kvzooli: bocs, nem voltam a hét végén gépközelben. Szóval csak az öt komolyabb: Davosa arany teljes naptáras, holdfázisos kronográf, Auguste Reymond szerkezet előbbivel egyező Valjoux 7751, Fortis Cosmonauts kronográf, Omega Seamaster prof. chrono, Omega Speedmaster teljes naptáras kronográf. Előttük voltak mások, de ezek ugy tünik már véglegesen maradnak, esetleg csak kiegészülhetnek másokkal.
M-Attila: én azért - bár szinte mindenben egyetértek APT-vel, mind müszakilag, mind fizikailag - nem próbálnám ki egy méteren sem a 30-as vizállóságú órát. Ha nagyon bátor vagy, tedd néhány órára egy vödör vizbe, s meglátod, hogy be fog-e párásodni amint kiveszed. Azért többszázezres órával én nem próbálkoznék, vizes célra nem ilyen órát kell venni.
KVZOOLI: Válaszd a neked leginkább tetsző modellt! Az esetek nagy részében a minőségi órákat amúgy is értelmetlen abból a szempontból összehasonlítani, hogy melyik a jobb. Ez olyan , mint ha az autóknál azt firtatnánk, hogy a BMW vagy az AUDI jobb-e? Azonos áron szinte azonos színvonalat nyújtanak, de más-más a stílus, és ki-ki döntse el, neki mi tetszik! Másrészt egy kicsit kár, hogy úgy látom, sokan leszűkítik az érdeklődést néhány típusra. Nem csak Omega, Fortis és Breitling van ám, sőt szerintem még csak nem is ezek a gyártók a legizgalmasabbak manapság! Aki viszont nagyon árérzékeny, annak bizony számolnia kell azzal, hogy az Omega és a Breitling ugyanazt a minőségi színvonalat sokkal drágábban adja, mint más, kevésbé ismert (bár nem biztos, hogy kevésbé gondos, és jó) gyártók (ilyen pl:a SINN, de a NIVREL, FC is). A fenti két cég rettenetes összegeket költ marketingre is, olyan nagyon sokat, hogy az már önmagában 20-30%-ot jelent az óráik árában! Bölcs ember pedig tudja, hogy a reklámtól önmagában még nem lesz jobb egy termék... Ha pedig befektetésként is értékelni akar az ember egy órát, akkor látni kell, hogy egy új óra mindenképpen rossz rövidtávú befektetés (még egy PATEK, LANGE is), de hosszú távon is bizony csak a kis példányszámokat készítő gyártók limitált kiadású, manapság is unikumként szereplő órái lehetnek jó befektetések. Egy-egy öreg és ritka kronográf, sok IWC, vagy egy, a maga korában nem túl drága órát említve egy Ernerst Borel Cocktail ma többet ér, mint amit reálértékben annak idején kértek érte (ilyen titkos kedvencem az itthon ma elérhető gyártók közül a Perrelet a maga különlegességével és évi 3-4000 darab órájával). Az Omegák és Breitlingek ugyan ma használtan sem olcsóak, de messze nem érnek annyit, mint amit annak idején adtak értük, különösen Omegából van tényleg sok.
A SINN - BREITLING összehasonlításhoz annyit tennék hozzá, hogy a SINN ugyan nem vette meg anno 1980 körül a BREITLINGET, de egy-két modell gyártási jogát igen. (Például a Breitling Navitimer Cosmonaute kézifelhúzós kronográfét.) Ezen jogokat a később talpraállt BREITLING csak úgy tudta visszavásárolni, hogy engedélyezte a SINN számára a továbbgyártást. Ezen modelleket a SINN változatlan formában gyártja, és bár a Breitling azért korszerűsített rajtuk (főleg a felhasznált anyagokban), de így is látható, hogy a SINN kb.: fél áron kínálja ugyanazt, mint a Breitling.
M-Attila: A 30m vízállóság 3 bar statikus nyomásállóságot jelent. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a dinamikus igénybevétel normál légköri nyomáson is nagy lehet, tehát vigyázni kell. Magyarán - egy 30m vízállóságú órával szép lassan gond nélkül lemerülhetsz a tengerparton 10-15 méterre (elvileg 30-ra is), de gondot okozhat, ha például teljes erővel, brutális karcsapásokkal úszol, vagy a trambulinról combos fejeseket ugrassz vele, vagy pláne ha vízi- vagy jetskízel. A nagy erővel ráfröccsenő víz bepréselhet kis vízgyöngyöket, különösen a korona tömítésén. Mindazonáltal egy békés, "polgári" strandolásra nyugodan fel lehet venni egy 3 bar-ra hitelesített órát. Aki azonban komolyan vízisportol, mindenképpen legalább 10bar-ra hitelesített és koronazáras órát viseljen!
tisztelt Urak!
Spanyolországban lakom és asszem most jött el az ideje hogy vegyek valmi jó órát.Ez mind szép és jó csak nem tudom eldönteni milyen márkájut válsszak. Tanácsot szeretnék kérni a szakértöbbektöl. A következö márkák vannak a képben. Fortris, Sinn vagy Omega. Lehetöleg 5 hz érdekelne de ha a büdzsé nem engedi akkor a 4 el is beérném. Na most milyet vegyek?
