Szóval nem igazán tudom az okosat, mert nem vagyok biztos benne, melyik üzletre is utaltál ?
Ha arra, ahol én is többször megfordultam, akkor csodálom ezt a hozzáállást, mert ott engem még farmernadrág-póló cuccban is normális hozzáállásban részesítettek.
Szóval melyik is volt ?
(Új, v. használt darabokkal foglalkozik ?)
Új volnék itt a fórumon, bár pár hónappal ezelőtt rendszeresen olvasgattam. Az ok, amiért klaviatúrát ragadok egy tegnapi história.
Előzetesként annyit, hogy nincs órám, mert szeretnék valami komoly, testhezálló, szép - és itt lehetne folytatni a jelzőket - órát és ezidáig ilyet még vagy nem leltem - őszintén nem kerestem nagyon erősen -, vagy nem éreztem magam kellően érettnek a tetszetős darabokhoz - ha lehet ilyet mondani.
Szóval tegnap lófráltam és a Ferenciek trétől kezdve végignéztem először a Petőfi utcai kirakatokat, majd a Vörösmarty sarkától visszaindulva meneteltem a Váci utcában. Már majdnem visszaértem a Ferenciekhez, amikor az utolsó kis keresztutcánál - sajna nem tudom a nevét, ez megy a Párisi udvar felé talán - egy sarkon lévő apró kis üzlet kirakatában megláttam a nagy Őt! Egy nagyon egyszerű óra, fekete dobozban és általam korábban soha nem hallott márka - mae culpa maxima -, névszerint Paul Picot (remélem jól irtam) darabja volt. Hosszas nézegetés után vettem egy nagy levegőt és bementem, bár valami azt súgta, hogy hosszú kabátomban és "sisapkámban" nem biztos, hogy a megfelelő hatást váltom ki az eladóból - ez be is jött.
Mondjuk úgy, hogy a tisztességes úr rám vakkantott, majd amikor érdeklődtem - hogy ugyan mondana pár szót róla - a kirakati darab iránt, mélységes lenézéssel közölte, hogy ez egy Paul Picot és 350k az ára. Mondtam neki, hogy ez remek, de talán emellett vannak még az órának ismérvei, akkor továbbra sem nagyon komolyan annyit közölt, hogy 300 m-ig vizálló, meg persze, hogy zafir üveggel szerelték és pakolt tovább. Itt azt gondoltam, hogy tovább ne húzzuk egymás idejét.
Újabb lecke, hogy igen is a ruha teszi az embert... vagy nem lógott ki a zsebemből az arany Visa? Bocs, hogy ilyen hosszú vagyok, de egy kicsit felháborodtam a dolgon.
Érdeklődnék, hogy esetleg valaki tudna-e bővebb felvilágosiutással szolgálni egy laikusnak erről a bizonyos óráról. Nem tudom a tipusát, csak annyit, hogy rá vala irva a dobozára, hogy No. ' Plongeur, tehát búvárkodásra alkalmatos a darab, egyszerű fekete gumi - bocs, kaucsuk - szijjal, az óra maga acélszinű és semmi kirivó nem volt rajta. Pont ezért tetszett. Meg, mert búvár - ami azért nem mellékes szempont lenne nálam.
Megköszönnék minden infot, netán azt is, hogy ez kapható-e máshol is - ahol akár emberszámba vesznek még akkor is, ha nem feltétlenül veszem meg azonnal az órát - illetve, hogy milyen más búvárkodásra is alkalmas, de azért patináns, elegáns órát tudnátok ajánlani. Olvastam/láttam pl. a korábbi hozzászólások között azt a re-Doxát is...
Hangsúlyozom, hogy az árral nem volt különösebb bajom, olyan értelemben, hogy mint mondottam azért nincs órám, mert ha lesz, akkor az lesz AZ óra, amire nyilván áldozni is fogok...
Mégegyszer elnézést a hosszadalmaskodásért és előre is köszönök minden "javitó-nevelő", okitó szándékú választ, segitséget.
