig leírtak alapján is azt hiszem, elég rendesen beleinvesztáltál. Utánajárásilag.
Hogyan néz ki az új DeVille? Nem az, amit korábban Jig belinkelt?
Mit lehet tudni a Girard Perregaux márkáról? Én annyit tudok, hogy az 1700-as évekre datálják magukat vissza, saját szerkezetekkel dolgoznak. No, de technikai adatokat nem sikerült találnom.
Továbbá találtam egy viszonylag pofás példányt, de a sikoltozós 200ezres határt (forintban) is túllépi az ára a Bernardwatch.com-on.
npz:
Megnéztem a Zenith-et. Valószínűleg azzal trükköztek, hogy nincs rajta tachymetre, ami a Breitlingeken is, meg a Tag-okon is függőlegesen enelkedik ki. Ők helyette valami telemeter-t tettek a számlapra, amitől viszont az átmérője nőtt meg: 40 mm a Tag-Heuer 2000 Classic Automatic Chronograph-jának 38 mm-ével szemben (a Breitling Chronomat-nál a 40 mm mellé jön a majd' 15 mm-es vastagság:-). Úgyhogy csodák nincsenek, de én speciel kiegyeznék egy tachymetre/telemeter nélküli automata kronográffal, ha cserébe kultúrált a mérete. Bár nehéz kis Breitling-et elképzelni:-)
sukosdg:
Szerintem a szerbek is rámozdultak a lezuhant pilótára, de a háborúban akkorra teljes volt a NATO (amerikai:-) légifölény, így repülővel nem mehettek, és mire odabicikliztek, az amerikai pilóta már az olasz légitámaszponton szivarozott. De úgy tudom az amcsik felkészültek egy helyszíni csetepatéra, mert jópár harci helikoptert küldtek azért az egyszem fazonért, kemény légitámogatással. Hát igen, ahol TÉNYLEG legfőbb érték az ember... Bár lehet, hogy az órájáért mentek:-) Ezek a Breitling Emergency-k ugyanis egyszer használatosak - vagyis, ha beindítod a rádióadást egy kis antenna kihúzásával, nem lehet leállítani -, de a cég ingyen kicsréli a jogosan 'elhasznált' darabokat vadi újra. Egyébként a Breitling ezt az órát a NATO megbízására fejlesztette ki, így valószínűnek látszik, hogy tényleg ilyet viselt a pilóta. A modellt nem is lehet boltban megvenni, a céggel kell szerződést kötni, ahol feltételeket szabnak a használatára vonatkozóan. Jogtalan 'rádiózás' esetén például igen súlyos pénzbüntetést kell a tréfás kedvű hegymászónak fizetnie.
Amúgy érdekesnek tartom a Breitling-el szembeni ellenérzéseket. Az Emergency, meg a szlogenjük, hogy 'Instruments for Professionals', sok mindent elmond róluk. Automata hívőként is úgy gondolom, hogy a mai világban nehéz elképzelni olyan profi alkalmazási területet, ahol egy automata óra labdába rúghat egy igényesen megkonstruált kvarcórával szemben. Egyszer már kifejtettem a Rolex reklámokkal kapcsolatos érzéseimet (minden tiszteletem a Rolex-é, és egyszer talán lesz Rolex-em, természetesen automata), vagyis a sarkkutató halál megbízható Rolex-ével keresztülmasírozik az Északi-sarkon, de mire átér, az már negyedórát siet. Vagy időnkét műholdas mobilon felhívja a feleségét, és beállítja az óráját. (Esetleg a mobilján lévő, egy nagyságrenddel pontosabb órájához igazítja a Rolex-et). Szóval, mindennek megvan a helye. Pár karóra szolgáltatásról le kell mondania az embernek azért - pl. nem kevesebbről, mint az elérhető legnagyobb pontosságról!!-, hogy a több százéves svájci hagyományoknak teljes lelkével hódolhasson. Szerintem egyébként ezek a hagyományok nem arról szólnak, hogy az ember gátat vet a fejlődésnek az új felfedezések ignorálásával, hanem arról, hogy mindig, minden körülmények között alaposan, pontosan, a lehető legjobb alapanyagokat felhasználva, ugyanolyan megbízható minőségben, munkája legjavát adva dolgozik. És egy ilyen felfogás egyik csúcsterméke a Breitling Aerospace. És ez az, amit egy másik kis országnak, Magyarországnak is szem előtt kell tartania, amikor bort, mobiltelefont vagy Audi motorokat állít elő.
