Keresés

Részletes keresés

Alex Truffle Rose Creative Commons License 2001.04.06 0 0 2060
sukosdg,
csak nem az Óra Magazin egyik számában olvasható Heuer javításos cikket támogattad?
Omegát miért nem Szfehérváron szervizelteted? Korábban említettem, hogy fontolom egy használt példány beszerzését és ha azt mondod, hogy kizárólag az xxx szervizbe érdemes elvinni egy 30-40 éves darabot, akkor én is odavinném.
Alex
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.06 0 0 2059
:-)
A felajanlast koszi, nem kizart, hogy jelentkezni fogok.

A baratnom meg... ize... ebed elott mutattam neki a boltot. Lehet, hogy utana kellett volna ;-)))

Egyebkent megnyugodtam, van meg rajtam kivul maniakus hozza nem erto! :-) Egy kollegam, aki a sejteseim szerint kb. annyit ert az orakhoz mint en, pl. a Poen kirakataban levo ingaorat kepes husz percen at csodalni :-)

Előzmény: sukosdg (2058)
sukosdg Creative Commons License 2001.04.06 0 0 2058
aurorix:
1. Ha bármi gond miatt nem kerül javításra keress meg, mert tudom javítattni és vannak hozzá alkatrészeim!
2.Oris <-> barátnő! (bocs)

Ha 1 évig nem romlik el akkor 20 évig sem, a garancia arra jó, hogy esetleg szabályoztatni lehet ingyen.

Üdv: www.ora.ini.hu

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.06 0 0 2057
Egy aprocska felreertes: Nem az arara leszek kivancsi, azt kb. sejtem, hanem arra, hogy
1. Vajon meg tudjak-e javitani, mert Orosz ur elegge gyanakodva nezegette (O az az uriember, aki az Ora Magazinban irja/irta a cikksorozatot az oraalkatreszek mukodeserol)
2. Mikorra? :-))) (ugyanis egyelore csak arajanlatot kertem, de meg nem jelentkeztek)

Az Oris-szal kapcsolatban miert nem irigyelsz? :-)
Meg nem mondtam le rola teljesen... Csak az zavar, hogy a Net-en mindenutt ket ev gyari garancia van ra, a Poen meg csak 1 evet ad :(

Előzmény: sukosdg (2056)
sukosdg Creative Commons License 2001.04.05 0 0 2056
aurorix:
Én kb 15-20e ft-ot tippelek. Én most több órát is javítatok náluk. Az OrisXXL jó választás lett volna... /nem irigyellek:))))

A szíjakra visszatérve, sajnos a jó minőséget meg kell fizetni. Sok szíjra ráírnak mindenféle kroko stb.. jelzéseket és a valóságban köze sincs az állathoz. Szerintem egy jó szíjra kb. 2-6 e ft-ot kell szánni. Én legtöbbször a Hirsch-t választom. Mint írtam a Karát-on lehetett az első napokon 800-1000 Ft-ért venni /bolti ára 3-8 e Ft.
Amin bosszankodtam, hogy minden új szíjat általában arany színű csattal lehet venni és kevés helyen tudják acélra cserélni.

Még az árakrol annyit, hogy én csak O+A órákat javítatok Bp-en. Általában Székesfehérváron egy teljes karbantartás: tisztítás, olajzás, szabályzás, üveg polírozása, tok polírozása esetleg új korona: kb 3-6 e Ft. Mint már írtam + 3000 a sík zafír üveg.
Egy példa: a Heuer órámat a Poen-ba javították. Új billegő, új korona, új gombok, új üveg, új tömítések, teljes tok polír, teljes takarítás, szabályzás, szumma:40 e Ft. Az óra gyönyörű lett, tényleg újjá született. + 1 év garancia.

