A stoppert valószínüleg magad is betudod állítani, nullázni. Ha kihúzod a koronát, akkor a nyomógombokkal tudod a mutatókat állítani, addig léptetni körbe míg az pontosan a 12-esre mutat.
Köszi a reagálást! Nekem a 70 évestől a 2 hónaposig bezárólag többféle DOXA zseb- és karórám van. A cég "stílusváltásával" tisztában vagyok, én azonban ez a márka mellett köteleztem el magam kb. egy évtizede. Ez valószínűleg olyan betegség lehet, mint Volkswagen rajongónak lenni. Én pl. 100%-ig biztos vagyok benne, hogy a megújult VW bogarak nem fognak olyan tisztes kort megélni, mint a régiek. Mégis van azonban olyan, aki képes milliókat fizetni érte, tisztában léve azzal is, hogy egyébként ennyi pénzért egy más márkát választva sokkal jobb autóhoz juthatna.
A DOXA-hoz visszatérve: pár éve volt szerencsém látni egy 60-as évekbeli "cápavadászt", és az azonnal megtetszett. Nekem tök mindegy, hogy a régi SUB300T vagy az új, de egy ilyen karóra nekem kell!
te_o!
Köszi a "navigálást"! Jó tudni, hogy az új SUB300T még nem is kapható!
ráadásul ebben a boltban csak 1 év garit adnak mig a szomszédos orexben 2 év gari van. mondjuk ez nem befolyásolt a vásárlásnál, pedig az orexnél 5000-el olcsobb lett volna csak ott sötét kék számlapos vol és tesómnak meg világos kell. ezért vettük ebben a boltban. már le is foglaloztam az orexnél, csütörtök péntekre itt lesz.
QTYI: A Swatchok zöme nem speciális szíjbefogású, így elvileg bármilyen órás tud rá szíjat tenni. Csak nem mindegyik megy hozzá. Eredeti szíjat kapsz a POEN-nál (www.poen.hu), itt a szervízt és a plexiüveg cseréjét is meg tudják oldani. Egy baj van csak, mégpedig az, hogy ha ez nem valami ritka szériájú jobb féle Swatch, akkor jobban jársz, ha újat veszel! Éppen ez a cég filozófiája...
GLASHUETTE: Puff neki tatának néztek! Rövid önéletrajzom: 33 éves vagyok, informatikus-villamosmérnök, 3 leánygyermek apja. Feltehetően ez utóbbi tényező sokat öregít rajtam...
Az 1.96-ot egy üzleti partnerem kezén vettem szemügyre, akit félig-meddig én beszéltem rá. Amúgy elégedett vele. Ennyiért szégyen is lenne, ha nem lenne az...
LADA: Ez nem a maszekvilágot, hanem az adott üzlet mérhetetlen kisstílű, érdemtelen vezetőjét minősíti. Ezen a fórumon épp azért szurkolunk - és akinek módja van tesz is érte - hogy az efféle mentalitású emberek-cégek kiszoruljanak a piacról!
Ugye nem haragszotok meg, ha nem olvasom at a 3000 hozzaszoloast, es egybol kerdezek:
Hol lehet egy swatch karorahoz uj szijat szerezni? Es esetleg egy uj elolapot, mert kicsit karcos lett.
Tovabba a stoppert nem tudom lenullazni, mert 58-ig teker csak elore, ugyhogy esetleg egy szervizet, vagy hozzaerto orast ha tudnatok javasolni.
APT: 42-45 év közé tettem az életkorodat, de akkor ezekszerint több vagy? Az 1.96-ost boltban nézted meg, vagy valakinek a kezén? Csak azért kíváncsiskodok, mert az illető véleménye is érdekelne, aki hordta.
