Keresés

Részletes keresés

tehtube Creative Commons License 2009.03.27 0 0 9391

Én kommentálnám.

A legelső a B3-mal fantasztikus. Nagyon szép szám igazán kifejezően előadva. És totál Hammond. (a többi se kutya)

Viszont ezt az I Put A Spell On You számot még sokan előadták.

Mindjárt a nickneved testvére helyen Terry Reid, akit eddig nem ismertem.

Viszont akitől eddig tudtam az Arthur Brown. Legnagyobb slágere a Fire.

Orgonista a felvételen Vincent Crane később Atomic Rooster, dob Carl Palmer. Minden tőle a Youtube-on fellelhetőt javaslok.

Előzmény: fillmore est (9390)
fillmore est Creative Commons License 2009.03.27 0 0 9390
tehtube Creative Commons License 2009.03.26 0 0 9389

Majdnem kiment a fejemből hogy tegnap ismét volt Hammond koncert.

Fassang László volt szokásosan havonta Nyitott Műhelyben a Déli mellett. Ezúttal a második blokkban egy indiai ütős -de nem indiai- srác működött közre.

Már az érdekes hogy elég halkan játszik-játszanak. A hely, a hangulat, a környezet, a büfé kíváló.

Az első részben a Hammond C3 rövid bemutatása után inkább klasszikus/sípos hangulatú improvizációkat adott elő Laci. Romantikus, kortárs, XVI. századi tánc és egy Bill Evans téma.

A szünet után kis tabla, cserépdob bemutató. Kevésbé dallamos, harmónikus zenék, de nagyon rafinált ritmusok. A 13,5 taktusos!!! alapnál igencsak számolni kellett előszörre! Utána a 11-es bolgár téma gyerekjáték volt :-)

(13,5 taktus: lejátszanak 3×4/4-et=12, majd utána 3/8-ad következik (gyors egy-két-hár'). Aztán elölről az egész)

1955-56-os 230V-os Hammond C3, Organ Mate zengetővel, Echolette ME-III lezlivel.

LaurensHammond Creative Commons License 2009.03.25 0 0 9388
Most érdemes lemezt (LP-t, CD-t) vásárolni a Victor Audio-nál!!!

Több termék LP, hanglemez, vinyl, "bakelit" vásárlásánál (3 db-tól már) 10% engedményt ad a Victor Audio lemezbolt, vagy a postai díjat magunkra válaljuk most!

Biztonságosan, 12 éve működő hanglemezboltos tapasztalattal csomagolva, a lemez, boritó sérülését szinte kizárva, ajánlott küldeményként adom postára még aznap, ahogy átért az LP ellenértéke, ez lehet banki utalás pl, vagy PayPal elektrónikus küldés is akár. E mail-ben jelzett utánvételi szándékot követően, szinte on-line gyorsan reagálva történik a csomag feladása. Magyarországon belül max 2 nap, és oda is ér a hanglemez. Hammond Orgonás zenék lelőhelye
akapuli Creative Commons License 2009.03.25 0 0 9387
Sikerült hétvégén kicsit kipróbálnom az Electro 3-ast. Jó cucc, de egyelőre képtelen lennék megszokni a LED-es csúszkákat.
djuice Creative Commons License 2009.03.25 0 0 9386
Egy kis átfogó jazz kollekció megszállottaknak. :) (veszteségmentes -> kb. 17GB!!!)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 9385

Klassz! Szólj, ha lehet kagylózni!:-)

Előzmény: tehtube (9384)
tehtube Creative Commons License 2009.03.24 0 0 9384

A hangterjedelme pont mint a Hammondnak, de nem csak a hangkerekek által.

Dobonként 7-6 pickup található, ami kevesebb. Gondolom a mélyek leosztással vannak előállítva a magasabb frekvenciából. Visszakerült a helyére a TG, de még a mexólalás hátra van.

Amit a kezelőszervek által tud, az egy maximumra fölextrázott B3. 2×9 cug manuálonként. A lábbasszus 32'!!!, 16', 8' -al szabályozható és állítható a lecsengése. (string bass) Szelektív 2×3 állású scannervibrátó. (chorus, normal) A hagyományos Accutronic(Hammond) csöves rugószengető is benn van. Komplett lezlivezérlés 2×2 állással. A fölső manuálon egy kis zongora-csembaló szintetizátor. 25-ös basszpedál, pad. Hátul egy csomó ki és bemenet. Magnónak, lezlinek, dobgépnek, basszpedálnak... A lábáról leszedhető, úgyhogy méretessége ellenére is viszonylag jól szállítható.

Lezli. Kétrészes, fanútos, nyakig ér. Fönt külön csöves végfok a magasnak kisebb trafóval, külön a mélynek sokkal nagyobb trafóval. Két bitang nagy magassugárzó torkollik a tölcsérbe V alakban. Alul fa dobrotor és 15"-os lavór.

Remélem ezen a héten mexólal.

