Könyörgöm, nehogy félreolvassátok a "bevehetnék"-et, mint a topic adta félreérthetőséget.
Arra akartam utalni, hogy tán ezekkel a márkákkal is kiegészíttethető az ottani választék !
Mindkét, az impreszumban lévő név ismeretlen számomra. De az aloldalakba olvasva gyanítom, hogy a SZAKMA a számukra valahonnan ismerős...
Persze ez a "platina", mint alaplemez érdekes definíció. Engem a Plattensee-re emlékeztet. Lehet, hogy egyenes fordítás ?
(No, meg bennragadt a titántokra utalás hiánya az IWC kronográfnál, mint világelsőségre hivatkozásnál. De ez biztos csak elütés.)
Ja, nem akarom köpködni !
Az én műkedvelő amatőr szintemhez képest még rengeteg ott az elsajátítanivaló. Ezért rebegtem hálát az előbb, hogy jelezted a meglétét. Tényleg örömmel olvastam bele !
Dehát tudom a Te hiányérzeted okát...
Se NIVREL, se Perrelet, se FC. Igazán bevehetnék...
Alighanem csak egy mail kérdése.
Megnéztem.
Amit kinéztél, azzal közel azonos megjelenésű az enyém is. (DATE változatban és a polírozott helyett a nemesfémöntvény lünettával, de ennek ellenére 15000 típusszámmal - alighanem utólagos volt a csere.)
Tán erre hasonlít az említett eltérés mellett a leginkább.
Viszont a fektetés nem jött be, nem lassult le a járása :(
De legalább eszerint tényleg jól tartja a tempóját különböző pozíciókban is, tehát az eltérésekkel tán még most is hozhatná a kronométermérést :)
FERCI: Hát, nem adják ingyen, de azért nem teljesen irreális. Amúgy jó, megbízható 18 köves szerkezet, megfelelően beállítva hűséges darabok szoktak lenni.
(Ha izgatnak a Poljotok, nézz szét az orosz óráim között, hátha találsz barátibb áron szimpatikusat! A 79$-nek megfelelő összegér már 3133 krono is akad.)
Azt nem tudom, tenyleg 1-2 ev lesz-e (hatha), de hogy most nem az biztos :). Egyebkent Langematic Perpetual volt. Sajnos a neten nem talaltam kepet rola, csak korabbiakrol.
A Rolexeket kulonben megnezheted itt:
http://www.pacifictime.com/RolexWatches.htm
Oda van irva a kepek melle a tipusszam is. Nekem egyebkent a feher aranybol keszult day-date-ek is tetszenek (persze gyemantok nelkul), elso ranezesre az sem hivalkodo. De sajnos az is kilog a koltsegvetesbol.
A letevesi helyzeteket meg tenyleg csak olvastam es magyarazat nem volt hozza. Logikusnak hangzik egyebkent amit mondasz, ugyhogy hajlok ra, hogy azt higgyem mindegy, hogy a 2 kozul melyik helyzetben van az ora. Szerintem probald ki, es kiderul. Ha van kulonbseg, majd gondolkozunk tovabb, hogy miert lehet, ha nincs, akkor meg jok voltak a kovetkeztetesied.
Szóval ez is kis sorozattal indult, először 1500 készült el. Elhordták, mint a cukorkát és jött a második 2200-as sorozat. Az is hipp-hopp és elfogyott. Mostanában pedig megy a harmadik (egy beszélgetés során az ezeket korábban behozó koma szerint immár utolsó), 5700-as széria. Ha az összes 9400-ból pedig levonjuk azt a jópár száz, akár néhány ezer darabot, ami a Fortis hamisítványok németországi készítéséhez pörgette meg a típus piacát, azonnal kiderül, hogy meglehetősen ritka darabról van szó.
Csak már lenne nekem is...
Sorszám pedig csak a fémhátlaposokon van. Ugyanis extráért lehetett hozzá rendelni üveghátlapot is (annak a közepébe értelemszerűen nem gravíroztak sorozatszámot...). Így viszont a látványadta gyönyör ellentétben van a sorszámhiánnyal és azzal a ténnyel, hogy ezek csak 3 ATM vízállóak a fémhátú 5 ATM-val szemben.
