Tegnap jártam náluk bőrszíj ügyében és ezt kihasználva megsasoltam az Omega választékukat. A régi kézifelhúzós aranyóráktól a hetvenes évekbéli dromedárokon keresztül egy Seamasterig terjedt a majd húsz db-os választék.
Egy szervízcetlin pedig megtaláltam a telefonszámukat is : 337-2258. (lehet, hogy a német ajkú gazda veszi fel...)
Ja, bocs Aero-graf. Poljot kronókat a www.acoola.com-on lehet mazsolázni. Meg a www.chrononet.de-n is vannak bőven. És innen tán még rendelni is lehet. Jó trükk a 30 dolláros gyerekjáték. Ha jól értem, ekkor nem kell vámot sem fizetni, ugye?
NPZ,
Légyszíves írd meg a Walther Kronométer bolt telefonszámát, mert a tudakozó szerint ilyen nincs.
Alex Truffle Rose
A Lunar-t a "timedesign" -től van. Az Aero-Graf-ot az www.EBAY.com -on vettem. Mivel Moszkvából érkezett ahová nagyon körülményes a pénz átutalása. Mindenkinek javallom a csomagra a 30$-os limit feltüntetését. Nekem mint fém gyerekjáték érkezett. Már egyszer írtem: nagyon korrektek az oroszok.
Nagyon nagy az érdeklődés erre a két típusra, mivel a Breitling-hez hasonlítanak. Nekem pont ezért nem a kedvenceim!
Az életről annyit, hogy nagyon ketyeg az idő, ezt (mi) különösen tudjuk...
NPZ: O+A , eredeti szerk.(nem ETA), menetes hátlap.
Megnéztem az órákat mégegyszer. Immár úgy, hogy elolvastam a megjegyzéseket is, melyek a kurzor kép fölé mozgatásakor bukkannak elő. Igaz, néha többször is vissza kellett vinnem az egeret, hogy el tudjam olvasni a teljes szöveget, mert csak rövid ideig láthatóak.
Az eladó acéltokos Omegán spekulálok. Hátha vevő leszek rá. Jól néz ki a fotón.
Tetszik a 30e Ft-os Glasshütte is. És a fotó nagyon jól sikerült róla, úgy tűnik, szinte tökéletes állapotban van. Aztán ott van a 8e Ft-os Poljot. Az is beletartozik abba a dizájnba, ami nekem tetszik. Hadd kérdezzem meg, hogy a Poljot Lunart meg a Poljot Navitimert honnan szerezted be?
Megnéztem a honlapod többi részét is. Meglehetősen aktív életet élsz.
Átapozva látok ám ott egy aranyszínű, nem eladó Omega-t. Érdekességképpen én pedig egy régi szintén kézifelhúzós, azonban dátumos régi Poljot-tal találkozhatom (otthon), ami kísértetiesen hasonlít erre a darabra. Nyilván koppintás...
Hogy közelebbit is tudhassak róla :
Milyen a hátlapjának a rögzítése ? A P.-n egy csak egyirányba felhelyezhető hátlap van, amit egy menetes gyűrű szorít le.
NPZ
U.i.: A tegnapi kérdésre a tippeket továbbra is várom.
Az eredeti elképzelésem az volt, hogy elcsrélném gyűjteményem egy-két darabját. 90%-ban inkább kp-ért vettek volna tőlem.
Ezzel mindig zavarban vagyok mert szerintem ilyen árakon nehéz ilyen szép órákhoz hozzájutni. (ez a véleményem és tapasztalatom) Csak amatőr szerelmesként olvasom a topic-ot amiből sokat tanultam.
Minden darabjaimat a lehető legtökéletesebb álapotra bróbálom hozni (jobban mondva az órás). A képeken áthaladva amin találtok árat azt kp-ért is eladom. A készlet mindig változik, mert nehezen tudok ellenállni a szép óráknak. Most készül pl. Roamer searock aut., Oris (kék számlappal), Certina Argonaut.
Talán azért is érdemes a használtat választani, mert árában sokkal elérhetőbb, és marad pénz másik órára is.
Bevallom őszintén szeretem a hangulatomnak, öltözékemnek megfelelő darabot hordani.