Előzmény: szimizso1 (9383)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.24 0 0 9383

Teljesen "hivatalos" a darab! Ha kész lesz kíváncsi lennék, hogy milyen a hangja. Néztem a csoport kerekeket. Nyolc-nyolc hangkerék volt csoportonként. Ezek szerint nyolc oktáv a hangterjedelme? Nagyon pazar!:-)

Előzmény: tehtube (9382)
tehtube Creative Commons License 2009.03.24 0 0 9382

A mai nap összeraktam a PARI hanggenerátorát. Új éxíjak, új fogaskerekek, szépen működik a mechanika, forog reggel óta. Megy vissza az orgonába.

Érdekes szerkezet. Sok a hasonlóság a Hammondéval, de sokban eltér. Először is egyszerűbb mechanika. A hajtáslánc soros, nem párhuzamos. 12 dob = 12 félhang. Azokon az oktávok. A hanxedők közös mágnesen vannak. A rudak mögött az a fekete vas. Hanxedőcsoprtonként kábelkötegek, így egyszerűen bontható a kapcsolat. A Hammondnál vagy 150 forrasztás.

A többi rész viszont gyakorlatilag megegyező. Egy nagy táblán tekercsek kondenzátorok a magasabb hangokhoz, Mechanikus scanner vibrátó a tekercses/kondis késleltetőkapcsolással (shift line)2 cső a sima hanghoz, 2 cső a vibrátós hanghoz, 3 cső a percussionhoz, tisztára mint az A0-28ban!

(Az 1. és 3. képen forgás közben látható)

tehtube Creative Commons License 2009.03.23 0 0 9381

Ez benne a vidám. Legnagyobb kereskedelmi partnereink mindig is a német nyelvterületen voltak, vannak: NDK, NSZK, Ausztria, Svájc...  Inkább Svejc :-)

Teljesen ontopik, mert a refrénben ha halkan is, de hallani Papp Gyula A100-asát.

Itt egy válogatás, Omega angolul. Kitömörítésnél jelszó: lajso.

Soxép L100 szőnyeg hallható rajta. Itt is kissé csikorogni hallom az anglot.

Előzmény: szimizso1 (9380)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.23 0 0 9380

SzűzMáriám!:-))) Először azt hittem, hogy paródia. De ez véresen komoly volt.... miért pont németül????:-)

Előzmény: tehtube (9379)
tehtube Creative Commons License 2009.03.23 0 0 9379

Bocsi, ez inkább off, de röhögőgörcsöt okozott :-D

Grószfater
tehtube Creative Commons License 2009.03.23 0 0 9378
Clayton Doley is ízesen hozza a témát. Még nem találkoztam a pici 860-as lezlivel, itt egyenesen az az állvány! Jackiebácsi
Előzmény: LaurensHammond (9375)
tehtube Creative Commons License 2009.03.23 0 0 9377

Igen ez az a C formájú és upgrade M2-m3. Érdekes hogy "beragadt" a lezli a tremolóba. Jankai Béla orgonál?

Nincs mese, Jackie bácsi a legnagyobb zenész ebben a műfajban. Ő volt, van az egyetlen világklasszis.

Előzmény: LaurensHammond (9375)
Qqberci Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9376
Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy ha nincs az erõsítõnek védelme, akkor

- a csövest tönkre lehet tenni terheletlen hajtással (nincs semmi a kimenetén)
- a félvezetõst tönkre lehet tenni rövidrezárt kimenetttel.

Ennek a fordítottja is nagyjából igaz:

- a csöves nem fog elszállni egy rövidzártól vagy az elõírtnál kisebb terhelõ impedanciától
- a félvezetõs nem fog elszállni, ha a kimenete terheletlen.

A különbözõ védelmek persze ezeket igyekeznek megakadályozni.

Optimális kimenõteljesítményt akkor lehet kivenni, ha a terhelés imopedanciája megegyezik az erõsítõ kimenõ impedanciájával. Minden más esetben a kivehetõ teljesítmény csökken.
Előzmény: ham_peet (9366)
LaurensHammond Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9375
Egy sosem latott csemege. Nem is tudtam rola, hogy Jackie a 80-as evekben igy nyomta meg akoncerten az ordog allarcosbaljat.
Hammond M3 a jol ismert, kisse leharcolt csepel szigeten levo darab, de erre Tehtube szaktars adja alldasat. Mindenesetre szepen szol. Kar, hogy nem Pataki Laszlo nyomja, Ő izesebben, hammondosabbul kezelte a hangszert. Ambar ez az illeto, nagyon precizen zongorazik rajta kottabol Masquerade-t!
Syrius a legnagyobb, nincs mese !!!Jackie Orszaczky
ham_peet Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9374
nagyon szépen köszönöm!

üdv pet
Előzmény: mokusmisi (9371)
LaurensHammond Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9373
Ezt a szamot mar regota kerestem, nem tudtam ki jatsza igy Hammond orgonaval, csemballoval, de fantasztikus szerintem... Hallgassatok meg!!!Joy- Apollo 100- 1972
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9372

Akkor mégsincsenek hiába ott azok az alkatrészek. Lehet, hogy ezek nélkül nem működik rendesen a lezli?

