Kis nyaralás után hazaérve, átnéztem, a magyar net és a sajtó beszámolóit a svájci órakiállításokról.
Elképesztően gyatra és szegényes. Ennyire nincs igény az információra! :(
Az OMEGA a 70-es évekig magyon sok szerkezetet fejlesztett ki. PL. a 33T sorozat (1933)-ban még a mai napig is világrekordot tart. A COSC szabványok szerinti mérés alapján a legnagyobb pontosságot produkálta. Megemlíteném pl a 720 Hz-es hangvillás szerkezeteket.(a Bulova fejlesztése, de az O+A fejlesztésével érték el a legjobb szabályozhatóságot) Még a quartz órák időszakában is kiemelkedőt alkottak: 2.4 MHz és 4,2 MHz -es MegaQuartz.
A világon elsőként gyártottak a központi tengelyre szerelt turbillon szerkezetet (1995)
Az érdekes és értékes szerkezetek listája: www.ora.ini.hu
2005-től minden órájába a Co-Axial alapokra épülő szerkezetet szerelnek.
Az ETA szerkezettel szerelt óráik a legjobb ár/érték arányban vannak a többi gyártóval szemben. Minden ETA-t átépítenek, finomítanak.
Persze félre ne érts, én továbbra is meghajlok e becses márka előtt ! Sőt, a korábban jelzett kérésem szerint (ha még létezünk akkor...) a 2020-as dupla jubileumi sorozat 198-asát továbbra is tegyétek félre !
Ez az utolsó gondolat nagyon tetszik. (A szerzői jogok rendezése után én is magamévá teszem :)
Sprotivo !
Egyszerűen csak gratulálni tudok ahhoz a tényhez, hogy egy etárgytól független érdeklődésű lap (vezess.hu) is napirendre tűzte a Perrelet-t. Sőt, hogy a cégre is utaltak, az külön megbecsülés.
De azért ez a rész, hogy "A szerkezet alkatrészeinek gyártási tűréshatára 2-3 ezred milliméter. A Perrelet órák finomságára jellemző, hogy a ketyegőt szabad szemmel láthatatlan mennyiségű olajjal kenik." azért mégiscsak érdekes annak fényében, hogy valójában egy - ugyan technikai kuriózummal, a második rotorral kiegészített - ETA az alap. Namost a kenőanyagokat és a tűréshatárt gondolom a szerkezetgyártó adja meg.(?)
LADA: A SEIKO-ról: Ha néhányszor megfordul az ember japán órák belsejében, aligha van jó véleménnyel bármiféle japán óráról. Még az orosz órák is sokkal igényesebb kidolgozásúak. De amit kell, azt azért a japánok beleteszik az órába, a külcsín pedig néha egész jóra sikeredik. Szerintem a japánok órát nem, de időmérő szerkezetet kiváló, megbízható, jó minőségben készítenek. Csak - szerintem, és számomra - az óra többről szól. Az óra a férfiember legszemélyesebb tárgya.
Arany és arany között igen sok ám a különbség! Nem mindegy, mivel ötvözött arannyal futtatják be a tokot. A tiszta 24K-s színarany (én ilyennel szoktam az óráimat aranyozni, mivel csak ilyennel tudom, a nem tiszta aranyötvözetek aranycianidos oldatban vannak, az pedig méregengedélyhez kötött, és irgalmatlan mérgező) például kopik, mint a szélvész. Az orosz órákon mindenféle 12-14K-s ötvözetet használtak (ródiummal stb... ötvözve), én láttam olyat, amelyet szinte leköszörülni sem lehetett, irdatlan kopásálló, de kémiailag egyáltalán nem semleges ötvözetek. Magyarán, ha valaki érzékeny bőrű, bizony kiütéses lehet egy ilyen "aranyozástól". Az általam ismert svájci órákon levő ötvözetek semlegesek, szépek, de bizony jobban kopnak, gyakorlatilag az összes régi órámat újra kellett aranyozni. Hiába no, ha lenne tökéletes megoldás, akkot a tömörarany tokos óráknak nem lenne sok értelme. Avagy más megközelítésben: az aranytok a kompromisszummentes megoldás...
(Mielőtt az aranyozott órák tulajdonosai harakirit követnének el - úgy 2-3 ezer forintért 10-15mikron vastagon learanyoznak egy tokot, gyakorlatilag újszerű állapotúra. És kíméletes használatnál tényleg eltelik 2-4 év, mire az éleknél elkezd az arany alól kikandikál az óra eredeti anyaga.)
