Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 2674
Ain és Robicsek !
Én pedig az egyes számút ismerem.
Ma már ugyan angolul feliratozzák a POLJOT féle díszdobozokat, de így : The first Moscow watch factory.
Előzmény: robicsek (2669)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.02 0 0 2673
Én pedig pont azért említettem a NIVREL feltámasztást, mint esetleges példát más márkanevekre, mert úgy érzem, hogy igazából ez a maga idejében nem a különleges megbecsülés tárgya volt (nem egy Ulisse Nardin...), hanem "csak egy" jó óramárka egy Nagybetűs név érdekeltségi köreiből. Ehhez képest ma óriásit váltott és megérdemelten nagy névnek tartom. Le is pipálta a hajdani gazdát:)

A másik feltámasztott (mert hát ennek is komoly múltja van) igenis a Nomos. Amelyik az esetleges túlárazottsága ellenére szerintem egy szintén érdemes darab. Egyrészt a régi gyökereit állította helyre a botrányosnak tartott "svájci" szerkezet használatával, amit a századelőn is megtett az eredeti Nomos. Azonban az is érdekes, hogy ennek a módosítatlan változatával futó Longines még borsosabb áron mért portéka. És akkor még számba veendő, hogy milyen procedúrán esik át az egész, hogy Glashütte városa magáénak tudhassa. Szóval tán nem olyan egytucat...

Előzmény: APT (2667)
Ain Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2672
Ezer kösz az infókért. Én is úgy gondoltam, hogy csak kegyeleti okokból, a nagyapám emléke miatt hordanám - gondoltam, hogy nem túl értékesek a piacon. De számomra akkor is értékesek : lehet, hogy inkább a többi emléktárgy között kellene megtartani oket.

U.i. Király a link, amit megadtál.

Előzmény: APT (2671)
APT Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2671
Kérdéseidre a válasz: A kövek a tengelyek csapágyköveit jelentik, a magasabb szám gondosabb kidolgozást jelent. Ugyanakkor egy normál, egyszerű kézifelhúzós órában 17 olyan csapágy van, amely tényleg fontos, hogy nemeskő csapágyat kapjon. A további csapágyak igénybevétele olyan kicsi, hogy nincs jelentősége, hogy kőben fut-e, vagy sem. Az orosz szerkezetek a 60-as évektől már jó, kiforrott darabok (a korábbiaknál sok technológiai hiányosság volt, rosszul edzett tengelyek, ferde csapágyak, stb, de ezek általában hamar tönkre is mentek). Megbízható, hosszú életű órák, de a leírásod alapján vélhetően a legközönségesebb kézifelhúzós darabok, különösebb értékük nincs. Nagyjából annyit érhetnek, mint amibe a rendbehozataluk és egy új bőrszíj rárakása kerül, vagyis 3-4 ezer forintot. Ha teljesen újszerű állapotúra rendbehozhatóak, akkor kicsit többet is érhetnek, csak épen eladni nem lehet őket.. Ha személyesen kötődsz hozzájuk, nyugodtan felújítattathatod őket!

Az órák szerkezetéről (és orosz órákról) több információt találsz az alábbi lapomon:
ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Ain (2668)
Ain Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2670
Fúúú, köszi, köszi!
Segítsetek: van-e értelme rendbehozatni ezeket az órákat? Mennyit érhetnek, megbízhatóak? (Elég jó állapotban vannak, csak a borszíj elég szocreál).

u.i. Igen, a ruszki "z" tényleg olyan mint egy hármas... (rég voltam utoljára oroszórán,hehe...).

Előzmény: robicsek (2669)
robicsek Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2669
orákhoz nem értek, de oroszul igen: az utolso mondat a Vtoroj Moszkovszkij Csaszovoj Zavod, azaz 2-es számu moszkvai óragyár röviditése. A Kamnyei meg Kamnyej, mert 17 után ugy kell irni, és követ jelent természetesen.
Előzmény: Ain (2668)
Ain Creative Commons License 2001.10.01 0 0 2668
Elég kezdo vagyok, ezért lenne egy kérdésem: mit jelent a ko (jewel) az óráknál. 17 ill. 18 már jó?

