oyster!
Lehet, hogy csak nagyon fog rá hasonlítani! Sajnos én nem találtam sehol semmit az eredetiről, amit 1967-ben adtak ki. Az árát meglátva nekem is elakadt a lélegzetem.
(A link be(nem)illesztésért bocs!
APT!
Amikor, regisztráltattam magam, akkor még szó sem esett árról! Az árat csak jóval a regisztráció után hozták nyilvánosságra.
Az egésznek az oka, hogy írtam a fórumra ezzel kapcsolatban, mert nem vagyok annyira hozzáértő, hogy meg tudjam ítélni megér-e ez az óra ennyit vagy sem. (Hozzászólásotokból kiderült, hogy szerintetek nem.)
Egyébként az ajánlatomat továbbra is fenntartom. Nem nyerni szeretnék ezen. A célom annyi volt, hogy ha érdekel valakit akkor íme egy lehetőség, hogy megszerezhesse.
Nem sok időbe telt, de mostantól már új tulaja van az eladásra felkínált Jean Marcel órámnak. Remélem ő is megbecsüli majd, mint ahogy én tettem eddig. Mostantól jelentkezők már lekéstek.
Sajnos /szerencsére nincs órám egyenlőre, mert az elemes japán mocsoktól okádok.
Amire nekem szükségem lenne, az a következő:
legyen szép
nem kell, hoyg új legyen
legyen megbízható
ne lopják le a kezemről az utcán
ne legyen nehéz
legyen egyszerű és elegáns
ne legyen japán
ne legyen elemes
ne karcolódjon az üvege.
Szerintetek mennyibe kerülne mindez?
Illetve melyik márka amit érdemes megvenni?
OYSTER: A Cal 11.-es óra nem lehet 1967-es. De a hátlapja lehet az, sok BREITLING tok régebben és ma is részben csereszabatos, a másik eshetőség pedig az, hogy az órásod katalógusa egy kalap szamócát ér...
Az egy gombos kronográfról annyit, hogy az első kronográfok mind ilyenek voltak (még a XIX. században). De ezek nem összeadókronográfok, tehát a stopper elindítása után jön a leállás, majd nullázás. Újra elindítani nullázás nélkül nem lehet őket. Ennél fejlettebbek az összeadókronográfok. De volt néhány olyan "furmányos" konstrukció, ahol a gomb gyors kettős nyomkodása nullázott, a sima lassú megnyomása továbbindította a kronót. Nem terjedtek el, a kétgombos és háromgombos (rattrapante) megoldás sokkal kezelhetőbb. Ezen a téren a BREITLING nem sok újat talált ki, a CAL 11. kivételével nem is saját szerkezeteket épített be, hanem VENUS, LANDERON, LEMANIA és VALJOUX mechanikákat. De sokszor átalakítva, és nagyon jó tokokba (és jó drágán).
TE_O: Cal.11 mégegyszer: Ez a (sokkal)jobb sorsra érdemes szerkezet rossz csillagzat alatt született. Mire a gyártás felfuthatott volna, az egész svájci óraipar befuccsolt a japán kvarcóradömpingtől. És az ezen szerkezetekben érdekelt cégek (HEUER, BREITLING, HAMILTON, BUREN) nem is álltak az eredeti "fényükben" soha többé talpra. A BREITLING pl. pár tízezer!!! dollárért volt eladó (ma van órájuk, amely magában többet ér!). Az új tulajdonosok nem igazi szakmai befektetők voltak, és a nagyon költséges szerkezetfejlesztéstől elálltak. Az ehhez szükséges berendezések időközben elkallódtak, a szakemberek világgá mentek, úgyhogy nem is igen lehetett volna mégegyszer ezt újraindítani. Pedig a Cal.11 nagyon érdekes szerkezet (van egy ilyen BREITLINGem, és nagyon szeretem) különösen a baloldali korona nagyon jópofa. De éppen ezért kilóg kicsit a szokásos szerkezetek sorából, lehet, hogy emiatt akkor sem lett volna nagyon sikeres, ha újra tudják gyártani. Vagy éppen ezért lett volna az? Ki tudja...