Másik kedves témám: Rolexek. Nekem úgy tűnt, hogy a használt Oysterek idehaza még tán drágábbak, mint nyugatabbra. A legolcsóbb darab, amit láttam, egy 1970-es évekbeli Olyster-Datejust volt 270eFt-ért. Ez kb.: 1000$. Hasonló darabokat 600-700$ körül akár a németeknél, akár az USA-ban gond nélkül be lehet szerezni. Rengeteg acél Oystert kínáltak 4-6000 DM körüli áron, ami az ezzel azonos modellek mostani új ára körül van (egy új AirKing 5200DM körül van, egy Oyter Perpetual 4300DM, egy Datejust 6000DM), és persze papírok, pót csatszemek nélkül. Ahogy láttam ezekre nem is született semmiféle üzletkötés. Bár én is elcsábultam, és vettem egy 30-as évekbeli ROLEX Rectangular szögletes, felhúzós, egyszerű órát, de hát ez nem a ma kurrens Rolexek fazonja (és árfekvése). Bár nekem ez jobban tetszik...
Nekem mindig érthetetlennek tűnt, hogy sikerült a Rolexnek ilyen hírnévre és sikerre szert tennie. Gyakorlatilag van ötféle szerkezete, úgymint: 2230-női méretű automata, 3130-férfi méretű automata, 1600-kézifelhúzós a 3130-ból, 4130-kronó, de két évvel ezelőttig a Daytonába a Zenith El-Primerót építették. A 4130 új szerkezet, és még igazán nem bizonyított, bár meglepő lenne, ha valaha bármi gond lenne vele. Van emellett egy kvarcszerkezet, amelynek azt hiszem van némi ETA kötődése. Ezen szerkezeteket variálják dátumkijelzőkkel (date, day-date), és ennek függvényében más típusszámot is kapnak, de a sok típusszám engem arra emlékeztet, mint ha mondjuk a Renault a Mégane minden karosszériavariánsát, sőt minden más színű és felszereltségi szintű változatát önálló modellként, más-más néven forgalmazná, és lenne 40 féle modellje 1 helyett. szerintem ez egy kicsit olyan "mókusvakítás" jellegű dolog. Aki már nagyítóval-csavarhúzóval felszerelkezve járt néhány ROLEXben, az is tanúsíthatja, hogy kísértetiesen ugyanaz köszönt vissza mindegyikből. Jellegzetes, rögtön felismerhető a két lilára eloxált automata kilincskerék, amely már az 50-es évektől a cégre jellemző. Ami persze nem változtat azon a tényen, hogy a konstrukció szuper, a kidolgozás kifogástalan, örök életű, precíziós darabok. Csak úgy érzem, a ROLEX azzal alkotott nagyot a 30-as években, hogy már akkor olyan, vízzáró acél tokos, koronazáras órát tudott készíteni, amely mindent kibírt. A ROLEX edzett, csiszolt kristályüveget használt minden óráján már akkor, amikor még egy PATEK, IWC vidáman plexivel, celluloiddal csinálta a drága aranyóráit is, minden modellje víz és korrózióálló volt akkor, amikor ez leginkább csak "military" kivitel esetén (általában rémes design mellett) fordult elő a jó nevű konkurrens cégeknél is. Ezzel nyilván nagy presztízselőnyre tett szert, de szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy egy mai, korszerű, acél-zafír kivitelű FORTIS, OMEGA, LONGINES, FC, NIVREL már ugyanolyan tartós és strapabíró kivitelű, és szerkezetileg sem lesz rövidebb életű, mint a ma futó ROLEXEK, csak sokkal olcsóbb. Persze ez nem volt így a 60-as években, amikor egy tényleg vízálló óra, ráadásul elegáns kivitelben (nem féltégla méretű forgácsolt tokban, két kiló páncélozott plexivel leöntve) még bizony ritka volt. De a jobb kivitelű korabeli acél Omega Seamasterek ugyanolyan jó órák voltak, ugyanolyan szépek is maradtak, még sincs olyan presztízsük. Vajh miért?
Ellenvélemény? További infó? Kevés az adat a témáról, én is szívesen okosodnék!
ui: A kvarc szerkezet körüli "pletyiktől" eltekintve nem tudok róla, hogy a ROLEX ETA szerkezetet, egyáltalában a 40-es évek után - a kronókat kivéve - nem saját szerkezetet valaha is beépített volna (a TUDOROKBA persze igen). Tulajdonképpen olyan kevés a szerkezeti variáció, hogy én ezt kizártnak tartom (fenntartva a tévedés jogát)!
