Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.12 0 0 604
Na most egyrészt megnyugtattak másrészt fogalmam sincs mi van...

Szóval most voltam potya UH-n a SOTE-n (amiről persze a dokim nem tud...)... a magzatvíz nemhogy nem túl sok, hanem a sima érték ALSÓ határán van... a baba meg nemhogy nem óriási hanem kb. 1-1,5 héttel kisebb... (a kora biztos, úgyhogy tényleg kisebb)... a szonográfus szerint most pont a cukornak kellene őt hízlalnia... úgyhogy majd menjek utána a dolognak és jó lenne egy kontroll UH a közeljövőben (a kevesebb magzatvíz miatt)... a flowmetria stb. alapján viszont minden a létező legnagyobb rendben van, a placenta tökéletesen működik...

Mondjuk a mérete nem gáz, mert a természet teszi a dolgát :) (én marha pici voltam anno... és most se vagyok nagy... persze csak azért mert a szüleim is picik...)

Szóval a szonográfus szerint az nagyon úgy néz ki, hogy akármi is lehet a cukrommal, az (még tutira) nem növesztett belém óriásbabát...

(ja... és mondta, hogy neki anno 14, valami volt a cukra... és, hogy ez pont azért van mert én is sovány vagyok, nem is diétáztam korábban, nem ingadozott a súlyom, a szervezetem nincs ráállva a nagyobb igénybevételre... pedig többre lenne szükség, ezt nem követi az inzulinom és ezért a magas terheléses cukor... de neki anno a 14, valamire se adtak inzulint... akkor még nem volt divat... pedig nem volt öreg a szonográfus... talán 35 körül lehetett... na... érdekes a hatásmechanizmus így leírva... tehát azzal összekombinálva, hogy szerinte pont azoknak ugrik meg jobban a cukra és lesznek terhességi cukorproblémáik akiknek előtte nem ingadozott a súlyuk - mindez diéta és hasonlók nélkül értve persze... )

Ja... és a szonográfus amikor meghallotta, melyik kórházban fogok szülni csak annyit mondott, hogy annak már vagy 5 éve be kellett volna zárni a szülészetét, olyan szakbarbárok (olyan baromság leleteket küldenek neki, hogy feláll a hátukon a szőr) ... hát ez bíztató volt... asszem a cukrommal is jobban járok ha a belgyógyászom nyúzom a Sote-n és a kórházban csak a tiszteletköröket futom le...
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 603
A kórházakban felezni szokták a csíkokat, félbevágják hosszában és úgy használják fel.
Előzmény: Törölt nick (599)
kollina Creative Commons License 2007.01.10 0 0 602
Bár én kb két éve vettem utoljára a vércukor mérőhöz tesztcsíkot, de messze nem volt 15 e ft. Olyan 5 ezer körül volt, és szóltak, hogy ha receptre vettem volna, sokkal olcsóbb lenne. Ekkor nem tudtam feliratni, mert nem jött elő a magas cukor a terheléskor. De én kiváncsi voltam és mértem itthon az értékeket. Azóta persze változhatott az ára.

Egyébként fel lehet iratni a háziorvossal is. Nem tudom milyen a háziorvosod, lehet, hogy kell neki igazolás arról, hogy terhességi cukorbeteg vagy. A csíkot is meg a mérőt is lehet receptre venni. Nekem Personal D cont vércukor mérőm van, teljesen meg vagyok vele elégedve.
Amikor kiderült, hogy inzulin kell, az adagoló tollakat is ingyen kaptam. :))) Meg az inzulin is teljesen támogatott volt. Most nem tudom ez hogy megy.
Előzmény: Rebarbara10 (593)
azona02 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 601

És szerintetek az hogy lehet, hogy én ébredés után annyira kívánom az édeset, hogy azt el se tudom mondani. A terhességem előtt is így volt, de most ez fokozódott. Én a reggelt mindig kávéval és jó pár édes keksszel kezdem... (amúgy 28. hét, és a tej+ zsömlés terhelésnél 1 óra után 3,5 volt a cukrom. az alatt az egy óra alatt sétáltam)

Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 600
(persze... az lehet... csak el akarta velünk hitetni, hogy ért hozzá és olyan dolgokat mondott a normálistól eltérő inzulinszintekről, hogy annak fele sem volt igaz...de attól még lehet, hogy profi a terh. diabéteszben... )
Előzmény: piglet (597)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 599
:))))))))))

(na nekem is ezért kéne a kütyü... hogy otthon stresszmentesen mérhessem a cukrom... és lássam, hogy mi a helyzet valójában)
Előzmény: piglet (596)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 598
ja... ha diabéteszes vagy akkor felírják TB támogatással...