Régebben dívott az a szólás, hogy pontos, mint egy svájci óra. Szégyen szemre nemrégiben azt hallottam valakitől, hogy pontos, mint egy japán óra!!! Nos, egy kiváló minőségben előállított svájci kvarcóra - pl. egy Breitling, vagy kvarc (!) Rolex - az, amelyik vissza tudja állítani a svájci órák pontosságáról szóló legendákat. Ma már mást jelent a pontosság, mint száz évvel ezelőt!
Ez természetesen erősen szubjektív vélemény, de kiváncsi vagyok ti mit szóltok a dolgok ilyen megközelítéséhez;-)
Mint már említettem is, én az enyémet pont onnan (Walther kro...) származtatom, úgyhogy az eredetét valósnak tekintem. Főként annak az ismeretében, hogy láttam megbontva, beszabályozás közben. No, ilyen procedúrát semmi más márkánál nem tapasztaltam még.
Alex !
Ha érdekel a beszerzési tortúrám, itt jórészt kiveséztem már (ha van némi véleményed róla, azt is várom...).
Még valami arról, hogy űrtechnika meg lézer. Az órámon a két szíjrögzítés alatt bújnak meg a legfontosabb információk. Állítólag ezek is lézergravírozás útján kerülnek már bele manapság.
Még annyi, hogy mea maxima culpa, a Rolex is büszkén kiemelte a katalógusában, hogy "lünette in Weissgold", tehát ott sem tekintik magától értetődőnek. Nyugodtan tehet így a Maurice Lacroix is, nem kívántam a szemükre h@nyást tenni.
JiG !
Ha elfogadsz még egy beledumálást, alighanem siessél bármely megoldást találni, mert az új De Ville csak gyenge ízlésű variánsa a réginek. Nehogy csak az maradjon a polcon a döntésed végére. (Pedig én mindig is az ellenkezőjét, a hosszú megfontolást szoktam ajánlani, de a kettő megjelenése között zongorázni lehet a különbséget a régi javára.)
NPZ,
Ez igen, gratulálok. Mármint a Rolexhez. Mint azt korábban kifejtettem, nem bukok a Rolexre, de bizonyára tudnak valamit annál a cégnél. Hogyan tettél rá szert? Használtan is többszázezer egy ilyen kütyü.
Jig,
És mi lenne, ha interneten vennél egy DeVille-t? Ha jól emlékszem 1000 dollár körül láttam valahol. Igaz, a fotón az is ezüst számlapos volt. De nagyon szép az úgy is. Az acéltokosnál szebbnek tartom az aranytokos verziót fehér számlappal, de arra ugyebár vigyázni kell.
Megnézték a Váci utcában. Fake. Azt mondják ez egy "viszonylag" jó replica, tán még a vizet is bírja, de kb. ennyi.
Ja.: És még annyit tudtam meg, hogy a magyar piacot (mint potenciális Rolex vásárló területet) elborították a hamis Rolex-ek. A nekem ajánlottnál még gyengébb minőségű Kínában gyártott éppen csak működő órák.....
Senki ne higgyen az alkalmi vételeknek!
SukosdG !
Az általad említett ML fehér- v. sárgaarany ? (Gondolom az előbbi elegánsabb és kevésbé hivalkodóbb lenne.) Egyébként az utalásodból úgy értettem, hogy csak a lünetta és a korona arany, ami azért más márkáknál (pld. Perrelet) is összejön külön harsonaszó nélkül. De, ha az egész tok az, úgy már más a leányzó fekvése. Úgy talán reális a többletköltsége DEM-ról Ft-ra szorozva. De azt is érdemes megjegyezni, hogy egy bőrszíjas aranytokos órában legfeljebb pártízezer forintnyi a tokban lévő arany, ráadásul jobban kell óvni is. (Merthogy karcosodik.)
Lehet, hogy pont ezért nem fog kelleni nekem ez a lenti - tán űrtechnikával gravírozott - csodaóra. No, meg azért, mert a leolvashatósága is igencsak kétséges. (JiG, ennél nemcsak éjszaka lehet problémás az idő megtudhatósága...)