Arany és arany között igen sok ám a különbség! Nem mindegy, mivel ötvözött arannyal futtatják be a tokot. A tiszta 24K-s színarany (én ilyennel szoktam az óráimat aranyozni, mivel csak ilyennel tudom, a nem tiszta aranyötvözetek aranycianidos oldatban vannak, az pedig méregengedélyhez kötött, és irgalmatlan mérgező) például kopik, mint a szélvész. Az orosz órákon mindenféle 12-14K-s ötvözetet használtak (ródiummal stb... ötvözve), én láttam olyat, amelyet szinte leköszörülni sem lehetett, irdatlan kopásálló, de kémiailag egyáltalán nem semleges ötvözetek. Magyarán, ha valaki érzékeny bőrű, bizony kiütéses lehet egy ilyen "aranyozástól". Az általam ismert svájci órákon levő ötvözetek semlegesek, szépek, de bizony jobban kopnak, gyakorlatilag az összes régi órámat újra kellett aranyozni. Hiába no, ha lenne tökéletes megoldás, akkot a tömörarany tokos óráknak nem lenne sok értelme. Avagy más megközelítésben: az aranytok a kompromisszummentes megoldás...
(Mielőtt az aranyozott órák tulajdonosai harakirit követnének el - úgy 2-3 ezer forintért 10-15mikron vastagon learanyoznak egy tokot, gyakorlatilag újszerű állapotúra. És kíméletes használatnál tényleg eltelik 2-4 év, mire az éleknél elkezd az arany alól kikandikáli az óra eredeti anyaga.)
a szija fém, az is tiszta arany.
csat az belül van igy ha felveszed akkor nem látszik (ha rá nézel és nem látod hogy óra akkor ugy néz ki mint egy arany karkötő)
Nekem sajnos minden felületkezelést lekoptat a csuklóm izzadsága. Még az orosz krómot is megtámadta, hát még a korábbi néhány mikronos aranyozást (újra is tokoztattam azt az órát).
De ez nem mindenkinél van így !!!
A Rotary-t sem ismertem, de most elnézegettem. Így aztán alaptalan lenne róla váleményt mondanom.
No, de a szíja, mint kérdeztem is, milyen ?
A neveket egy link centerben láttad Te is ? Kösz, hogy felvetetted bennem ismét, mert így megtaláltam ott a Tudor linkjét is, amit régóta kerestem. (Sajnos csalódással vettem tudomásul, hogy a mai kollekcióban nincs már az általam korábban keresett Submariner. SükösdG, ha ideolvasol ! Tudsz-e még beszerezni ebből a típusból ?)
Nem akarok senkit kijavítani, nem vagyok annyira belekontárkodó, mint esetleg itt látszom. (Egyébként én is jórészt ETA-val ismerem a mai O+A-t.)
És én sem ismerem a negyedét sem...
Egész pontosan első átfutásra 106 volt ismerős. Szerencsére benne voltak a számomra igazán szívdobbantók is.
Node Samsung, meg a sportszergyárak :(
Tényleg, kicsit profán kérdés, biztos nem illik ilyet, meg vannak érdekelt eladók is a topicban:)
Mondjuk ha én külföldön veszek valamit, felteszem, nagyobb az eladó marginja, viszont visszakapom a VAT/Mwrst stb - itthon meg nem tudom visszaigenyelni az AFAt, viszont majd jol lealkudom az árat:)
Akkora összegnél amivel talán meglepem magam egy órával, ez azé lehet kulönbség - de melyik irányba? :)
Mondjuk a HOT által kinált pár bemutató óra között van olyan, ami igy képen nagyon tetszik.
LADA: Ritka égi tünemény, ha egy ilyen kategóriájú óra elromlik. Inkább elrontani szokás (kíváncsi tokbontogatás, falhozcsapás stb.) A 20m aranyozás pedig 2-3 év alatt úgyis megkopik, ekkor elviszed a megfelelő óráshoz, kicsit megcsiszolgatják, újraaranyozzák, aztán koptathatod tovább gusztus szerint. Ha az óra nagyméretű (CR sorozatú) lítiumelemmel működik, akkor akár 10 évet is kihúzhat egy elemmel. Addigra meg már úgyis eleged lesz belőle és másikat akarsz helyette...
Szerintem az csak a kaliber típusszáma, meg gyártási sorszáma talán.
Ez az omegával érvelés egyébként szerintem marhaság (most a képviselőt kritizálom).
Az ETA egy jónevű beszállító, többek között az Omega-nak is gyárt szerkezeteket (meg sok más cégnek is).
nekem azt mondta hogy eta szerkezet van benne mint amilyet az omegákba is raknak és azért számozzák meg. hogy ez mennyire igaz nem tudom de egyenlőre hinnem kell neki, mig valaki az ellenkezőjét be nem bizonyítja.
LADA: Nem bizony, a negyedéről sem hallottam. Sem én, sem a többiek, sem az általam ismert jónevű órások. De talán nem is véletlenül... Mint minden más iparágban sok-sok gyenge középszerű, újat nem hozó cég dolgozik-vegetál, de igazán odafigyelni csak egy részükre érdemes. Omega szerkezet amúgy biztos nincs a ROTARY-ban, sajnos manapság 90%-ban az Omegákban sincs Omega szerkezet... ETA kerül beléjük is. Ez végülis nem baj, az ETA-nak és más szerkezetgyártóknak kiváló szerkezeteik vannak, a nagyobb szériák miatt megfizethető áron.