Tiszteletem mindenkinek!
Segítségetek kérném két dologban, az egyik, mivel nem budapesti vagyok, nem tudjátok, hogy az itt sokszor emlegetett Váci utcai kis óraboltban milyen árban (tól,- ig) árulnak acél Rolex Datejustot? A másik: nagyon sok internetes órabörze oldal van , van-e valakinek tapasztalata, hogy érdemes-e és megbízható-e az ilyen oldalakon árult órákra licitálni és vásárolni? Köszönet előre is minden információért.
GLASHUETTE:
- A 7750-re adott 600DM-es árat konkrétan tudom, de ez az ár nem a legegyszerűbb, hanem az egyik komolyabb kiszereltségű változat ára volt (mégegyszer: a 7750-nek több, mint kéttucat variációja van, nagyon eltérő szolgáltatásokkal /teljesdátum-holdfázis-járattartalék-flyback stb.../ és minőséggel). A "legalapabb" 7750 bizonyára sokkal olcsóbb, lehet, hogy a 2-300DM is igaz, ami korrelál az általad megadott árral, de sajnos ezt nem tudom biztosan, ezért inkább nem mondok semmit. Más kérdés, hogy az alapszerkezet általában csak a legegyszerűbb gyártók leggagyibb óráiban fordul elő. Ahogy láttam 7750-e szerelt órák alapára 1000DM körültől kezdődik, de ezért komolynak nevezhető darabot még nem kapni,azok ára úgy 2000DM-től kezdődik, határ a csillagos ég.
- Ami a CAM rendszerű automatikát illeti, hát ennek nem az excenter meghajtási módja a kritikus pontja, hanem a kis rugós kilincsek és a kilincskerék kapcsolódása. Kopás itt tud lenni, ezt kell nagyon jóra megcsinálni. Hogy a rotor az excentert mivel hajtja, az nem olyan lényeges, mert itt olyan kicsi az igénybevétel, hogy megfelelő anyagminőség alkalmazása esetén az előírt karbantartások (tisztítás, olajzás x évenként) betartása mellett ezek a mechanizmusok örök életűek lesznek. A kilincskerék és kilincskarmok kialakításánál viszont nagyon jó anyagminőség és a rugóerők nagyon pontos beállítása a lényeg, különben ez a rész hamar megkophat, és megugrik a kilincs, amitől már gyorsan elfogynak a kilincskerék fogai (vagy a kilincsek karmai). Amúgy - szerintem - a CAM rendszer nem olyan jó, mint amilyen elegáns, mert nagyon érzékeny, finom kidolgozást igényel, és már egy kis szennyeződés is működésképtelenné teheti. A hagyományos kilincskerekes rendszerek ugyan messze nem ilyen szépek, és nem is ilyen finomak (a CAM szinte akadálytalanul engedi a rotort forogni, és bármely irányú, nagyon kicsi elmozdulást is hasznosítani tud), de robusztusabbak, kevésbé sérülékenyek, és nem érzékenyek a beállításra (a többségükön nincs is mit állítani).
- Ami a Chronoswisst illeti, azért Lang bácsinak jó néhány saját konstrukciója is van, amelyekkel modulként kiegészíti a "nemesített" alapszerkezeteket. Teljesen saját szerkezetet gyártani, pedig amellett, hogy tényleg nagyon drága, tulajdonképpen kis szériában értelmetlen. Egyszerűen nem lehet azt a minőségi szintet hozni, amelyet egy nagy szériában termelő ETA tud, ráadásul nincs lehetőség korrekt módon tesztelni a konstrukciót, arra csak akkor van mód, ha hosszú ideig nagy számban használják azokat (a mai 7750 sem azonos a 27 évvel ezelőttivel!). Gondolj arra, hogy hány kis egyedi autógyártó volt annakidején, de a motorokat, váltókat jellemzően ők sem maguk csinálták, vagy aki igen, az általában fel is sült vele. Mára pedig szinte teljesen eltűntek, mert már a karosszéria és futómű minőségében sem tudják hozni még a tömegárutól elvárt minőséget sem, vagy hai igen, akkor elviselhetetlenül drágák. Ha már az autónál maradunk, nézz meg egy Maseratit, amely vitathatatlanul fantasztikus jószág, de a minőség és megbízhatóság néhol egyenesen elkeserítő (ismerősömnek sült be új Quattroporte főtengelye!), vagy járjunk körül egy Rolls-Royce-t, amely fantasztikus előkelőséget tud nyújtani, hihetetlenül robusztus és túlméretezett, de az igazság az, hogy egy 500-as Merci vagy 750iL BMW egyszerűen több és jobb szolgáltatást és minőséget nyújt, töredék (bár így is csillagászati) áron. Ez meg is látszik mindkét kocsi eladásain, mindkét cég vergődik, mert bizony azok is észrevették ezen hiányosságokat, akiknek a pénz tényleg nem számít, és nem veszik őket. (Az Arab-öböl olajországaiba alig tudnak már Rollsot eladni, míg az 500-as Mercit úgy veszik, mintha osztogatnák. Pedig ott bizony sokakat egyáltalán nem érdekel a vételár.)
