Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2367
Még valami. Más :

A múltkor itt felvetettem a P3133-ast. Erre ugyebár APT jelezte, hogy a krono jellegen túl úgyis divatos lett ismét a cirill betűs óra. Namost szerintem ez a Poljot jól (vagy inkább szemtelenül, mert ebből már hamisítványt is csinálnak) kihasználva a FORTIS dizájn mai sikerét pont megfelel az említett kritériumoknak. Tehát én pld. ajánlom a kedvező áron mechanikus kronográfokat keresők figyelmébe. (Arról nem is beszélve, hogy a mai Poljot-ok közül ennek már most láthatóan felfelé megy az ára.)

NPZ
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.04 0 0 2366
Mivel az akkori testvéri felszabadítók igen sok svájci órától is megszabadították az országot, így a korábbi darabok az itthon igen nagy becsben tartott DOXA-ként emlegetődve (tisztelet a kivételnek, merthogy azokat is elhordták, de meglehet, hogy a saját családi történetem is ilyen volt...) sokakat arra sarkallt, hogy az első nyugati utakat kihasználva ezt az űrt bepótolják. Így aztán jópár darab került be az országba a hatvanas évek végéig. Ezek tényleg jó, de az itthoni mesés hírükkel ellentétben kint csak átlagórák voltak. Viszont jó kezekből kikerülve ma is megbízható, szeretnivaló családi legendákhoz köthető időmérők.
Ezzel szemben a továbbra is élő keleteurópai becse mára ismét feltámasztotta a márkát, de már messze nem ezt a jó értelemben vett szolgálni tudást biztosítva. Hanem a korábbi siker hullámait meglovagolandó még egy bőrt lehúznak a magyar piacról alap szerkezetekkel és közepes tokokkal. Ahhoz képest sokért. (Jellemző, hogy állítólag egy közel-keletről M.o.-n tanult fiatal üzletember az egyik fő tulaja a mai cégnek, aki a Biel-i gyárból (??? ,na ez is egy külön mese...) ideömleszti szinte az egész termést, ha már pár év alatt megismerte az itt meglévő, de kint már teljesen feledésbe merült hírét.

Szóval szerintem minél régebbi, annál jobb és úgy legalább egyedibb is.

Persze ilyen sokévi állva hagyás után először vidd el szétszedetni és a kenőanyagokat pótoltatni, hogy ne szembesülj gyors kopásokkal.

Üdv :

NPZ
APT Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2365
A kor akkori Doxái megbízható, kiforrott és elég hétköznapinak számító darabok voltak. Ha az óra szép és hibátlan, akkor 15-30eFt körül érhet, típustól függően. Az ugró másodperces (jumping second) típusok viszont értékesebbek. Ha tudsz, küldj egy képet az óráról és a szerkezetéről!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Mr Darcy (2361)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.03 0 0 2364
Milyen típust néztél ki magadnak ?

Letétel :
Sajnos, rossz szokásom szerint én esténként hátlappal lefelé szoktam letenni. Megpróbálom egy hétig másképp, hátha használ...

lenox Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2363
Ja igen, meg valami. En mondjuk sosem veszem le az oramat, de van aki pl. ejszaka leveszi. A Rolexeknel (persze ez biztos a tobbi mechanikus orara is igaz, csak az sosem erdekelt) attol fuggoen, hogy milyen helyzetben teszed le, ejszaka egy kicsit mas sebesseggel jar. Ha amugy kesik az orad, akkor lapjaval felfele rakd le. Ha kicsit siet, akkor fuggolegesen, a koronaval felfele, ha tobbet siet, akkor a koronaval lefele rakd le. Na ennyi voltam, kivancsi lennek, hogy a 6 masodpercbol mennyit tudsz lefaragni npz.
lenox Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2362
Csa!

Ime egy link:

http://www.pacifictime.com/RolexWatches.htm

Itt lehet tajekozodni arakrol es tipusokrol (akit erdekel).

Ime egy masik link:

www.replicaone.com

Itt lehet 'utanzatokat' vasarolni.

www.rolex.com

Ez ugye a hivatalos honlap. (Sajnos semmi contact info).

Meg egy link:

http://www.tcjj.com/f-rrg-start.html

Ez a Rolex Reference Guide lapja.