A Calvin-Klein divatcég. A teljesség kedvéért órákat is gyárt. Ezzel azt hiszem el is mondtunk a világon mindent, amit érdemes róla elmondani. Átlagosan jó minőségű teljesen tucatszerkezetes tucatórák.
Persze sikerült nem kimennem az órabörzére.
Esetleg tudjátok, hogy akik ott kiállítottak (nem a nagy cégek)általában hol árulnak? Nyilván nem ebből az egy(fél) napi forgalomból élnek.
Ugyanis engem kifejezetten érdekelne óra a Longineshez hasonló árképzéssel.
danke
(Vagy vegyek egy Fortis Pilot Professional Chronot (pápai kiadás)? Egy ismerős eladná úgy 200 körül... Megéri?)
TE_O: Nagyhangú és mellényű fickó szép számmal volt kinn, de akitől én a Certinát vettem, az nem árult Chrono.Suisse-t. Amúgy a világ sora, az, hogy a börzére főleg az eladók pakolnak ki, hiszen néhány órával nem érdemes kiállni (hacsak nem "olyan" az a néhány óra). Megjegyzem, ilyen helyen valóban nagy értékű órát én nem mernék venni, bármily olcsón, vagy éppen drágán adják! Jellemző momentum: ugyanolyan Longines Lindbergh Original kronót, mint amilyet a minap kerítettem magamnak, kínáltak teljesen újonnan, lefóliázva, acélszíjjal 200-ért, de odaadták volna 170-ért is. De természetesen doboz, pótszíjelemek, papírok azok nem voltak. Az óra legalacsonyabb általam ismert ára 1400 euró nettóban, ez 350eFt. Az óra láthatólag egy másodpercig nem volt hordva. Ugye hihető, hogy valaki megvette itthon 430eFt-ért, de hazamenet elvesztette a papírjait, a dobozát és pótszemeit, majd kinyitva lakása ajtaját meghallgatta az üzenetrögzítőjét, és rádöbbent, hogy időközben csődbe ment, majd haladéktalanul eladta az órát fél-harmad áron... Van elképzelésem, hogy az áruba bocsájtott órák egy része honnan származik...
Másik kedves témám: Rolexek. Nekem úgy tűnt, hogy a használt Oysterek idehaza még tán drágábbak, mint nyugatabbra. A legolcsóbb darab, amit láttam, egy 1970-es évekbeli Olyster-Datejust volt 270eFt-ért. Ez kb.: 1000$. Hasonló darabokat 600-700$ körül akár a németeknél, akár az USA-ban gond nélkül be lehet szerezni. Rengeteg acél Oystert kínáltak 4-6000 DM körüli áron, ami az ezzel azonos modellek mostani új ára körül van (egy új AirKing 5200DM körül van, egy Oyter Perpetual 4300DM, egy Datejust 6000DM), és persze papírok, pót csatszemek nélkül. Ahogy láttam ezekre nem is született semmiféle üzletkötés. Bár én is elcsábultam, és vettem egy 30-as évekbeli ROLEX Rectangular szögletes, felhúzós, egyszerű órát, de hát ez nem a ma kurrens Rolexek fazonja (és árfekvése). Bár nekem ez jobban tetszik...