Ti megtaláltátok már a azt a darabot amire azt mondhatjátok: erről álmodtam?? (NPZ:Rolex, sárgulok is az irigységtől :)))
Egyelőre várom a tippeket, bízom benne, hogy annak során mindenre fény derül. (Tán arra is, hogy mennyire elrugaszkodott árakat alkalmaz a La Boutique Suisse, merthogy ott esett át a műtéten.)
sukosdg,
megnéztem a honlapod és elég szép gyűjteményt tettél ki a netre. Ezek eladó órák? Mivel hordani szeretném az órát és korábbi óráimnál megszoktam a dátum funkciót, csak ilyen óra jöhet számításba. További paraméterek, ha lehet, akkor automata legyen, aranyozott tokozás és fehér számlap. Aztán tudnám tovább is szűkíteni a kört, de egyelőre ennyi.
A netre kitett példányokból tetszik az acéltokos, dátumos, ezüstszámlapos O+A, valamint az aranytokos, dátumos Poljot. Ha a Poljotnál találtam volna új ilyesmi kinézetű vekkert épeszű áron,a kkor már vettem volna egyet, de a Poljoték a dizájnt illetően valami apró részletet mindig elrontanak szerintem.
Hol lehet megvenni azt a katalógust? Ahol külföldi újságokat lehet rendelni? És azt hol lehet?
NPZ,
fog sincs, de mond meg, hogy hol csináltattad mindezt, mert van egy nekem kedves Seiko kvarcom és igencsak rászorulna egy ráncfelvarrás, amely hasonló alkatrészeket/műveleteket tartalmazna.
Az órád márkáját illetően nekem speciel fogalmam sincs. Gondolom a speckó anyaghasználat jellemző erre a márkára. Vagy cabochont nem használ más, vagy aranyozott ezüst tokot, vagy mindkettőt együtt.
Először is:
Igencsak érdemes vétel lehet a használt óra, ha megbízható forrásból származik és persze megfelelő az állapota, akarom mondani, ha még előtte az élet.
A jómúltkorában még SukosdG is megvált volna néhány Omega-tól. Legalábbis a honlapján beárazottak voltak. (Igaz-e, Gábor ? ...és, hogy idetettem, csak nem baj...)
Persze, ha már ez nem így áll, akkor itt is tudom ajánlani a Váci u. 30. alatti Walther Kronométer-t. Ők is árulnak pofás használt O+A-kat. És persze már ezek átestek ezen a teljes szervízen.
Mellesleg pld. a POEN ezt a nagyszervíz lehetőségét nyíltan vállalja is, nem kell bennfentesként fordulni hozzájuk.
Apropó szervíz. Találós kérdésem a következő :
Adott egy, az átlagostól jobban szituált rém egyszerű szerkezetű (kétmutatós, dátum- és egyéb komplikációk nélküli) quartz óra.
Mit gondoltok, mi a reális árat felülről súroló összeg egy ilyen felújítás során az alábbi alkatrészekre :
- edzett ásványi (nem zafír !) üveg ?
- cabochon kristály díszítésű korona ?
- a (belülről ezüst) tok aranyozásának csiszolása és egyéges újraaranyozása ?
- a hátlapot rögzítő csavarok darabonkénti ára ?
- és hozzávaló kivételes minőségű bőrszíj (csat nélkül) ?
Ja és persze ezekből megfejthető akár az óra márkája is (ami egyben válasz Alex 1758 alatti kérdésére). No, vajon miről is van szó és mindezek mit kóstálhatnak ???
Várom tippeiteket (és a 100-as kronográfosztásra is) !
Alex Truffle Rose
Ezek az árak üvegre és plexire vonatkoznak, a zafír + 2500-5000 Ft (mérettől függően).
Még kihagytam, hogy ezzel a művelettel 1 év teljeskörű garanciát is kapsz! (mintha egy új órád lenne!!!)
A órbörzén, 60-120 ezerért lehetett szép darabokat kapni. (pl. 120e ft. egy aranyozott O+A -ért nem is olyan rossz!!)