Másik kérdés: milyenek a szovjet/orosz órák?
Én megörököltem a nagyfatertol kettot, de már alig járnak. Ha van értelme, akkor rendbehozatnám.
Az egyikre az van írva, hogy "Wostok" (sic!) és "18 jewels" meghogy méd in SZU.
A másikra -ez régibbnek tunik- azt írták:"Sztart" és "17 Kamnyei" (vagy vmi ilyesmi...). Ja, meg vmi "2 Moszk Csasz 3-d"(???, alul).

Megköszönném, ha vki segítene...

APT Creative Commons License 2001.09.30 0 0 2667
Svájci óráscég a 70-es évekig 1500 körüli számban működött. "Alvó" cég és cégnév ezek szerint akad bőségesen. De nyilván egy ilyet csak akor van értelme "feltámasztani", ha a név jó csengésű volt (mint a NIVREL, Ulisse-Nardin, Perrelet) stb... Egy a maga idején sem különösebben befutott cég helyett érdemesebb inkább tiszta lappal indulni - lásd például a NOMOS-t. Mellesleg a 70-es évek végén pár tízezer dollárért volt eladó a csődbe ment BREITLING. Mostanra azért a jobb nevek magukhoz tértek, nem hiszem, hogy könnyen hozzá lehetne egyhez-egyhez jutni. Talán az utolsó ilyen olcsó név és gyárszerzési akció éppen Glashüttében lehetett, amikor az NDK összedőlt óraiparát kilóra kiárusították. Most ott termel az egykori GUB üzemeiben a Glashütte Original, az UNION, az A.Lange és a NOMOS is. Veszekszenek is, melyikük az igazibb..

Amúgy a NOMOS egy érdekes eset. Tulajdonképpen egyféle órát gyárt egyetlen ETA/PESEUX szerkezettel (amit maga díszít, felületkezel és kicsit nemesít), néhány fajta tokvariánssal. Műszakilag igazi tizenkettő-egy tucat órák ezek, a világon semmi érdekes vagy különleges nincs rajtuk, egyszerű, szépen kivitelezett, tisztességes iparosmunkák. Ennek tükrében még drágák is. Akárhogy is nézzük, semmivel nem komolyabb órák, mint mondjuk egy acéltokos Certina-KurtFreres, csak ez utóbbi harmad áron van. Mégis nagyon szépen fogynak.

Előzmény: Törölt nick (2665)
te_o Creative Commons License 2001.09.28 0 0 2666
Udv!
oyster:
elvileg szerintem elkepzelheto, mint ahogyan sok ilyen volt (pl. Glashutte), de en ugy gondolom, hogy mara mar beallt ez a piac is, nem nagyon szuletik uj marka. Bar persze ki tudja...
Egyebkent en is minap szereztem egy Nivrelt, szegenynek kicsit csunya a szamlapja, es puritan, de preciz a szerkezete. Sajna talan csak egy mutato eredeti, de elegge jot talaltak neki a tobbire is.
te_o
Előzmény: Törölt nick (2665)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.28 0 0 2665
Ez a NIVREL egy elég érdekes példa :
Manapság ugye a márka kifejezetten jónevűnek számít és ezt a kurrens mivolta is támogatja. Azonban úgy érzem, hogy ez a fatális véletlen klasszikus esete. Ha nem nyúltak volna Saarbrücken-ből a múlófélben lévő cég hóna alá, lehet, hogy ez a név is csak egy lenne a sokak számára feledésbe merültek közül. (Habár nagyon örülök a rangjának ezen fényesítésének, aminek során tán még jobban csillog, mint a régi Marvin érdekeltségű márkajel...)