Maradok tisztelettel
1spanyol
kvzoli
Elsősorban a használhatóság ár/teljesítmény viszonyban a Sinn nagyon jó darabokat gyárt. A Breitling design nem véletlen hisz amikor a Breitling becsődölt a Sinn vette meg és a visszavásárláskor megtartotta egy-két modell gyártási jogát. Ha valaki megteheti érdemes a gyár(ban) kijelölt boltjaiban sokkal!! jobb áron megvenni mint a szalonokban.
Majd ugy jársz, mint én. Megveszed az elsőt ami a legjobban tetszik, aztán elkezdesz gyüjteni a következőre, és igy szépen sorban évente egy uj csodával lepheted meg Magad.Én már az ötödiknél tartok és az első ma is ugyanugy örömmel tölt el, ha ránézek. S talán minden huszadik alkalom, amikor azért nézek rá, hogy tudjam mennyi az idő! Reggel vagyok nagy gondban, mikor el kell gyorsan döntenem, hogy melyik legyen a csuklómon.
Bőven elég lenne, de sajnos az általam preferált Zenith csak 30 m-ig az, az általam emlitettek viszont 99 %-ban azok (és az árak ugye!?). Az általad emlitett márkákat a körünkben lévők remélhetőleg bizonyosan ismerik még ha kis országunkban nem is botlik bele egyikükbe sem az ember, a bemutatásra egyáltalán nem szoruló Rolexet pl. én még csak a Helvetiánál és a Walthernél láttam (boltban) élőben.
A POEN-ról annyit, hogy aki e topic olvasója, főleg irója s nem járt még ott, hát nem tudja mit vesztett. Ez elsősorban nem is az ott megtekinthető óráknak szól! Aki viszont járt már náluk, tudja miről beszélek. Orosz Gáborral vagy Noszvai Andrással a mechanikus órák szerelmeseinek kötelező legalább egyszer személyesen találkozni. A többi ugyis jön magától, s a vége előbb-utóbb biztosan vásárlás lesz, még, ha van is otthon már néhány szép darab a vitrinben.
Hát igen, a Zenith csodálatos darabokat gyárt, az ára azonban hasonlatos a Breitlingekéhez. Az ismertsége sem kiemelkedő, bár ez nem jelent semmit, ld: Doxa ismertség/minőség. Viszont nagyon lényeges hátránya, hogy nem vizállóak s ez bizony kizárja a minden körülmények közötti viselhetőségét, tehát "egydarabos kollekcióba" semmiképp sem javallható, csak, ha van mellette egy strapabiró darab is (Pl. Sinn, Fortis, ne adj' Isten Breitling).
Drága a Ventura (szerintem). Ár/minőségben, pláne ha chrono-t szeretnél, a Zenithet ne hagyd ki a számításból. 69 óta működik az El Primero, tizedet mérhetsz vele, és mellesleg a világ legpontosabb automatáit a Zenith gyártja. Pontos órái miatt a legtöbb elismeréssel rendelkező svájci cég. Egyetlen, ami ellene szól a kicsit gyakoribb szervizciklus.
Egyetértek én is! A Sinn van olyan jó, mint a Breitling és olcsóbb is.
Régen jártam a POEN-nál, meg kell néznem a Sinn új modelljeit.
Nem tudja valaki, hogy az Oris BC búvárórája mennyibe kerül?
Ferci: Egyetértek! Bárki kipróbálhatja, menjen be a POEN-ba és kérjen egyet. Hegyekben áll, csak vigyék már el! Mellesleg sokkal szimpatikusabb márka számomra mint a Breitling (ugyanazzal a szerkezettel), és csak harmadába kerül. Én, ha már vennék a sarkkörön is kipróbált modelljüket venném.
A Sinn Hydro azért különleges, mert a tokja olajjal van feltöltve, ebben mozognak a mutatók is. Hatalamas előnye, hogy minden mélységben vízálló (min. 500 Atm) és a víz alatt semilyen szögben nem tükröződik a számlap. Ja,és a Sinn csak megrendelt órákat gyárt, a szállítási határidő kb. 6 hónap.
Az Oris BC Commander Diver-ről sajnos nem tudok sokat: nemesacál, zafír, 20 Atm, 27 kőves regulátor szerkezet, különleges számlap és mutatók.
POEN internetes oldalán találhatsz infokat ill. az óragyárak oldalain.
GLASHUETTE:
Ami érdekes még eszembe jutott az ETA 2892-A2-ről: ez a bázisa az Omega új, de máris jónevű co-axiális gátszerkezetű 2500-as kaliberének is! (Helyesebben a 2500 alapja az 1120, amely az ETA 2892-A2 Omega féle finomított változata.)
GLASHUETTE:
- Attól azért nem tartanék, hogy a Lange kiad konstrukciós hibás szerkezetet. De attól igen, hogy - mint az általad hivatkozott (amúgy engem is meglepő eredményű) teszt is mutatja - nem is olyan szép a menyasszony, mint amilyen drága az esküvő..