betelefonáltam a boltba, az mondták vigyük be megnézik. jó bevittük, megnézik és azt mondták valószinüleg a rugója van eltörve szegeden van a márka szervize leküldik oda. mondom ne küldjék sehova adjanak egy másikat hiszen 72 órán belül történt az eset. (11/1997 szept. 10. korm. rendelet-re hivatkozva ami az órával adott garancia füzetben is benne van) ők erről még nem is hallottak (72 óra), meg az első garanciális javitást elkell fogadnunk. vagy hülyének néztek vagy tényleg ilyen sötét volt a bolt vezetője. aztán probáltam elmagyarázni a 72 óra-s garanciát,- nem nagyon értette. majd ugy begurult a fönök hogy azt mondta hogy visszaadja a pénzt.
a dologhoz hozzátartozik hogy egy barátnöm ott dolgozik a boltban, mire kifizették a pénzt már telefonált a csajnak hogy ki van rugva. mert ő adta el az órát.
mindezek mellett ez a bolt 1 év garanciát vállal a mellette lévő orex meg 2 évet. ilyen a maszek világ még mindig kiskirályok ezek.
csak a csajt sajnálom- most engem szid állandóan- nem érti hogy nem énrugtam ki hanem a fönöke.
Visszatérve a Cartier Pasha-ra :
Ennek olyan sok változata létezett, hogy ember legyen a talpán, aki látatlanban megmondja, mi alapján azonosítható be eredetiként.
Azonban az igaz, hogy megbontva már könnyebben kideríthető. Egyrészt a szerkezet díszített mivoltát az utánzatok nemigen követték. Ez pediglen még a kvarcszerkezetek esetén is megvan. Az emlékeimben szépen él a 7 köves Vermeil Tank egyszerű módon, de genfi csíkozott és céggravírozott burkolólemeze. Ez a magamfajta amatőrnek is eltéveszthetetlen.
Azonban igazán egy ilyen típussal többet is találkozott órást érdemes az ilyen jelek alapján felkérni az eredetdöntésre. Én a La Boutique Suisse-t ajánlom, Ők a cég hivatalos magyarországi szervíze. Nekem anno nagyon segítőkészek voltak. Ebben.
Mellesleg kedves Lejo, ha gondolod, fel tudok ajánlani (csak úgy) egy 2001-es Cartier katalógust. A részletgazdag képekből némi beazonosítható apróság is kileshető.
Ja, és ugyanígy össznépi hasznosításra kínálok egy 2000-es O+A katalógust (még a néhai Sir P. Blake marketingszerepeltetésével).
Meg akad egy 2001-es Breitling is az átadandóak között.
Ha érdekli valamelyikőtöket, jöhet a mail.
GLASHUETTE: A 3.96 még nem volt a kezemben, de a Te kedvenc 1.96-osod igen. Gyönyörű. De mit csináljak, nekem az FC HeartBeat is tetszik. Ha választani kellene közöttük, persze azért én is az 1.96-ot választanám. De hát ezt a döntést drámaian megkönnyíti az áruk... (Még egyszer: szerintem nem bölcs vitába szállni azon, hogy kinek mi tetszik. A minőségen vagy a technikán már lehet objektív érvek mentén merengeni, de a design az egy szubjektív dolog. Neked nem tetszik az FC, pedig az sokaknak - nekem is - tetszik, műszakilag pedig jobb az árkategóriájánál - 200 másik óra között nyúzok egyet 3 éve, tanúsíthatom!)
A Tourbillonnál pedig igazad van abban, hogy tényleges jelentősége már nem sok van. Igaz, hogy nagyon jó minőségű és csúcs pontosságúra beszabályozott tourbillon karon hordva elérheti a hajókronométerek pontosságát, de napi 0.2-0.5 mp mindenképpen elvileg kihozható belőle. De azért valóban lássuk be, hogy édesmindegy akár az is, ha egy óra siet havonta egy percet. Semmi jelentősége nincs. Az ár viszont mesterségesen ilyen magas! Állítom, hogy ha egy adott szerkezetet valóban nagy-nagy szériában elkezdene pl: az ETA tourbillonnal gyártani, az csak néhány tízezer forinttal lenne drágább a normál
kivitelnél, ennek az árkülönbözetnek is egy jelentős része a macerásabb beszabályozás okán keletkezne! (Jó példa erre a Swatch új karusszelje. A limitált széria, a vésett acél tok gyémánttal, és a presztízsjellegűnek beállított ára ellenére mélyen millió alatti tétel /ha jól emlékszen 3000 Euró/, és nyilván a szokásos gagyi műanyag-préselt fém tokban, leegyszerűsítve kerülhetne akár 100ezerbe is.)