Na, en az utobbi 2-3 honap alatt (ennyi ideje szeretnek egy Rolexet venni) kb. ennyi hasznalhato adatot tudtam osszegyujteni. A Rolex Reference Guide-ot meg is vettem. Nagyjabol ki is talaltam milyet szeretnek, mar csak venni kellene valahol.
Sajnos nalam hasznalt nem johet szoba, ugyhogy ha jol ertem egyszerubb elmenni egy hivatalos bolba (Svajcba, Olaszorszagba vagy ilyesmi). Jol ertem?

Mr Darcy Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2361
Üdv mindenkinek

Avatott óramániás véleménye érdekelne a Doxa Incabloc típusú órámról.
Az egész történet régen kezdődött: a bevonuló vörös hadsereg egyik katonája – többek közt - elzabrálta nagymamám testvérének Doxáját, aki ekkor megfogatta amíg orosz katona van az országban nem visel órát. Szegény soha többet nem vett fel órát, nem érte meg a kivonulást. Pedig a hatvanas? években kapta ajándékba az említett Incablocot ami akkor elég drága darabnak számított itthon. Haláláig a dobozában volt a még csak fel sem húzott óra, utána került Apámhoz aki pár év után számomra érthetetlen okból lecserélte valami japp kvarcra, ekkor kunyeráltam el én. Biztos gyártott a Doxa szebb és jobb órákat de nekem máig nagyon tetszik, sokkal szebb mint a mostanság kapható tucatdoxák. Tényleg, képet honnan lehetne szerezni róla?

Még nem olvastam végig az egészet, szóval bocs ha már volt erről szó.

Darcy

Előzmény: Törölt nick (2360)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.02 0 0 2360
Pár alkalommal már hivatkoztam itt rá.
Váci u. 30. Icurka picurka kis üzlet, ahol valójában csak órákat lehet árulni, mert más nem férne el benne. De a számukat egyszerűen nem találom.
Ha ottjárok, megérdeklődöm és megírom.
ravaszcugel Creative Commons License 2001.07.01 0 0 2359
Hi megint.
Azért csak feltenném megint a kérdést. Nincs valakinek ilyen elado Aerospace-je? Hol lehetne ilyen kaliberű használt órákat venni? NPZ nem találtam meg a telefonkönyvben az említett óraszaküzletet és vidéki lévén így nem tudom megnézni. Ha tudod a telefonszámát megköszönném.
Hi
caapa Creative Commons License 2001.06.30 0 0 2358
Csak a teljesség kedvéért: chronograph-ost, ami alarmol is csak a FORTIS gyárt. Nem chrongraphos, de alarmos viszont van egy pár. (Revue Thommen, IWC, stb.) ezek nem annyira kuriózumok már.

Az Aerospace-ben az tetszett, hogy iszonyat pontos volt, alarmolt. Ami nem tetszett: ha már kvarc miért nincs rajta világítás (mint a B2-ben). A superluminova ellenére hiányzott. Az egykoronás kezelhetőség nekem nem nagyon jött be. Ja és az áráról ne is beszéljünk. Engem még az is zavart, hogy elég feltűnő óra, egy páran, főleg tásaságban megbámulják. Volt, hogy inkább nem vettem fel. Ezzel szemben egy Fortist nem ismer az "átlag" jónép, nem feltűnő. Ennyi.

Üdv

Caapa

Előzmény: APT (2355)
APT Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2357
AURORIX: Japán órával így szokott az ember járni...
Előzmény: Törölt nick (2356)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2356
Ébresztős kvarc kronométer kb. 80000Ft-ért is kapható... Igaz, amivel én szemeztem az Oris előtt, az egy Seiko volt... És csak addig tetszett, míg kézbe nem vettem...
(bocs, ha valakinek ez sértés számba ment ;-)))))))) )
Előzmény: APT (2355)
APT Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2355
KGABI: Egyik márka sem ismert, és régebben sem volt az. De svájcban úgy 1500 óragyártó cég működött a svájci óragyártás fénykorában (a 70-es évek végéig), és ezek zöme nem volt hosszú életű. Az óráik ettől még lehetnek jók és figyelemre érdemesek. A "sietős" KATLER feltehetően hajszálrugóproblémával küszködik, biztosan javítható.

