Érdekelne, ha valakinek van gyakorlati tapasztalata, mennyire jelentős zajt kelt egy Savonius kerék, ami méretben megfelel a német oldalon készített műanyaghordósnak? Egy ekkora felületű keréknél mekkora lehet a kivehető teljesítmény, valamint mekkora fordulatszámra lehet számítani?
Adott a telepcsoport , melyet jellemezhetünk a névleges feszültségével.
Ebben az esetben nem nagyon kell foglalkozni a szabályozással, alacsony fordulatszámon kisebb a generált feszültség mint az ukkué ezért nem folyik áram, igy terhelés sincs. Amint a generátorunk indukált feszültsége meghaladja a névleges akku feszültséget megkezdődik az akkuk töltése. A töltőárammal arányos terhelés pedig a fránya Lenz törvény miatt fékezni fogja a generátort.
Itt esetleg egy maximális töltőáram meghatározása, szabályozása lehet fontos nehogy púposra töltsük az akkukat.:)
Pár gondolat a szélerőművekről: - Véleményen szerint igen nagy jelentősége van a lapátok geometriájának. Nem csak a hatásfok szempontjából, hanem pl. zaj szempontjából is. A függőleges tengelyű lapátok nagy baja, hogy "megszaggatják" a levegőt áramlás közben, ami persze zajt okoz. Ezt a hatást csökkentendő csavarják meg őket (ezt házilag nem túl könnyű megoldani. - Az áttételeket (szíjhajtás, fogaskerék stb.) szerintem érdemes elkerülni. Az áttételeknek is van hatásfoka, azaz hogy a bejövő mechanikai teljesítmény hányad részt adják le a kimenetükön (a többit felemészti a súrlódás). Ez kb. 80% körüli érték. - Fordulatszámszabályozás, terhelés: A legtöbb szélkerék bizonyos fordulatszámon ad csak le megfelelő teljesítményt - érdemes tehát így üzemeltetni. Az jutott eszembe, mi lenne, ha a terhelést (generátor) változtatnám a fordulatszám függvényében? Azaz alacsony fordulaton a tekercseket lekapcsolnám (terheletlenül tudna forogni a kerék), aztán ahogy a fordulatszám nő, úgy kapcsolnék rá egyre több tekercset (pl. reed-relével). Az elektronika ugyan bonyolultabb lenne, viszont házilag az elektronika könnyebben módosítható és állítható elő, mint a mechanika (szélkerék hatásfoka szerintem elsősorban a mechanikától függ).
The magnets measure 1.57" on the top, .78" at the bottom and are 2"
tall. 16 of them make a full ring making the angle around 22.5 degrees.
És az árajánlat, a végén a postával együtt:
Shipping the 32 magnets to Hungary would be 42.20 for a total of $218.20
Egy "picit" nagyobbak, és körcikk alakúak, így biztosan jobb a hatásfokuk.
A tárcsa "okosba" készült, így nem tudok árat mondani, 10mm az anyagvastagság és 31mm a külső átmérő.A maximális teljesítmény sok mindentől függ (menetszám, fordulatszám,gerjesztés), mindenképpen olyan állórészt tervezek tekerni ami már kis fordulaton is előállít akkora feszültséget, hogy egy step-up konvertert meg tudjak hajtani vele.
Szia BXD!
Ime:
Tisztelt Farkas Úr!
"Sajnos ilyen méretem nincs. A legközelebbi méret 40x20x10 mm 1000 Ft+ÁFA
áron .
Üdvözlettel
Bors László
30 9612 103
262 6828
----- Original Message -----
From: "Farkas Norbert"
To:
Sent: Thursday, May 26, 2005 2:03 PM
Subject: Árajánlatkérés
Tisztelt Bors Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy 46X30X10 mm-es, vagy e mérethez hasonló
Neodimium-Vas-Bór mágnes mennyibe kerül és lehet-e kisebb mennyiségben is
vásárolni (egyenlőre 24 darabra van szükség)?
Köszönettel: Farkas Norbert"
A szállítás szerintem nagyon megdobná, plusz vámsarc. Ami mágnes árat láttam, kicsivel tényleg olcsóbb volt az USA-ban. Meg azért erősítsük a hazait is :)
Milyen teljesítményű a generátor és milyen tárcsát gyártattál le? Mennyiért is :)?