Üdv: www.ora.ini.hu

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.05 0 0 2055
Nekem errol a 100-as skalarol csak annyit mondtak az egyik boltban, hogy nincs benne semmi kulonos, egyszeruen maskepp kell atszamolni km-re a mert erteket...
Kicsit furcsa... Sajnos tudatlan vagyok, igy akar igaz is lehet ;-)
Előzmény: Törölt nick (2049)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.05 0 0 2054
No erre kivancsi leszek! :-)
Anyukamnak van egy Cornavin tipusu oraja, ami kb 10 eve megallt.
Tegnap elvittem a POEN-ba, es otthagytam azzal, hogy kerek egy arajanlatot a javitasara. Most varok...
Azert a korabban emlegetett Oris XXL-ert meg kicsit faj a szivem, de miutan a draga baratnom kozolte, hogy szerinte hatarozottan ronda...
(mondjuk csalodtam az izleseben, de mar nem merem megvenni, mert orokosen bennem lenne, hogy nem kellett volna :( )
Előzmény: APT (2041)
APT Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2053
ALEXNEK: Szíjjat nézzél a TEMPORA nevű cégnél (Üllői út 21), vagy a CENTRO KFT.-nél (VIII.Bláthy u 6-8). Ezek kifejezetten óraalkatrész és órásszerszám szaküzletek, és lehet turkálni. Egy jó minőségű bőrszíj 800-2000Ft között szokott lenni náluk, ugyanez az órásnál 5-6000Ft is lehet. Jellemző, hogy most vettem a CENTRO-nál készletben 250db plexi óraüveget 8000Ft-ért (32Ft/db!), egy órás 300Ft körül adja ezeket + a csere.

NPZ: Karórában én még bimetál billegővel nem találkoztam. Ugyanakkor minden hajókronométerben garantáltan ilyen van, hengeres (tekercs) és nem spirál hajszálrugóval. A karóra tehát akármennyire is jó minőségű, mindenképpen nagyobb hőfokfüggést fog produkálni. De a kezeden, ruha alatt ugyanakkor nem éri akkora hőmérsékletváltozás. De azért az évszakok között tényleg reális lehet 1-2 mp járáskülönbség.

Más: Nemsokára én is kirakom készleteim egy részét közszemlére. Remélem lesz érdeklődésetekre számot tartó példány köztük.

Alex Truffle Rose Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2052
Sziasztok,

Én nem háborodnék fel az eladók hozzá nem értésén. A véleményem meglenne, de nem zárnám ki annak a lehetőségét, hogy ott vásároljak. A szervizelést illetően aggodalmasabb lennék.

Bőrszíjakat hol lehet vásárolni kedves sukosdg? Nekem a "csirkelábmintás" fekete tetszik a legjobban.

COSMC? Nekem erre a kozmik ugrott be, de nem hiszem, hogy ez kielégítő megoldás.
100-as skáláról meg semmi sem jutott eszembe.

Al

sukosdg Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2051
aurorix:
Valóban nehéz hozzáértő eladóval találkozni. Én sem sokat értek az órákhoz, de aki ezzel foglalkozik, kereskedik attól elvárható lenne némi ismeret! Kénytelen a kedves vásárló felkészülni. Szerintem ez a topic tanfolyam értékű :)))

Én legtöbbet a szíjak beszerzésével bajlódom. Minden órát tönkretehet egy rosszul kiválasztott szíj!

NPZ:
Szerintem a mph/km átváltásra szolgál a 100-as beosztás (ez csak tipp).

www.ora.ini.hu

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2050
Ujabb kerdes: Ma Budapesten hany olyan bolt van, ahol "komolyabb" orakat lehet kapni es hozzaerto eladok vannak?
Orulnek, ha cimeket is tudnatok mondani...

Eddigi tapasztalataim alapjan ket helyrol tudok beszamolni, ahol legalabb latszolag ertettek az orakhoz (mivel en nem ertek a temahoz egyaltalan, lehet, hogy csak az elado stilusa volt meggyozo es nem a tudasa ;-) )
Az egyik a Poen, ahol azzal az uriemberrel beszeltem par szot, aki az Ora Magazinnak szokott cikkeket irni (sajnos nem jut eszembe a neve :-(((( - mindenesetre vele kapcsolatban majdnem 100%-ig biztos vagyok benne, hogy ert is ahhoz, amit arul ;-) )
A masik toluk kb. 100m-re a Petofi Sandor utcaban levo bolt a nagy postaval szemben.

