Keresés

Részletes keresés

kvzooli Creative Commons License 2001.11.30 0 0 3000
Hol lehet megnezni a neten a Zenith-et, ha mar ennyi jot hallok rola.

Az a gaz, hogy szepen gyujtok, gyujtok, csak a vegen baromi nehez lesz valasztani.

Breitling, Sinn, Omega, Fortis, Zenith - szoval mindnek annyi gyonyoru darabja van, kozel azonos szolgaltatasokkal. Szar ugy.

Z

j b Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2999
Bőven elég lenne, de sajnos az általam preferált Zenith csak 30 m-ig az, az általam emlitettek viszont 99 %-ban azok (és az árak ugye!?). Az általad emlitett márkákat a körünkben lévők remélhetőleg bizonyosan ismerik még ha kis országunkban nem is botlik bele egyikükbe sem az ember, a bemutatásra egyáltalán nem szoruló Rolexet pl. én még csak a Helvetiánál és a Walthernél láttam (boltban) élőben.
Előzmény: glashuette (2998)
glashuette Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2998
A 100 m-es vízállóság nem elég?
Előzmény: j b (2995)
glashuette Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2997
Kérdezd meg hány ember ismeri a Girard Perregaux-t, vagy az Ulysse Nardint.
Előzmény: j b (2995)
j b Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2996
A POEN-ról annyit, hogy aki e topic olvasója, főleg irója s nem járt még ott, hát nem tudja mit vesztett. Ez elsősorban nem is az ott megtekinthető óráknak szól! Aki viszont járt már náluk, tudja miről beszélek. Orosz Gáborral vagy Noszvai Andrással a mechanikus órák szerelmeseinek kötelező legalább egyszer személyesen találkozni. A többi ugyis jön magától, s a vége előbb-utóbb biztosan vásárlás lesz, még, ha van is otthon már néhány szép darab a vitrinben.
Előzmény: kvzooli (2993)
j b Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2995
Hát igen, a Zenith csodálatos darabokat gyárt, az ára azonban hasonlatos a Breitlingekéhez. Az ismertsége sem kiemelkedő, bár ez nem jelent semmit, ld: Doxa ismertség/minőség. Viszont nagyon lényeges hátránya, hogy nem vizállóak s ez bizony kizárja a minden körülmények közötti viselhetőségét, tehát "egydarabos kollekcióba" semmiképp sem javallható, csak, ha van mellette egy strapabiró darab is (Pl. Sinn, Fortis, ne adj' Isten Breitling).
Előzmény: glashuette (2994)
glashuette Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2994
Drága a Ventura (szerintem). Ár/minőségben, pláne ha chrono-t szeretnél, a Zenithet ne hagyd ki a számításból. 69 óta működik az El Primero, tizedet mérhetsz vele, és mellesleg a világ legpontosabb automatáit a Zenith gyártja. Pontos órái miatt a legtöbb elismeréssel rendelkező svájci cég. Egyetlen, ami ellene szól a kicsit gyakoribb szervizciklus.
Előzmény: kvzooli (2993)
kvzooli Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2993
Hello,

Annyi jot hallottam toletek a Poenrol, hogy beneztem tegnap.

Hat teny: Sok szep dolgot latni arrafele.

Kiszurtam egy igen szep chronographot a Ventura-tol.

Szeretnek egy kicsit tobbet tudni rola, tudok rola reszleteket?

Koszi

Z

BTS Creative Commons License 2001.11.30 0 0 2992
glashuette:

Egyetértek én is! A Sinn van olyan jó, mint a Breitling és olcsóbb is.
Régen jártam a POEN-nál, meg kell néznem a Sinn új modelljeit.
Nem tudja valaki, hogy az Oris BC búvárórája mennyibe kerül?

Előzmény: glashuette (2991)
glashuette Creative Commons License 2001.11.29 0 0 2991
Ferci: Egyetértek! Bárki kipróbálhatja, menjen be a POEN-ba és kérjen egyet. Hegyekben áll, csak vigyék már el! Mellesleg sokkal szimpatikusabb márka számomra mint a Breitling (ugyanazzal a szerkezettel), és csak harmadába kerül. Én, ha már vennék a sarkkörön is kipróbált modelljüket venném.
Előzmény: Ferci (2990)
Ferci Creative Commons License 2001.11.29 0 0 2990
BTS,

A Sinn német órákat nem csak megrendelésre lehet kapni, Németországban elég jelentös mennyiség hempereg boltok kirakataiban is...