Én több órát is vettem akkor, bár borzasztó körülmények között rendezték (pl. zenith, oris)
philtre:
Kis mohó... :))
JIG:
Ahol külföldi újságokat lehet rendelni. Pontos cím: ARMBAND UHREN KATALOG. Ára: 3800 Ft (1500 modell leiírása, képpel, adatokkal, szerkezetekkel, címekkel)
amit az árakról és az ellenében kapott szolgáltatásokról írsz, az korrektnek tűnik. sima ügy, hogy megéri. szóval a POEN-t javasolod?
ebben az árban miféle üveg van benne? zafír, ásvány, vagy mi?
mostmár csak egy nekem tetsző, szép O+A példányt kellene találni.
Még annyit:
Egy O+A felújítás:
tisztítás, olajozás
gyári új korona
gyári új üveg( vagy ami)
szabályozás, mérés (igazolásssal)
tok köszörülése, polírozása
Szumma: 20-22 e. Ft.
+ egy szép szíj : 1500-2500
Alex Truffle Rose
Tiszteletbe tartva a véleményed, nyugodtan vásárolhatsz használt O+A-t. Hasonlít a helyzet az autóhoz (új vagy használt) A hamisításnál elsősorban az új modellekkel vigyázz! A régiek 10-30 éveseknél még nem találkoztam hamissal. Szerintem teljesen korrekt megoldás, ha profi órást vonsz be a kiszemelt darab ellenőrzésére. A POÉN-ban korrekt árajánlatot adnak a javításra. Eddig még mindent megoldottak! Ha a számlap szép, és beletekintve nincs piszkálásra utaló jel, nyugodt lehetsz, ezek hosszútávra készült órák!
Szerintem csak akkor szabad új órát venni nagy összegért, ha "ez" álmaid vágya és úgy érzed soha!? nem unod meg, amúgy sokkal több öremet okoz, ha választhatsz milyen órát vegyél fel a hangulatodhoz.
Na ja, én tudom, hogy nagyobb kép is van arról az állítólagos Fortisról, de nem volt tegnap időm beírni. Csak hát a Fortis nem tipikusan ebben a dizájnban utazik. Ezért kérdeztem, hogy létezik-e az, hogy az egy Fortis. Számlapon látható felirat alapján az. Egyébként nekem tetszik az arany(ozott) tok fehér számlappal, feket bőrszíjjal. Többek között az emlegetett Fortis is. A szokásos Fortisok viszont kevésbé.
Hoszas vívódás után arra jutottam, hogy új Omegára nem lévén pénzem, egy használt Omegát vásárolnék. Az interneten ugyan lehetne 100 alatti összegért rendelni elég szép választékból, de a Baross utcával konzultálva inkább elállok ettől. Ugyanis azt mondták, hogy az amerikai tokokhoz nem garantált az alkatrészbeszerzés. Sajnos ők csak szervizeléssel foglalkoznak, használt órák értékesítésével nem, pedig bizodalmam maximális lett irántuk ezt a topikot olvasgatva. Ugyancsak óvtak a hamisítványoktól, melyek ma már szinte csak a belső alapján leplezhetők le.
Sajnos nem értek hozzá, de itt egy nagyobb kép róla (ha nem fedezted volna fel) Ezen elég határozottan annak látszik (ami persze nem zárja ki, hogy hamisítvány)
Mint már írtam is, Apám is egy szvaccsot hord '83 óta. (Katalógus szerint is első évjáratú, véletlenül még csak nem is csiricsáré fekete óra dátummal, hét napjával.) És szintén tökéletesen működik, habár a koronát már félig lecsupaszította. De azt is érdemes tudni, hogy még ez sem, meg smmi más sem cserélhető benne az elemen és a szíjon kívül.
Nékem is van egy 1989-ből, ami viszont tiritarka. Már említettem, hogy ha kell valakinek, felajánlom szinte ingyér.
Más :
Eszement kronográfskálák...
Ki ismeri a 100-as lineáris osztású skála használatát, ami például az újragyártott HEUER Carrera órán látható ???
npz:
Hmmm. És most, hogy tudjuk, milyen messze volt a villámlás, egy másik stopper tachymetre-ével le tudjuk mérni a hang sebességét:-)
Szerintem nem volna rossz elmeélesítgetés, hogy ki tud minél nagyobb marhaságokat kitalálni, egy személyesen neki építedő órára (mármint stopper-skálát:-).