- A CAM-ra visszatérve: azt azért nem mondtam, hogy ez egy rossz megoldás lenne, sőt! Csak arra utaltam, hogy az ilyen konstrukció csak nagyon gondos kidolgozás mellett hozza a formáját, ám ez szükséges kidolgozási minőség azért a L.U.C. vagy Patek, IWC óráiban természetesen megvan. Ezt a konstrukciót amúgy a Patek vezette be annakidején, kifejezetten planétarotoros órákhoz. Itt előnyös az, hogy egyfelől a konstrukció nagyon kis helyigényű lehet, másrészt a kis rotor csekélyke nyomatéka miatt fontos, hogy jó az energiahasznosítás képessége. Nagyon kis elmozdulás is húz a kilincskeréken, míg a hagyományos fogaskerekes meghajtású kilincskonstrukciók legjobbjainak is van holtjátéka, a legegyszerűbb, legrobusztusabb bolygó kilincskerekes kivitelnek nem is kicsi, a rotor elfordulását nézve akár 10-20 foknyi is. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen konstrukciójú órát úgy lengetve, hogy a rotor csak egészen kis kilengéssel mozogjon (reszkető kezűek előnyben..), esetleg nem is húz semmit. Egy baj van csupán, mégpedig az, hogy amit itt leírtam, az általában az elmélet, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy az összes ma kereskedelmi forgalomban kapható automata konstrukció elég jó ahhoz, hogy átlagos hordás mellett napi néhány óra alatt teljesen felhúzza a motorrugót, a konstrukció elméleti előnyei tehát a gyakorlatban nem igazán használhatóak ki (de ettől még le ne beszéld magad róla!).
- Ami pedig az óra méreteit illeti, hát a planétarotoros automatikának pedig éppen az lenne a lényege, hogy igen lapos szerkezetet tesz lehetővé, tehát az óra is filigrán lehet. Ezek szerintem nagyon elegánsak, és nekem kifejezetten ezek tetszenek. De erről inkább nem írok, mert már kitárgyaltuk, hogy értelmetlen arról polemizálni, hogy kinek mi tetszik, feltéve, ha a tetszés tárgya amúgy a technikai elvárásokat tudja teljesíteni.
- A piacon kapható szerkezetek zöme korrekt, a legjobbaknak általában a Zenith Elite automatáját, az ETA 2892-A2-őt, és a Frederic Piguet szerkezeteit tartják a "tömeggyártott" szerkezetek között. Amúgy az ETA2892-re épül a 2894-2 kronográf is a maga 37 kövével (alapvetően csak a kronomodul a különbség), amely ketyeg ugyebár sok Breitling, OMEGA és HEUER órában is. Ha ráérsz, csodálj meg egy 2892-es szerkezetet a HOT-nál egy Perreletben (persze eredetileg nem így néz ki), kár lenne kihagyni!
Köszi a választ!
Nekem egy Sector Expander 202-essem van. Anno 90k volt az ára .Erröl tud valaki valami jót mondani.(vagy rosszat)
Most jön A reklám helye: www. diamond.com
itt mindenféle órát megrendelhetsz online és még árengedmény is van
APT: Ezen már én is elgondolkodtam: mondjuk egy dúsgazdag német cég vezetője vesz egy Lange 1 tourbillont 160 ezer márkáért és nem tudja igazából, mit is vett. Ad absurdum lehet az is hogy konstrukciós hibás maga a modell. Soha nem fog kiderülni ugyanis a dolog. Nyilván nem fogja nagydobra verni, hogy gyerekek mekkora ökör vagyok, hogy megvettem. És, mivel a darabszám limitált, a többi sorstársa is inkább berakja a vitrinbe és nem szól egy árva kukkot sem. Jó, ennek a valószínűsége (mármint hogy elszámolta magát a Lange főmérnöke, és kis csapata) kb 0,1%, de benne van a pakliban.
Visszatérve az esetemre - köszönöm az információkat ! - egy kicsit most le vagyok törve. Lehet hogy mégsem lenne jó választás az 1.96? A tesztek erről egy árva sort sem írtak. Kb fél éve 2 darab között ingadoztam: a Lange sax-o-mat dátum nélküli verziója, és a Chopard 1.96-os között. Két órás ismerősöm is azt mondta, hogy a Lange csalódás lesz a Zenith pontossága után (+1-es a lelkem). És a tesztek eddig őket igazolták, legalábbis amelyeket a NET-en olvastam. Hattyúnyak ide vagy oda +5, -4, +8!!! ahogy az óra a különböző pozíciókban fekszik. Nem akarom én 4 naponta a zero resetet kipróbálni!! Ettől azért elszoktam! Az 1.96 ellen eddig, míg nem írtál a kilincskerék problematikájáról, csak egy esztétikai érv szólt: túl lapos a Zenith után (igaz hogy elegáns öltönyhöz kifejezetten jól áll, de én nem járok öltönyben), na szóval megszerettem a Zenith robosztusságát. Szerinted melyek a manapság fellelhető legkorrektebb szerkezetek (kronográgf funkció nélkül)???