Szóval nem lehetséges, hogy ugyanez akár elképzelhető bármely más (pld. APT gyűjteményféle) , mostanában idegenül hangzó, de jófajta régi névvel is ?

Előzmény: APT (2663)
APT Creative Commons License 2001.09.24 0 0 2664
Pofás lett ez a link... No itt van rendesen:

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: APT (2663)
APT Creative Commons License 2001.09.24 0 0 2663
OYSTER: A pontos évjárat sajna kideríthetetlen, nincs pontos sorozatszáma az órának. Hiába, ez nem IWC vagy ROLEX...

a href="http://www.tar.hu/frameset.phtml?path=/apt/orak.htm"> ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (2662)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.24 0 0 2662
Kösz, szembesültem vele, hogy a NIVREL-ed valóban szép. Sőt, pofásabb, mint a nálam járt, ami viszont kísértetiesen hasonlít erre (számlap u.a.), tán egy kissé szélesebb a tokozása a plexiüveg mentén.
Mikori, tudod-e pontosan ?

LADA !
Valóban láttam a Rotary cikket. Bár szerintem rontotta az összképet, hogy a legszembeötlőbb egy féligsikerült Audemars Piguet utánérzés képe.
Szerintem önmagát nemesnek tartó márka esetében nem szép eljárás egy nagyobb név fazonjának koppintása...

APT Creative Commons License 2001.09.23 0 0 2661
OYSTER: Nos, ami óra "egyben" van azt felpakoltam, megcsodálhatod őket. Sajna még mindig farigcsálok jónéhány darabot, de a mi késik elmúlik...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: halley (2657)
LADA Creative Commons License 2001.09.21 0 0 2660
a mostani oramagazinban van a ROTARY órákról egy cikk, melyben leirják hogy most került be az országba, nyíilvánvalóan ezért nem ismertétek. ha valakit érdekel olvassa el.
APT Creative Commons License 2001.09.20 0 0 2659
OYSTER: Hasonló, bár a korona alighanem nem erdedeti (feltehetően amit Te láttál azon sem, meg ezen sem). De ha minden jól megy a hétvégén felteszem a képét.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: halley (2657)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.20 0 0 2658
Bocs, az előbb Halley=Oyster.
Így jár az, aki oly sok megszólításra hallgat, mint egy spanyol kékvérű...
halley Creative Commons License 2001.09.20 0 0 2657
Hoppá ! Pont egy ilyen 17R-t leltem én is. Csak ez sajna erősen lepukkadt db, mindenképp teljes renoválásra vár...

A tiéd rómozott lapos tokkkal, domború plexiüveggel? Kúpos formájú koronával, kidomborodó óraindexekkel (a négy negyednél számokkal jelölten), fekete mutatókkal ?

Előzmény: APT (2655)
M-Attila Creative Commons License 2001.09.20 0 0 2656
Megjelent az Óra Magazin október/november havi száma!
APT Creative Commons License 2001.09.19 0 0 2655
OYSTER: Az új szerzeményem egy NIVREL 17R. Ez még "békebeli", 60-as évekbeli, még svájci NIVREL. Szép nagy darab. Van egy hasonló korú FORTIS is. De van még jó pár dolog, csak gyötrelmesen lassan készülnek a tokok újrakrómozásai, és amit nem tudok én learanyozni, az is ezer évig készül (még a tőled való Roamer Searock felújítása sincs teljesen kész). Mindenesetre rövidesen felteszem az új órákat. Kis lista róluk:
2 CORNAVIN Geneve (a szokásos Arogno 151, fekete és ezüst számlapokkal)
ERZER oszlopos krono, 30-as évek
TELDA oszlopos krono, 30-as évek
CHRONOGRAPHE SUISSE oszlopos krono, 40-es évek
LANCO Valjoux oszlopos krono, 70-es évek
MIDO OceanStar 25 köves automata, 14K arany
GLASHÜTTE Specimatic 25 köves automata (ilyened volt neked is)
MARVIN 25 köves automata
MARVIN 17 köves felhúzós
DOXA Antimagnetic, 17 köves
NIVREL 17R, 17 köves
SORRENTO, 21 köves
THORO 15 köves
ROAMER Searock Automata
BULOVA 17 köves
BULOVA 23 köves automata
FORTIS 19 köves, felhúzós
SEARS 1 köves ébresztős
ENICAR 17 köves
DOGMA 15 köves
RAKETA 17 köves, öröknaptáras
EXCELSIOR PARK zsebstopper