Cápa:
Ezzel a kvarcórával valóban nem akármit dobtál be a fórum közepébe:-). Mit tudsz mondani a pontosságáról?
kvarc vs. automata
Beszélgettem ma a keresztanyámmal, aki igen távol áll attól, hogy óramániákus legyen. Gyerek korában Svájban élt, ezért az országhoz eredendően vonzódik. 1984-ben hivatalos úton járt ott újra, amikoris ajándékba kapott a vendéglátójától egy Swatch órát, a kor menő cuccaként, szép átlátszó műanyag dobozban. A csodájára jártunk, mint gyerekek. Ma megkérdeztem tőle, hogy mi van vele. Felhúzta a kabátujját, és ott volt a csuklóján. Az első elemmel 5 (!) évig ment, a másodikkal is (azt még Ausztriában vette bele annak idején, 89-ben). A magyarországi elemek 2 évet húznak az órában (!?), eltekintve egytől, amelyik 3 hónap után elpukkant. Egy éve egy hivatalos Swatch szervízben cseréltek neki benne elemet, az talán tovább húzza. Minden esetre az összes alkalommal, amikor kimerült az elem, az órások azt javasolták neki, hogy gyorsan dobja kukába ezt a kakát, mert nem érdemes bele új elemet tenni, különbenis az elem jó, az óra romlott el. Első alkalommal ezért vetődött végül Ausztriába elemet cseréltetni (persze nem emiatt ment oda). Azóta már nem szívja be az órások rágalmait, hanem juszt is cseréltet benne. És mindamellett pontos is az óra, ő csak a nyári-téli váltásnál állítja be.
Ennyit a Swatch-ról, meg arról, hogy gagyi. A kinézete persze szörnyű, meg lehet, hogy nincs hátra további 17 éve.
Cápa !
Teljesen igazad van, mindössze bele kell törődni, hogy a szolga többet tud, mint a gazdája ! Ráadásul az órád is az a bizonyos mostanában emlegetett típus, amit szerintem senki nem szól le. Sőt...
Alex !
Biztos, hogy Fortis ? Habár, mint láthattuk, az Omega De Ville-ek mindegyike sem üti meg a szép, míves és diszkrét kategóriák együttesét :(
Az viszont biztos, hogy mégha eredeti is és én erre a márkára gerjednék, akkor sem ez a fazon kéne...
W !
Megpróbálom felemlegetni a huszas osztás megfejtődése utáni első (a lev.listán leírt)véleményeimet :
"Eloszor tamasszatok meg magatokat, mert az orak torteneteben ilyen felesleges dolog nem nagyon van mas. Es en meg ezert kutakodtam ennyit.
Szoval ... felutottem a Zenth katalog-ot. ... Ott aztan az El Primero zsebora elotti oldalon megleltem egy kis fogalommagyarazatot.
Ugy latszik korabban jol kapisgáltam a hansebesseg korul.
Ugyanis a mukodese a kovetkezo szabad ertelmezesben :
1. inditsuk az idomerest a villamlas megtekintesenek pillanataban.
2. hasznaljuk a stop funkciot a dorges meghallasakor.
3. a kronograf mutato a kijelzi a tavolsagot a helyszin es a villamlas kozott.
Tehat mire megjon a hang a fenytol kesve, mar tudhatjuk is, hogy most legalabb nem csapott belenk a villam.
Joatyam annak idejen azt mondta, hogy szamolj fiam a villamlastol es ha jo sokaig tartod ki a szamokat, akar azt is megtudhatod, milyen messzi van a vihar kozepe. Es neki nem volt kronografja ... !
Hat ezert a hulyesegert ennyit utanajarni ?!"