- Visszatérve az órákra: A használati érték és műszaki tartalom szemszögéből nézve egyáltalán nem baj, ha egy órának ETA, Lemania, FP szerkezete van, ezeket szépen egyedire varázsolva bizony ugyanolyan jó minőségű lehet a szerkezet, mint a "legpedigrésebb" manufaktúragyártmányok, de még akár jobb is! (Itt írtam régebben, hogy van nem egy AS, ETA, Landeron, Venus szerkezetű 60-80 éves órám, amely folyamatosan használva volt, és még javítani sem kellett őket, hibátlanok, és még 100 évig ilyenek is lennének. Tulajdonképpen mi többet várunk?) Ráadásul nehéz eldönteni, hol a manufaktúra határa, mert egy Chopard, Jaeger, Rolex sem maga készít minden egyes fogaskereket, vagy éppen bányássza a vasércet. Ők is sok kész alkatrészt vesznek - jórészt az ETA-tól - de a konstrukció a sajátjuk. Szerintem nyugodtan lehet saját szerkezetnek tekinteni a Chronoswiss Lunar naptáros óráját, vagy a számkijelzős DELPHI-t, a teljesen átgyúrt meghajtású Regulatorokat, de a PERRELET duplarotoros átalakított automatáját is, mert ezekben egy árva alkatrész nem egyezik meg teljesen az eredeti alapszerkezettel, és másnál ebben a formában nem léteznek!
- Írom ezt úgy, hogy természetesen maradéktalanul egyetértek Veled abban, hogy egy Lange, L.U.C., IWC vagy Jaeger szerkezetet hordani és csodálni más "életérzés", de elgondolkodtató, hogy ezen cégek is átdolgozott katalógusszerkezeteket raknak, bizony sokszor nem is a legolcsóbb óráikba is (pl: az IWC-k zömében ETA ketyeg)! Persze a LANGE, a Glashütte Original és Union itt kivétel, mert csak saját szerkezetet építenek be, bár egyáltalán nem biztos, hogy pl.: az Unionokba beépített saját szerkezetek tényleg jobbak is, mint mondjuk egy NIVREL, Longines, Omega vagy Nomos által átfésült ETA szerkezetek. Ezt majd eldönti az idő...
SRACZ2: A Cartier az elmúlt évtizedekben inkább csak a régi dicsőségből és az ékszerpiacból élt. Nagyon jó minőségű tokokba épített ETA szerkezetű órák a mostani CARTIER-k, de én úgy érzem, hogy kvalitásaikhoz mérten brutálisan túlárazottak. De ha valakinek egy ilyen tetszik, vegye bátran, rosszat nem fog kapni! (Ráadásul a ROLEX-hez hasonlóan aránylag jól tartják az árukat is.)
Ha már ügyesen sikerült elcsipnem ezt a hozzászólásodat, akkor kérhetném, hogy az emlegetett két óráról egy pár szóval többet is árulj el - jöhet privátba is. Netán a neten valamiféle full-info lelhető?
Nem mondtam, hogy a Nivrel nem szép, de nem kéne.
Sokat foglalkozom vízi sportokkal és igazi búvárórára van szükségem. Erre a célra sem a Nivrel, sem a Longiness és sok más óra sem felel meg. Jelenleg Sectort használok ( 750-es ), de szeretném lecserélni, ahogy lesz rá pénzem.