Ezen a ket bolton kivul eddig csak olyan helyre sikerult betevednem, ahol automata cimszoval kvarcorakat akartak eladni... :-(
Es hiaba magyaraztam eladoneninek, hogy attol, hogy az automata orakhoz hasonlo elven mukodo szerkezet tolti fel az oraban az akkumulatort, v. kondenzatort v. nemtommit, az meg kvarcora marad, egyszeruen hulyenek neztek... (3-bol harom Orex boltban :(((( a negyedikben mondtak a 60000Ft-os Roamer automatara, hogy kb. olyan pontos, ami megfelel a chronometer kovetelmenyeknek...)

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.04 0 0 2049
Szervusztok !

A múltkor szó esett a pontos beszabályozhatóságról. Ezzel kapcsolatosan az a kérdésem - amit egy öreg órástól hallott régi információra alapoznék - ,hogy valóban megtartja-e az óra a pontosságát télen-nyáron egyaránt, vagy a jelentős hőmérsékletkülönbség hatására ez változik-e ? Ezt úgy értem, hogy minden hőkompenzálás ellenére a billegő és a hajszálrugó mérete amennyiben valamelyest növekszik, úgy a féllengés ideje növekedne. Ekkor nyilván lassulna a napi tempó és pld. egy napi +4-ből akár nulla is lehetne. Elképzelhető ez ?

APT !
Igazad van, hogy a mágneses teret nem lehet teljesen leárnyékolni, csak a hatását annyira visszaszorítani, ami már jelentéktelen. Azt, hogy ez mennyire valósul meg, nem tudom pontosan, de az IWC katalógusban valahol benne van az általuk produkált eredmény. Esetleg majd megkeresem.

Más :
Múltkor én is jártam egy nagy bevásárlóközpont órásboltjában, ahol láttam egy automata Bulova-t 36.900,- Ft-ért. Éppenséggel nincs rá szükségem, de a múltkori itteni tapasztalatcseréken okulva érdeklődést mutattam felőle, ami során rákérdeztem a pontosságára is.
Válasz : "Hát... eléggé pontos. Úgy ÖT (!) másodpercen belül van havonta."
Ettől aztán kiszédültem a boltból és úgy döntöttem, hogy itt sem teszem többé tiszteletemet. Csak azt nem tudom, hogy az ott szintén árult pld. 132.000-es aut. Tissot-t kinek akarják eladni, ha hülyének tarják a kuncsaftokat...

És megint más :
Könyörgök, valaki derítse már ki, mire való a lineáris beosztású 100-as kronográfskála !
És azt is mondja el valaki, hogy mi is az a COSMC !

Üdv :

NPZ
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.03 0 0 2048
Voltam (Basel és Genf). Most nem érek rá, de majd írok.
PS: Icipicit jobb volt, mint a Karát kiállítás:-))
Előzmény: sukosdg (2047)
sukosdg Creative Commons License 2001.04.03 0 0 2047
Frosty:
Szerintem a Tissot jobb választás!

Aki volt a baseli kiállításon, írjon..

APT Creative Commons License 2001.04.02 0 0 2046
A FESTINA és a TISSOT hasonlóan jónevű, középkategóriás órák, olyanok mint a DOXA, CERTINA, ROAMER. Bár a FESTINA kicsit egyszerűbbnek számít, de vannak jó óráik. Nem az OMEGA vagy IWC kategóriája, de a jobb acéltokos óráik akár életre szóló beruházások is lehetnek (az ETA mostanság piszok jó szerkezeteket gyárt sorozatban).