Ma megkérdeztem erről a házidokim és ő azt állítja, hogy kizárólag akkor írják fel és, hogy terhességi diabétesszel esélytelen a dolog mert az nem számít... na majd megkérdezem hétfőn a belgyógyászom, hogy ő esetleg fel tudná-e nekem írni...

Az egyik orvos barátunk is most próbál utánajárni, hogy ő fel tudná-e nekem írni valahogy...

A 15e elég húzósan hangzik... (főleg, hogy maga a cukormérő is minimum 10e Ft)
Előzmény: Rebarbara10 (593)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 597
Hát lehet, hogy a PCO-hoz nem ért, de a terhességi cukorhoz elég jól. Mindenkinek meg van a saját szakterülete.
Előzmény: Törölt nick (594)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 596
Nagyon csendben elmesélem, hogy a harmadik terhességemnél akkor intettem búcsút a diétának, amikor egy "tele van a hócsukám a diétával" c. napon semmivel sem törődve megettem 3 nutellás kalácsot reggelire (durván 70-75 CH). Majd a hecc kedvéért megmértem a cukromat egy órával később. 5,4 volt, felhívtam a gasztros dokinéni barátnőmet - én amúgy is vele intéztem ezt az egész ügyet, mert a saját kórházam, ahogy írtam szerintem cukrostenyésztő telep - na és ő közölte, hogy akkor most hagyjam az egészet  fenébe:-))))
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 595
egyébként reggel szinte soha nem vagyok éhes, csak a diéta miatt eszem, délután-este sokkal inkább ennék több szénhidrátot, mint reggel... :(
Előzmény: piglet (590)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 594
Csákány szvsz elég khm... érdekes egy ember... ne tudd meg mekkora csaták folytak vele a babaneten kb. egy éve... (az összes vérprofi PCO-s lány - including néhány dokilányt is- a torkának ugrott... )... bevallom én hozzá akkor se mennék tanácsért ha csak ő lenne... olyan butaságokat mondott, hogy a dokilányok is csak úgy kapkodtak a levegőért...
Előzmény: piglet (590)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 593

köszi a puding receptet!

vércukormérőhöz való cuccot fel lehet íratni? én is gondolkodtam, hgy veszek, de a barátnom mondta, hogy azok a csíkok, amiket bele kell tenni kb. 15e ft, na akkor azt mondtam, nekem nem kell ilyen...

Előzmény: Törölt nick (588)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 592

Az alaptézis, hogy ne nagyon pépesíts, mert az mindig emeli a glikémiás indexet:-)

Ja és képzeljétek találtam egy csomó diétás süti receptet, kit érdekel?

lekref kukac freemail pont hu és szívesen elküldöm.

Előzmény: Törölt nick (588)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 591
én úgy tudtam, hogy terhesen kifejezetten TILOS a magas CH bevitel reggelire (+ a gyors szénhidrát is tilos)... ha az emberek gondja van a cukrával (profi PCO-sok mondták)
Előzmény: Rebarbara10 (587)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 590

Akkor meg ne izgasd magadat:-)

Elvben a 2dl tej + zsemle 1 órás értéke max 7 lehet:-)))) (by dr. Csákány M. György)

(hú szegénnyel mekkorát vitatkoztam akkoriban)

Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 589
lassan 10 hete ezt a diétát követem...
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 588
persze :) pont azért nézem a GI-t is, hogy hogyan lehet a legsimább, cukoringadozásmentes "görbét" ráhúzni a napra... ezért is mondom, hogy nekem ez jelenti a nagyobb gondot... (de valszeg az lesz, hogy ha túl kevés a CH bevitelem akkor megdobom valamivel...)... vagy azt csinálom mint ma, hogy nem 5* hanem többször eszek egy nap... gáz...

Köszi a listát! Kijegyzetelem a rám jellemző kajákat... (szerencsére elég sok mindenen rajta vannak az értékek a külföldi táblázatokban meg hozzá lehet rendelni a GI-t is így más okosabb lesz az ember...)