Egyébként én még 370 DM-ért találkoztam vele korábban a net-en :-)
Én is épp az itteni gyűjtőknél való kilincselést ajánlottam volna...
Illetve még rendszeresen akad új darab a pesti "Tangó"-n (használtcikkpiac a Nagykőrősi úti autópiac előtt) két mindig kint lévő kereskedőnél is. Régebben a BÁV kerített valahonnan egy vagonra valót, ők is sokáig árulták. Azok többnyire egy Zenith design-ra hasonlítottak.
Az általam említettet azért dobtam be ismét ide, mert nekem is nagyon szimpatikus, szintén megpróbálok egyet keríteni. Ha látok valahol ilyet, jelzek. Azonban szerintem pont a repülős múlt miatt - a korábban APT által is leírt okok alapján - szerintem ez igazán csak bőrszíjjal való.
Apropó repülősmúlt. Farkas Bertalanról nem tudom, milyet viselt fenn, de a '92-es német-orosz űrrepülés orosz tagján ez a szerkezet volt. Azt nem tudom, milyen tokozással. (A németen alighanem Fortis.)
Korábban pedig a magyar légierőnél is rendszeresített típus volt a 3133-as. És nagyon bevált !
Más :
Régi DOXA szinte mindig fellelhető néhány ezen a honlapon. Újat meg én sem leltem sosem, de mint írtam, úgysem ezek a maiak rengetik meg a piacot. De, ha érdekel, akkor az importőrét az Astoria üzletház emeletén találod.
Ja, oldaltfektetés...
Szóval ennek valóban vissza kéne fogni a tempót, márcsak azért is, mert ilyenkor a billegőtengely mindkét végén oldalról belenehézkedik a csapágykőbe. Hátonfektetve viszont leginkább az egyik végpontja támaszkodik erősebben. Így az egész elképzelhető előttem.
No, de akár jobbra, akár balra fordítanám, ugyanúgy két tengelyvég súrlódása fogja vissza, ezért van, hogy nem értem, miért is a különbség.
Ráadásul a kronométerbizonylat alapján nem lenne szabad a különböző helyzetekben egymáshoz képest jelentős eltérést produkálnia...
Hja, ha csak egy-két év, érdemes kibliccelni :-) Az épp milyen típus is volt ?
De egyébként tényleg érdemes választás lesz. A leírásod szerint ez szintén egy diszkrétebb darab. (Én pld. pont azért tartom szimpatikusnak az acéltokost - az ellenállóképességén túl - ,mert nem annyira hivalkodó, mint amit mindenki feltételez erről a márkáról.)
Képed van-e róla ? Vagy bányásszam elő a katalógust (mert mostmár úgyis rá fogok keresni a típusszám alapján...) ?
Kívánom, hogy mihamarább érezd birtoklásának örömét !
Mr Darcy: A DOXA-nak nincs (legalábbis én még nem leltem rá) hivatalos honlapja. Bár a mostani DOXÁkon meg amúgy sem igen van néznivaló...
A "műanyag", tehát plexi üveg magától értetődő volt jó 20 évvel ezelőttig, még a drága, neves, arany, platina tokos órákon is. Amúgy nincs is igazán vele baj, nem törik el olyan könnyen mint az üveg, könnyebb, és bár könnyen karcolódik, de kipolírozható, vagy fillérekért cserélhető.
kyklops: A POLJOT összes kronójában ugyanaz a 3133-as szerkezet van, egyetlen komplikációja a holdfázis kijelzés, ekkor 25 köves a szerkezet. Amúgy ezek az órák kizárólag csak a tok és számlap kivitelében térnek el egymástól. Tudtommal idehaza (már, és még) nincs képviseletük, így beszerezni nehéz. Amire viszont - amennyiben ragaszkodsz egy adott fazonhoz - vigyázz, az az, hogy a gyár előszeretettel limitált szériákat gyárt, vagyis egy adott fazonból csak 500-2000 közötti darabszámokat gyárt. A kifutottak ezek után gyakorlatilag beszerezhetetlenek, a variációk száma viszont sok száz, csaknem áttekinthetetlen. Nincs még egy gyár, aki egy óratípust ennyiféle külalakban gyártana! Egy átnézést és beállítást pedig - ahogy SUKOSDG is írta - bizony megérdemelnek, de ezután megbízható, stabil darabok.
