Keresés

Részletes keresés

szimizso1 Creative Commons License 2009.04.06 0 0 9421

Ez biztos így van ahogy írtad! Én arr a gondoltam, hogy úgy lehetne szabályozni a hang mennyiségét (erejét) mint az optikában a mikrofon elé helyezett írisszel. Ha lesz egy kis időm ki is próbálom.

Előzmény: tehtube (9420)
tehtube Creative Commons License 2009.04.04 0 0 9420

Sokféle mikrofon van. Szerintem inkább ajánlott ismerni a tulajdonságaikat hogy milyen feladatra melyik a leginkább alkalmas. Pl. az operaénekes elé tett Schöps igen pici, mégis milliós érték, míg egy erős zúzást elviselő lábdobmikrofon vagy tenyérnyi és nem is olyan drága.

Megtapasztaltam hogy az N93 kifejezetten hangos hangfalak előtt domborít, ahol mások már betorzítanak. Kifejezetten vastag a basszusa és jól kivehető a legalább kétsávos erős kompresszió. Ezáltal olyan hangkép keletkezik ami eléggé hasonlít egy vonalból felvetthez. Szerintem is egy kicsi, nem nagy szám mikrofonpárt építettek be, inkább a szoftvert sikerült jól eltalálni.

Ennél a felvételnél (ami a videómegosztón sajnos gurgulázóra lett lecsökkentve) kompromisszumot kellett kötnöm hogy még a hangzás mellett némi használható képet is kinyerjek a felvételhez. Szerencsére van 30 év tapasztalat.

Előzmény: szimizso1 (9419)
szimizso1 Creative Commons License 2009.04.04 0 0 9419

Kék nyúl!:-) Jópofa név. Tényleg jó lett a felvétel. Gratula hozzá! Azon kezdtem el gondolkodni, hogy a hangfelvételnél is úgy kell eljárni, mint a fotózásnál.

Erős fénynél be kell zárni az íriszt, nagy hangerőnél meg kis lyukon kell beengedni a hangot. Ellenérveket elfogadok!

Előzmény: LittleBig (9418)
LittleBig Creative Commons License 2009.04.04 0 0 9418
Vadonatúj zenekarom, a Kék Nyúl első koncertjéről készült video (tehtube mester az elkövető, köszönet érte)

Ronnie's Bonnie:
http://www.youtube.com/watch?v=V4DwTBDLwfM

Egyébként megjelent egy kis példányszámú lemez, ami bemutatja a zenekart...
Matyooo
tehtube Creative Commons License 2009.04.04 0 0 9417
Érdemes LCD Gold videóit megnézni, akár letöltve összefűzni, mert úgy nézem hogy egy komplett koncert Joey és Papa DeFrancescóval 2008 novemberéből, ráadásul &fmt=18 hozzáírásával elég élvezhető minőségű. Anélkül tompa.
tehtube Creative Commons License 2009.04.03 0 0 9416

Derekasan telepakolták a színpadot, különösen a billentyűs körül, de nem a Hammondé a főszerep sajnos.

-------------

Nemrég felfedeztem magamnak egy általam eddig nem ismert orgonostát, Billy Larkint. Legtöbbször ő hozza a basszust is. Stílusában Jimmy Smith és Booker T. közé tudnám besorolni. Kevésbé kommersz (rock, soul) mint Jones, de kevésbé jazzes mint Smidt. A hatvanas években nagyon aktív volt. Itt van első, 1964-es lemezének nagy sikere a Pigmy.

Keményen megfogja a témát. Ráadásul a nagylemezhez képest itt a kislemezen a B oldalon tovább variálja. Mostanában ő az új kedvencem.

Ha még hallgatnátok: On Broadway 1966.

Előzmény: lion (9415)
lion Creative Commons License 2009.04.03 0 0 9415
Szóval C3. Szimpatikus hogy használják a zenéjükben és hogy nem klón. Megint 1 bizonyíték hogy a hammondnak ma is helye van :)
Előzmény: szimizso1 (9410)
lion Creative Commons License 2009.04.03 0 0 9414
Hát ez a Murphy leány nem semmi. Köszi, ezt a dalt nem ismertem!!
Előzmény: tehtube (9412)
szimizso1 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9413

Nem semmi a csaj! A testőröknek fel ment az adrenalinjuk egy pillanat alatt:-)

Kár, hogy nem nyomott valami rendeset a billentyűs......

Előzmény: tehtube (9412)
tehtube Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9412
Cimborám kedvence a Moloko Indigo száma, de nem a Hammond C3 miatt :-) Kb. a szám közepe utántól kezd érthetőbbé válni.
Előzmény: szimizso1 (9410)
szimizso1 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9411

Nem kell megvárnod amíg teljesen kész lesz. Küldhetsz hamarabb is képeket:-) Hátha tanulunk valami fogást.