Jó szelet!
Ha rászánod magad az egyedi generátorgyártásra: Hangszórómágnesek! Igaz, az őszi lomtalanítás időszaka már elmúlt. Akár el is darabolhatod őket körcikkekre gyémántkoronggal. A forma mellékes, ha rákerült a tekercs, fölé egy megfelelő formájú lemez ráragasztásával az eredeti terv szerint alakul a fluxuseloszlás.
Nekem alapvetően mindig szimpatikus az efféle kezdeményezés. Bár a ház nem igazán tetszik, mert amit beengednek az ajtón, kimegy az ablakon..
Szóval, szerintem ezeket a nehezen és költségesen megfogható energiákat úgy kell elkezdeni gyűjtögetni, hogy megnézzük nem lyukas e a tarisznya ahová tesszük.
Sziasztok!
Írok, nehogy kifogyjunk a szuszból és megint leálljunk.
6m-es magasság felett valóban kell építésiengedély, de rövid utánjárás és némi csodálkozás árán megadják, persze ha épp nincs útban magasfesz vezeték és a szomszédok sem akadékoskodnak. Nov. 2-tól amúgy is a hivatalnak kell utána járnia mindennek :), remélem így is lesz.
Hétfőn folytatom a saját projectemet, lesz már időm és van már pénzmag is.
Ez 3 lapátos, a lapátok fából faragottak, autógenerátoros kivitel lesz. Őszintén szólva, én is a gerjesztés megoldásával vagyok meglőve: ha pl. kerékpárdinamót használok gerjesztőfesz előállítására, akkor valamennyire visszafogja a turbinát és a dinamó sem bírja a tartós igénybevételt. Egyéb egyenáramú motor generátorként (ablakmosó,ablaktörlőmotor) túl nagy teljesítményű, ezért még többet vesz el a fodulatból. Viszont gerjesztés csak akkor kell, amikor fúj a szél.
Talán egyszerűbb lesz egy Reed-relé+mágnes a turbinán+egy fordszámmérő+külön akku. Az eredeti tervben neodimium mágnes és tekercs szerepel, tehát le kell gyártani a generátort (itt elkerülhető az ékszíjhajtás), ami nem okozna különösebb gondot, lévén tekercselő az alapszakmám :), de nem kell megijedni, nem bonyolult, viszont a 24 darab mágnes darabja a Borsmagnettől 1000Ft+Áfa. Becslésem szerint ebben az esetben a generátor költsége meghaladja a 40E Ft-ot, hát ezért gondoltam autógenerátoros megoldásra (darabja 2000-5000 Ft között bontóból), meg környezetvédő vagyok és szeretek újra hasznosítani, ezért használt étolajjal megy a dieselem (jaj, a fináncok meg ne szagolják :) ) de ez más topicra való.
Két lapát (szárnyprofilos) már kész, csak festeni kell, sajnos a harmadik megsérült, ezért ki kell még javítani aztán jöhet a lakatos móka :)
A forrás: http://www.scoraigwind.com/index.htm .
Sajnos megyek dolgozni, holnap estig nem leszek.
Jó szelet!
Pedig néhány nap alatt jól felhoztuk. De hát egy Savonius rotort nem lehet annyi idő alatt megépíteni, mint kétszázvalahány doboz sört meginni. Nem is szólva a torony engedélyeztetéséről!
El vagyok keseredve! Ebbe a topic-ba nem lehet lelket verni! Ha nem fúj a szél, leáll a topic?
Nemrég lelkesített fel ez a téma, de ha reálisan nézem, nincs sok esély arra, hogy érdemes legyen ezzel itt foglalkozni. Hetek óta nincs egy pici szél se (Budapest déli része, ahol lakom). Nem tanulmányoztam még Magyarország szélviszonyait, de nekem ez is elég ahhoz, hogy ne kezdjek bele egy ilyesfajta project-be.
Őszintén sajnálom, nagy kedvvel indultam, azt reméltem, itt is jó sokan fognak hozzászólni, fellendül ez a topic.
Talán másoknak sikerül! Ehhez kívánok minden jót, azaz jó szelet! Sztgyi
Nyáron többet fúj, télen kevesebbet. Ennek is az a fránya Nap az oka.