Előzmény: BTS (2989)
BTS Creative Commons License 2001.11.29 0 0 2989
Carcharadon!

A Sinn Hydro azért különleges, mert a tokja olajjal van feltöltve, ebben mozognak a mutatók is. Hatalamas előnye, hogy minden mélységben vízálló (min. 500 Atm) és a víz alatt semilyen szögben nem tükröződik a számlap. Ja,és a Sinn csak megrendelt órákat gyárt, a szállítási határidő kb. 6 hónap.
Az Oris BC Commander Diver-ről sajnos nem tudok sokat: nemesacál, zafír, 20 Atm, 27 kőves regulátor szerkezet, különleges számlap és mutatók.
POEN internetes oldalán találhatsz infokat ill. az óragyárak oldalain.

Előzmény: Carcharodon (2978)
glashuette Creative Commons License 2001.11.28 0 0 2988
APT: köszi az infókat, körülnézek egy kicsit. És játszok a hatoslottón. Hátha könnyebb lesz a döntés.
Előzmény: APT (2986)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.28 0 0 2987
Oyster!
Köszi az infokat!
A Rolex legyen veled!
APT Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2986
GLASHUETTE:
Ami érdekes még eszembe jutott az ETA 2892-A2-ről: ez a bázisa az Omega új, de máris jónevű co-axiális gátszerkezetű 2500-as kaliberének is! (Helyesebben a 2500 alapja az 1120, amely az ETA 2892-A2 Omega féle finomított változata.)
Előzmény: glashuette (2982)
APT Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2985
GLASHUETTE:
- Attól azért nem tartanék, hogy a Lange kiad konstrukciós hibás szerkezetet. De attól igen, hogy - mint az általad hivatkozott (amúgy engem is meglepő eredményű) teszt is mutatja - nem is olyan szép a menyasszony, mint amilyen drága az esküvő..
- A CAM-ra visszatérve: azt azért nem mondtam, hogy ez egy rossz megoldás lenne, sőt! Csak arra utaltam, hogy az ilyen konstrukció csak nagyon gondos kidolgozás mellett hozza a formáját, ám ez szükséges kidolgozási minőség azért a L.U.C. vagy Patek, IWC óráiban természetesen megvan. Ezt a konstrukciót amúgy a Patek vezette be annakidején, kifejezetten planétarotoros órákhoz. Itt előnyös az, hogy egyfelől a konstrukció nagyon kis helyigényű lehet, másrészt a kis rotor csekélyke nyomatéka miatt fontos, hogy jó az energiahasznosítás képessége. Nagyon kis elmozdulás is húz a kilincskeréken, míg a hagyományos fogaskerekes meghajtású kilincskonstrukciók legjobbjainak is van holtjátéka, a legegyszerűbb, legrobusztusabb bolygó kilincskerekes kivitelnek nem is kicsi, a rotor elfordulását nézve akár 10-20 foknyi is. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen konstrukciójú órát úgy lengetve, hogy a rotor csak egészen kis kilengéssel mozogjon (reszkető kezűek előnyben..), esetleg nem is húz semmit. Egy baj van csupán, mégpedig az, hogy amit itt leírtam, az általában az elmélet, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az összes ma kereskedelmi forgalomban kapható automata konstrukció elég jó ahhoz, hogy átlagos hordás mellett napi néhány óra alatt teljesen felhúzza a motorrugót, a konstrukció elméleti előnyei tehát a gyakorlatban nem igazán használhatóak ki (de ettől még le ne beszéld magad róla!).
- Ami pedig az óra méreteit illeti, hát a planétarotoros automatikának pedig éppen az lenne a lényege, hogy igen lapos szerkezetet tesz lehetővé, tehát az óra is filigrán lehet. Ezek szerintem nagyon elegánsak, és nekem kifejezetten ezek tetszenek. De erről inkább nem írok, mert már kitárgyaltuk, hogy értelmetlen arról polemizálni, hogy kinek mi tetszik, feltéve, ha a tetszés tárgya amúgy a technikai elvárásokat tudja teljesíteni.
- A piacon kapható szerkezetek zöme korrekt, a legjobbaknak általában a Zenith Elite automatáját, az ETA 2892-A2-őt, és a Frederic Piguet szerkezeteit tartják a "tömeggyártott" szerkezetek között. Amúgy az ETA2892-re épül a 2894-2 kronográf is a maga 37 kövével (alapvetően csak a kronomodul a különbség), amely ketyeg ugyebár sok Breitling, OMEGA és HEUER órában is. Ha ráérsz, csodálj meg egy 2892-es szerkezetet a HOT-nál egy Perreletben (persze eredetileg nem így néz ki), kár lenne kihagyni!