Ha mind kész van, pakolom a képeket, de hát lassú munkához idő kell...

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: Törölt nick (2654)
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.17 0 0 2654
SukodG !
Köszönet az emilben küldött kimerítő leírásért. Azontúl, hogy az érdeklődő ismerős felé továbbhirdetem, még számomra is érdemesen érdekes volt. Megfontolandó még nekem is...

APT !
Ez a caroussel-tourbillon értekezés nagyon jól jött ! És sokat okultam belőle.
A "bicepsz-tourbillon" fogalom pediglen :-) ÓRIÁSI. Úgy is mondhatnám, önbizalmat ad. (Mint a Peugeot 307-es a reklámja szerint.) No, de a leírásod szerint mégiscsak inkább bicepsz-caroussel. Márha mégsem annyira vékonytengelyű a felkarom, sőt még aziránt sem törtem magam, hogy a billegővel azonos tengely mentén lóbáljak. (Hát igen, már megint a lóbálás:)

És az új órák : milyen NIVREL-lel hozott össze a jósors ? Egy ugyanis az én utamba is akadt... És egy másik műpéldányról is hallottam.

APT Creative Commons License 2001.09.16 0 0 2653
Felvettem az órás lapom óratörténeti részére a tourbillont, meg egy két egyéb érdekességet is. A készlet is változott, így azon is igazítottam. A héten (remélem végre) elkészülök még úgy 20db órával, utána azokat is felpakolom, vannak köztük érdekes darabok (Nivrel, Chronograph Suisse, Doxa, Pierce stb..) Szerintetek mit lenne még érdemes felvenni az óratörténet részbe? Én a kronográfokkal még biztos kiegészítem, tűnődök az ütőműveken is.

ORAGYUJTEMENY

APT Creative Commons License 2001.09.16 0 0 2652
SUKOSDG: Azon kijelentésemet valóban revideálnom kell, hogy a SWATCH csak műanyag órát gyárt, hisz magam is láttam nem egy masszív, fémtokos, mechanikus szerkezetű, sőt: szkelett mechanikus automata órát tőlük. De ezek nem is voltak szignifikánsan olcsóbbak, mint az általad felsorolt egyéb márkák hasonló szerkezetű órái. És azért a SWATCH termelésének elsöprő és meghatározó hányadát az olcsó műanyag órák jelentik, 10 órából legalább 8 ilyen. A Tourbillonjukat pedig műszakilag nem hiszem, hogy nagyon lehetne bántani, az feltehetően teljesen OK. CSAK NE LENNE OLYAN RONDA MAGA AZ ÓRA! Nekünk ez vele a bajunk. Lehet, hogy egy Perrelet Rectangle, vagy pláne egy Gold Eclipse nem tourbillon, de a kettős rotor is komoly műszaki érdekesség, és amúgy biztos vagyok benne, hogy a SWATCH Tourbillonja (helyesebben carousselje) is valamely ETA katalóguszerkezetre épít. Ugyanakkor a kettő egymás mellett úgy néz ki, hogy megesküdnék, hogy a SWATCH a huszadába sem került a PERRELETNEK (azóta láttam jó képet is a SWATCHról, de csak tovább rontotta a kedélyemet). De gondolom, Hayek nem is akar házon belül konkurrálni a Breguet-tel, a Blancpainnal, de még az Omegával sem.