Amúgy a régi DS-ekben részben saját Certina, részben ETA werkek voltak. Van belőlük nekem is egy pár, és ezek tényleg korrekt darabok voltak. /Néha egyébként az az érzésem, hogy a drága, minőségi régi órák (IWC-k, Omegák stb...) nem csak azért maradtak szebbek a középkategóriás daraboknál, mert jobb a minőségük (persze az is jobb), hanem mert a sokkal magasabb áruk és presztízsük miatt jobban is vigyáztak rájuk, és általában nem fizikai munkát végző emberek vásárolták őket. Egy IWC-ben, vagy arany Zenithben aligha áll neki valaki hegeszteni!/
LADA: Elég szégyen, ha a Certina rögtön így indít. Én bizony visszavittem volna, másik után nézni. Ennek azért nem lett volna szabad előfordulnia, ez méltatlan a Certinától. A ROTARY-t bemutató Óra Magazinos cikket pedig én a fizetett hirdetés kategóriába sorolom, így nyilván csupa szépet mondtak. A mai Rotary nem a csúcsminőségéről nevezetes, nyugodtan párhuzamot vonhatunk közé, és az újjáélesztett DOXA közé. Nem különösebben veretesek (remélem nem veszed a lelkedre), mindazonáltal mutatós, napi használatra megfelelő darabok. Mire megnyúvad, talán Te is nyugodtan megengedhetsz magadnak egy ízlésednek és habitusodnak megfelelő IGAZI ÓRÁT is. De tudomásul kell venni, hogy sajnos ennyi pénzért még nagyon nehezen lehet igazán jó órát venni, és az ennyiért már jó minőségű órák az idő mérésén kívül egyéb funkciót aligha nyújtanak. A testvéred a 135eFt-s Certina áráért kaphatott volna egy tényleg jó minőségű, esetleg akár mechanikus, automata Nivrelt, FC-t, de még egy egyszerű Longinest, sőt Fortist, SINN-t is. Igaz, a krono-alarm stb... funkciókat elfelejthette volna, de azért ezek már akár egy életen át működő- és szalonképes darabok lennének. A Certina sokáig jó lehet, de aligha fog örökké tartani.
J B: Lehet, hogy a stílusom szakmai ártalom, lehúztam majd egy évtizedet egyetemi oktatóként, biztos maradtak komplexusaim...
LADA: A Certina utolsó "jó" órája a DS sorozat némely darabja volt, persze az sem kvarc werkkel, ezt hozzáteszem. Ismerek egyet, a srác vagy 20-25 éve ebben kalapál, hegeszt!!! (karosszérialakatos), és semmi baja az órának. Az üvege egy kicsit megviselt, de ez őt nem zavarja. 25 év alatt 2 szer volt tisztítva. Strapabíró darab, nekem tetszik is. APT talán meg is tudja mondani, milyen werk működik benne.
Certina jó mínőségű, korrekt módon kidolgozott középkategóriás óra
ilyenre gondoltam (köszi), de aROTARY-ról még mindig nincsenek információk? az óra magazinban írtak róla egy cikket de ott sem sokat foglalkoztak vele, pedig 2 oldal terjedelmű volt a cikk. annyit említettek hogy minőségi óra meg jó, de egy kicsit több elemzést vártam.
még a vétel napján beragadt a jobb alsó gombja. de nem elromlott. a képeken látszik is hogy a többi gombja kiáll a jobb alsó pedig nem jön ki, kézzel kilehet húzni (a funkciót lehet vele állítani csak nem nyomja vissza a rúgója). most megy a telefon pestre. azért beszarás hogy egy ilyen árú óra ilyen hamar beadja a kulcsot.