A POEN-ban néztem a Sinn Hydrot ill. az Oris Big Crown Commander Divert. Hát mindkettő nagyon jó. Persze a Breitling vagy Fortis is remek.
Mellesleg Ulysse Nardin-t hol lehet látni ?
Köszönöm kérdésed, érdeklődés van rendesen, de őszintén szólva én több aláírt szerződésre számítottam.
Lehet hogy az a baj, hogy túl jól hangzik, hogy kamat és költség mentes és azt hiszik, hogy valami stikli van benne???? Pedig tényleg nincs. Arra gondoltam, hogy a jó cégeknél dolgozó 25-35 közötti órakedvelők, akiknek jó a fizetésük, de nem akarnak pénz nélkülmaradni (lásd lentebb), ráugranak erre a lehetőségre.
Van persze, akit mi utasítottunk el, mert ha a három egyszerre érkező fekete bőrdzsekis kopasznak az első kérdése, hogy mi történik ha nem fizetünk, akkor egyből mondom, hogy a munkaadó csak multinacionális cég lehet :-)
Szóval a lehetőség adott, kamat és kezelési költség, sőt semmilyen egyéb díj nincs, várjuk az érdeklődőket.
BTS
Látod ízlések és pofonok, szerintem nehéz a Nivrelnél letisztultabb, minimalistább kinézetű órát találni. A Breitling szerintem jóval több cicomával bírnak, de hát ez az én véleményem. Mellesleg: élőben fogtál már Nivrel órát a kezedben? A fotók sajnos nem a legjobbak, amiket a gyár kiad.
glashuette
Az APT megválaszolta már helyettem, szóval a tokot sem ingyen kapják a cégek és így tovább.
glashuette!
Szerinted az a Maharadzsa ertekeli a Patekot? Nem is kepes ra, szegeny...
Az El-Primero nekem is szivem csucske (lenne), az Elite-el egyetemben. A Zenith-nel, ha nem is olyan kacifantosan, de szinten tudnak valamit...
Szerintem a rubin-az-acelon korrektebb (IWC), de lassuk mit mond APT baratunk...
A hitelt osszehoztak HRM King-ek, ugy tunik, forgalmazotol fugg. A banknak nem jut magatol eszebe.
A Nivrelt szerintem nem igazan lehet tulcicomazottnak nevezni, mint ahogyan a VW bogart sem lehetne. Arculata van. Viszont a Breitling neha tenyleg eleg feltuno lehet. De izlesek es pofonok, kinek mi a stilusa.
APT!
Oratorteneti reszbe irhatnal a tokokrol is! :) De tenyleg.
Már nagyon várom az óra súlyadójának bevezetését. Figyeljétek majd meg, ha az ÁFA 25-ről lemegy majd 12%-ra, mint az EU-ban, az órák ára egy fikarcnyival sem fog csökkenni. Az a pénz is majd valakinek a zsebében fog landolni. A baj az, hogy én nem vagyok maharadzsa. Nekik ugyanannyiba kerül az óra, pedig életében nem dolgoztak, röhögve megveszik a Patek egymillió svájci frankos újdonságát, és nem értik miről hadoválok itt össze-vissza. Pedig csak nincs a seggem alatt egy olajkút. Ennyi az egész...
sukosdg: Azért kellene a hitel, hogy ne maradjak itt pénz nélkül. Inkább fizetem a kamatot is, de azért jó érzés, hogy marad pénze az embernek, bármi váratlan dologra. Na persze személyi kölcsönt most is kaphatnék THM 35-40%-ra, elég besétálnom a bankba, másnapra ki is utalják a pénzt. Ekkora kamatra inkább nem veszem meg az órát, nehogymár mindenki belőlem akarjon megélni. A gépkocsikat is 18-20%-ra adják.