(ui: ha érdekel, van több 3133-as a készletemben:)
ORAGYUJTEMENY
Ezt sajnos nem tudom... A Rolex Reference Guide-ban olvastam, sajnos meg nincs amin kiprobalhatnam. Egyebkent egy aceltokos Datejustot szeretnek, feher szamlappal, Oyster 'szij'-jal, es nagy szamok nelkul (16200ws). Kulonben beleolvastam a svajci oras topicba is, meg vettem 'Ora Magazin'-t, stb. Azert van meg egy par masik ora is ami tetszik. De ha csak egy orat kellene valasztani, akkor ezt a fenti rolexet valasztanam (tekintve a koltsegvetest, mert ugye 75000 markaert lattam meg olyat, ami nagyon megtetszett, de arra meg edzek szerintem 1-2 evet :))
Sziasztok ! Már korábban ajánlották nekem a Poljot-ot mint kronos-t a www.poljot.de elég bő választék van jó áron. 490DM bőr szijjal(+65DM fémmel)Most körözöm a kinti (No.-i)ismerősömet ,hogy oldható meg a beszerzés. Egyébként (3Hz szerkezet)
kicsit bövebben az "AVIATOR"-ról: 3133 movement
Caliber 31mm
Height 7,35mm
23 ruby jewels
Side second hand
Date-of-the month calendar
Calendar display change-over time is within 2 hours
Affecting time display calendar setting: in the 2nd position of winding stem
Stopwatch: summing-up action
Sweep-type hand of second counter
Side hand of minute counter
30-min capacity of minute counter scale
Balance period 0,33(3) s
Mean daily rate from -10 to +20 s/day
43h winding with stopwatch turned-off
37h winding with stopwatch turned-on
NOTE: 3133 chronograph movement is the 1st MWF upgraded version of famous and one of the most expensive Swiss movement Valjoux 7734. Egyébként érdekelne hol lehet hozzájutni Mo.-on ehhez a tipushoz?
Üdv kyklops.
Most egy AERO-GRAPH-om van de várható moszkvából pár érdekes darab. Már érkeztek Vosztok automata, dátumos órák.
A Poljot-ok valóban szépek, de sajnos szerintem közel sem olyan jó a minőségük. Nekem minden darabot át kellett vizsgáltatni. Szerintem a Vosztok a tradicionális (OROSZ) katonai óra, a Poljot design a Fortis(talán viszavágynak az űrbe) és a Breitling koppintása. Gagarin Poljot-ot használt!
Ha valaki eléri a Farkas "Berci"-t kérdezze meg, milyen órát vitt magával!
APT, npz
Tudtok ajánlani valami jó helyet ahol képeket, (jelesül régebbi, 60-as évek Doxa) találok?
Tegnap kutakodtam egy keveset nem sok eredménnyel. Amúgy az enyém teljesen egyszerű darab sajnos - szentségtörés – műanyag „üveggel”, másodpercenként kettőt ugráló mutatóval.
A múltkor itt felvetettem a P3133-ast. Erre ugyebár APT jelezte, hogy a krono jellegen túl úgyis divatos lett ismét a cirill betűs óra. Namost szerintem ez a Poljot jól (vagy inkább szemtelenül, mert ebből már hamisítványt is csinálnak) kihasználva a FORTIS dizájn mai sikerét pont megfelel az említett kritériumoknak. Tehát én pld. ajánlom a kedvező áron mechanikus kronográfokat keresők figyelmébe. (Arról nem is beszélve, hogy a mai Poljot-ok közül ennek már most láthatóan felfelé megy az ára.)
Mivel az akkori testvéri felszabadítók igen sok svájci órától is megszabadították az országot, így a korábbi darabok az itthon igen nagy becsben tartott DOXA-ként emlegetődve (tisztelet a kivételnek, merthogy azokat is elhordták, de meglehet, hogy a saját családi történetem is ilyen volt...) sokakat arra sarkallt, hogy az első nyugati utakat kihasználva ezt az űrt bepótolják. Így aztán jópár darab került be az országba a hatvanas évek végéig. Ezek tényleg jó, de az itthoni mesés hírükkel ellentétben kint csak átlagórák voltak. Viszont jó kezekből kikerülve ma is megbízható, szeretnivaló családi legendákhoz köthető időmérők.