KYKLOPS: Tudtommal mindkét ROAMER-ben ETA szerkezet dolgozik, de nem azonos típusú. Minőségben, kategóriában nincs köztük sok különbség, válaszd ki a szívednek tetszőt, aztán küldj róla nekünk képet! Az üzletekben meg ugyibár - mint az köztudott - tombol a szakértelem. Az eladók kereskedelmi végzettségűek, amely az esetek többségében parizerszeletelésre jogosítja őket, egyébre nem...

RAVASZCUGEL: Bizonyára félreértettél valamit. Nem szidtuk a BREITLING óráit, végképp nem konkrétan az adott típust. Mi a BREITLING céget csepültük elszállt aggyal megállapított árai miatt. Amúgy az óráik elismerten jók, strapabíróak és mutatósak. A FORTIS ébresztőse pedig azért ilyen szörnyű drága, mert meglehetősen unikum szerkezet, a FORTIS - aki mint tudjuk nem gyárt szerkezetet - fogta a Valjoux 7750 kaliberét, és fejlesztett rá egy alarm modult. Amely ráadásul automata felhúzást kapott, kihasználva, hogy a 7750 rotorja csak az egyik irányba húzza fel a főrugót, a másik üresjárat. Ezt az üresjáratot most az ébresztőmodul felhúzására használja. Ügyes és szép fejlesztés, és mivel a FORTIS ezt félmanufakturális módon csak ezen - nem épp milliós darabszámú - típus számára készíti, így persze az ár elszállt az égbe. Ugyanakkor hirtelen nem is tudom létezik-e pillanatnyilag más gyártónál automata ébresztős krono. Magától értetődő, hogy ilyen komplikációk esetén a kvarcóra akár nagyságrendekkel is olcsóbb lehet.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: KGABI (2349)
ravaszcugel Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2354
Hi.
Valamirol lemaradtam? Miért szidtátok az aerospace-t? Mondjuk egy quartz órához képest tényleg magas az ára, de szerintem igen eltalált design és nagyon jó használhatóság jellemzi. Strapabiró és a csak képen jól kinéző Breitlingekhez képest a valóságban is hozza amit vár tőle az ember. Sajnos nekem az ébresztés igen fontos lenne ( de ilyen Casio szintre nem szeretnék lemenni )ezért kell lecserélnem a Fortist. Sajnos Fortisban az ébresztés 600 000 Ft töbletet jelentene. Ennyit nem ér meg nekem, bár én is jobban szeretnék a Fortis mellett maradni. Azért ha van valamilyen nyomós érv ellene maghallgatnám.
Hi Cugel.
sukosdg Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2353
kyklops
A Certina-t érdemes megtartani és megcsináltatni, mert elég érdekes és különleges darab. Bár villannyal megy az első DS sorozathoz tartozik.
A példányomat nagyon szépen felújítattam!

A Stingray-t már én is néztem. Valóban robosztus, megbízható hatást kelt. Szerintem ezért az árért érdemes figyelembe venni a választás alkalmával...
Egy szép bőrszíjjal kiegészítve több alkalomra is használható.

NPZ:
Az OROLOGI magazin szerint a Breitling Aerospace (a régi valóba szebb) és a Tissot Titan szerkezete egyforma!

KGABI: nincs ötletem! (Ha nagy márka lenne találnál róla infót)

