Köszönet, éreztem hogy meg kellene néznem, de nem volt türelmem a fotó-mizéria miatt.
Van néhány szó, amin néha gondolkodnom kell, meg ellenőrizni, ez úgy látszik közéjük tartozik.
Most meg is néztem a helyesírási szótárban, igen, ez rövid, a túra, túrázás hosszú. Ráadásul ez még az 59-ben rögzített szóalak!
Hogy miért nem rögzült a helyes forma, azt nem tudom, de Kazal László nótája jut eszembe a turistáról, amiben jól megnyomja az első szótagot. Mindegy, köszönöm a jelzést, és az ilyen jellegű korrekciót is mindig köszönettel fogadom.
Most csak ennyi időm van, de ezt mielőbb meg akartam írni.
Sajnos ha kinti ismerőseim jönnek, akkor nyomatékosan felhívom a figyelmüket a turistacsapdákra, étterem és taxi terén. Közéjük tartozik a Vár, a Vávi utca, Vorosmarthy tér is.:-(((
És hogy mennyi sok, úgymond "érdekes" ember van, íme egy idézet az akkori télről:
"Még a kommunista diktatúra idején általában kinevetett történelemtanárokat is rehabilitálta a 86-87-es tél, hiszen Budapestnél majdnem teljesen befagyott a Duna, így Mátyás megkoronázása már nem is tűnt olyan Nagy Imre-i méretű, ordas hazugságnak - mondja egy középkorú pedagógus."
Ezt olyan szépen írtad, hogy majdnem kedvet kaptam hozzá. Habár én a hó láttán inkább nagyon, nagyon csúnyán szoktam beszélni... :-)
(A Széchényivel kapcsolatban van egy havas emlékem. Egyetemista koromban, vizsgaidőszakban, egy szombati napon egyszer kinéztem az ablakon, és látám, hogy hatalmas pelyhekben, sűrűn hull a hó. Furcsa csend volt. Még leevickéltem valahogy a Várból, hazamentem, tovább tanultam. Reggelre állt az egész város. Az volt az a bizonyos Nagy Hóesés. Hányban is? Nemrég mintha kitárgyaltuk volna a Budapest Annón.)
Jó pár éve, amikor a Kereskedelmi és vendéglátóipari Múzeumot kitelepítették a Várból, az igazgató bevallotta: rémes, rémes, mégiscsak autentikus helyszín, de amúgy hála istennek, mert a kutya be nem ment hozzájuk, "a Vár egyszerűen halott".
Ami engem illet, gyerekkoromban imádtam följárni, kószálni az utcákn, de amikor az egész olyan lett, mint egy szintetikus vurstli, akkor leszoktam róla. És az a baj, hogy még ha a legemberibb éttermek, legjobb antikváriumok és a legbarátságosabb eladók borítanák is el az utcákat, hazánkfia évtizedeken át nem szivárogna vissza, mert egyszerűen leszoktatták az egész városnegyedről.
A Várban déltől már alig van turista (vigyázat, rövid u!). A délelőtti csoportokat molesztáló pulóverárusító brigád is pont a déli harangozásnál száll fel a buszra. (Úgy látszik, hogy a tavaly még őket őrző és szállító 9 miliós Mercedest lekapcsolta a hatóság.) Onnantól másnap reggel kilencig szinte senki sem talál fel a Várba, tehát nem a szembe világító reflektorok az okai ennek.
A Tárnok utcai CBA-sok tavasszal megnyitották a Tárnok u. – Dísz tér sarkán a korábbi Sissy (illetve még korábban Muskétás) étterem helyén az önkiszolgáló bisztrót. Itt délidőben 990 Ft a menű (váriaknak 10%-kal olcsóbb). Ez reggel nyolctól estig nyitva van és eléggé látogatott. A többi helyen tényleg alig vannak, de ez így van már sok-sok éve. Azokba helybeli be nem teszi a lábát.
A látszólag kis forgalom ellenére egy család a Fortuna utcában nemrégen nyitotta meg a harmadik éttermét.