A ZENITH El-Primeroja viszont krono körökben azért egyedülálló, mert a 36.000 féllengésnek köszönhetően valós tizedmásodperces mérést tud. Ez semmilyen más elterjedt szerkezet nem tudja, így igényes kronó szerkezetnek mintegy kínálja magát, és ráadásul a ZENITH hajlandó is az alapszerkezetet másnak is szállítani (mert hát ugye pénz beszél..).
Járt a kezemben egy Kal.11 féle Breitling óra. Mégpedig érdekességképpen a Navitimer féle forgatható lünettás (logarléces?) változat. (Persze pont az ehhez rendszeresített áttétel elhelyezéséhez ezen a példányon a megszokott felhúzókorona helyén volt egy kis ledugózott és letömített nyílás...)
Szóval ami az érdekes volt benne, hogy a hátlapon egy olyan sorozatszám volt, ami az - ezekben a régióra körökben jó néven jegyzett - órás szerint 1967-es származásra utal.
Nem 1969 márciusától datálódik a Kal.11 ?
Márpedig ezzel a szerkezettel ez biztos nem hamisítvány volt !
És a kiállítás ?
Hogy tetszett mindenkinek ?
Ki min lepődött meg ?
No, erre egyből kiadom magam.
- Hát nekem első meglepetésem a Fides karóra volt. Eddig nem is tudtam, hogy ilyen márkanév is létezik. (Mostanában persze kétségkívül aktuális a közhírré tétele :-)
- Meg hát igencsak meglepő volt az elektronikus falióra a Junghans-tól a harmincas évekből. Ezt nem lehet esetleg a hangvillás órák ősének tekinteni ???
Sőt, ebben még egy érdekesség volt, mégpedig a lassú lengésű ingapótléknak köszönhetően a másodpercmutatója (merthogy az is volt neki falióra létére) másodpercenként ugrott előre, mint a mai kvarcok esetében.
- És amit annyira furcsálltam, hogy máig sem térek fölötte napirendre, az az egynyomógombos kronográf volt. Londonból, "um 1920".
Azóta utánanéztem és a Breitling katalógus azt állítja, hogy ezt Ők találták fel, azonban '23-ban. Most hogy is van ez ???
Nicsak !
Eszerint HEUER-ék is beépítették az El Primero-t ?
Szép díszes társaság immár a felhasználók köre. Én eddig csak a MOVADO-ról és - módosítottan - a ROLEX-ről tudtam ezt.
Tehát nem triumvirátus, hanem négytagú a klub ? Esetleg még mások is alkalmazták ?
Egyébként szép írás jelent meg róla az óravilág.hu-n is...
Sok jót halottam a Timex órákról ki is néztem magamnak egyet a neten,de hiába mert sehol nem lehet megvásárolni ezeket az órákat.Tudom hogy nem svájci de gondolom/remélem Ti tudtok segíteni hol van ojan üzlet ahol nagyobb választékban is lehet kapni ilyen órákat.
Köszi.
SLR: Sajnos az általad felvetett problémának (mint a legtöbb problémának) két oldala van. Ha az óra másodpercstoppos, akkor be tudod állítani másodpercre pontosan. De ennek az ára az, hogy ha kihúzzuk a koronát, akkor megáll. Ha ellenben nem másodpercstoppos, akkor ugyan az óra leállítása nélkül tekergetheted, de képtelen leszel másodpercre pontosan beállítani. A kettőt együtt kináló mechanizmus meg túl bonyolult, és egy kicsit értelmetlen is lenne. Ügyes és célszerű "hibrid" megoldás itt szerintem a többek által (pl.: LANGE) alkalmazott ZERO-RESET, amikor is a korona kihúzásával az óra nem csak leáll, de a másodpercmutató 12-re ugrik. Így azért könnyebb pontosra állítani. A kombinált digitális-analóg kvarc óraműveknél meg sok olyan van (és ez nem is olyan nagy műszaki csoda), ahol csak a digitális részt állítod, a mutatókat meg hozzáigazítja a szerkezet. Tulajdonképpen a rádióvezérelt analóg órák is ilyenek (márminthogy az óramű "tudja", hogy hol állnak a mutatók, és relatíve léptetgeti őket ide-oda).