Nekem mindig érthetetlennek tűnt, hogy sikerült a Rolexnek ilyen hírnévre és sikerre szert tennie. Gyakorlatilag van ötféle szerkezete, úgymint: 2230-női méretű automata, 3130-férfi méretű automata, 1600-kézifelhúzós a 3130-ból, 4130-kronó, de két évvel ezelőttig a Daytonába a Zenith El-Primerót építették. A 4130 új szerkezet, és még igazán nem bizonyított, bár meglepő lenne, ha valaha bármi gond lenne vele. Van emellett egy kvarcszerkezet, amelynek azt hiszem van némi ETA kötődése. Ezen szerkezeteket variálják dátumkijelzőkkel (date, day-date), és ennek függvényében más típusszámot is kapnak, de a sok típusszám engem arra emlékeztet, mint ha mondjuk a Renault a Mégane minden karosszériavariánsát, sőt minden más színű és felszereltségi szintű változatát önálló modellként, más-más néven forgalmazná, és lenne 40 féle modellje 1 helyett. szerintem ez egy kicsit olyan "mókusvakítás" jellegű dolog. Aki már nagyítóval-csavarhúzóval felszerelkezve járt néhány ROLEXben, az is tanúsíthatja, hogy kísértetiesen ugyanaz köszönt vissza mindegyikből. Jellegzetes, rögtön felismerhető a két lilára eloxált automata kilincskerék, amely már az 50-es évektől a cégre jellemző. Ami persze nem változtat azon a tényen, hogy a konstrukció szuper, a kidolgozás kifogástalan, örök életű, precíziós darabok. Csak úgy érzem, a ROLEX azzal alkotott nagyot a 30-as években, hogy már akkor olyan, vízzáró acél tokos, koronazáras órát tudott készíteni, amely mindent kibírt. A ROLEX edzett, csiszolt kristályüveget használt minden óráján már akkor, amikor még egy PATEK, IWC vidáman plexivel, celluloiddal csinálta a drága aranyóráit is, minden modellje víz és korrózióálló volt akkor, amikor ez leginkább csak "military" kivitel esetén (általában rémes design mellett) fordult elő a jó nevű konkurrens cégeknél is. Ezzel nyilván nagy presztízselőnyre tett szert, de szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy egy mai, korszerű, acél-zafír kivitelű FORTIS, OMEGA, LONGINES, FC, NIVREL már ugyanolyan tartós és strapabíró kivitelű, és szerkezetileg sem lesz rövidebb életű, mint a ma futó ROLEXEK, csak sokkal olcsóbb. Persze ez nem volt így a 60-as években, amikor egy tényleg vízálló óra, ráadásul elegáns kivitelben (nem féltégla méretű forgácsolt tokban, két kiló páncélozott plexivel leöntve) még bizony ritka volt. De a jobb kivitelű korabeli acél Omega Seamasterek ugyanolyan jó órák voltak, ugyanolyan szépek is maradtak, még sincs olyan presztízsük. Vajh miért?
Ellenvélemény? További infó? Kevés az adat a témáról, én is szívesen okosodnék!
ui: A kvarc szerkezet körüli "pletyiktől" eltekintve nem tudok róla, hogy a ROLEX ETA szerkezetet, egyáltalában a 40-es évek után - a kronókat kivéve - nem saját szerkezetet valaha is beépített volna (a TUDOROKBA persze igen). Tulajdonképpen olyan kevés a szerkezeti variáció, hogy én ezt kizártnak tartom (fenntartva a tévedés jogát)!
A hangvillas Certinat nem annal a nagydumas nagymellenyu sracnal, aki vagy 50-60 oraval volt kinn? Szokott lenni a bolhan is. Ott volt a Chron. Suisse is. (en is gondolkodtam benne, de nem volt nalam annyi... :( Egyebkent szamlapfelujitast hol erdemes?
Egyebkent a borzevel kapcsolatban: az ember tobb gyujtot es kevesebb orasuzletet-uzert varna. Szerintem. ???
Még a börzéről:
Nem tudom mennyire tünt fel nektek az a pár ácsorgó ember full arany órákkal. Pár ismerősön keresztül érdekes darabokat ismerhettem meg: Rolex Daytona bicolor 16.000 DEM, VC extraflat ????? DEM, Vc OS 18Kt 2.2 Mft....
Az én Jaeger-em is így került elő. Mik lehettek még a táskák mélyén?? Ráadásul elég sok külföldi is volt, szerintem nekik jobban megérte a börze.
Hohó ! Én még leragadtam a pénteki témámnál, a hamis-nemhamis, ilyentokos-olyantokos Rolex-eknél.
Szóval az piszkált engemet, hogy ugyebár említtetett a bécsi volt importőr, bizonyos Haban, aki a tokmachinálásával nagyot veszített.