www.ora.ini.hu

kyklops Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2352
Üdv! Mindenkinek! Újra itt vagyok.Lehet hülyeséget irtam a ROAMER szerkezetének.Pontosan megnéztem az órát: STINGRAY 21 köves automata, hátulján a szám:406_636 . Vizhatlan 100m-ig. Dátum és nap ablak van . SEAROCK 25 köves automata száma: 201_63317. Vizhatlan tokozás 100m-ig. dátum+nap ablak a számlapon. Mindkét zafir üveges.
EGY KIS SZTORI:
én: - Mi a különbség a két óra között? órás "mester": - Á ,semmi csak a tokozás és az óra "szija" (csatja) . én: ??????? De akkor a neve miért különbözik, lehetne ugyan az a neve és árulják bőr szijjal is meg fémmel(acél).
Órás "mester": marketing.
................................................ Nem kérdeztem rá de akkor az egyik miért 25 a másik 21 köves !!?????
Mostmár nem kérdezek ilyeneket:-))))) Az árkülönbség a kettő között 5.000 HUF csak. Viszont a SEAROCK fémcsatja elég gagyinak néz ki ,nincs biztonsági zár rajta. Ha megtudnátok mondani mi rejlik a belsejükben kiváncsi vagyok.
üdv: Kyklops
kyklops Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2351
Üdv ! Mindenkinek ! Csapongok egyik végletből a másikba (ezen igazodjon el az ember????)krono lemondva. "Elment" a kedvem (mór,mór,mór mani)a automata+kronotól:-((((Sima egyszerű atomata (Roamer stingray)elfogadható ár:-)))), acél tok+szij :-((( habár tartósabb mint a titán.ETA 2671 szerkezet van benne.Ez milyen szerkezet ? APT : Igazad van searock volt. Sukosdg : A gyüjteményedben láttam egy CERTINA CHRONOLYMPIC-ot (Quartz, 1/10 stopper, acél tok)kiderült, hogy a családban van egy ilyen , de azt mondják nem működik.:-((( (lehet hogy csak elem kell bele!) Hol lehetene megnézetni, esetleg ha tényleg baja van megjavíttatni? Amúgy mesélhetnél erről egy kicsit ez milyen vekker? Ja! ,nem Bp.-i vagyok,Debrecen ben lakom. Tovább nézelődöm melyikbe szerelmesedem bele. . . . . . . .
Üdv. Kyklops
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.29 0 0 2350
Kyklops !
Hja, egy Searock márcsak az előbb említett anyagmennyiség miatt is valóban ellenálló és strapabíró darab. Egy még van egy rokonomnak, az a sokévi használata, majd félretétele után elővéve is tökéletesen használható volt. Hozzátartozik, hogy az illető csak akkor vinné el óráshoz, ha tönkremenne, tehát soha nem volt a strapálás ellenére sem rendbetéve és így is produkálja magát... Viszont a kronográf tudomány tényleg csak ritkán hasznos, ezért, ha nem feltétlenül ragaszkodsz a bonyolult megjelenésű órákhoz, akkor akár egy kedvezőbb árú másik érdemesebb lehet.

A Breitling-et meg bármennyire is elátkoztátok, a régi Aerospace nekem is tetszik. Annakidején még ráadásul egyedi is volt a maga egykoronás használhatóságával. Meg sokak szerint is a régi számlap volt a szebb. Szerintem viszont feketében már csak azért is érdemesebb, mert a kijelző kikapcsolásával a számlap közel egységessé és egyszerűvé válik.
Nem tudom, hogy van-e nekik, de a Walther Kronométer a Váci u.-ban ilyen kategóriájú használt darabokkal foglalkozik. Tán tudnak keríteni.

KGABI !
Bevallom töredelmesen, hogy ezek számomra teljesen ismeretlenek. De könnyen lehet, hogy Ők is a nagy kvarcmizériába buktak bele a nyolvanas években, mint oly sokan.