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (2982)
sracz2 Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2984
AGON svájci márkáról hallott valaki? Még apámtól maradt rám.
sracz2 Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2983
Köszi a választ!
Nekem egy Sector Expander 202-essem van. Anno 90k volt az ára .Erröl tud valaki valami jót mondani.(vagy rosszat)
Most jön A reklám helye: www. diamond.com
itt mindenféle órát megrendelhetsz online és még árengedmény is van
glashuette Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2982
APT: Ezen már én is elgondolkodtam: mondjuk egy dúsgazdag német cég vezetője vesz egy Lange 1 tourbillont 160 ezer márkáért és nem tudja igazából, mit is vett. Ad absurdum lehet az is hogy konstrukciós hibás maga a modell. Soha nem fog kiderülni ugyanis a dolog. Nyilván nem fogja nagydobra verni, hogy gyerekek mekkora ökör vagyok, hogy megvettem. És, mivel a darabszám limitált, a többi sorstársa is inkább berakja a vitrinbe és nem szól egy árva kukkot sem. Jó, ennek a valószínűsége (mármint hogy elszámolta magát a Lange főmérnöke, és kis csapata) kb 0,1%, de benne van a pakliban.

Visszatérve az esetemre - köszönöm az információkat ! - egy kicsit most le vagyok törve. Lehet hogy mégsem lenne jó választás az 1.96? A tesztek erről egy árva sort sem írtak. Kb fél éve 2 darab között ingadoztam: a Lange sax-o-mat dátum nélküli verziója, és a Chopard 1.96-os között. Két órás ismerősöm is azt mondta, hogy a Lange csalódás lesz a Zenith pontossága után (+1-es a lelkem). És a tesztek eddig őket igazolták, legalábbis amelyeket a NET-en olvastam. Hattyúnyak ide vagy oda +5, -4, +8!!! ahogy az óra a különböző pozíciókban fekszik. Nem akarom én 4 naponta a zero resetet kipróbálni!! Ettől azért elszoktam! Az 1.96 ellen eddig, míg nem írtál a kilincskerék problematikájáról, csak egy esztétikai érv szólt: túl lapos a Zenith után (igaz hogy elegáns öltönyhöz kifejezetten jól áll, de én nem járok öltönyben), na szóval megszerettem a Zenith robosztusságát. Szerinted melyek a manapság fellelhető legkorrektebb szerkezetek (kronográgf funkció nélkül)???

Előzmény: APT (2979)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.27 0 0 2981
Conde !

Magán levél suhant feléd.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2980
Tiszteletem mindenkinek!
Segítségetek kérném két dologban, az egyik, mivel nem budapesti vagyok, nem tudjátok, hogy az itt sokszor emlegetett Váci utcai kis óraboltban milyen árban (tól,- ig) árulnak acél Rolex Datejustot? A másik: nagyon sok internetes órabörze oldal van , van-e valakinek tapasztalata, hogy érdemes-e és megbízható-e az ilyen oldalakon árult órákra licitálni és vásárolni? Köszönet előre is minden információért.