Család, munkahely, főiskola mellett nem életcélom megváltani a világot szélenergia ügyben. Kocsmázásnál, TV bámulásnál meg szerintem értelmesebb elfoglaltság.
A windside turbinában egyébként engem is a szépsége fogott meg inkább mint a hatékonysága. A normál méretű példány sablonja már mindenképpen módosulni fog.
Hiába, nekem csak másfél éve van ADSL-em, igaz kb. egy fél éve kezdtem többet a gép elé ülni, nem tudlak behozni Beneteket.
Akárhová csak kattintok, csupa érdekes dologgal találkozom. Már jó ideje nincs TV nézés, inkább a net. Belenéztem több topikba, a legjobban a Napenergiás tetszett.
Ez a szelezés is érdekes, azóta, mióta BXD elkezdte (arra gondolok, hogy előjött a project-jével), amerre csak járok, a fák leveleit lesem, de nemigen akar fújni!
Lehet, hogy ezt a szelezést most kéne abbahagyni, mielőtt komollyá válik?
Úgy látom, valamit nem igazán figyeltél meg a windside.com-on. Az igazi Savonius rotornak középen nincs tengelye, a lapátok (hengerpalástok) pedig középen átlapoltak, valósággal egymásbakapaszkodva irányítják át a résen a széláramot. Lényeges hatásfoknövelő tényező. A csavarás csupán esztétikai fogás, működés szempontjából nincs jelentősége.
Rajz helyett néhány szemléltető oldal: http://www.pandragon.com/genericGen1.php3?selected=windMachine (ez különösen érdekes, tiszicsmájsztrós szempontból). http://de.wikipedia.org/wiki/Savonius-Rotor http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Savonius_Querschnitt.png http://pcon-wind.de/
Generátormegoldás egyszerűen: Bármilyen állandómágneses motort használhatunk gerjesztőáramforrásnak, mint pl. autó vízhűtő v. beltérfűtő ventillátor motorját. Ezzel gerjesztve a normál generátort, már bármilyen generátor használható. Lassúbb fordulatú de nagyobb teljesítményűek a komolyabb buszok generátorai (valahol csak bontják azokat is!).
A hétvégén Hárskúton jártam, ahol éppen egy ökoház avatója zajlott. Napelem,vákuumkollektor,szélkerék, biomassza meg kecskesajt.(6 milla) Tv, újság és sok biztos nagyon fontos ember. De nem is ez a lényeg. Fújt a szél mind a rosseb és a háztetőre szerelt két szélkerék ész nélkül pörgött. Ami engem elszomorított az az éktelen zaj amit a szálkerekek keltettek. Ez egy csendes falu a Bakony tetején, én biztos morcos lennék ha ezt kellene hallgatnom egész nap.
Nem kispályások,már bevásároltak a környéken földből, ha jól emlékszem a számokra 30MVA teljesítményű szélerőmű parkot akarnak építeni.
>>Sőt azon tökölök, műanyag - üvegszálas megoldásnak nincs-e jövője?
A csatolt képen üvegszálas a vitorla, a szürke oldalon látszik a kissé elnagyolt sablon profilja.Felületes szemlélő keresztirányú merevítésnek nézi.
Készül egy szélsebesség mérő recycling forrásból, a mechanika kész is van. A hitelesítésre aludnom kell egyet. Mivel adott a fordulatszám-arányos feszültség így már csak az adatgyűjtés módja kérdéses.
Maradok a sörösnél persze, de ha valami értékelhető széladatokat tudnék gyűjteni itt a környezetemben, ami kecsegtetne valami jóval, nekiesnék ennek, mert ez izgalmas! Kis lemezbűvöléstől nem esnék pánikba. Sőt azon tökölök, műanyag - üvegszálas megoldásnak nincs-e jövője? Reszelgetnék hozzá fából sablont.
A Conrádnál nézegettem szélsebesség mérő műszereket, sajnos kicsit húzós az áruk, de amit említettél, impulzus számlálás egy kis szélkerékkel, no meg ennek a folyamatos figyelése egy programmal, szóval valamit kéne csinálni .
Te felmérted a környezetedben milyenek a szeles viszonyok?