Mondjuk az 100%, hogy legkésőbb jövő héten szerzek egy vércukormérő kütyüt... az még később is jól jöhet... (kérdés persze, hogy a tesztcsíkot fel tudom-e íratni valakivel...)... azzal legalább be tudom itthon is lőni, melyik kaja mennyit befolyásol... szerintem egy hét alatt egész jól látom majd a helyzetet... (max. tűpárna lesz az ujjamból)...
Előzmény: piglet (583)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 587
hát pedig nálunk 40-et írtak elő reggelire... és most mit tegyek, mondjam a dokiknak, hogy bocs, de ez nem jó, nem így kellene? Egyébként a legutolsó vérvételen 40gr ch után, zsemle+2dl tej után 5,8 lett a cukrom.
Előzmény: piglet (585)
Lappantyú Creative Commons License 2007.01.10 0 0 586
és kifotóztam neked pár oldalt anita bean: modern sporttáplálkozás című könyvéből, aminek a függeléke pont a gi-vel foglalkozik, mindjárt feltöltöm ide: www.lappantyu.hu/gi, remélem, tudod használni.
Előzmény: Lappantyú (581)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 585

Ezt orvosa válogatja, van aki a hatszori, van aki az ötszöri elosztást kedveli. (Én speciel 220 környékén hallottam csak hatszori elosztásról, de ez részletkérdés)

Egyben viszont biztos vagyok, hogy a reggeli nem lehet 40 grammos. Egyszerű az indok.

Sok kórházban nem cukorterhelésessel kezdenek, hanem a tej-zsemle kombinációval. A 2 dl tej + 1 zsemle az 40 gr CH. Ha itt kiugrik valami, akkor szokták továbbküldeni az embereket a 75 gr-os OGTT-re. Márpedig, ha valakinek a cukorterhelése (75 gr-os) vacak, annak a 40 grammos sem jó.

Ráadásul ugye a reggeli és a kora délutáni órákban a legrosszabb a cukorfelszívódás.

Előzmény: Rebarbara10 (584)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 584
én is 180gr-on vagyok, de ilyen elosztásban 40-20-50-20-30-20 Nem hat kajálásnak kell lenni?
Előzmény: piglet (583)
piglet Creative Commons License 2007.01.10 0 0 583

Nem tudom mennyire tudatosult benned, de a diétának szerves része, hogy naponta minimum 5ször eszik az ember. 180 gr-nál kb. 35-20-60-20-45 eloszlásban.

Itt pedig a számolgatáshoz egy kis segítség.

Benne van a zabpehely, meg a hajdina, meg ezer más is:-)

Előzmény: Törölt nick (576)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 582

Esetleg dobd meg a menüt több gyümölccsel és zöldséggel, sárgarépa, sütőtök, egész napra elosztva, plusz még pótvacsira, úgy biztos összejön a 150-180 CH.

Ez a zabtej-recept tök jó, azt hittem, ez valami bonyolultabb dolog.

Örülök, hogy megoldódott a kórház, és nem kell befeküdnöd.

Lappantyú Creative Commons License 2007.01.10 0 0 581
ezt a könyvet a tévépaprikán reklámozzák sokat, így a leírások alapján mintha egészséges hozzávalókkal operálna, de mondjuk biztosat nem tudok. talán érdemes belenézni egy könyvesboltban:

http://www.arena2000.hu/termekek/210.html
Előzmény: Törölt nick (578)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 580
a zabpehelyliszttől olyan lesz... mi azt rakunk a főzelékbe is és nagyon jó... (bár bevallom amióta terhes vagyok nem igazán mennek le a torkomon a főzelékek... nem tudom miért... korábban nagyon sokat etem)

(zabtejet is abból csinálunk... simán megpirítunk talán 1 kanál zabpelyhet, azt megőröljük (vagy simán megpirítjuk a sima zabpehelylisztet) és felöntjük vízzel... így egy tök jó tejszerű folyadékot kap az ember - egy-két kanálból kb. 1 litert- amit nagyon jól fel lehet használni mindennél aminél tejre lenne szükség... ja... kész zabtejet is lehet venni pl. a DM-ben csak az 500Ft/liter... igaz az olyan jó, hogy én abból még habos!!! cappuccinot is tudtam anno gőzölni... ízre meg finomabb, mint a tej (sajnos a házinál ezt még nem sikerült elérnem... de már dolgozok rajta:)... a DM-es CH-ja 89g/liter... a házi gyártásúé meg az egy-két evőkanál zabpehelyé vagy zabpehelylisztté... de nincs benne laktóz és kazein:)
Előzmény: Rebarbara10 (579)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.01.10 0 0 579
köszi! És mitől lesz olyan pudingosan kocsonyás?
Előzmény: Törölt nick (575)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 578
Köszi! Megnézem valahol.... :) (asszem bevetem magam az egyik antikváriumba...)