Előzmény: mokusmisi (9371)
mokusmisi Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9371
A 760 két végfoka teljesen azonos kimenő-teljesítményre képes. A különbség onnan adódik, hogy míg a mélysugárzó 4 ohm impedanciájú, a tölcsér 16 ohmos hangszórójával még egy 6.8 ohmos teljesítmény-ellenállás is sorba van kötve.

Matematikailag a végfokok a +-43V tápfeszültségből kb 27-28V effektív hangfrekvenciás váltóáramot tudnak produkálni, ami 4 ohmos hangszóró esetén 200W feletti teljesítményt is jelenthetne...

Szerintem a cucc elbírja a 8 ohmos tölcsér hangszórót is, de ekkor az előtét ellenállást 4-5 ohm-ra kell változtatni, de fontos, hogy az ellenállásnak legalább 25W-os teljesítményűnek kell lennie, mert max kivezérlésnél kb 20-25W is eldisszipálódhat rajta.

Mielőtt elküldtem ezt a hozzászólást, megmértem a HL 722 hangszóró impedanciáit.
Ebben a kütyüben szinte ugyanolyan végfokok vannak mint a 760-ban, csak +-43V helyett itt csak +-40V a táp, ami minimális különbség. Viszont itt a 8 ohmos a tölcsér max kiemelésnél egy 2,2 ohmos ellenálláson és egy vele sorbakötött 12 microfarad/50V-os bipoláris elkón keresztül kapja a jelet. Ez is egy használható megoldás, bár a 760-as nagyobb tápfesz-e miatt én inkább 3 ohmos ellenállást kötnék sorba a bipoláris elkóval.

üdv.:

Misi
Előzmény: tehtube (9369)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9370

Igaz! Az én proline-m zavart meg egy kicsit, mert abba van a hangszórók elött tekercs, kondi, meg illesztő ellenállás. De, hogy miért van, erre még nem jöttem rá, mert nem foglalkoztam a dologgal. Majd lefotózom a bélését, azt lehet találgatni:-)

Előzmény: tehtube (9369)
tehtube Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9369

Egy biztos, a tranyós erősítők kényesebbek erre.

Szimizso, ne keverd a csöves végfokkal. Ez tranyós. Még a végfokok előtt van egy aktív hangváltó, azután jön két szinte egyforma végerősítő. A mély 55W, a magas 35W teljesítményű. A kapcsolását viszont igyekeztek minnél jobban a csövesekéhez hasonlíttatni. Mindhárom azon a fekete vaspanelen van, ami eltakarja a dobrotort.

ham_peet Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9368
két külön végfok hajtja a két hangszórót, aktív crossoverrel.
Előzmény: szimizso1 (9367)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9367

Tönkre nem teheted vele az erősítőt, mivel egy kondin keresztül hajtod meg a magas hangszórót. Itt ha valami gondot jelenthet az impedancia eltérés. A nagyobb impedancia kevésbé terheli az erősítő kimenetét, mint a kisebb. (2ohm) Ezért szól halkabban egy kicsit. Ugyanis a kis impedancia van a legközelebb a rövidzárlathoz! De ez csak akkor gáz, ha direktbe van kötve a hangszóró az erősítőhöz.

Megjegyzem, hogy a 8ohmos hangszóróhoz más keresztváltó szükségeltetik! Nem jó a 16ohmos keresztváltó.

ham_peet Creative Commons License 2009.03.22 0 0 9366
elvileg hangosabban kellene szólnia, mert kisebb ellenállású megy a nagyobb helyére.
inkább az nem tiszta nekem, hogy az erősítőt tönkretehetem-e vele, vagy nem.

ha jól tudom, a 760-asban 2, nagyjából egyforma erősítő hajtja a hangszórókat.
az egyik egy 4 ohmos mélyet, a másik egy 16 ohmos magasat.

ezek szerint, ha a végfok akár 4 ohmon is stabil, akkor a 8 ohm nem lehetne gond, csak a hangerőemelkedés lehetne kellemetlen.

http://www.captain-foldback.com/Leslie_sub/Leslie_schematics/760_770.gif

ebben mondjátok meg nekem a frankót! :-)

köszi!
Előzmény: szimizso1 (9364)
tehtube Creative Commons License 2009.03.21 0 0 9365
Legegyszerűbb a próba. Akár ragsztószalaggal is ideiglenesen felerősíteni valahogy, aztán meghallgatni.
Előzmény: ham_peet (9363)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.21 0 0 9364

Halkabban szól!:-)

Előzmény: ham_peet (9363)
ham_peet Creative Commons License 2009.03.21 0 0 9363
sziasztok!

van-e esetleg valakinek tapasztalata, hogy mit csinál egy 8 ohmos magashanxóró a 16 ohmos helyén egy 760-as leslieben?

köszi!
pet
benkodavid Creative Commons License 2009.03.19 0 0 9362
holnap 18 órától a billy rotten caféban kedvenc felvételeimet játszom, lemezről!
a funk-soul-reggae-beat zenék között legalább 50%-os arányban fordulnak elő hammondos felvételek(többek között js, bookert, mcgriff, stb)! akit érdekel a matiné egy nagyon kellemes helyen(mandulás forró csoki, csapolt hoegaarden) ide jöjjék:

rottenbiller utca 32.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!