KGABI Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2349
Két svájci órához is hozzájutottam ami olyan szempontból érdekes, hogy nem találok róla infot.
Az egyik egy régi búváróra (Katler ami nagyon sokat siet(kb egy órát naponta)) a másik egy síma felhúzós aranyozott 40 éves karóra(Oriosa).Kérdésem az lenne (NPZ,SukosdG,APT),hogy mennyire lehet eligazodni ezek között az ismeretlen márkák között,érdemes-e foglalkozni velük valamint Ti hogyan vélekedtek ezek mellékhajtások vagy régi nagy márkák csak nem bírtak haladni a technikai fejlődéssel.(egyébként a Katler T swiss made T,az Oriosa swiss)
ravaszcugel Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2348
Sziasztok.
Létezik olyan hely ahol komolyabb használt órát értékesíteni, illetve vásárolni lehetne?. Konkrétan egy Fortis Pilot Chrono-t szeretnék eladni, és egy Breitling Aerospace bicolor grey dial órát szeretnék venni, de még az egyenes számozással, nem a döntöttel. Sajnos ezt már csak használtan lehet venni, ami nem baj ha jó állapotban van. Ha tudtok ilyen helyet, vagy konkrétan ilyen órát megköszönném ha megírnátok
Hi
APT Creative Commons License 2001.06.28 0 0 2347
KYKLOPS: Alighanem ROAMER Searockot láttál, és hát ühüm, az egy szép nagy fémdarab. Nekem egy régebbi van, és a felújításakor bizony tűnődtem azon, hogy azt a kis filigrán szerkezetet minek rakták egy ilyen kovácsüllőnyi tokba. Biztos, hogy a viselőjét a legvadabb tengeri szél se fújja el (Searock...) A kvarc ill. automata vagy felhúzós mechanikus óra között sajna érzelmi alapon kell dönteni a józan ész és higgadtság következetes száműzésével ( nők előnyben:) ). A kvarc szerkezet olcsóbb, könnyebb, pontosabb, gondozásmentesebb. A mechanikus órának ellenben lelke van (és nem a legrosszabkor merül le az elem). A kronográf amúgy a hétköznapi életben nem igen szokott kelleni, és bár jól mutat, de az ilyen számlapot nehezebb leolvasni (bonyolultabb, sok mutató), könyebben is hibásodik meg. A titán viszont egy érdekes kérdés. Elvileg az óraipar ideális alapanyaga lehetne, kémiailag közömbös, antiallergén, antimágneses, az acélnál nagyobb rugalmasságú és a fajsúja kb. a fele az ötvözött acélnak, ötöde az aranynak. De azért két baja mégiscsak van: sokkal lágyabb az acélnál (tehát idővel menthetetlenül összekaristolódik, mattul), és hát - de ez csak az én véleményem! - randa. Matt, döglött szürke fém, messziről leginkább műanyag benyomást kelt. Nekem nem tetszik, a feleségem viszont nagyon szeret ilyeneket viselni hétköznap (mosogatás!), de társasági alkalmakra nem vesz fel ilyen órát (persze neki könnyű, van miből válogatnia hála az én káros szenvedélyemnek).

(ui: van a készletemben egy új Bulova automata, ami még (el)viselhető méretű, nézd meg, izgat-e?)
ORAGYUJTEMENY

Előzmény: kyklops (2344)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2346
No igen... Ismerős állapot... Én úgy 4-5 év óta keresgéltem valami nekem való órát. Előszőr csak 30-40000 Ft közötti áron. Aztán láttam egy Seiko korongráfot kb. 80-90ezer közötti áron.
Aztán egyszercsak rászántam magam, hogy kézbevegyem, és ha tetszik, akkor megvegyem.
És ott a boltban bekattant valami: stoppert eddig nem nagyon használtam. A Casiomon csak a visszaszámolót használgattam, hogy jelezzen evés után mikor kell cukrot mérni. Ilyet analóg órán nem találtam. Végül a Poennál megláttam egy Oris automatát... (nem kronográf)
Azért az árából sikerült alkudni egy keveset ;-)
Most ezt hordom... És reggelenként azzal töltöm a BKVn töltött unalmas perceket, hogy az órámat nézegetem azóta is :-)
Előzmény: kyklops (2344)
kyklops Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2345
A vastagsága 15mm! Bocs
kyklops Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2344
Üdv Mindenkinek !!! Nagyon szépen köszönöm az eddigi reagálásokat, válaszokat. Tovább nézelödtem láttam egy Roamer stingray automatát 91.000 HUF -ért, de nem kronográfos.(sajnos). Volt még egy Roamer Seamaster(ha jól irtam le) 198.000 HUF -ért! ! ! :-(((( BRUTÁLIS darab!van vagy 15m vastag és a súlya sem semmi ám.Ebben milyen szarkezet van egyébbként? Felhívtam a Poen óra szaküzletet csak úgy kíváncsiságból a legolcsóbb Fortis (NEM kronográfos) . . . . . 120.000 HUF !! Az a legszörnyűbb ,hogy már magam sem tudom ,hogy egy olcsóbb automata vagy egy jó kvarc + krono legyen. Kvarcból tetszik a Certina DS PRO sorozatból a titán tokos + titán "szij",zafir üveg ,krono.Száma: 538.7148.12.17 annyiban tér el ettől ,hogy a segéd számlapok is úgyanolyan szinűek mint a számlap. Esetleg erről ha tudtok valami információt? (milyen szerkezetű,milyenek a certinák?) ja és az ára 105.500 HUF igaz több mint
90 ,de szép.(legalábbis nekem tetszik.)
üdv:kyklops
APT Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2343
sukosdg: Szépek az új O+A-id! Alkalmasint mutasd meg őket hátulról is!