APT Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2979
GLASHUETTE:
- A 7750-re adott 600DM-es árat konkrétan tudom, de ez az ár nem a legegyszerűbb, hanem az egyik komolyabb kiszereltségű változat ára volt (mégegyszer: a 7750-nek több, mint kéttucat variációja van, nagyon eltérő szolgáltatásokkal /teljesdátum-holdfázis-járattartalék-flyback stb.../ és minőséggel). A "legalapabb" 7750 bizonyára sokkal olcsóbb, lehet, hogy a 2-300DM is igaz, ami korrelál az általad megadott árral, de sajnos ezt nem tudom biztosan, ezért inkább nem mondok semmit. Más kérdés, hogy az alapszerkezet általában csak a legegyszerűbb gyártók leggagyibb óráiban fordul elő. Ahogy láttam 7750-e szerelt órák alapára 1000DM körültől kezdődik, de ezért komolynak nevezhető darabot még nem kapni,azok ára úgy 2000DM-től kezdődik, határ a csillagos ég.
- Ami a CAM rendszerű automatikát illeti, hát ennek nem az excenter meghajtási módja a kritikus pontja, hanem a kis rugós kilincsek és a kilincskerék kapcsolódása. Kopás itt tud lenni, ezt kell nagyon jóra megcsinálni. Hogy a rotor az excentert mivel hajtja, az nem olyan lényeges, mert itt olyan kicsi az igénybevétel, hogy megfelelő anyagminőség alkalmazása esetén az előírt karbantartások (tisztítás, olajzás x évenként) betartása mellett ezek a mechanizmusok örök életűek lesznek. A kilincskerék és kilincskarmok kialakításánál viszont nagyon jó anyagminőség és a rugóerők nagyon pontos beállítása a lényeg, különben ez a rész hamar megkophat, és megugrik a kilincs, amitől már gyorsan elfogynak a kilincskerék fogai (vagy a kilincsek karmai). Amúgy - szerintem - a CAM rendszer nem olyan jó, mint amilyen elegáns, mert nagyon érzékeny, finom kidolgozást igényel, és már egy kis szennyeződés is működésképtelenné teheti. A hagyományos kilincskerekes rendszerek ugyan messze nem ilyen szépek, és nem is ilyen finomak (a CAM szinte akadálytalanul engedi a rotort forogni, és bármely irányú, nagyon kicsi elmozdulást is hasznosítani tud), de robusztusabbak, kevésbé sérülékenyek, és nem érzékenyek a beállításra (a többségükön nincs is mit állítani).
- Ami a Chronoswisst illeti, azért Lang bácsinak jó néhány saját konstrukciója is van, amelyekkel modulként kiegészíti a "nemesített" alapszerkezeteket. Teljesen saját szerkezetet gyártani, pedig amellett, hogy tényleg nagyon drága, tulajdonképpen kis szériában értelmetlen. Egyszerűen nem lehet azt a minőségi szintet hozni, amelyet egy nagy szériában termelő ETA tud, ráadásul nincs lehetőség korrekt módon tesztelni a konstrukciót, arra csak akkor van mód, ha hosszú ideig nagy számban használják azokat (a mai 7750 sem azonos a 27 évvel ezelőttivel!). Gondolj arra, hogy hány kis egyedi autógyártó volt annakidején, de a motorokat, váltókat jellemzően ők sem maguk csinálták, vagy aki igen, az általában fel is sült vele. Mára pedig szinte teljesen eltűntek, mert már a karosszéria és futómű minőségében sem tudják hozni még a tömegárutól elvárt minőséget sem, vagy hai igen, akkor elviselhetetlenül drágák. Ha már az autónál maradunk, nézz meg egy Maseratit, amely vitathatatlanul fantasztikus jószág, de a minőség és megbízhatóság néhol egyenesen elkeserítő (ismerősömnek sült be új Quattroporte főtengelye!), vagy járjunk körül egy Rolls-Royce-t, amely fantasztikus előkelőséget tud nyújtani, hihetetlenül robusztus és túlméretezett, de az igazság az, hogy egy 500-as Merci vagy 750iL BMW egyszerűen több és jobb szolgáltatást és minőséget nyújt, töredék (bár így is csillagászati) áron. Ez meg is látszik mindkét kocsi eladásain, mindkét cég vergődik, mert bizony azok is észrevették ezen hiányosságokat, akiknek a pénz tényleg nem számít, és nem veszik őket. (Az Arab-öböl olajországaiba alig tudnak már Rollsot eladni, míg az 500-as Mercit úgy veszik, mintha osztogatnák. Pedig ott bizony sokakat egyáltalán nem érdekel a vételár.)
- Visszatérve az órákra: A használati érték és műszaki tartalom szemszögéből nézve egyáltalán nem baj, ha egy órának ETA, Lemania, FP szerkezete van, ezeket szépen egyedire varázsolva bizony ugyanolyan jó minőségű lehet a szerkezet, mint a "legpedigrésebb" manufaktúragyártmányok, de még akár jobb is! (Itt írtam régebben, hogy van nem egy AS, ETA, Landeron, Venus szerkezetű 60-80 éves órám, amely folyamatosan használva volt, és még javítani sem kellett őket, hibátlanok, és még 100 évig ilyenek is lennének. Tulajdonképpen mi többet várunk?) Ráadásul nehéz eldönteni, hol a manufaktúra határa, mert egy Chopard, Jaeger, Rolex sem maga készít minden egyes fogaskereket, vagy éppen bányássza a vasércet. Ők is sok kész alkatrészt vesznek - jórészt az ETA-tól - de a konstrukció a sajátjuk. Szerintem nyugodtan lehet saját szerkezetnek tekinteni a Chronoswiss Lunar naptáros óráját, vagy a számkijelzős DELPHI-t, a teljesen átgyúrt meghajtású Regulatorokat, de a PERRELET duplarotoros átalakított automatáját is, mert ezekben egy árva alkatrész nem egyezik meg teljesen az eredeti alapszerkezettel, és másnál ebben a formában nem léteznek!