TE O: Már 12 óra is elég ilyen hőkülönbségnél arra, hogy megállapitsd jó-e az órád hőkompenzációja. Azért 24 órán belül egy normális óra nem mutat másodpercnyi eltérést a rugófeszitettség 50-100 % foka miatt!
GLASHÜTTE: Mint a példáim is igazolják teljesen igazad van a 2. pontban, éppen ezért pedzegettem, hogy a néhány-százezres órák is lehetnek remek példányok, mert bennük ANYAG van, ezek fölött már kézimunkaigény=egyediség, példányszám, marketing stb. és izlés dolga a megitélés. Az általam meghuzott kategória alatt viszont az elvárásokat jócskán vissza illik fogni. Ez utóbbi vonatkozik az 1. pontodhoz, de persze én sem quartz órákról beszélek. APT: a türelmeddel és a segitőkészségeddel valóban kiváló tanár lehetnél, de nem kivánok Neked rosszat, inkább maradj a szakmádnál és okosits minket itt, mindnyájunknak van még mit tanulnunk.
APT: Lehet, hogy azért, mert még nem volt a kezedben. Kérd ki az orexnél a 3.96-ost (ott áll a Chopard vitrinben, ez az 1.96 halvány mása), és még ez a 3.96 is káprázatosan egyszerű és gyönyörű (most csak a design-ről beszélek). Menj el és vedd a kezedbe.
oyster: Köszi a képeket! Nekem mind2 tetszik, állati elegánsak. Nem azért, mert laposak (nem hiszek az ultralapos mechanikus órákban, mármint abban, hogy ugyanolyan korrekt szerkezetet ki lehet dolgozni pár mm magasságban, mint mondjuk 1 cm-en).
APT: 1. Lenyűgöző a türelmed és a az empátiád (most épp Certina ügyben), most én visszafogom magam és nem írok ezzel kapcsolatban semmit. Elszámoltam magamban 100-ig.
2. Szerintem a tourbillon ma már csak technikatörténeti érdekesség (a tourbillonos órák végképp nem érik meg az árukat, viszont kétségtelenül gyönyörűek). Ma már a korszerű ötvözetekkel is ugyanolyan pontos órát lehet építeni akár egy 7750-esből is (20.000 Ft), akár +1, +2-esre is be lehet ezeket szabályozni.
LADA: Mire gondolsz? Ha arra, hogy leesik-e a hátlapja két hét múlva, akkor az a válasz, hogy nem. Ez a Certina jó mínőségű, korrekt módon kidolgozott középkategóriás óra. Kíméletes bánásmód mellett a tok ki fog bírni akár 20 évet, mire felújításért fog sírni. A szerkezet is hasonlóan jó.
Ha arra gondolsz, hogy rátok törik-e az ajtót a magamfajta gyűjtők 15 év múlva az óráért, hát azért erre ne számíts. Modifikálatlan ETA katalógus kvarcszerkezetes óra, sok van és lesz belőle, gyűjteményi értéke szerintem soha nem lesz. De a használati értéke rendben van, és nem csúnya óra (még ha nekem nem is tetszik...).
150500 HUF és 10%-ot adtak belőle így 135450 be került. szóval ez lett véve tesómnak neki ez tetszet meg, meglátta és más már nem érdekelte, (nekem sem jön be annyira, de nem is az enyém)
Eladó egy Frederique Constant karóra.
Az óra acél tokos Classic Collection.(Frederique Constant 300 M36).Az óra új és
viseletlen.Az órának lecsavarható üveg hátlapja és ezüst szinű számlapja
van. A szerkezete egy dátumos, automata FC 300-3-as.Az óráról kép href="http://www.frederique-constant.com/!english/classics-auto.htm">face=Arial>ittface=Arial> található. A lap alján.)
Az óra eredeti zöld FC tokban + kartondobozban +
garanciakártyával. Az óra fekete bőrszíjjal, FC csattal van
ellátva
Az üvegein még a fólia is rajta van!!!
Gondoljatok a karácsonyra, remek ötlet, ha valaki még nem tudja, mivel
lepje meg azt, ki szívének kedves.
Érdeklődni a gerro@freemail.hu címen
lehet.
Üdv
gerro