Most, hogy az a Chronoswiss Opus-áról is esett néhány szó, megdöbbenve láttam, milyen jól néz ki az óra a spotlámpák alatt a vitrinben. A katalógus nem képes ezt visszaadni! Mindamellett elismeréssel kell illetni Lang bácsit, hogy hozzáteszem: ő és lelkes csapata egyszerű kisiparos a multik mellett. Minden elismerésem az övé, hogy a zéróról a széles középmezőnybe hozta fel az új céget. Nem lehet viszont kellemes Hayek bácsi ETA werkjeitől meg a megszűnés határán tántorgó Progress cégtől függeni. Egy igazi manufaktúra felépítéséhez nagyon sok pénz kell. A Langénak ez láthatólag bejött, s bár nem hiszem hogy a lánchajtásos, tourbillonos potom 130 ezer márkás szerkentyűjük pontosabb lenne az én El Primerómnál, azért félelmetes amit az óraépítésről tudnak. Minden évben új modellek, új technikai megoldások! Itt az életérzést kell megfizetni.
A hitel dolgot nem értem. Miért nem látnak a bankok fantáziát az óra eladásban. A személyi és áru hitelek 25-35 %-os kamattal mennek. Általában az emberek többsége csak a havi részlet összegét nézi és nem a teljes árat.
HRM King Gyula I
Egy pár hónap után van érdeklődés a hitel konstrukciótok után? / persze , ha nem titkos :))
APT: a 7750-es árral én sem értek egyet. A 20-30 e.ft a reális.
APT: Köszi az ismertetőt! Azért a 7750-es 600DM árával messze nem értek egyet. Tízmilliós darabszám felett gyártott szerkezeteknél az egy db-ra vetített fejlesztési költségek filléreket sem tesznek ki, a gépek amortizációja is rég megtérült már, gyakorlatilag csak az anyagköltséget és a munkaerő árát kell kifizetni. Meggyőződésem, hogy a gyári ár a 20.000 Ft-ot sem éri el. Mindazonáltal (sajnos) egyet kell értenem azzal a megállapítással, hogy minden óra (és termék) annyit ér, amennyit megadnak érte. A Breitlingnél nagyon jó marketingesek dolgozhatnak (meg persze a Rolexnél is).
Más: Láttam egy videót az IWC Portuguese járattartalékos szerkezetéről, a meghajtás ugyanazon az elven türténik, mint a LUC 1.96-nál (cam) csak az IWC-nél központi rotor van. Az IWC-nél viszont két rubinkerék szalad az acél kényszerpályán, a LUC-nál (golyóscsapágyazott) acél az acélon. Szerinted melyik a korrektebb megoldás?
BTS: Nekem sem tetszik a Nivrel, más kérdés, hogy a Breitling sem. De a külcsínről ne vitatkozzunk, nekem pl. a barna vagy fekete hajú lányok tetszenek, neked pedig biztos a szőkék. A műszaki tartalomat ellenben már össze lehet vetni! Ha igazán sportos jó órát akarsz, vedd meg a Zenith acél-arany 400-asát kék számlappal. Igaz, hogy egy kicsit drágább, mint a Breitling, de legalább nem tucatáru, hanem minőségi termék.
BTS: Látod, kinek a pap, kinek a papné.. Én minőségi összehasonlítást tettem, nem esztétikait, és a műszaki részét úgy érzem, talán meg is tudom védeni. De ami az esztétikumot illeti, hát valóban van a Breitlingnek egy olyan sportos stílusa, amelyet nem találsz meg egy Nivrelnél, de a Longines stb... (fel lehetne éppenséggel pár száz márkát sorolni) óráinál sem. Az én számomra éppenséggel a Breitlingek "túlcicomázottak", de helyesebb, ha túlbonyolítottat mondok, de ez is csak az én szubjektív értékítéletem. Te nyilván teljesen más szemmel nézed az órát, és ez egyáltalában nem baj, hiszen a szépség nem egy könnyen definiálható egzakt dolog, itt semmi értelme nincs arról beszélni, hogy melyik a szebb, és melyikünknek van igaza. Ezek az órák jók, és van akinek nagyon tetszenek, van akinek nem, és ez így van jól! (Isten ments, hogy egyformák legyünk!)