Peter Fonda meg láthatóan a nagyon mutatós órákat szereti, van rá pénze, és hogy a tokon belül mi történik, az nem érdekli, de nem is igen lenne képes megérteni. Egy átlag amerikai színész két kétjegyű szám összeadásával már aligha boldogul, ha medig megkérdeznéd tőle Newton törvényeit, feltehetően azonnal hívná az ügyvédjét.

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: sukosdg (2651)
sukosdg Creative Commons License 2001.09.16 0 0 2651
Peter Fonda-val riport a WatchTime magazinban.
Érdemes megnézni a kedvenc óráit!

www.ora.ini.hu

sukosdg Creative Commons License 2001.09.16 0 0 2650
APT: teljes mértékben igazad van, de(!) a Swatch már évek óta nem a műanyag órákban gondolkodik.
Az gyártott órák többsége acél illetve alu tokos. Érdeklődtem, s kiderült, hogy a stopperes IRONY modellekbe ETA.251 -es kalibert építenek.
Ezt nagyon sok nagy márka (Fendi, Momo, Chase-Durer, Wenger, Sector, Tissot, Swiss Army, Certina,Tag Heuer, stb...) használja, ráadasul csak a kövek számát tudják tuningolni.
Most rendeltem egy új automata Swatch-ot, full acél szerelhető kivitelben. Ha megérkezik még tudunk a témáról értekezni....
A tourbillont a Breguet tervezte, talán ez jelent valamit (bár nem hiszem, hogy visszutasíthatta volna a tulaj Hayek kérését?!).

