Keresés

Részletes keresés

Caryota Creative Commons License 2001.03.21 0 0 247
Azt nem tudom, hogy hogyan lesznek olyan drágák a növények a faiskolákban, nálunk a szaporítóanyag dugványról 120-200 Ft, az oltványok 520-600 Ft-ba kerülnek. Törpe örökzöld is van bőven. Persze a magyarországi szaporítóanyag-előállítás még gyerekcipőben jár, mindenki magának szaporít, nem nagyon adják el. Ezért van az import, ami drága is, és gyakran nem jó. A hollandok klímája és a miénk között azért van némi különbség, a vásárolt anyagot hozzá kell szoktatni a hazai körülményekhez. Az olasz, francia anyag valamivel jobb, de az is drága.
De ezzel Te és a szakma tisztában van, csak a vásárló nagyközönség nincs, és keserű tapasztalatok árán jönnek rá, hogy az odakint gyönyörű növények többsége - a nyugat-dunántúli rész kivételével) - rosszul bírja a kiképzést.
Megérne egy külön topikot a tapasztalatcsere.
Előzmény: Komárom- (246)
Komárom- Creative Commons License 2001.03.20 0 0 246
Jó.. Nem nagy hála, de mi van, ha tényleg be akarnának jönni a magyar piacra (m)?
Nálunk csak két-három termelő szaporítja a törpe örökzöldeket kis mennyiségben és majdnem holland árakon, már ahogy hozzá lehet férni. Sőt a törpe örökzöldek nagy választékáról nem is lehet beszélni nálunk. Borsos áron külföldről (Lengyel is) hozzák be ezeket a növényeket, mert nálunk nincs 'is' igény rájuk. Talán pont az ára miatt.
És azért mert növény. (Egy cipőért vígan kifizetnek 15 kilót.)És egy törpe 5-6 éves oltványért? a 6-ot is sajnálják.
A napokban hallottam, hogy Hollandiában 1 méteres 'Columnaris' 300-500 Ft/db nagy tételben... Most hogy van ez?
Előzmény: Caryota (245)
Caryota Creative Commons License 2001.03.20 0 0 245
Azért ezzel a "hála a holland kertészeknek"-kel vitába szállnék, van magyar anyag is, a magyar klímára - ellentétben a hollanddal.
Előzmény: Komárom- (244)
Komárom- Creative Commons License 2001.03.19 0 0 244
Szia pityu bácsi.
Ha engem kérdezel, csak azokat tudom ajánlani, ami nálunk is megtalálható. 'Blue Star' ,..'Sentinel', 'Blue Chip', 'Blue Forest', ..'Little Gem', 'Conica', ...mugo 'Mops', .. omorika 'Nana', Thuja occ.'Miki', 'Kobold', 'Danica'.
Mellé, vagy elé pedig Ilex crenata 'Golden Gem', ami 40 éves korára vagy 6 méter széles is lehet és csak 1 méter magas.
Most frissítettem a fenyőárakat: www.extra.hu/tuja/arfenyok.htm oldalon. De ezeken kívűl Te döntessz. Szerencsére igen nagy a kínálat szinte minden faiskolában, hála a Holland kertészeknek... - Állítólag hamarosan betörnek hazánkba is és akkor csökkennek az árak és határtalan kínálat lesz.
Előzmény: pityu bácsi (243)
pityu bácsi Creative Commons License 2001.03.19 0 0 243
Szia Komárom!
Néhány törpe örökzöldre lenne szükségem a sziklakertembe. Mit tudnál ajánlani?
pityu bácsi Creative Commons License 2001.02.16 0 0 242
Az én véleményem csak egy a sok közül. Én nagy sziklakertben gondolkodom, mert szerintem az mutatja meg igazán a szépségét. Számomra az a sziklakert a szimpatikus, amelyikben nagy 3-4 szikla vannak elhelyezve (akár félig leásva a talajba) egymástól kb. 0.5-1m-re, a köztük lévő hely fel van töltve földdel és a tetejére kutyafej nagyságú kövek kerülnek. A földdel feltöltött rész van beültetve növényekkel: törpe örökzöldekkel, medvecsenkesszel, apró színes virágokka,l stb. Ha végigolvastad a topicot találsz benne elég ajánlást a növényeket illetően. Számomra elsősorban az a fontos, hogy természetesnek és ne építettnek tűnjön a sziklakert. Illeszkedjen a környezetébe.
Remélem nem riasztottalak el a sziklakert építéstől? Bízom benne, hogy mástól is kapsz ötletet, hogy könnyebben kialakuljon benned a sziklakert képe, amit meg szeretnél valósítani.
Előzmény: Törölt nick (241)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.15 0 0 241
Kedves Pityu bácsi!

Olvastam az eszmefuttatásokat az Index fúrumon.

Én mostanában fogom elkezdeni a sziklakertemet építeni, és
nagyon szívesen vennék jó tanácsokat a szikladarabok
összeállításától kezdve a beültetendő növényekig bezárólag.

Előre is tisztelettel köszönöm.
Dobó Márton.

Előzmény: pityu bácsi (240)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!