Minden áru annyit ér amennyit megadnak érte! Én napközben az irodámban zakó + nyakkendőhöz konzervativ automatát (holdfázissal stb.) viselek, de munkaidő után a farmerhoz, bőrkabáthoz már Fortis Cosmo-t vagy Omega Speedmastert. Nagyon szerettem volna én is egy Breitlinggel gyarapitani az otthoni kollekciót, de egy Chronomat (Blackbird vagy Vitesse ami legjobban tetszik, bár a döntött uj számok nekem sem jönnek be, ezért inkább a Blackbird arab számokkal) viszont ennek áráért simán vettem egy teljes dátumos fekete számlapos chrono Omegát és egy Fortis Cosmonaut chronot! S szerintem az Omega egyáltalán nem kisebb minőség a Breitlingnél, sőt!!! Viszont, ha kétmillióért is el tudnak adni feleennyi órát, akkor miért ne tennék, szerintem igazuk van, más kérdés, hogy ettől lesznek még inkább elérhetetlenek s ez ujabb plusz a kuriozitáshoz.
Szerintem nincs igazad, már ami a Breitlinget illeti. Ez nézőpont kérdése, ha valaki a sportórákat kedveli, a Nivrelben nem találja meg amit keres. Ha a konzervetiv órákat szereti, akkor neki való.
Jómagam soha nem vennék Nivrelt. Túlcicomázott, számomra semmi extra, de egy Breitling Colt Superocean az már igen.
Persze nem volt annyi pénzem (tényleg lehetne olcsóbb), de jó mínőségű sportórát szerettem volna. Sok helyen körülnéztem és a Sector tetszett a legjobban.
GLASHUETTE: Több mindent felvetettél, amire érdemes reagálni. Kezdjük a műszaki részénél:
- A hattyúnyakas (és más előfeszített, csavarorsós) finomszabályozás két fő előnye: egyrészt olyan kis, precíz elmozdításra van mód, amelyre a hagyományos csúszkás hajszálrugókulcssal szerelt konstrukciókban nincs, tehát nagyon precízen lehet az órát beszabályozni, másrészt az előfeszített rugó ellenében nem tud a kompasz elmozdulni magától, tehát ha nekiütöd valaminek az órát, nem állítódhat el egykönnyen a beállítás. Harmadik - nem racionális, de igen fontos - előnye, hogy nagyon szép, látványos. Valóban precíziós órák gyakori eleme. De ugyanilyen finom és jó megoldás a pl: ETA jobb szerkezeteiben alkalmazott excentercsavaros, az Omegánál régebben használt fogasíves finomszabályozás is! (Csak nem ilyen szépek...)
- A két (vagy több) rugóházas szerkezetekbe a rugók garantáltan tizedmilliméterre ugyanolyan hosszú szalagból vannak, és a túlhúzást a megfelelő végálláshatárolás megakadályozza. Az így előálló tényleges munkatartományban a rugók tartós igénybevételre méretezve működnek, és ha lenne is a nyomatéki karakterisztikájukban minimális eltérés, az soha semmiféle üzemzavart nem fog okozni (egyszerű hasonlatként a Boeing 747 is 4 hajtóműves, és a négy hajtómű sohasem teljesen egyforma, de ez semmiféle problémát nem okoz).
- A 7750-el kapcsolatos megjegyzéseid viszont nem ülnek maradéktalanul. Először is a 7750 kéttucatnyi variációjából még a legalapabb nyers werk is a többszörösébe kerül az általad megadott árnak (én 600DM legalacsonyabb árról tudok), és nagyon sokféle funkcionális és minőségi variáció van. A legjobb darabok más billegővel, stb... készülnek, ezek simán C.O.S.C. szintre hangolhatóak, a legolcsóbbak nem fogják ezt tudni. Az utólagos megmunkálás pedig nagyon sokat emel az óra megjelenésén, de a minőségén is. Érdemes menézni pl: egy NIVREL kronóban ezt a szerkezetet az átcsiszolt, kékített csavarjaival, a gyöngyözött, ródiumozott platinákkal (csapágylemezekkel), az általad említett Chronoswiss OPUS szkelettírozásáról már nem is beszélve! Rengeteg munka, amíg ez így néz ki, és az összes csap, csapágy utólagos polírozása és az ilyenkor elkerülhetetlen utólagos ellenőrzése igenis nagyban emeli a szerkezet minőségét. A teljesen nyers, legolcsóbb gyári szerkezetben maradhat forgácsolási, préselési sorja, nem tökéletes a tengelycsapok minősége, ez gyorsabb kopást, egyenetlenebb működést okozhat. Ez valóban gondosan utánmunkált szerkezet ugynolyan jó minőségű és szép lehet, mint a tényleg rettenetes árú manufakturálisan előállított werkek (pl: Lange), de még mindig sokkal olcsóbb.