Amúgy NPZ-nek: Az az IWC, amiről beszéltem (a nevére nem emlékszem) ETA 2892 szerkezetre épül, és ez a szerkezet rengeteg 50-150 ezres középkategóriás automata órában van benne. Amúgy a jó NIVAROX spirál tényleg antimágneses, de egy órában van egy kupac acél alkatrész, maga a motorrugó stb... ami azért nem rajong egy nagy tóruszért... Mindenesetre azért egy hangfalnak egy normális órával a közelébe lehet menni. Ugyanakkor - mint azt tudjuk villamosságtanból - a mágneses tereket teljesen nem lehet leárnyékolni.

Előzmény: Frosty (2044)
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.02 0 0 2045
Ujabb tetszetos darab: Oris Classic XXL...
Ismeri valaki? (bocs, hogy ennyit kerdezek, de azert ez rengeteg penz szamomra :( - egyebkent az Oris-nal megneztem, ami ki van irva rola...)
Frosty Creative Commons License 2001.04.02 0 0 2044
Sziasztok!

Szertném megkérdezni, hogy a Festina és Tissot órák, hol helyezkednek el egy képzeletbeli skálán?
Valami olyasmire gondolok, hogy ha a Casio a trabi akkor a Festina az Audi vagy VW vagy valami.

Megmondom őszintén nekem tetszenek. :-)

Köszi.

Törölt nick Creative Commons License 2001.04.02 0 0 2043
Szervusztok !

Hát, azért én mégsem mernék teljesen erre az antimágnesességre hagyatkozni...
Mint említettem, ameddig az anti-magnetic úttörője és rekordere (IWC) is belső tokot alkalmaz a mágnesesség hatásának kivédésére, addig én inkább a hangfalakat kerülgetem. (Jártam már egy kronográffal úgy, hogy erősen sietőssé vált a letapadni kívánó hajszálrugó miatt.)

A beállítás pedig néhány óra esetében valóban hozhat közelolcsókvarcpontosságot, azonban szerintem a legtöbbje nem fogja ezt tartósan hozni. (Nem véletlen, hogy nem kaphat valamennyi szerkezet kronométerigazolást.)

És, ha már IWC, és ha pont az egymillásról van szó... No, erről a kézifelhúzós Portofino jut eszembe. Ebben valóban idegen szerkezet ketyeg, de nem ám Candino-val, vagy Bulova-val azonos. Hanem (és támaszkodjatok meg !) a szériában gyártott rekordvékonyságú (1,85 mm, ha jól emlékszem) Jaeger masina. És persze messziről kiszúrhatatlan, de rendkívül exkluzív fehérarany tokba szereltetik.
Persze ez is megtalálható másutt (természetesen jégeréknél) sokkal többért...

A múltbéli Glashütte-k pedig minél régebbiek, annál érdemesebb darabok. (Ha nincs még benne a GUB jel, hanem Made in Germany, akkor még biza jelentősen többet is ér. Ezek az NDK indulásának korából valóak. No, meg ha még régebbi, akkor már kisebb vagyon.) Érdemes felújíttatni, amire a legjobb címeket már megadta APT.

Üdv :

NPZ
Törölt nick Creative Commons License 2001.04.01 0 0 2042
Kösz, megnézem valamelyik boltot a jövő héten. Apám órájáról csak annyit tudok, hogy legalább negyven éves, de lehet, hogy több...
Ha hazamegyek és nem felejtem el, majd megnézem, hátha van rajta valami pontosabb jelzés is.
Előzmény: APT (2041)
APT Creative Commons License 2001.04.01 0 0 2041
Persze, a mechanikus órák pontossága nagyon függ attól, mennyire finoman állítják be őket. Egy olcsó órát (100eFt alatt!!) nem hangolgatnak túl sokáig. Ráadásul - mint írtam - befolyásolja az órát az, hogy ki és milyen módon hordja, rázza, lengeti. Úgyhogy igazándiból tényleg az óra viselőjén kell azt behangolni. Amúgy napi 1mp körül az átlagos kvarcórák is szórnak, a tipikus 3000Ft-os olcsó kvarcóra semmivel sem pontosabb egy jól beállított és karbantartott (szintén átlagos) mechanikus óránál. De egy mechanikus hajókronométer simán napi 0.1mp-en belül tud maradni, egy precíziós kompenzált ingaóra pedig havi 0.5-1mp es pontosságot is tudhat. De egy ilyen órát az adott helyen egy fél évig kell hangolgatni ehhez.