www.ora.ini.hu

APT Creative Commons License 2001.09.15 0 0 2649
Grafomániám kiélendő én is hozzászólnék:
A tourbillon és a caroussel v. karussel mind arra a célra jött létre, hogy az óramű ún. pozicionális hibáját kiküszöbölje. Ez a hiba abból adódik, hogy a legondosabb megmunkálás és beállítás esetén is adódnak kiegyensúlyozatlanságok a billegőben, emellett a csapágyak a fizika törvényeinek engedelmeskedve eltérő csapágysúrlódást mutatnak a különböző irányú terhelés esetén. Márpedig a föld gravitációs terében pozícióját mindig változtató - hordott - óra ilyen terhelésnek van kitéve. Ezt a hibát kiküszöbölendő találta ki annakidején (anno: 1800 körül) Breguet, hogy ha az egész gátlóművet forgatja a tengelye körül, akkor ezek a hibák hol fent, hol lent keletkeznek, természetesen ellenkező előjellel, és így kiintegrálják egymást. De azt is látni kell, hogy ennek igazi jelentősége a zsebórákban volt, mert a zsebórát többé-kevésbe állandó pozícióban hordja tulajdonosa. A "lengetett" karóra amúgy is folyton változtatja pozícióját ("bicepsz tourbillon"), így ez a hiba kevésbé jelentkezik. A karórán a tourbillon inkább műszaki bravúr, mint igazi előnyöket nyújtó megoldás (nem savanyú a szőlő, fogok én venni ilyen órát, hiszen fantasztikusan érdekes megoldás, de valóban nem pontosabb, mint a nagyon precíz kivitelű hagyományos szerkezetek). A caroussel és a tourbillon között pedig kivitelezési különbség van. Tourbillon az óra akkor, ha a billegő tengely és a forgó szerkezet tengelye egybe esik, a gátkerék és a horgony (horgonygátszerkezetnél) mintegy körüljárja a billegőt. Ez kompaktabb, és általában 1 perc alatt fordul meg a tengelye körül, és a tengelyére ültetik a másodpercmutatót. De probléma az érzékenysége, mert a kis súrlódás érdekében (aránylag gyorsan forgó szerkezet) igen vékony tengely hord egy a billegőnél sokkal nehezebb hidat ( a híd kerülete egy koszorúkerék, rajta van a gátkerék, a horgony a csapágyaikkal és a komplett billegő a csapágyaival). Ez önmagában is sokkal kevésbé ellenálló ütéssel - és így törésel - szemben, mint egy normál billegő, és ráadásul nem is ütésbiztosítható. A karoussel esetén a billegő és a forgó híd tengelye nem esik egybe. Akár az egész szerkezet is foroghat lassan körbe, az is karoussel. Ez általában nem 1 perc alatt fordul meg (bár ilyen is van), és akár jóval robusztusabb lehet, hiszen egy lassan forgó tengely vastagabbra méretezhető. A legtöbb ma futó "tourbillon" ilyen, mint pl. a BLANCPAIN tourbillonja, de az Ulysse Nardid fantasztikus új FREAK-ja is, ahol a perctengelyre mintegy mutatóként szerelték a szerkezetet, így ez egy 60 perces karussel.
A szerkezetek milyenségéről meg nehéz kategorikusakat mondani, hisz a "manufaktúrák" sem maguk esztegálják (a speciális alkatrészek kivételével) a fogaskerekeiket, vagy a billegőt, tulajdonképpen 95-98%-ban katalógusalkatrészekből építkezve készítenek egy saját szerkezetet. Ez persze így természetes, egy elektronikai üzem sem gyártogat ellenállásokat, tranzisztorokat, IC-ket. A neves egyedi szerkezetek minősége pedig nem biztos, hogy jobb mondjuk a nívós ETA szerkezeteknél. Ha ezeket a szerkezeteket - mint mondjuk a NOMOS, PERRELET, BREITLING, OMEGA stb. - alkatrészként veszi a gyártó, utánmunkálja, felületkezeli, a gyárinál sokkal gondosabban behangolja, akkor - szerintem - a manufakturálisan kivitelezett szerkezetekkel azonos nívójú, de lehet, hogy még jobb szerkezet fog születni. Amúgy csak annyit fűznék hozzá, hogy van a gyűjteményemben nem egy 60-70 évig hordott, tehát használt AS, ETA, VENUS szerkezetű óra, amelynek a szerkezete tökéletesen hibátlan (pedig nem volt soha javítva, csak karbantartva!), és ha minőségi tokba tették (acél v. arany) akkor az is kifogástalan. Tulajdonképpen mit várunk többet egy órától? Ha a járművek fele ilyenek lennének, még mindig dédapám MAGOSIXével v. TOPOLINÓjával járnék, és az utca képét PANNI robogók és CSEPEL motorok uralnák.
A SWATCH meg egyszerűen költségcsökkentési okból készít egy darabból fröccsöntött műanyag házat, így sokkal olcsóbb, de persze bonthatatlan. De nem is cél, hogy bontogassuk, a SWATCH divatóra, ha kimerült az elem, dobd el, úgy is más már a divat. És hát a műanyag tok addigra olyan randa lesz, hogy rá sem bírsz nézni... Egy komoly minőségű, normál használat mellett élethossziglan szóló, forgácsolt acél, vésett arany stb. tok elkészítése pedig nagy költség, tehát az ilyen órák sokkal drágábbak. A szerkezet meg lehet azonos más típusokkal, de csak az olcsóbb kvarcóráknál, mert az ETA komolyabb mechanikus szerkezeteit nem is építik a SWATCH órákba. Azt a csoport komolyabb márkái használják fel. 50-100 eurós árú órákat meg a nyugati világban nem lehet rentábilisan javíttatni, mert ez az ott szokásos rezsiórabérek nagyságrendje, tehát az elemcserénél komolyabb beavatkozás egy árban van egy új óra megvételével.
A kivitel és megjelenés pedig bizony fontos. Az első darabokból vettem egy FC HeartBeat-ot, nem tudtam ellenállni neki. Az óra egy hónap után - általam - egyszer finombeállítva 2 éve napi 0-4mp közötti sietést mutat a hordás módjától függően, de a COSC igényeit az eredeti gyári beállításával is tudta. A megjelenése pedig biztos, hogy mérföldekkel helyezi mondjuk a SWATCH Tourbillon fölé. Mindössze 230eFt ellenében (acélszíjjal) már egy olyan igazi "na ezt velem fogják eltemetni" érzésű órát ad, nem csoda, hogy nagyon sikeres is.