No, a kérdésre is válaszolva, a következő visszavető tényező, hogy alighanem alkatrészenként is összevethető az ára az én órámmal. (Ja, Alex kérdezte, hogy milyen is. Hát egy Rolex Oyster Perpetual Date.)
Sziasztok!
Bocsánat, ha nem idevaló a kérdés: Van egy régi Geneva órám. Gyanús, hogy kellene bele egy "vízálló" betét, mert a házban az egész szerkezet kissé lötyög, illetve a felhúzónál nagy a rés. Hova érdemes vinni egy ilyen órát, lehet-e bele "betétet" kapni?
Hogy vették-e, az egy igen érdekes kérdés. Ahogy az is érdekes kérdés, hogy hadban álló felek esetén ha mindkét oldalon lepottyan valaki (és persze mindkettejükön Emergency van), akkor hogyan is valósítják meg a keresést / mentést. Ezt talán a Pilótában kellene felvetni, hacsak fel nincs már.
Hogy hozzászólni a témában? Hát igen: sokkal lejjebb már kifejtettem: nagyra becsülöm a hagyományos, mechanikus órákat, magam is ilyet hordok (bár japánt) és elég határozott elképzelésem van, hogy mi egyebet hordanék még szívesen. Szerencsére nem csak a birtoklás izgat, úgy is tud tetszeni valami, ha soha nem lesz az enyém.
A villanyóra? Nem szeretném előtérbe helyezni, nem is fogom az Aerospace-t és klónjait tovább ragozni. Az egész téma azért érdekel, mert izgat, hogy miként lehet a napi (esetleg tegnapi) csúcstechnikát értelmes, időtálló módon integrálni a hagyományos mesterségekkel. Sok modern technikával kapcsolatban az az általános felfogás, hogy jó-jó, gazdaságos, okos, de mégsem nemes, nem értékálló. Nem szeretem, hogy korunk kutatóinak, mérnökeinek munkája nem törhet be a nemesi házba.
Vegyük a gagyi vasbeton házakat és a régi, szép házakat. Mi a helyes megoldás? Tegyük azt, mint Hága a belvárosa, hogy felhúz egy feszítettbeton sorházat és rászereli a régi szép téglaházak homlokzatát mint maskarát? Netán béküljünk meg azzal, hogy az üveg, a fém és a vasbeton a mi korunk alapanyaga és abból készítsünk valami eredetit hozzá illőt, értékeset, maradandót? Bizony erre nagyon kevesen képesek.
Hát így jön ide részemről a villanyóra. A mechanikus órák mellett keresném azokat az elektronikus megoldásokat is, amelyek legalább annyira kiforrottak, értékesek. Nem sok sikerrel, talán ezért korlátozódik ez a téma egy-két modellre. Mindemellett él bennem a gyanú, hogy számos nagy presztízsű, teljesen mechanikus óracsoda előállításához olyan űrtechnikát meg lézereket használnak, mint a pinty.
Az ML árakkal kapcsolatban:
Jour et Nuit: 4150 DM (18 kt lünettával, koronával ) Ref: 07.769-1602
slr: Isten őrizzzz ,hogy bármi rosszat mondjak, nem célom senkit megbántani, aki veszi a fáradságot és e szép témában hozzászól...
Hogy, hogy a Szerbek nem vették az óra adását???
Maradjunk annyiban, hogy az Aerospace és fejlettebb rokonai, a B1 és az Emergency illeszkednek a történelmi svájci hagyományokba, igényes kivitelezésükkel, sőt mechanikai megoldásaikkal (lásd a B1 mechanikailag nagyon bonyolult és kifinomult számolókorongját) azt a világot képviselik, és azon kevés példa között sorolhatók fel, ahol a hagyományos órásmesterségbe értelmesen és célszerűen csempészték be az elektronikát. Ha igaz, hogy a lelőtt Lopakoró pilótáját egy Emergency segítségével találták meg, akkor a család létjogosultsága máris igazolva van, és akkor nyugodtan fordulhat vissza a topic a kizárólag mechanikus technika felé :-)
Szerintem pont az lenne a célja a topicnak, hogy egy picit becsempésszük a mechanikus órák szeretetét.
Én elismerem a technikai fejlődés eredményeit, de a svájci óra a hagyományokra épül, és nem a divatra.