Hetente egyszer ki kell menni a szabadba, ezt nem pótolja semmi más mozgás A párod szól, hogy itt a kedd, Bea, na gyere, séta vár.
És ezt te meg nem úszod, vedd be a nagyeresét akár.
Hiába reklámozzák az edényboltok, a csaj alakja enyhén szólva nem tökéletes Nem amfora
a forma,
amorf a'!
A régész a testek hődilatációját kihasználva a nagyméretű leleteket lehűtve akarja kis helyen szállítani Oly hideg már e Pergamon,
Hogy elfér egy epermagon.
De ő csak hűt, csak hűt egyre,
Míg rá nem fér egy tűhegyre.
Ha nem vagyok elég óvatos, a faiskolám kipusztul a minirépa kivonat permettől Majdnem tönkrement a murokbaba-szeren csemetekertem,
De a fákat védőburokba ma - szerencse - betekertem.
Az após a kaszinóban elmeséli a különös házasság történetét Nem akart a buzi arát!
Óh, a kartauzi barát ...
És csak jön rám ez a barom fenekedve.
Mondom, ácsi, mert a csizmám bezavarom fenekedbe!
Egy kicsit szégyellem magam, hogy néha idebökök a Mesterek mellé valami kis szart, dehát istenem, ma délután fél ötkor már annyira untam előadást hallgatni, hogy ez jutott eszembe, és gondoltam, meg merem osztani Veletek:
Úrinőnek így kérem nem lehet udvarolni Nem csak bókol, tapikál is,
s ez a hiba kapitális.
Hát akkor - meg így is, úgy is - gratulálok, nagyon eltaláltad őket!
A laza boltos a falu szégyene A busz ablakán a csemegés kiszart,
ezzel égette egész Kisart!
Lassan a testtel! Provokatív község Peterd,
de a rendőrt nehogy földre teperd!
Ezek után kinyitottam a térképet, viszont az első kettős oldalról nem is tudtam továbbmenni, sőt az olvasókra tekintettel egy idő után illőnek gondoltam abbahagyni:
Mire ez a nagy lokálpatriotizmus? Nos, mi jót tett teveled
a te híres Teveled?
Mai szabin jelenet Amíg a fél Hencse teknőt
váj, én addig csenhetek nőt!
Last-minute utazás A célpont Kapoly.
Pakolj!
Szüreti haknik Mire eljut Zenthe Majkra,
nem emlékszik: ment-e Zajkra...
Vega falu Vajh, mit eszik Gyepükaján
a lucernalén s gyepükaján?
Barterüzlet az egykori jugókkal Nem magas a határmenti Surd ára,
de cserébe mi igényt tartunk Surdára!
Kampányfinis Ha fellépsz Szenyéren,
bölcsen tedd s szerényen!
Megvádolt falu Híre megyen Ozorának,
hogy ott sokat orozának...
Szomszédverseny Botrány lesz, hogyha Csátalja
a garai papot átcsalja!
OFF
Elmesélem, hogy megy az ilyesmi fejből.
Az ember elég sok helységnévvel találkozik élete során, tehát van miből válogatni térképészkedés nélkül is. Ezek közül Makkoshotyka, Chernelháza-Damonya vagy Fábiánsebestyén elég hamar kiesik, de Tarnalelesz elég reményteli névnek tűnt a le lesz miatt, amihez a t - sz váltás elég hamar adódott. Akkor már csak egy másik passzentos t - sz váltós párt kellett keresni, lehetőleg olyant, ami le lesz t... . Bevallom, nem igazán találtam használhatót (letép - szép, letipor - szipor, letűr - szűr), aztán a letojva esetén fölrémlett, hogy Szolyva szintén helységnév. Persze, ahogy rákerestem, kiderült, hogy nem is Magyarországon, hanem Kárpátalján van, de jobb híján ez maradt, már csak elfogadható körítést kellet hozzá találni. De látom, vannak még felfedezetlen részek Magyarországon.
ON
Még egy költői apropó:
Faludy György lakásai Egyik korszak Párizst adta, másik korszak Recsket.
Most, ha pesti lakásról van szó, akkor csak reszket.