Másrészt az óra messzen nem csak a szerkezetből áll. Egy jó minőségű számlap önmagában több 10ezer, de egy kézi munkával előállított porcelán számlap akár több 100ezer Ft árú is lehet. A számlapon spórolni pedig nem érdemes, nézd meg a régi órákat, a tényleg olcsó tucatórák festett számlapjai pár tíz év alatt tönkremennek, sokszor még akkor is elszíneződnek az UV fénytől, ha nem is áztak be. A mai órák zafír üvege pedig sokszorosan több UV-t enged át, mint a plexi vagy kristályüveg, ezért ez a folyamat nem megfelelő anyagok esetén felgyorsul.
A másik kritikus elem a tok. A műanyagról itt most ne is beszéljünk. A fémből préseléssel készült olcsó tokok egyrészt nem szépek, másrészt a préselt anyagban feszültségek maradnak, amelyek mentén meg fog indulni a korrózió. Ezek az anyagok felületi védelmet igényelnek, általában galvanizálják - aranyozzák, krómozzák - őket. Ez a réteg pedig legfeljebb néhány 10 mikron vastag, előbb utóbb lekopik, és bizony az ilyen technológiával készült 30-40 éves aranyozott Omegák, IWC-k tokja is felújításra szorul, míg a tömör acél és arany, ezüst) tokosak sokszor 80-100 évesen is gyönyörűek, csak tisztítani kell őket. Tehát maradnak a tömör minőségi anyagok. Viszont a valóban jó minőségű acélanyagok ilyen finom formára nem is préselhetőek. Egy minőségi, saválló nemesacélból készült tok forgácsolása hosszadalmas, nagy anyagfelesleggel zajló művelet. A végén elkészülő tok nem lesz olcsó, de csak az ilyen eljárással készülő tokoktól várható el, hogy egy életen át kiszolgálják gazdájukat. Az igényes cégek forgácsolással, acélból készítik a koronát is, ez is képes lesz elkopás, elrozsdásodás nélkül kiszolgálni az órát. Ellenben egy - amúgy nem rossz - ROAMER Searock kronot (szintén val 7750) körüljárva olyan megoldásokat láthatunk, amelyekről biztosan tudni lehet, hogy nem lesznek örök életűek. A préselt és aranyozott sárgaréz korona 10 év után meg fog kopni, akárcsak a hasonló technológiával készült tok, és bár felújítható lesz, de az eredeti új állapotát már sosem lehet majd visszaállítani. (És azért ez az óra sem 20000 Ft, de még csak nem is 100.000!) A nemesfémekről pedig ne is beszéljünk, a valóban jó minőségű arany és platina tokok megmunkálása nagyon drága, aprólékos dolog, próbálj készíttetni egy órához idehaza egy egyszerű 18K aranytokot. Néhágy tízezer Ft körüli összeg alatt nem vállalja el senki, + az anyag, és ezért egyáltalán nem fogsz jó minőségű tokot kapni, látszani fog például a tokfül felforrasztása, és ez statikailag nem is jó megoldás. Igazán ezt is egy tömör aranytömbből kell kiforgácsolni, és ez még sokkal drágább. Tőlünk nyugatabbra pedig az ötvös sem annyit keres, mint idehaza (hozzátenném: a jó ötvös nem szakmunkás, hanem diplomás iparművész!).
Viszont a Breitling egész jó példa riogatni, ugyanis én is túlárazottnak tartom az óráikat, én az általuk kért ár úgy 60%-át tartaném reálisnak. Egy átlagos Breitling kronó árának feléért, kétharmadáért lehet venni egy - szerintem - sokkal több műszaki és esztétikai értéket nyújtó Nivrelt, holdfázissal, valódi gyöngyház számlappal, vagy egy azonos műszaki értéket nyújtó "Fliegerkrono"-t féláron. A Breitling nyilván igyekszik aprópénzre váltani a nehezen kivívott presztízst, de ugyanakkor azért a minőséget nem lehet tőlük eltagadni!