A rádióvezérelt órát nem érdekli a politika. Ha az változik, akkor az adónál kell átírni a cuccot, és az akkor és azt az időt fogja küldeni, amit épp kell. A hátulütője inkább ott van, hogy ha épp nem kap jelet, akkor nem áll át, és ha épp olyan, amelyiknél nem is lehet állítani az időt, akkor cumi van.
Részemről egyébként épp nem aktuális már az óra kérdése. Kaptam egyet, ugyanis. Kvarcóra, hát istenem. A típusa BWC, valami Saphir felirat is van rajta, vízálló (100M), mutatja a dátumot és nagyon szép :)
Köszönöm, természetesen a kérdés nem a rádióvezérelt órákra vonatkozott, olyanom nekem is van és nincs vele probléma.
A mechanikus órák fejlődésénél úgy tűnik, mindig újabb és újabb kihívásokkal kellett szembenézni, így kerültek egyre izgalmasabb komplikációk, műszaki megoldások a karórákba. Érdekesnek tartom, hogy ez a hóbort (az óraátállítás) szinte teljesen érintetlenül hagyta az óragyártók fantáziáját.
Magát az óraátállítást egyébként nagy baromságnak tartom, még topicot is nyitottam róla. Az ötletet egyenértékűnek tartom azzal, hogy az oroszok meg akarták fordítani a nagy szibériai folyamokat. Örök emberi mánia: le akarjuk igázni a természetet. Az időt nem mérjük, hanem hatóságilag előírjuk :-), nem törődve az élet, a bolygók és minden más jelenség természetes ritmusával. A mentalitásra magyar példát is tudok hozni. Emlékszem, egyik évben a parlament az év utolsó napjaiban tárgyalta a költségvetést, és nem tudták lezárni a szavazást Szilveszter éjfélre. Hogy mégse sértsenek törvényt (a költségvetést a megelőző évben kell elfogadni), a Parlamentben leállították az órát és folytatták a szavazást éjfél után is. Emlékszik erre valaki? Mindegy, ha már van ez az átállítás őrület, erre is születhetett volna egy komplikáció.
A kvarc verérlésű órák között már van olyan, ami nem topic-idegen, kíváncsi lennék, pl. egy Breitling Aerospace hogyan oldja meg ezt a problémát. Az egyszerűbb kvarcóráknál egyszerűen dühítő, hogy legtöbb esetben meg kell állítani az órát ahhoz, hogy át lehessen állítani, és olyankor lehet sípolásra várni, atomórát nézni, elbénázni, valamint analóg és digitális részt összhangba hozni.
Kvarcvezérlésűben azt hiszem, láttam már olyat, ahol át lehetett tekerni a másodpercmutató megállítása nélkül, de nem emlékszem milyen óra volt az.
GERRO: Isten ments, hogy a lelkedbe gázoljak, de én egy mai DOXA-ért az életben nem adnék 200-210eFt-nak megfelelő összeget. Igazándiból még a régiekért sem, még aranytokban sem, pedig tényleg jók azok voltak. Ennyi pénzért már vennék egy régi Zenithet, HEUERT, Jaegert, esetleg egy ROLEXET stb... Ezek garantált értékek!
TE_O: A régi HEUER-ek Cal 36.-ja a ZENITH El-Primero szerkezetére épült. (A különbség szerintem a HEUER felirat, de egy ennyire jó alapszerkezeten inkább ne is változtassanak). A HEUER saját szerkezete a Cal 11. mikrorotoros szerkezet volt, ez a BUREN-nel és BREITLIG-el közös fejlesztés volt. Kár, hogy pont a 70-es évek nagy óraipari válságába csöppentek vele, ez agyoncsapta ezt a szerkezetet (valójában majd egy évtizedre a ZENITHet is).
slr:A kérdésedre a válasz egyszerű, ilyen órák a rádióvezérelt kvarcórák. Ilyet már pár ezer forinttól lehet kapni, a nagynevű órák között viszont nincs ilyen (mindenképen régióhoz, pl: Európa kötődik egy ilyen szerkezet).