A 135eFt-s ROAMER és TISSOT nagyon szépen hangzik. Írd meg KYKLOPS-nak a fellelési helyet, én ezek után a helyében biztos nem gondolkodnék egy CANDINO kvarcórán 90eFt körül!

A FORTIS meg perszer marketing okokból nyomul űrkutatási és repülési irányba. Pedig nekik - akárcsak "kedvenc" BREITLINGünknek - még egy saját szerkezetre sem futotta ezidáig. Ennek ellenére mindkét cég pompásan elvan, hiszen a jelek szerint nem a részvétel, hanem a győzelem a fontos...

(ui.: 10g közben a pilóta leginkább saját magával találkozik, de nem biztos, hogy felismeri magát... Én repülés közben úgy 4-5g-t húztam eddig, de többet nem is kísérleteztem ilyesmivel. Sanyarú lehet a vadászpilóta élete...)

NPZ: A jelölésekre tudtommal semmilyen hivatalos előírás nincs, kivéve az, hogy a SWISS ill. SWISS MADE csak meghatározott (emlékeim szerint 70% fölötti) svájci eredetű alkatrészhányaddal és svájci végszereléssel párosítva használható. Így lehet SWISS MADE pl.: a CHRONOSWISS, pedig Gerd Rüdiger Lang cége és jómaga ízig vérig német, müncheni illetőségű, és a CHRONOSWISS is valójában münchenben gyárt. De a szerkezetek svájciak, és végszerelésre (feltehetően a csat feltételére és a díszdobozban való elhelyezésre) átviszik az egész hóbelevancot svájcba. De a SWISS MOVM., SWISS PART(S) nyilván svájci szerkezetre, de nem ott szerelt órára vonatkozik. Szerintem ezek a cégek legalább korrektek. Egy átlagos kínai óragyár szemrebbenés nélkül ráírja a 3 centes krómozott műanyag kvarcórájára hogy ROLEX, meg SWISS MADE, meg COSC, aztán lesz, ami lesz, a távol-keleten meg ugyibár szerzői és márkavédelmi jog mint olyan nincs, illetőleg dekadens imperialista (TAIWANON kommunista, HongKongon meg skizoid) elhajlásnak minősül, és hivatalból üldözendő...

Előzmény: sukosdg (2341)
Törölt nick Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2342
Ha visszatérhetünk a feliratokra :

A fiamét meglestem (ez egy tulképp no name óra), ezen az van, hogy : SWISS PARTS MOVT. Ez, ha igaz, az előbbi hozzászólás szerint nagyon nem normális felirat.

De, ha már SWISS PARTS sem lehetne, hát az is akad a nejemén. Ez pedig egy ETA kvarcszerkezetes arany GENÉVE óra, amit olaszországban tokoztak (ezt a hátlapján fel is vállalták).
Egyébként a márkáról tud valaki közelebbit ?

sukosdg Creative Commons License 2001.06.27 0 0 2341
APT:
Köszi, igazán élvezet volt olvasni. Veri az Óra Magazin-t.
Az 1000 Dm-es ár magyar fogy. ár is (135000 Ft) Ennyiért kapható a Tissot és a Roamer.

Szép darabokkal bővült a gyűjteményed, grartulálok!

Érdekes ez a Fortis mizéria. Most ők fogják az órákat az új űrkozpontra szállítani. Belépés csak Fortis-ba! Hát sajnos akkor marad nekem a Balaton!