- Írom ezt úgy, hogy természetesen maradéktalanul egyetértek Veled abban, hogy egy Lange, L.U.C., IWC vagy Jaeger szerkezetet hordani és csodálni más "életérzés", de elgondolkodtató, hogy ezen cégek is átdolgozott katalógusszerkezeteket raknak, bizony sokszor nem is a legolcsóbb óráikba is (pl: az IWC-k zömében ETA ketyeg)! Persze a LANGE, a Glashütte Original és Union itt kivétel, mert csak saját szerkezetet építenek be, bár egyáltalán nem biztos, hogy pl.: az Unionokba beépített saját szerkezetek tényleg jobbak is, mint mondjuk egy NIVREL, Longines, Omega vagy Nomos által átfésült ETA szerkezetek. Ezt majd eldönti az idő...

SRACZ2: A Cartier az elmúlt évtizedekben inkább csak a régi dicsőségből és az ékszerpiacból élt. Nagyon jó minőségű tokokba épített ETA szerkezetű órák a mostani CARTIER-k, de én úgy érzem, hogy kvalitásaikhoz mérten brutálisan túlárazottak. De ha valakinek egy ilyen tetszik, vegye bátran, rosszat nem fog kapni! (Ráadásul a ROLEX-hez hasonlóan aránylag jól tartják az árukat is.)

ORAGYUJTEMENY

Előzmény: glashuette (2975)
Carcharodon Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2978
BTS!

Ha már ügyesen sikerült elcsipnem ezt a hozzászólásodat, akkor kérhetném, hogy az emlegetett két óráról egy pár szóval többet is árulj el - jöhet privátba is. Netán a neten valamiféle full-info lelhető?

Thx,

C.

Előzmény: BTS (2977)
BTS Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2977
HRM King Gyula:

Nem mondtam, hogy a Nivrel nem szép, de nem kéne.
Sokat foglalkozom vízi sportokkal és igazi búvárórára van szükségem. Erre a célra sem a Nivrel, sem a Longiness és sok más óra sem felel meg. Jelenleg Sectort használok ( 750-es ), de szeretném lecserélni, ahogy lesz rá pénzem.
A POEN-ban néztem a Sinn Hydrot ill. az Oris Big Crown Commander Divert. Hát mindkettő nagyon jó. Persze a Breitling vagy Fortis is remek.
Mellesleg Ulysse Nardin-t hol lehet látni ?

Előzmény: HRM King Gyula I (2976)
HRM King Gyula I Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2976
sukosdg

Köszönöm kérdésed, érdeklődés van rendesen, de őszintén szólva én több aláírt szerződésre számítottam.