Amúgy nemigen lehet, illetve nincs értelme olyan órát készíteni, amely tudja, hogy mikor kell átállni, mivel az időpont folytonos politikai civakodás tárgya, most például október/április utolsó vasárnapja, de volt ez már kétféle más időpont is, és folytonos polémia folyik arról is, hogy egyáltalán ne legyen téli-nyári átállás. A politikusok hülyeségére egy szerencsétlen órát nem lehet felkészíteni, az sajnos csak racionális elvek mentén képes működni...
kab: Szép óra. Meglepne, ha itt nem találna hamar gazdára!
Na és amiért klaviatúrát ragadtam : a DOXA re-edition.
Gerro !
Biztos vagy a teljesen azonos újrakiadásban ?
Utánanéztem ugyanis (a link persze nem ment) és itt ilyenekről van szó, mint ETA szerkezet, vagy tükrözésmentesített zafírüveg. Ezek gondolom az eredetiben nem így voltak 35 éve... (Kicsit úgy hangzik, mint az újrakiadott Longines óra, amelyik állítólag az 1920-as hasonmása. Csakhogy automata szerkezettel, ami akkor még nem is volt.)
És az a 749$ sem kispálya egy DOXA-ért. (De legalább ritkaság lesz !)
Még valami :
SLR !
Szerintem ezt az elvárt szolgáltatást csak a szuperpontos, atomóráról rádióvezérlten működő digit kijelzős órák tudják.
Sajnos eladó keveset hordott, mid-size méretű, Jean Marcel acéltokozású, ETA 2688 automata szerkezetű, külső dátumgyűrűs, arany lünetta-díszítésű, lazac színű számlapos, elöl-hátul zafírüvegel szerelt 3 éves svájci férfi karórám. Bolti ára 695,- DEM volt, most eladó ennek a feléért kifogástalan állapotban, új bőrszíjjal, eredeti dobozban. Érdeklődni lehet a 06(20)944 9177-es telefonszámon.
Nos, nem birtam tovabb, vettem egy Omega Constellation -t. Sorozatszama alapjan kb. 1961-es, acel, chronometer volt anno. Jelenleg beadtam a Poen-ba, majd kiderul, mibe kerul nekem meg. Hiaba, gyenge lelkek...
Regisztráltattam magam a Doxa honlapján a 2002-ben megjelenő DOXA SUB 300T-re. Ez a kiadás 35 évvel követi a 1967-es legendás hírű "Sharkhunter" kiadását. A most megjelenő óra hű mása lesz az 1967-ben megjelent modellnek. A mostani kiadás 1000 db-os limitált széria lesz. A regisztrált megrendelők választhatnak maguknak sorozatszámot 100/1000 és 999/1000 között. Persze arra nincs garancia, hogy a kiválasztott sorozatszám elérhető is lesz. Nos, én ezt a regisztrációs (vásárlási) jogot, ha valakit érdekel szívesen átengedem. Az alábbi lapon megtalálható néhány információ a megjelenő órával kapcsolatban.
Mi is megnéztük a kiállitást. Vittem gyerekeket, akik most láttak életükben először közelről ingaórát működés közben,toronyórát,zsebórát stb. Nagyon tetszett nekik.
Nekem is.
M-Attila!
Az Omeganal ha tenyleg olyan jo allapotu, nem bukhatsz nagyot. A papirokat mindenkepp kerd el, meg van ra garancia. Arakkal nem vagyok tisztaban, hasonlot lattam regebben hirdetni 90e-ert.
oyster!
koszi a figyelmeztetest, egeszen elfeledkeztem volna a kiallitasrol!
Tenyleg vannak erdekes darabok, foleg a regi Heuerek es Fortisok tetszettek, meg az elso szobaban levo sok-sok szep regi ora.