Kár, hogy engem nem szponzorál egy neves cég, pedig én autót és motort is vezetek és sokkal több emberrel találkozom, mint a pilóták 10g közben :(((

www.ora.ini.hu

APT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2340
sükösdg: Ja és jut eszembe, hadd védjem meg a holdraszállásnál elhíresült (és neked oly kedves) O+A-t. A dolog története az, hogy a NASA csak közvetlenül az első éles indítás előtt jött rá, hogy kellene egy kronográfos óra nyomorult asztronautáinak. Az APOLLÓ anyaűrhajó és a holdkomp fedélzeti műszerezettségében egyáltalán nem volt stopper, és több művelet időhöz volt kötve (pl: leszállásnál a holdkomp hajtóművének üzemideje, korrekciós manőverek stb.). Nosza, kinyargaltak HOUSTONba, és vettek egy köbméter jobbféle kronót. A nyomásállóság tulajdonképpen a kutyát nem érdekelte (az APOLLO-ban alacsony nyomású tiszta oxigénlégkör volt), de a vákuumot bírni kellett! Egyes egyedül az elhíresült O+A bírta ezt, pedig ő még nem is számított nagyon ász darabnak. A többi csillogó drágaság hirtelen kihermetizálódásnál lelőtte a hátlapját, az üvegét (az űrben = a tesztelőt), szétesett, kiforrt az olaj, minden baja lett. Az O+A így járta meg a holdat. Később persze a reklámértéke miatt mások is rámozdultak a témára, és hasonlóan használható órákat produkáltak. Az űrben (súlytalanságban) amúgy az automaták nem sokat érnek /a FORTIS nyomul pedig nagyon ezzel/, hiszen gravitáció nincs, a rotort csak a gyors mozdulatoknál a saját tehetetlensége mozgathatná, az ellennyomaték miatt viszont egy súlytalanságban lebegő űrhajós nem tesz hirtelen mozdulatokat, szép lassított felvételként mozog. Az automata rotorja ilyenkor meg sem moccan.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: sukosdg (2338)
APT Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2339
sukosdg: Igazad van a COSC minősítés jelzés értékéről. De műszaki oldalról egy dolgot kell látni: a billegők régebben (és funkcionális szempontból ma a ROLEX microstellája valamint a PATEK/Audemars P. giromax billegője) csavaros kiegyensúlyozással voltak ellátva. Ez a kiegyensúlyozási módszer - ha nem bánnak vele hallatlanul gondosan - rendkívűl könnyen vezet oda, hogy a billegő valamelyik irányba kicsit üt (a gyűjteményem összes régi órájában ilyen billegő van, és mindegyiket (mindet!!) ki kellett egyensúlyozni, pedig ezek a csavarok maguktól nem tudnak elállítódni. Tehát anno sem egyensúlyozták ki őket rendesen, vagy az idők folyamán a sok bennük megfordult órás elpiszkálta őket. Egy ilyen kiegyensúlyozás amúgy sziszifuszi munka, az öreg C83-as IWC-m billegőjét - csak úgy hobbiból egy napig egyensúlyozgattam két borotvapengén gurítgatva. Fertelmes volt...). Ez a legfőbb oka annak, hogy a rendszer járásában fellép a helyzeti v. pozicionális hiba, vagyis az óra különböző helyzetekben eltérésel jár. A szerkezet többi része megfelelően precízen elkészített és jó karban levő, nem kopott órában nem tud ilyen problémát okozni. Tulajdonképpen ezt a hibát küszöbölte ki annak idején Breguet tourbillonja.
DE: 1., a mai billegők - a historizáló szerkezetektől eltekintve - glucidurból készült sima kerekek, esztergálással gyárilag megfelelően kiegyensúlyozva, ahol ez a hiba igen kis mértékben jelentkezhet csak, igaz, ha van, ott csak a billegőcsere segít.

2., A fontosabb: hordott karóránál a pozicionális hibának a látszatnál kisebb a jelentősége, mivel ezek a hibák a helyzetét folyamatosan változtató, ide-oda lengő karórán gyakorlatilag kiintegrálják egymást (ezért is kijelenthető, hogy a tourbillon karórában zamatos technikai bravúr /nagyon szeretnék egy ilyen órát.../, de műszaki indoka és előnye egyszerűen NINCS). Ezért aztán gyakorlati használatban egy kis pozicionális hibát mutató karóra nemigen fog másképp járni, mint egy ilyet nem mutató óra, helyesebben hordásnál kialakul egy átlagos járáseltérés, és arra az órát beszabályozva az óra hordva pontos lesz. Amúgy a COSC-ba belefér, hogy az óra egyik pozícióban 6mp-et siet, másikban 4mp-et késik, és én megmondom őszintén, hogy a magam (kezdetleges) vibrográfjával ekkora pozicionális eltérést csak olyan órán mértem, amelynek már szemmel láthatóan ütött a billegője. A COSC-n megbukó órákat tehát vagy hőkompenzálni nem sikerült megfelelően, esetleg rosszul olajozták, vagy - ami sokkal valószínűbb - nem állították be őket megfelelően, és ezért kicsit kicsúsztak a specifikációból.