(csak... megint az a fránya csak... nem tudtok olyan könyvet ami mondjuk "reform" hozzávalókkal operál? (Nem Norbi) Ha olyat találnék CH és hasonló értékekkel arra azonnal lecsapnék... mert a gondom az, hogy ha tudom, hogy árt a fehér liszt akkor nem használok -megjegyzem otthon már vagy 2,5 éve nincs se fehér liszt se cukor se tej és nem is tervezem ezek beszerzését a közeljövőben sem :) a lisztet meg otthon őröljük mindenhez egy kis házimalomban... rozsból és tönkölyből:) Most meg már, hogy kb. 1,5 hete nem dolgozok még a veszély se fenyeget, hogy rendszeresen tejet igyak vagy fehérlisztes dolgokat egyek... így meg simán tartható a diéta... csak étterembe ne kelljen menni mert az kínszenvedés...)
Előzmény: kollina (577)
kollina Creative Commons License 2007.01.10 0 0 577
Igen, nem olvastam, mert mentem sorban a hsz-eken és úgy válaszoltam. :))

Minden esetre az jó, hogy nem kell befeküdni.

Azért szerintem szerezd be a Fövényi könyvet (Dr. Fövényi József-Papp Rita Cukorbetegek új diétáskönyve). Vannak benne mintaétrendek különböző ch (125 gr, 175 gr, 225gr-hoz) mennyiségre. Az majd segít a beállításban.
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 576
Izé... szerintem nem olvastad az 571-es hozzászólásom...

per pillanat egyébként az a legnagyobb gondom, hogy ahogy számolgatom, a mostani (szerintem normál) kajálásom mellett még véletlenül sem jön össze a 150 CH... úgyhogy nem a túl sok hanem a túl kevés az amit most meg kéne oldanom...

(ld. mai kajám eddig: reggelire zabkorpa forró vízzel felöntve, darált dióval, negyed kávéskanál mézzel... utána spéci DM-es bio rozskenyér 1 szelet - 100%-os SK szilvalekvárral (na a kenyér már javít a helyzeten mert 17 CH van 1 szeletben... viszont úgy telít, hogy egy szelet is elég), utána fél adag halászlé - tészta és hasonlók nélkül mert azt ki nem állhatom- fél szelet spéci rozskenyérrel... most meg egy alma... éhezni nem éhezek, több kaja belém se férne... szóval ez eddig kevés CH.. a zabkorpát megnéztem és a 2 kanálnyiban olyan 5-6 CH lehet nagyon nagyon max, a negyed kávéskanál méz 1-2 max (nagyjából 3 cseppnyi:)))), az alma talán 5 körül... na meg az 1,5 szelet kenyér ami talán 26 körül van összesen... szóval ez mondjuk 30... az meg kevés... szóval ez most engem speciel jobban zavar... úgyhogy vacsorára szenyát fogok enni...)

Ja... és most beszéltem a nőgyógyászommal és NEM KELL befeküdnöm :))))) Furcsa módon most hirtelen bele tudják sűríteni az első kivizsgálásokat egy napba... (kedden hajnalban éhgyomorra várnak a diabetológián... a vérvételek között meg lezavarják a többi vizsgálatot)... szóval ennyit az 5 napos kötelező befektetésről...

Ja.. és a nőgyógyim első körben 180 CH-t javasolt... (mármint keddig... aztán majd kiderül)

Egyébként meg hétfőn úgyis megyek a belgyógyászomhoz és hajlok rá, hogy a Sotén is megnézetem a dolgokat... valahogy bennük jobban bízok...
Előzmény: kollina (574)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.10 0 0 575
simán vízbe belefőzöm a zabpehelylisztet (kevés kell belőle), bele sok kakaóport és a végén amikor elkezd kihülni egy kis mézet... mondjuk már gondolkoztam azon, hogy talán egy tojássárgájával krémesíteni is lehetne... (eredetileg rizslisztből kéne főzni de az nem túl nyerő ugyebár:)
Előzmény: Rebarbara10 (572)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!