Egyszerűen nem fér a fejembe, miképpen tudta az acélról aranyra tokcserét követően megfelelően szerepeltetni a típusszámait ? És az miképp lehetett azonos a certifikáton szereplővel ???
(Ugyanis a márka típusszámai magukban hordozzák a tokozás, sőt a lünetta anyagának azonosítását is. Így aztán egy új tokba átgravírozva ugyanezt - a certifikáttal azonos érdekben - egyből kibukik a nemesfémház alaptalansága. Vagy a tokazonos új számot bevésve a certifikát akár eldobhatóvá is vált.)
Ezt az ellentmondást hogy oldották fel ???
Az pedig nálam már csak ráadás, hogy egy Daytona esetében főképp nem érdemes ezt a tokcserét végrehajtani, mert (ki tudja miért ?, de valamiért így van) az említett típus acél változata az egyik lenagyobb presztízsű drabja a kollekciónak. Annyira kurrens és értékőrző, hogy egyszerűen érdemtelen aranyba áttétetni.
Szóval álljék itt egy minden márkára örök igazság :
CSAK EREDETIT ÉRDEMES VÁSÁROLNI !!!
Gábor !
ETA szerkezet ???
Na, neeee ?!?!
Tudsz erről valami kézzelfogható hivatalos infót is ? (Mint említettem volt, ez igazán amoda való volna...)
HRM King Gyula
Nem titeket akartalak kifogásolni, sőt!!! Bocsi, ha félreérthető lettem volna. Általában az óra kereskedelemmel vannak kétségeim. TI SOKAT tesztek a az általam említett célért.
Börze:
Hát igen idén se volt jobb a rendezés. Én de. voltam de küzdelem volt egy-egy asztalhoz való hozzáférésért. Az árak többsége szerintem se volt reális. Számomra a leg meglepőbb az órák igénytelen kinézete volt. Alig leltem szépen rendbehozott darabot. Én egy Jaeger-t tettem magamévá.
TE_O: Beleakadtam egy az általad belinkelthez hasonló ZODIAC-ba, és láss csodát, tényleg a Breitling-Buren féle Cal.11. ketyeg benne! Nem véletlen a koronaelrendezés!
A börzéről: Én szépen bevásároltam, lőttem régi ROLEX-et, Zenithet, hangvillás Certina kronót (csuda ritka darab!) stb... Zsibvásárhoz méltóan volt kinn minden, de az árak valóban rémisztően szórtak. Láttam arany Chronographe Suisse-t 75eFt-ért (átvizsgálás, javítás előtt, a látott állapotban nagyon sikítva, de még elfogadható ár), és ugyanolyat, nem jobb állapotban 300-ért is. Az is igaz, hogy hatalmas alkuk után odaadták 25-ért a 60-ért kitett órát... Nem csoda, mindenki eladni akart, venni csak kevesen. Szóval azért lehetett szép dolgokat gyűjteni. Változatlanul állítani merem, hogy idehaza még nem szabad eladni, venni kell. A ma 20-30 ezer forintos órák szépen rendbehozva 3-4 év múlva 100-at fognak érni!
Mielott meg felreertenel: eloszor jopar napja irtam egy altalam latott (ismerose) Invicta-rol, Roamer szerkezettel. Az erdekesseg kedveert emlitettem, hogy a Roamer annak idejen idaig vitte. A ket krono kepet viszont a weben talaltam, az Invicta design-ja erosen hasonlit a Breitlingedre, a Zodiac koronaelrendezesebol pedig egy erdekes szerkezet sejlik. Phu, ha sajat lenne!...
itt a cimek:
Ki mit latott oraborzen?
Volt kinn egy-ket arc bolharol es az Ecserirol, voltak szep es draga orak, erdekesseg is par, de joreszt egy atlagos piac is kepes ezt nyujtani. Bar lehet h. keson erkeztem, 11 fele, es d.u. ketto fele mar sokan pakoltak is (en akkor futottam a negyedik koromet :) ). Ja, es ha az ember belenezett a szerkezetbe es megmondta a tipusat, mar orasnak neztek... :)
TE_O: Visszaolvasva a korábbi Invictá-val kapcsolatos hozzászólásodat annyit azért biztosra merek mondani, hogy mind az Invicta, mind a Zodiac 70-es évekbeli, esetleg a 60-as évek legvégéről való. A formavilág abszolút tipikus mindkettőnél! Nekem nagyon tetszenek! Már a Te gyűjteményedet gyarapítják? ( Sárgulás ;-) )
TE_O: Nagyon érdekesek! Szívesen beléjük kukkantanék hátulról is (kis nőgyógyászati vizit..)! Mifélék? Írj róluk valamit.