Az 1000 márkás 7750-es nagyon jól hangzik, de ez az összeg nálunk kisker árréssel, növényzettel (áFa) úgy 180-200 eFt, vagyis sajnos az előbbiekben saccolt ár alsó határa. Mindazonáltal nem elviselhetetlen.

A repülős részéről: minden repülőgép műszerfal standard része a fedélzeti óra. De kronográf nincs, és kisgépes navigációnál ez sokszor jól jön. Másrészt a keményen repülő (katonai, mű- és mezőgazdasági) pilóták zöme ma néhány ezer ft-os műanyag karórát hord (ó jaj!), mivel ez nagyon könnyű, a digitális stopper könnyen leolvasható, és mindenekelőtt megvilágítható. Én a CASIO Illuminatort használom, de ne vessetek meg érte. Azért vittem már a POLJOT LUNART is, de mikor este leszálltam nem tudtam leolvasni a repült időt csak földetérés után. Egy pilótafülkében vagy siklóernyőn lógva éjszaka bizony igen sötét van, és ha ki is akar látni az ember, egy pillanatra sem szabad a kabinvilágítást bekapcsolni (rögtön percekre vége van az éjszakai látásnak, a siklőernyőn meg hát ugye ilyen nincs is). Az utasforgalmi gépek megengedett fizikai túlterhelése viszont olyan kicsi, hogy ott pilóta bátran hordhat mosógépnyi órát is, ráadásul a standard navigációs műszerezettség mellett nemigen van rá szükség, főleg dísznek van... (Ha kell mégis, akkor már gáz van, abból újsághír lesz!) Épp az ilyen téren repülő pilóták órája a FORTIS, BREITLING, ROLEX DAYTONA stb... (ez utóbbit aranyban csak a jumbók pilótáinak ajánlom, kisebb gép nem biztos hogy elbírja...), ráadásul őket piszkosul meg is fizetik. Egy átlagos USA vadászpilóta évi fizetése 36e$, egy PanAm Jumbó kapitánya úgy 280-380e$ közötti béren tengődik (80-106 millió Ft!!! És ez fizetés! Ennyi bizony! Igaz, ő nem húzhat 10g-s fordulókat.)

Előzmény: sukosdg (2338)
sukosdg Creative Commons License 2001.06.26 0 0 2338
Én nem törnék pálcát a COSC minősítés felett. Nagyon nagy márkák és több milliós órák is sorban megbuktak. Kb. az elküldött szerkezetek 20-30 %-a nem produkálja a megfelelő pontosságot. Persze egy Vacheron-t nem kell minősíteni :)) A szerkezetben feltüntetik, hogy hány pozicióban szabályozták a szerkezetet. Az 5 már igen jó. Az említett ár vitában jelentős összeg a bizonyítvány. Ha van akkor nem kell bizonygatni, hogy ilyen vagy olyan jó a szerkezet csak hát ugye.... A Rolex nem véletlenül vizsgáltatja be a legtöbb óráját és a Breitling minden darabja is komoly próbán esik át (nálam is fekete listán vannak az áraik).

KYKLOPS:
A Tissot és a Roamer is 1000Dm-es áron kínálja 7750-es chronoját.

A POLJOT valóban szép, de érdemes használat előtt egy átvizsgálás!!!

Sajnos ezt a repülős mániát csak promó okokból eröltetik. Lást Fortis, Breitling. Szegény pilóták keze meg leszakad. Az O+A (a kedvenc márkám) ami elsőnek érkezett a holdra, hát nem igazán az önkéntes választás eredménye. Sokkal többet alkalmazták az Apollo programban a Bulova Accutron órákat.

APT:A fedélzeten nincs egy óra beépítve?

www.ora.ini.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!