Ami a részletfizetést illeti: ennek a hiánya nyilvánvalóan részben a magyar gazdaság általános tőkehiányos állapotából következik. A cégeknek nincs saját tőkéjük ezt finanszírozni, a bankok pedig nem szívesen adnak ilyen jellegű hiteleket, de hogy miért azt tőlük kell megkérdezni! (Én sem értem, az 50eFt újragyártott DOXA jöhet, a bútorra adnak, de épp egy L.U.C órára nem?)
A pozitív kritikát csak megerősíteni tudom: én Orosz Gáborral beszéltem párszor (az Oris órámat tőle vettem) tényleg olyan a hozzáállása, mint egy igazi kereskedőé (nem ez a legjobb kifejezés rá, de nem tudok jobbat). Ért is hozzá, láthatóan szereti is... Kevés hasonló helyen jártam... Ha nem lennék ilyen kis szégyellős, akkor hetente 1-2 alkalommal benéznék hozzájuk csak úgy nézelődni...
sukosdg: Tényleg szépek az új Omegák! A POEN üde színfolt a piacon. A Noszvai András és az Orosz Gábor jól vezetik azt a boltot, de kevés a forgótőkéjük, és ez meglátszik a bolton (sajnos). Ahol egy Chronoswiss a csúcstermék (Istenem, az Opus tényleg szép, csak a rend kedvéért Valjoux 7750 /ára: 20.000 Ft/, szkelettírozva, csillog-villog, acéltokban több, mint 1 millióért) az magáért beszél. A fiúknak a Vörösmarty téren kellene boltot vezetniük, van stílusuk, csak el ne bízzák magukat. Akkor is szeretettel fogadnak, amikor tudják, hogy nem veszek tőlük semmit. Kívánom nekik hogy legyen egyszer egy jó üzletük!!!
APT: Köszi a segítséget előre is, őszintén szólva a pénzem megvan az órára, csak lenulláznám magam. Meg is venném, ha 50%-ot fizethetnék most, a maradék 50%-ot pedig 2 év alatt kellene kicsengetni. Mondjuk egy banknak, tehát a kereskedő a pénzéhez jutna. Megkérdeztem az OREXET náluk nem megy, csak a 70 ezres Doxákra adnak kölcsönt (hehe, gondoltam magamban, jó vicc). Istenem, mekkora céget csinálnék, ha ilyen jó helyen lévő boltjaim lennének mint az OREX-nek. Teljesen begőzöltem, pláne mióta láttam a LUC 1.96, a Lange Sax-o-mat és a Patek 5055 ref. összehasonlító tesztjeit. Egyértelműen az 1.96-ost hozzák ki a legjobbnak. Azért a sax-o-mat is egy dögös darab, majdnem olyan szép, mint a LUC 1.96. (a rotorja talán szebb is, merem állítani, az öröknaptáros változata pedig a csúcs, de hát annyi pénz a világon nincs talán). Két kérdés a LUC 1.96-al kapcsolatban: 1. a hattyúnyakas finomszabályozásnak melyek az előnyei más megoldásokhoz képest? 2. a LUC 1.96 dupla rugóházába nyilván nem tudnak 2 teljesen egyforma rugót rakni, nem lesz ebből gond évek múltán?
HRM King Gyula I: Logikusan hangzik mindaz amit leírsz, de arról azért nem csak a vevő tehet, ha a kiskereskedőnél nem mozog az árukészlet. Lehet, hogy nem jó órák állnak a vitrinben. Elhűlve nézem az OREX Breitling eladásait, és a fiatal srácokat, amint a kirakatüvegre nyomják az orrukat és egymást bökdösik, figyelj, az ám a cucc! Megveszik a 20.000 Ft-ot érő ETA Valjoux 7750-est meg az ETA 2892-es werket (jól működik, nem arról van itt most szó), amiből csak naponta tízezer darab leesik a futószalagról, becsomagolják egy polírozott acéltokba, ráírják hogy Breitling és elkapkodják 700e Ft-ért. Aztán leülnek otthon a TV elé, és örömmel bámulják a Breitling léghajót, és úsznak a boldogságban. Az OREX ebből a szempontból jól csinálja: azt adja el, amihez van promóció illetve ami a divat.