A Heuerrol meg csak annyit, hogy jol latszik, hova sullyedt...
Aki hallott mar rola, milyen szerkezet volt a Heuer Cal 36-ban? (36 ?). 36000-es lengesszammal?
A sok cal.11-es oramujuk is szemet gyonyorkodteto volt!
A múltkorában azért érdeklődtem oly intenzíven a Baylor-HEUER óra tulajdonságai felől, mert egy érdekes tapasztalatom arra sarkall, hogy időnként érdemes lenne más órát is viselni. (Biztos említettem már, de alkalmanként az ember el-elkapja más beszélgető-, vagy tárgyalópartner pillantását, hogy feldobott témám helyett a csuklómon fityegő izét lesi. Ez többnyire nyáron fordul elő rövidujjú viselet esetén.)
Namost, mint írtad a Baylor ugyebár echte ROLEX tokos. Innen ismét beugrott egy korábbi vágyam. Nevezetesen a ROLEX almárkájaként létező TUDOR. Ezt legalább a ragaszkodott márkámhoz méltónak tekinteném, így hordásra érdemes az ilyen feltűnő alkalmakkor is. És hát valószínűleg ennek a leskelődése átlagembereknél csak addig tart, amíg le nem olvassák a márkanevet, majd magukban legyintve visszatérhetnek a lényegre.
Szóval tán még emlékszel a Submariner-es mail-emre...
És gondolom a kérdésemet kiolvasod soraim közül :o)
Infók akár magánba is érdekelnek. Előre is kösz' !
Ezúton szeretném a figyelmetekbe ajánlani az "Óraművek-Életművek" kiállítást.
El ne felejtsétek megnézni !
Múlt héten nyílt és már csak e hét végéig látogatható.
Egyrészt látható a Hanga-féle gyűjtemény jópár jeles darabja (az elektronikus '32-es Junghans faliórától a XIX századi szerszámokon keresztül a Jaeger karóráig sokminden), másrsészt pár jónevű cég (Chronoswiss-től a koronátlan Harwood-on át a TAG Heuer-ig) közelmúltbéli és mai darabjai.
Mindez igen impozánsan előállítva az Alkotmány u. 18. félem. alatt a Karton Galériában.
Bámészkodás közben pedig tudásbővítésként segítséget nyújt (a POEN-ból ismerhető) Noszvai András.
Tehát érdemes elmenni, csak arra ügyeljetek, hogy álmélkodva ott ne ragadjatok, mert 18 órakor bezárnak.
:o)
Segítségeteket kérném.Lehetőségem lenne egy használt (ez év májusában vásárolt) automata Omega Dynamic megvásárlására. Acél-acél, zafír üveg, csavaros korona, karcmentes állapot. Mire érdemes figyelnem, ha mellette döntök, illetve mennyit érdemes érte fizetni?
Ha esteleg beneztek Waltherhez, nezzetek már rá arra az arany Longinesre, ami 200K körül van.
Szép, hagyományos kerek számlapja van . Szerintetek szép?
Ezeken a régi órákon szokás üveget cserélni? Ugy értem kapható-e hozzájuk való és hozzátartozik-e a felujitáshoz,hogy kicserélik?
A másik kérdésem: valahol irtatok arrol, hogy
sérült számlapot nem nagyon lehet cserélni. Melyik számlap a jobb? Az FC órák között voltak szép fehér számlapuak. Tetszettek. melyik a tartosabb?
SIGUE: Nagyon formás kis jószág. Nekem mindenképpen tetszik. Sok örömet hozzá! Egy óra "mezei" voltán meg kár elmélkedni, az egyszerűbbnek tartott gyártók palettáján is vannak gyöngyszemek, és például a saját gyűjteményemben is sok kedvencem van, amelyek ugyanakkor egyáltalán nem különösebben értékesek. Az általad választott óra már mindenképpen a jobb minőségű, kiforrott szerkezetű darabok közül való, feltehetően akár évtizedeket is ki fog szolgálni, Neked tetszik, ugyan mi kell még?