Ezzel szemben a továbbra is élő keleteurópai becse mára ismét feltámasztotta a márkát, de már messze nem ezt a jó értelemben vett szolgálni tudást biztosítva. Hanem a korábbi siker hullámait meglovagolandó még egy bőrt lehúznak a magyar piacról alap szerkezetekkel és közepes tokokkal. Ahhoz képest sokért. (Jellemző, hogy állítólag egy közel-keletről M.o.-n tanult fiatal üzletember az egyik fő tulaja a mai cégnek, aki a Biel-i gyárból (??? ,na ez is egy külön mese...) ideömleszti szinte az egész termést, ha már pár év alatt megismerte az itt meglévő, de kint már teljesen feledésbe merült hírét.
Szóval szerintem minél régebbi, annál jobb és úgy legalább egyedibb is.
Persze ilyen sokévi állva hagyás után először vidd el szétszedetni és a kenőanyagokat pótoltatni, hogy ne szembesülj gyors kopásokkal.
A kor akkori Doxái megbízható, kiforrott és elég hétköznapinak számító darabok voltak. Ha az óra szép és hibátlan, akkor 15-30eFt körül érhet, típustól függően. Az ugró másodperces (jumping second) típusok viszont értékesebbek. Ha tudsz, küldj egy képet az óráról és a szerkezetéről!
Ja igen, meg valami. En mondjuk sosem veszem le az oramat, de van aki pl. ejszaka leveszi. A Rolexeknel (persze ez biztos a tobbi mechanikus orara is igaz, csak az sosem erdekelt) attol fuggoen, hogy milyen helyzetben teszed le, ejszaka egy kicsit mas sebesseggel jar. Ha amugy kesik az orad, akkor lapjaval felfele rakd le. Ha kicsit siet, akkor fuggolegesen, a koronaval felfele, ha tobbet siet, akkor a koronaval lefele rakd le. Na ennyi voltam, kivancsi lennek, hogy a 6 masodpercbol mennyit tudsz lefaragni npz.
Itt lehet tajekozodni arakrol es tipusokrol (akit erdekel).
Ime egy masik link:
www.replicaone.com
Itt lehet 'utanzatokat' vasarolni.
www.rolex.com
Ez ugye a hivatalos honlap. (Sajnos semmi contact info).
Meg egy link:
http://www.tcjj.com/f-rrg-start.html
Ez a Rolex Reference Guide lapja.
Na, en az utobbi 2-3 honap alatt (ennyi ideje szeretnek egy Rolexet venni) kb. ennyi hasznalhato adatot tudtam osszegyujteni. A Rolex Reference Guide-ot meg is vettem. Nagyjabol ki is talaltam milyet szeretnek, mar csak venni kellene valahol.
Sajnos nalam hasznalt nem johet szoba, ugyhogy ha jol ertem egyszerubb elmenni egy hivatalos bolba (Svajcba, Olaszorszagba vagy ilyesmi). Jol ertem?
Avatott óramániás véleménye érdekelne a Doxa Incabloc típusú órámról.
Az egész történet régen kezdődött: a bevonuló vörös hadsereg egyik katonája – többek közt - elzabrálta nagymamám testvérének Doxáját, aki ekkor megfogatta amíg orosz katona van az országban nem visel órát. Szegény soha többet nem vett fel órát, nem érte meg a kivonulást. Pedig a hatvanas? években kapta ajándékba az említett Incablocot ami akkor elég drága darabnak számított itthon. Haláláig a dobozában volt a még csak fel sem húzott óra, utána került Apámhoz aki pár év után számomra érthetetlen okból lecserélte valami japp kvarcra, ekkor kunyeráltam el én. Biztos gyártott a Doxa szebb és jobb órákat de nekem máig nagyon tetszik, sokkal szebb mint a mostanság kapható tucatdoxák. Tényleg, képet honnan lehetne szerezni róla?
Még nem olvastam végig az egészet, szóval bocs ha már volt erről szó.