ORAGYUJTEMENY

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.14 0 0 2648
Hát igen, a szőlő savanyú is.
De drága is, meg még csak nem is szép. Pont, mint az aszúsodott szemek, ami végülis értékes, de csak egy célra. Azt hiszem, ez a Swatch is inkább csak a gyűjteményekben fog maradni.
Egyébként valóban ezért nem bonthatóak a Swatch-ok ??? Gyanítom, hogy mindemellett más is van a dologban, azazhogy a mai kommersz világban a vedd-fogd-használd-hajítsdel világot éljük és ennek az óraipari úttörőik pont Ők voltak. Meg ha valaki szerette és lepukkadt nála, hát nem óráshoz megy javíttatni, hanem ez még olyan áron elérhető, hogy bemegy egy másikért a boltba...

És hát a Group. Valóban terjedelmes, sok neves márkával. DE ! Még több, számomra igénytelennek tűnővel. És mégis ! Mégis be kell ismernünk, hogy tényleg alig akad olyan gyártó, aki ne tőlük függne. Sőt, még az is érdekes, hogy a legnevesebb függetlenek is használnak tőlük származó alkatrészeket legalább, mégha nem is teljes szerkezeteket. (Állítólag a Zenith is... Sőt a Rolex is komplett szerkezetet, habár az ugyebár már a Tudor néven dobódik a piacra...)

P.S.: Gábor ! A net-es rendelésről plíz egy kis mail-es összefoglalót !

sukosdg Creative Commons License 2001.09.13 0 0 2647
Igen bicolor csak az első kép nem volt valami jó!
sukosdg Creative Commons License 2001.09.13 0 0 2646
Swatch Group

Óramárkák:
Breguet
Blancpain
Glashütte Original
Jaquet-Droz
Omega
Longines
Rado
Tissot
cK Watches
Certina
Mido
Hamilton
Pierre Balmain
Swatch
Flik Flak
Endura

Szerkezetgyártók:
ETA
Frédéric Piquet
Nouvelle Lemania
Valdar
Favre & Perret
Georges Ruedin
Meco
Lascor
SMH Assembly
Comadur
Nivarox-FAR
Omega Electronics

Ez azért elég komoly. Kevés márka maradt a világon aki nem használ Swatch alkatrészeket.

www.ora.ini.hu

sukosdg Creative Commons License 2001.09.13 0 0 2645
Én nem akartam reklámozni a Swatch-ot, bár érdekesnek tartom. Szerintem egy rossz minőségű kép alapján nem lehet a minőséget megitélni.
A hozzászólásotokban a "savanyúúú a ....." érződik.

HRM King Gyula:
A Tourbiloon az tourbillon, nem lehet máshoz hasonlítani. Mint te is írtad a milliós árak a jellemzőek és ez csak :))) 850 e. ft. Már bocsi de egy módosított ETA-val szerelt Perrelet még csak meg sem közeliti a szerkezet különlegességét.

A design meg vagy tetszik vagy nem.

Én sem nagyon preferálom a Swatch termékeit, de őszintén szólva nem lehet ezt a szerkezetet kritizálni.
Különben érdekes kérdés: miért nem szerelhetőek a Swatch quartz órák? Nem a minőség miatt, hanem pont a konkurens cégeknek szállított szerkezetek miatt. Sokakat sokkolna, hogy a százezres órákban ugyanaz a szerkezet van mint a 20-30 e ft-os Swatch-ba.

Lacek XS:
Én nem akartam javasolni, mert megszólnak, hogy mindig az O+A-t reklámozom. Gratulálok, jó döntés volt !!

www.ora.ini.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!