Lehet hogy az a baj, hogy túl jól hangzik, hogy kamat és költség mentes és azt hiszik, hogy valami stikli van benne???? Pedig tényleg nincs. Arra gondoltam, hogy a jó cégeknél dolgozó 25-35 közötti órakedvelők, akiknek jó a fizetésük, de nem akarnak pénz nélkülmaradni (lásd lentebb), ráugranak erre a lehetőségre.

Van persze, akit mi utasítottunk el, mert ha a három egyszerre érkező fekete bőrdzsekis kopasznak az első kérdése, hogy mi történik ha nem fizetünk, akkor egyből mondom, hogy a munkaadó csak multinacionális cég lehet :-)

Szóval a lehetőség adott, kamat és kezelési költség, sőt semmilyen egyéb díj nincs, várjuk az érdeklődőket.

BTS

Látod ízlések és pofonok, szerintem nehéz a Nivrelnél letisztultabb, minimalistább kinézetű órát találni. A Breitling szerintem jóval több cicomával bírnak, de hát ez az én véleményem. Mellesleg: élőben fogtál már Nivrel órát a kezedben? A fotók sajnos nem a legjobbak, amiket a gyár kiad.

glashuette

Az APT megválaszolta már helyettem, szóval a tokot sem ingyen kapják a cégek és így tovább.

Üdvözlet

Halandó Nem-órás (de azért még) Mester :-)

glashuette Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2975
Nekem is jobbnak tűnik. (sajna) Bár engem nem tud letörni. Kívánom azt az órát. Mellesleg a mozdonyok acélkereke is jól elmegy az acélsínen.
Előzmény: te_o (2974)
te_o Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2974
glashuette!
Szerinted az a Maharadzsa ertekeli a Patekot? Nem is kepes ra, szegeny...
Az El-Primero nekem is szivem csucske (lenne), az Elite-el egyetemben. A Zenith-nel, ha nem is olyan kacifantosan, de szinten tudnak valamit...
Szerintem a rubin-az-acelon korrektebb (IWC), de lassuk mit mond APT baratunk...

A hitelt osszehoztak HRM King-ek, ugy tunik, forgalmazotol fugg. A banknak nem jut magatol eszebe.

A Nivrelt szerintem nem igazan lehet tulcicomazottnak nevezni, mint ahogyan a VW bogart sem lehetne. Arculata van. Viszont a Breitling neha tenyleg eleg feltuno lehet. De izlesek es pofonok, kinek mi a stilusa.

APT!

Oratorteneti reszbe irhatnal a tokokrol is! :) De tenyleg.

te_o

glashuette Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2973
Már nagyon várom az óra súlyadójának bevezetését. Figyeljétek majd meg, ha az ÁFA 25-ről lemegy majd 12%-ra, mint az EU-ban, az órák ára egy fikarcnyival sem fog csökkenni. Az a pénz is majd valakinek a zsebében fog landolni. A baj az, hogy én nem vagyok maharadzsa. Nekik ugyanannyiba kerül az óra, pedig életében nem dolgoztak, röhögve megveszik a Patek egymillió svájci frankos újdonságát, és nem értik miről hadoválok itt össze-vissza. Pedig csak nincs a seggem alatt egy olajkút. Ennyi az egész...
Előzmény: sukosdg (2972)
sukosdg Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2972
Hát ez az!!! Talán az autók nyilvántartása megoldott, míg az óráké nem. Talán egy óra törzskönyv segíten :))))))

www.ora.ini.hu

glashuette Creative Commons License 2001.11.26 0 0 2971
sukosdg: Azért kellene a hitel, hogy ne maradjak itt pénz nélkül. Inkább fizetem a kamatot is, de azért jó érzés, hogy marad pénze az embernek, bármi váratlan dologra. Na persze személyi kölcsönt most is kaphatnék THM 35-40%-ra, elég besétálnom a bankba, másnapra ki is utalják a pénzt. Ekkora kamatra inkább nem veszem meg az órát, nehogymár mindenki belőlem akarjon megélni. A gépkocsikat is 18-20%-ra adják.
Előzmény: sukosdg (2969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!