Más: a GLASHÜTTE egy jó német óra, bár látni kéne melyik típus. Minden mechanikus órát 4-10 évente ki kell pucolni és újraolajozni (az analóg kvarcokat is kéne ám, de kevés húzza odáig). Van 150 éves órám, amelynek - bár 120 évig folyamatosan használták - semmilye sincs elkopva, úgyhogy simán lehet, hogy a Te órádat is csak ki kell pucolni és beállítani. Jó pár erre vállalkozó órás van még azért, ha fővárosi címek jók, pl: próbáld meg a POÉNT a Régiposta utcában, a váci utcában a VALTERT, vagy a Tiszeker Ottót a Lajos utcában.

Előzmény: Törölt nick (2040)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2040
Köszi... Bár egyre kevésbé értem a dolgot :-)
(Úgy értem az órák pontosságát... Az egyik eladó heti 3-4 perc eltérésről beszél, a másik napi 3-4 mpről...

Kicsit más: Apámnak volt egy Glashütte márkájú régi német órája. Ismeri valaki? Pár évvel a halála előtt megállt... (ez kb. 6-7 éve történhetett) Most elővettem, levettem a hátlapját és... hmmmm... elindult :-)
Esetleg tudnátok tippet adni, hogy Budapesten hová lenne érdemes elvinni felújíttatni?

Előzmény: APT (2039)
APT Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2039
A mai mechanikus órák mind "antimagnetic" jellegűek. A mechanikus órában egyébként a mágneses térre (és a hőmérsékletváltozásra) tulajdonképpen egy dolog érzékeny igazán: a billegő hajszálrugója. De az utóbbi 15-20 évben valamirevaló (nem kínai és keletnémet) órába NIVAROX rugókat tesznek, ezek nem mágneseződnek, és nagyon kicsi a hőérzékenységük. Ami kicsi hőérzékenységük mégis van, azt a jellemzően használt GLUCIDUR vagy berriliumbronz billegők jórészt ki is tudják egyenlíteni. Jó szerkezet amúgy már egy 20-30 ezres órában is lehet, pl: egy csaknem egymilliós IWC órában tök ugyanaz a szerkezet ketyeg mint egy 50 ezres CANDINO órában, csak az IWC tokja sokkal jobb anyagokból van, meg a szerkezetet is utánmunkálják. Persze az árkülönbözet realitásán így is lehet elmélkedni... Beállítani meg egy jó mechanikus szerkezetet tényleg be lehet napi 3-4 mp pontosságra, de ez már a te feladatod lesz. Kell egy olyan órás, ahol van vibrográf (minden jobb órásnál van) és szeret pepecselni ilyenekkel. Hordani kell az órát és megfigyelni, mennyit "csal", majd ezt közölni az órással. A kezeden ugyanis másképp fog járni, mint a fiókban. Egy automata óra legalább 3-4mp eltérést produkál naponta a hordott és a nyugalmi állapot között. Két-három lépésben nagyon szépen be lehet állítani. Egyébként egy drágább új óra helyett végy három szép régi órát. Majd később még többet... Egy idő után minden nap másikat lesz kedved viselni, ekkor váltál igazi óragyűjtővé.
Előzmény: Törölt nick (2038)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2038
Újabb kérdés :-) (bocs, de mostanában nagyon beindult a fantáziám, viszont nem értek az órákhoz, és félek, hogy egyszercsak megveszek valamit, amit esetleg nem kellene)