Régóta olvasom a topicot, úgy látom a "mechanikus-kvarc ellentét" feloldhatatlan. :-)))
Én miért vettem kvarcot, hátha valakit érdekel:
Nekem nagyon fontos a pontosság, a legjobb COSC minősítésű órák is a gyakorlatban (ismerősök illetve timezone fórumok alapján) napi 2-3 mp-et pontatlanok. Ez 1 hét alatt 15-20 mp. Ez sok nekem. Ráadásul ez a pontatlanság nem állandó, hanem függ attól hogyan hordja az ember (mennyi időt, hogy rakja le). Tehát változik is ráadásul ez a paraméter. A másik dolog a "járatás". Hétvégén gyakran előfordul velem, hogy nem veszem fel az órát. Hétfőn, akkor kezdhetek egy beállítással. Szervizelés, ez is 4-5 évente egy komolyabb összeg (~20k). A kvarcokat elem csere esetén sem kell "bántani", mert a mechanikus része még a köveseknek is igen egyszerű. Ez a másik dolog: a szerkezet kopása jóval kisebb, mint a mechanikus óráké. A hátrányuk persze ismert: lemerül az elem valahol "messze". Én ezt úgy küszöbölöm, ki, hogy akár mi van 3 évente cserélem az elemet. 4 év a gyári speckó. A másik hátránynak szokták mondani, hogy az elektronikus alaktrészek nem tudni meddig élnek. Nos a minap találtam egy ősrégi (1982) gagyi "kárc órát" a fiókban és csak poénból beletettem egy elemet. Gond nélkül megy.
Nekem nem vennél egy klassz órát??? Ígérem nem fogom tettetni, hogy tetszik, mert én is nagyon szeretem őket. Egy Patek-kel megdobhatnál! A közelmúltban erősen megfertőztek az óra imádattal. A belsőnél még nem tartok, de igyekszem minél mélyebben belevetni magam a témába. Amúgy hölgyemény vagyok. A női órák nagy része valóban túl díszített, én a diszkrét elegancia híve vagyok.
Dogissimo !
Lehet, hogy jó tipp, ha a Szt. István Krt. elején a BÁV-nál jobbra fordulva betérsz (tán jól írom:) Singhoffer Gusztáv órásműhelyébe, ahol rengeteg órarégiséggel foglalkoznak. Ő alighanem helyre tudja tenni, sőt felújított formába is hozhatja a (régi ???) Glashütte-det.
JiG !
Remélem, nincs harag ?! Azt a vásárlási felszólítást, még ha durva is volt, POEN-nak szántam. (De, ha figyelmes voltál, benne volt a választott órád mélységes elismerése is...)
Egyébként az általam bétett kép szintén automatát ábrázolt :(
W !
Tényleg érdekel a 20-as telemeter skála ?
Én a lábamat jártam már le, mire megtudtam. Több órás elmeháborodottnak tartott érdeklődésem láttán, mondván az egy régen használt navigációs skála. Kérdésemre, hogy miképp használandó, azt felelték : Hja, mivel már túlnőtte az idő, úgysem használatos, mindössze örökség, hogy feltüntetik, így aztán ők sem ismerik a módját. Végül már típusleírást kértem egy helyütt, abban sem volt.
A legfurcsább az volt, hogy ebben a téves nézetben az órakereskedői társadalom jó része egyetért...
A legvégén viszont a véletlen jött segítségül. Mivel létezik egy "Chronometrie" mail alapú levelezési lista, ott értesültem róla, hogy mail útján Zenith katalógus igényelhető. (Persze nekem úgy egyszerűen az sem sikerült, de az OREX központban megkaptam.) Ebben a kronográfokat csodálva egy értelmező részben megtalálható volt.
...Hogy kíváncsiságodat csigázzam, a megoldást piszok módon legközelebbre hagyom.
Van egy Glasshütte órám nagyapai örökségből. Van ötletek arra nézve, hogyan lehetne közelebbről behatárolni a típust, hol és ki ennek a múzeális órának az avatott javítója? (Eltört mutató!)
Egy újabb téma:
Vettem a barátosnőmnek (már megint) egy órat. (gondolom ez nem meglepő)
Tip: GRUEN PRECISION 17/600 feet automatik.
Csak azért tetszik neki mert tudja, hogy mániás vagyok??
Mi a hölgyek véleménye a svájci órákról. Minden márka rettenetes kövekkel kirakott modelleket kínál nekik. Vajon őket is érdekelheti a benne ketyegő szerkezet?