A börze meg olyan, amilyenre sikeredik. Van esély sok érdekes régi darabot látni, nagy alkuk mellett igen kedvezően gyűjteményeket megalapozni, vagy éppen a felesleges darabokat jó kezekbe átadni. Aki teheti jöjjön ki szétnézni!
Sajnos most sem tudok mást mondani, mint a múltkor: téves az ár amit megadsz, még akkor is, ha az általad nagyrabecsült katalógusokban ezt látod. Az aktuális gyári előírt fogyasztói ár: 675 Euro (ami kb. 175 ezer Ft).
Szerintem is zarjuk le ezt a temat, mar megint nem vezet semmire. Az meg mindannyian tudjuk, hogy a magyar adorendszer es vasarloero abszolut nem korrelal.
SUKOSDG: Nem személyeskedtem, örömmel hallom, hogy a ROLEX körül főnököd mindent tisztességesen rendezett. Másrészt nem értem, miért fumigálod ilyen kitartóan a HOT árait, bár nyilvánvalóan azért, mert más ilyen típusú cég - könnyen, mindenki számára a neten is hozzáférhető árlistával - nincs is, így nincs kibe belekötni. Úgy gondolom, értelmetlen, hogy én akarjam megvédeni a HOT-ot és üzletpolitikáját, de a korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy az általad kiemelt FC modell (HeartBeat Art Deco kézifelhúzós) pont az a darab, amelyről köztudott, hogy a németeknél - és csak ott - speciális ára van, ott sokkal olcsóbb. Gyanítom, a HOT drágábban kapja, mint az ottani ÁFÁ-s végfelhasználói ár. A többi FC ára viszont jellemzően csak 10-15%-al magasabb, amelynek az okát már TE is leírtad. Ráadásul - ha tényleg venni akarsz valamit, és meglengeted a zsozsót - biztosan kaphatsz annyi árengedményt, hogy végül nagyjából ugyanott leszel. A NIVREL-el hasonló a helyzet. Ugyanakkor - ha már a HOT ügyeit firtatjuk - csámcsoghatnál a PERRELET árain, amelyek fillérre olyanok, mint pl.: az Armbanduhren árai, sőt esetenként alacsonyabak. Az előbb említett alkuval egyetemben ezek szerint nálunk olcsóbb a PERRELET, mint nyugatabbra!
Lezárandó az ügyet, én nem akartam vitába fogni Veled, hiszen sok esetben igazad volt, de kicsit unalmas, hogy folyton azt a néhány céget buzeráljuk, aki egyáltalán tartja úgy-ahogy a lelket a hazai minőségi órakereskedelemben. Az OREX árai például viszont esetenként tényleg magasnak tűnnek, de ott is ért már kellemes meglepetés is. Meg a POEN-nál is. Kellemetlen is, mindegyik cégnél. De még múltkorjában említettem volt, hogy az OREX kirakatában díszelgett egy VC Les Complication Gangreserve, úgy másfél éven keresztül. Ennyi ideig nem vitték el, állt benne a 22000 DM. Nagy mágus kell ahhoz, hogy ilyenkor valaki jó árat tudjon kínálni. Javaslatod, hogy ha a kis forgalom miatt egyes darabok drágábbak nálunk, mint svájcban, akkor csukják be az üzleteket, és ne árusítsanak semmit, meg nem hiszem, hogy különösebb kommentárt igényel. Volt már 40 év szocializmus, nekem az elég is volt.