Egy titkot is elárulok. A Hiltonnal szemben, a Fortuna étterem felett, a kapualjból nyíló faajtón felvezető lépcsőn megközelíthető az emeleten az egykori villamoskari kollégiumi menza, ami ma is önkiszolgáló étterem. Ez szombat-vasárnap kivételével ebédidőben van nyitva, tehát magyar turistáknak is ajánlott, ha abban az időben járnak a Várban és megéheznek.
A helybelieket nem zavarná, ha egész nap tele lenne a Vár turistákkal. Akik erre allergiásak voltak, már elköltöztek. Csak amiatt van felháborodás, ha a Palotában a hétvégi, de újabban ötnapos (!) bor-, pálinka- és sörfesztiválok, valamint zenei programok hajnalig tartanak, mert az onnan kijövő, többségében magyar fiatalok hangoskodnak a nyáron nyitva lévő ablakok alatt.
Persze, a Várat például tényleg jobban ki lehetne használni. Lehet, hogy az ott lakók ennek kevésbé örülnének, de meg kéne fognunk, amink van.
A vendéglátóhelyekkel kapcsolatban egy érdekes élményem hétfőről, ami ugye munkaszüneti nap volt. A város határában voltam, de szó szerint, Árpádföldön, ötven méterre Budapest közig. határától, falusias környezetben. Van ott egy cukrászda, benéztünk. Kimondottan drága hely, kétszer-háromszor többe kerül itt minden, mint az olcsóbb helyeken. Mindezek ellenére tömve volt vásárlókkal. Az áru ugyanis nagyon finom, a kiszolgálás pedig elsőrangó: azonnal kóstolóval kínálnak, kedvesen és szolgálatkészen beszélnek és mosolyognak még a cigánygyerekekre is.
Örülök, hogy vannak ilyen helyek. Kár, hogy nem a Várban.
Mikor befejeztem a szobor körül a fotózást, amit ugye alig lehet észrevenni a sötétben, de én hátulról vakuzgattam :), láttam hogy többen mentek oda fotózni. :)
áá, lenne pár ötletem, de az egésznek nincs gazdája, úgy tűnik.
De a Vár igazán szép, és ezt nem csak mi gondoljuk így szerintem. Az esti panoráma is nagyon jó lenne, de kisüti az ember szemét a sok reflektor. Másrészt, ha rajtam múlna, az üres lakásokat is kivilágítanám (az utcai helységekben adnék valami fényt), hogy legyen kiszűrődő lámpafény..
Rengeteg vendéglátó hely a Bécsi kaputól a Dísz térig, és mind üres. Végigsétáltam. Se eső, se vihar, se hó.., és nem is fagy. Vasárnap, késő délután.
A turista oda megy, ahol van mit nézni és csinálni és ezekről tudomást is szerez, ahol szívesen látják őt és valódi vendégként kezelik, ahol jól érezheti magát. Budapestnek ugyan van néhány kiváló adottsága, de ezeket sajnos nem használják ki a turisztikáért felelős hivatalok - sokszor az az érzése az embernek, hogy direkt megnehezítik az utazók dolgát, hogy minél kevesebb jöjjön. (És ne felejtsük el, hogy mi, magyarok, de különösen mi, pesti lokálpatrióták néha túl is értékeljük Budapestet.)
A szobrok nincsenek kivilágítva, az épületek ablakai sötétek. Semmi élet. Legalább egy gesztenyesütő néni lett volna valahol. A 16-os viszont gyakran jár.
Az, hogy a mappa borítóján hogyan áll, szerintem lényegtelen, nem? Az a fontos, hogy amikor megnyitod és használod a képet, az úgy álljon, ahogy szeretnéd.
Nagyon semmit se tudok az ilyesmikről, de én akár az irfranal akár a picasaval nézem a képeimet remekül tudom őket forgatni és ha elmentem akkor ugy is marad. Mostmár csak kérdés, hogy mi az az exif???:-)
Namost én a photofiltre progit használom. Elmentem állóként. A mappában fekszik. Megnézem a Photoscape-progiban, délcegen áll. Ujraindított photofiltre : áll. Mappa: fekszik. Ha feltölteném valahová..
na most ide feltöltöm. Ja nem, mert nagy . lekicsinyítem...