Tiszteletem mindenkinek!
Segítségetek kérném két dologban, az egyik, mivel nem budapesti vagyok, nem tudjátok, hogy az itt sokszor emlegetett Váci utcai kis óraboltban milyen árban (tól,- ig) árulnak acél Rolex Datejustot? A másik: nagyon sok internetes órabörze oldal van , van-e valakinek tapasztalata, hogy érdemes-e és megbízható-e az ilyen oldalakon árult órákra licitálni és vásárolni? Köszönet előre is minden információért.
Lenne egy kérdésem:
Mi a véleményetek a Sectorról?
Nemrég vettem egy 750-est és érdekelne mások véleménye. Jó, persze ez nem automata remekmű, de nagyon masszív, nemesacél, a súlya sem semmi.
A Rolex-ETA kapcsolat pontos voltával kapcsolatban most dolgozom. Az órásom aki a mesterlevelét az ETA-nál (is) szerezte svájcban, adatok után keresgél. Ha valamire jutunk azonnal írok...
GLASHUETTE: Az igazság keresése rögös út. Én még nem találtam meg... De a lényegre térve: az elmeállapotodat biztosan nem minősíti negatívan a L.U.C. 1.96 iránt lobbant olthatatlan vonzalmad, mi több, nem is vagy ezzel egyedül, nekem is elködösül tőle a tekintetem. Ez a szekezet nagyon komoly darab, csodásan eltalált körítéssel. Ami az árát illeti, hát én olyan árakat láttam, hogy 9100 euró sárga aranyban, 9480 fehér és vörös aranyban, a platina állítólag elfogyott. Ez nettó 2.275, ill. 2.37 millió Ft. Nyilván elméletileg ennél legfeljebb 25-30%-al drágábban kellene tudni hozzájutni idehaza. Hogy az OREX mennyiért szerezné be Neked, azt nem tudom, de gyanítom, hogy nem viszik túlzásba a jutányosságot, de nekem főleg a tényleg nulla szakmai háttér miatt vannak a bögyömben. Egy ilyen költségesen fenntartható, exkluzív üzletbe nem értem, hogy nem képesek értelmes, használható, szakmailag is képzett eladókat (legalább mutatóba) felvenni. A kisasszonyok ugyan nagyon dekoratívak, de mégis jobb lenne, ha ott sem lennének. Meg kellene próbálni direktben importálni az órát. Ha tényleg nagyon elszántad rá magad, megpróbálhatok segíteni az órás kapcsolataimon keresztül.
TE_O: Az én SICURÁmon nincs sorozatszám, bár a hátán szép nagy korona az van (igencsak ROLEX-et majmoló topográfiával). Korban a 70-es évekre, esetleg a 60-as évek végére taksálom.
Minden Ügyfél elvárja, hogy a boltban ott legyen a kínálat, kézzel fogható órákkal. Ez nagyon, de nagyon sok pénzbe kerül. Ha ezek után Te, és ez sokszor előfordul minálunk is, pont egy olyan órát választasz ki, amelyik nincs raktáron, igaz, hogy azzal az eggyel, amit leelőlegezel, vagy megrendelsz, egy nap alatt keresnek, de a raktáron lévővel pedig továbbra sem csinál forgalmat. Ha meg nem tartja a többit, nem veszed meg azt az egyet.
Hidd el, elég nagy szívás a boltnak, ha Te pont olyat választasz, ami nincs ott, és rendelheti meg és várhat arra, hogy végre megjöjjön az óra, ahelyett, hogy aznap megcsinálná a forgalmat (amit meg még jogosnak is érzel).
Oda akarok kilyukadni, hogy ezt csak összesenben lehet nézni, mert egy órával hiába keres, ha közben elvárod, jogosan, hogy 20 legyen ott, amiben meg áll a pénz. Kell az a húsz annak az egynek az eladásához, tehát szerintem ugyanolyan jogos, hogy azon is keressen.
Az eladókat tekintve meg 100%-ban igazatok van, és a legalapabb elvárás lenne hogy értsen hozzá az alkalmazott.