Más: honnan van az infód, hogy a POEN dőlőfélben van? Mert ha ez igaz, akkor minden topiclakót ezúton felszólítok, hogy vigye be a POEN-ba a nagypapa koszos Poljotját, rozsdás DOXA-ját, és újítassa fel, annak ellenére, hogy felháborító módon legalább rémisztő 4-7000 Ft-al drágábban (és annyival gondosabban, jobban) dolgoznak, mint a sarki Mekk-mester órás, aki pedig dédelgeti egy Chronoswiss, Fortis, Oris, Longines megvételének tervét, hozza elébbre a karácsonyi bevásárlást. Nagy veszteség lenne számunkra, ha az amúgy is egy kézen (szinte egy ujjon...) megszámolható komoly óráscégek egyike eltűnne a mindenáron spórolni akaró vásárlói érdektelenségben!
18-a kötelező megjelenés, bár a múltkor csak cipőskanállal lehetett beférni!
APT:
A Rolex-ről mellékelni tudom az áfa befizetésről szóló csekket!!! (bár én elgondolkodtam volna róla mert nem az enyém, sajnos :((((( ).
APT: Az általános EU és a magyar áfa között 10% a különbség.
PL: FC-310M3T5 = 980 DM (katalógus fogy.ár (Orologi és ArmbandUhren))= 127.000 Ft + 15 %= 146.050 Ft (a magyar árnak mindenki nézzen utána)
Információim szerint most 18.-án lesz órabörze a Hotel Mercure Budá-ban (a Déli PU-val szomszédos épület). Topiclakók tömött kettes sorokban kifáradni szíveskedjenek!
Más: Megint komoly polémia kezd kibontakozni az árak körül. Kár, hogy az emberek egy része konfliktuskeresésben, és nem konzenzus keresésében szereti kiélni magát, igaza ugyanis - szerintem - minden oldalnak van, és egyszerűbb lenne egyetértenünk abban, amiben lehet. Az árak egy része ugyanis valóban magasabb (messze nem minden, és nem mindenhol!), másrészt erről nem mindig a kereskedő tehet.
Sajnos a hazai (és hazai kézben levő) ipar és kereskedelem teljes, totális megsemmisüléséhez vezethet (illetve kialakulását akadályozza meg) az az abszolút tipikus, csontig hatolóan önző magyar vásárlói magatartás, hogy mindenáron olcsón akarok vásárolni, az sem érdekel, ha a másik ebbe belerokkan, tönkremegy. Mert ugye én rajtam ugyan ne keressen senki egy vasat sem! Sajnos ez bizony valóban jellemző. Ha viszont e miatt a vásárlók nem idehaza szerzik be a kívánt holmikat, akkor előbb utóbb majd nem is lesz idehaza semmi. (Mellesleg tudomásom szerint ROLEX-et nem képvisel senki idehaza. Tehát árakat sincs mivel összehasonlítani. De ha valaki behozza megrendelésre a legjobb svájci árakon, akkor is drágább lesz az európai összehasonlításban is mértéktelen magas ÁFA miatt. Ez ellen az importőr pedig nem tehet semmit. Ha a vásárló ezt nem vállalja fel, inkább becsempészi az árut, azzal egyfelől - szerintem - minden erkölcsi alapját elvesztette a hazai állapotok csepülésére, másrészt halálra ítéli az importőrt.) Az én meglátásom szerint a fővárosi PLÁZÁ-k környezetében kialakult kiskereskedelmi vákuum már ennek a jelenségnek egyik jele.
Másik probléma: idehaza alig van vásárlóerő, tőke viszont szinte egyáltalán nincs. Hazai szemmel nézve egyszerűen érthetetlen, hogy tudnak a semmiből indulva gyorsan sikeressé lenni vállalkozások a lajtától nyugatra. Nos ott működik a kockázati tőkehitel rendszere (nagyképűen: Industrial Risk Capital), magyarán: ha van egy életképes ötletem, szorgalmas vagyok és lukat tudok beszélni (azért ez ott is fontos!) mások hasába, akkor egy szál gatyában elindulva is valószínűleg fogok találni tőkéstársat az ötlet megvalósítására. Ez itthon egyszerűen nem létező jelenség. Hitel az nincs, aki az ellenkezőjét állítja, nem mond igazat! Csak saját tőkéből lehet elindulni, így pedig még nagyon jól vezetett, sikeres és dinamikus cég is csak lassan-lassan tud előre araszolni, és egy nagy tőkével rendelkező, sokkal jobb feltételekkel dolgozó nyugati vetélytárs bármikor megfojthatja, vagy bekebelezheti.