Szóval: láttam ma egy Roamer gyártmányú szerkezetet. Ez annyiban különbözött a tegnap látott Bulovától, hogy a hátlapja átlátszó volt és a dátum mellett szerepelt, hogy milyen nap van.
Sajnos pontos típust megint nem tudok.
Ami érdekesség: Az eladó néni szerint a náluk kapható órák napi(!) 1-4 másodpercet(!) térnek el a valós időtől. Direkt megkérdeztem, hogy ez csak az Omegákra vonatkozik-e, de állítása szerint mindegyikre, így erre is...
Szerintetek ez igaz lehet? (vagy megint jobban tenném, ha kicsit korábbi részeket is elolvasnék a topicból? ;-) )
Egyébként egyelőre inkább csak nézelődök, keresgélek. Ugyanis rájöttem, ha valamit elkapkodok, azt utólag nagyon megbánom. Pl. ma ismét megnéztem a korábban kiszemelt Seikot és már nem tetszik egyáltalán... A két acéltokos óra után olyan érzésem volt, mintha az egész műanyag lenne, holott a csat, meg a tok álltólag titánból készült)

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2037
Koszi.
Egyebkent felreertettel... Nem az a gyanus, hogy esetleg mint Bulova gyenge minosegu (bar teny, hogy nem ertek az orakhoz), hanem az, hogy tobb helyrol hallottam, hogy a hamisitvanyok miatt erdemes ovatosnak lenni...
Előzmény: sukosdg (2035)
JiG Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2036
Megujult az Omega honlapja, erdemes megnezegetni az uj Co-axialis szerkezetu orakat.
sukosdg Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2035
NPZ: No!

aurorix:
Egy Bulova nem lehet gyanús. Nem feltétlenül a sok nulla határozza meg a megbízhatóságot.
A Bulova elérhető áron adja az óráit. Ha tetszik vedd meg. A pontosságon lehet finomítani!

Végre elkészül a scannerem és tudok új ajánlatokkal jeletkezni! 1-2 nap.
Érdekesség: NIVADA Diplomat.. stb....

Ha valaki érdekel van még 1 eladó Movadó Kingmatic, amit a múltkor belinkeltem, az enyém testvére. Barna bőr szíjjal. Ára : a bolti ár -35%, 1 év gari.

www.ora.ini.hu

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.29 0 0 2034
SukosdG !

Az a bizonyos "Porta" nem zsebóra volt, hanem egy bőrszíjon fityegő karóra. Így is érdekel ?

mizandria Creative Commons License 2001.03.28 0 0 2033

swatch forever!!! :)

nekem most ijjenem van am...

Törölt nick Creative Commons License 2001.03.28 0 0 2032
Köszi!
Előzmény: Törölt nick (2031)
Törölt nick Creative Commons License 2001.03.28 0 0 2031
Egy időben valóban divat volt feltüntetni, hogy "anti-magnetic". Manapság már tényleg én sem látom sehol. Azonban az biztos, hogy a régiek esetében két módszert, vagy annak kombinációját követték. (Ezeket már felemlegettük néhányszor, ha visszaolvasol.) Az egyik a lágyvas belső tokozás, mint a mágneses erővonalak szerkezet körüli elvezetése, a másik pedig az erre érzékeny alkatrészek (pld. hajszálrugó) nehezen mágnesezhető anyagból történő előállítása.
Namost, ez utóbbi szerintem (és ez lehet, hogy teljesen megalapozatlan vélemény) nem elégséges a jelentős mágneses tér hatásainak semlegesítésére. (Valószínűleg az IWC sem véletlenül belsőtokozza az Ingenieur-t...)
Úgyhogy kerüld a patkómágneseket. Meg lehet szokni.

Mellesleg az analóg kvarc vajon miért problémázna minden letapadni képes rugó nélkül, sőt néha műanyag alkatrészekkel felszerelten, azt el nem tudom képzelni.

Viszont akad egy ajánlatom kedves Órakeresők !
A múltkorában említett összeghatárotoktól nem jelentősen többért nem érdekli valamelyikőtöket egy quartz Cartier Vermeil Tank óra ? És még felújítására sem kell költenetek, mert a szívem csücskeként olyan állapotra hozattam a közelmúltban, ami igencsak a gyárkapura emlékeztet.

Üdv :

NPZ

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!