A vásárlóerőről meg annyit, hogy szerintem a teljes magyar éves órakereskedelem nem teszi ki egy jobb helyen levő bécsi bolt havi forgalmát... Ilyen viszonyok között sokkal alacsonyabb rezsiköltséggel sem biztos, hogy olcsóbb tud lenni valaki, főleg, hogy az árukészletet is neki kell finanszíroznia. Persze ezzel együtt vannak üzletek, ahol láthatóan irreális árak vannak. Onnan valóban el kell menni egy olyanba, ahol nem ez a helyzet.
Az én következtetésem az lenne, hogy szükség lenne "felelős fogyasztói magatartásra", mindenkinek bármilyen áru vagy szolgáltatás vásárlásakor fel kellene mérnie, hogy mi a közös érdek, és ha emiatt 5-8%-al drágábban jut valamihez, hát ezt fel kellene vállalnia. Nyilván nem 50-100%-os felárak szó nélküli lenyelése lenne a cél, de szerintem ez nem is jellemző. Például most szereztem egy új Longines Lindbergh Original kronót acélszíjjal (történetesen csereberéltem, de példának megfelel). Ennek a hazai ára 432 ezer forint bruttó. Ez 345 ezer forint nettó összeg. Az óra kinti nettó katalógusára 1400 euró. Ami ugyebár 350 ezer forint. Tehát a hazai ár teljesen rendben van, sőt még alkudni is lehet belőle! Az ÁFÁ-ról meg miért a kereskedő tehet? Amúgy LEGÁLISAN magánszemély nem is kerülhetné ezt meg...
Azért "harcolok", mert hetente megkeresnek, hogy tudok-e óravásárlásban segíteni. Persze, hogy ajánlhatnám a kereskedőket, akiknél általában tissot, certina, roamer, doxa, sector, festina (egyéb nálunk eröltetett) márka van. A többi pedig nagy ugrással 150-180 e ft-tól ajánlanak órákat.
Én szeretném, ha minél több ember férne hozzá jó minőségű mechanikus órához.
Nálunk a viszonyok nem engedik meg a +20-30-40% felárat, sőt....
oyster: sajnos el kell, hogy keserítselek. ETA szerkezetet is!!! épít a Rolex a Day-Date órákba, persze arany és bicolor tokba is. Sőt a GMT-be is.
Ezek nem hamis órák!!!! A hasonlattal csak az üzleti kapcsolatra akartam utalni.
"Sajnos a Tudor-nak már csak annyi köze van a Rolex-hez, mint a Breguet-nek a Swatch-hoz, egy a tulaj. Én is láttam ETA szerkezetes (persze módosított Rolex cal.) eredeti Rolex Day-Date-et. Minden certifikáció és sorszám megfelelő."
Ez nekem kissé kínaiul hangzik.
Ismereteim szerint a TUDOR a ROLEX ház saját márkája, akik (többek között) az eredetivel azonos tokozásban (is) elhelyezik a vásárolt, átlagosabb, többnyire ETA szerkezeteket és így létrejön egy olyan óra ami azért jóval nemesebb a Swatch-nál (drágább is) és hát nem ez birtokolja a nagynevű cég egészét.
Így sem elterjedtségben, sem értékben, sem presztízsben, sem a cégek közötti viszonyban nem az említett hasonlatot látom.
És ugye a Day-Date-ek csak nemesfém tokos kivitelben, president fémcsattal kerülnek forgalomba. Ennek ismeretében fokozottan a hamis csillogás benyomását kelti bennem az "ETA szerkezetes (persze módosított Rolex cal.) eredeti Rolex Day-Date".
Persze, amennyiben félretájékozódtam úgy szívesen fogadok minden újat, kérlek egészítsetek ki ! (Akár a másik topic-ba is jöhet.)
Ja, kínai hangzat említése :
Én is találkoztam már kínai automatával szerelt "eredeti" Rolex-szel. Gondolkodóba is ejtett.
Mégpedig azon meditáltam, milyen messzire hajítsam el...