Előzmény: ham_peet (9407)
szimizso1 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9410

Az biztos, hogy Hammond. De mivel csak egy pillanatra látszik, -és csak a fele a konténerből- így csak tippelni lehet. Én C3-nak látom, vagy arra hasonlítónak. Egy biztos! Szép nagy darab:-)

Előzmény: lion (9409)
lion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9409
Bocs, itt a link:

http://www.youtube.com/watch?v=Tvd4Nz-Pr7o
lion Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9408
Hello,

Szerintetek <a href="http://www.youtube.com/watch?v=Tvd4Nz-Pr7o" target="_blank">EBBEN A DALBAN</a> hammond szol? Erdemes a veget nezni, ott poen :)
ham_peet Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9407

Szép csendben, lassan haladok a leslie-dobozaimmal.

kedden az éllécek, polcok, meg a padló összecsapolásához(?) martuk meg a lemezeket.

ha minden jól megy, jövô szerdán a hangszók motorok helyeit csináljuk meg, ha azzal megleszünk, már csak a díszlécek jönnek, meg a politúr.

már látom a fényt az alagút végén! :-) 

Előzmény: szimizso1 (9406)
szimizso1 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 9406

Nagyon leült a topik. Nem csinál senki semmit?:-)

tehtube Creative Commons License 2009.03.30 0 0 9405
na ez jól szétcsúszott :-)
Előzmény: tehtube (9404)
tehtube Creative Commons License 2009.03.30 0 0 9404

A leggyakoribb két lezlitípus:

1: egy végfok és a végfok után egy passzív crossover választja szét a mély és magas hangokat. Szinte mindegyik csöves típus, pl. 122, 147 és egy-két tranyós, pl. 330.

2: a bemeneten egy aktív crossover, és már a szétválasztott hangok mennek külön mély, ill. magas végerősítőbe. Szinte mindegyik tranzisztoros típus és egy-két csöves, pl. 102, 205.

Előzmény: tehtube (9399)
djuice Creative Commons License 2009.03.30 0 0 9403
:)
Nem tudtam, bár logikus hogy a jó dolgokra is egy fejlődési szakasz érvényes mint sokminden másra. Egy vigaszom maradt, hogy nem 4 rekeszben fogadtam, de mint minden rosszban van valami jó alapon, legalább közösen fogjuk elfogyasztani, ekkor meg már úgy is megéri a dolog. :) Már csak egy jó kis hammondos pub kellene hozzá itt Miskolcon... :)
Amúgy köszönöm a tájékoztatást! :)
tehtube Creative Commons License 2009.03.30 0 0 9402
Nagyon sokféle megoldás létezik. Gondolom mindenki ismeri a klasszikust. Inkább egy különlegesség: CXR20, DXR20 A két eredetileg is Hammond tremolós hangsugárzó 1938-42 köztről. 20W-os. Két 12"-os szélessávú hanxóró van alul V alakban fölfelé nézően. Felettük egy egyszerű hiányos palástú fémdob. Ezt jelenti az X betű. A harmadik, az R, meg a reverbet, mert zengetősek is voltak. Léteztek ugyanezek a szekrények CX, DX meg CR, DR néven is. Ami hiányzott belőlük az értelemszerű. A DX szekrény az bitang magas. Kb. 1,60 mint egy 31H. A pasaréti téri templomban van egy olyan, a CV-hez adták 1948-ban.
mokusmisi Creative Commons License 2009.03.29 0 0 9401
Belenéztem Alan Douglas bácsi 1968-ban írt orgona "bibliájába" és a következő három illusztrációt találtam "rotary speaker" témában:
Rotary Speaker
Loudspeaker paddle
Leslie - single rotor
ezek közül csak az elsőben mozogtak a hangszórók, de én emlékszem, hogy egyszer még 70 körül a BME műszaki könyvtárában láttam az első kiadását ennek a könyvnek, ahol még legalább 2-3 más elven megvalósított ténylegesen mozgó hangszórós "tremulant"-okat mutatott be. Az első kiadásban még szinte csak csöves megoldások kapcsolási leírásai/kapcsolási rajzai voltak, míg az én példányomban már sok tranzisztoros és egy IC-s megoldást is ismertet, s ezért egy csomó a régiben leírt dolog mint pl. egyéb "rotary speaker" megoldások, csőlabirintusos zengetők, stb kimaradtak.

Itt meg egy "korabeli Hammond klón":
Hammond klón

üdv:

Misi
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 9400

Engem meggyőztél! Djuice fogadott rosszul.....

tehtube Creative Commons License 2009.03.29 0 0 9399

A mai napig a lezlik túlnyomó többségében a rotor passzív. Kivéve a rotosonic, turbojet típusokat. Már a sípos orgonáknál volt egy redőnyszerkezet aminek forgatásával tremuláns hanzást lehetett létrehozni. Aztán a Hammond is készített ilyet 1938-42 közt CXR, DXR néven. Fölfelé állt két hanxóró V alakban és egy kis mosógépszerű dob folgott felette.

Dehát jött Donald bácsi és átgondolta ezeket a forgatott terelőket, ráadásul a kamionoktól is kölcsönzött kreatív módon. Az egyik legnagyobb dobása volt hogy kettéválasztotta a hangokat mélyebbekre, magasabbakara úgy 1941-től.

Kb a hetvenes években jött maga a forgó hanxóró. Hatásos, ámbár súlyosabb, ugyanis nemcsak a meztelen hanxóró forog, hanem gyakorlatilag egy kerek hangdobozt, hangfalat kell forgatni. De jobban kijön a forgásérzet a mélyebb tartományban is.

Előzmény: szimizso1 (9398)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.29 0 0 9398

Veheted a sört! Az eredeti lezlikben a hangszóró állt, és a hangszóró elé egy 90fokban elterelő forgó tölcsér szerű alkalmatosságot szereltek. Ezt hívják dobrotornak. Ez volt a Lezli találmányának az alapja. De erősítse meg a leírtakat, vagy cáfolja más is!

Előzmény: djuice (9397)
djuice Creative Commons License 2009.03.29 0 0 9397
Egy technikai kérdés:
Igaz hogy az első rotary speaker amolyan ál-leslie volt? Magyarul nem a hangszórók forogtak hanem egy hengerszerű, terelő doblemez, amin volt egy függőleges nyílás...
???
Egy gitáros csóka mondta és most 4 üveg sör sorsa függ a helyes válaszon! :D
tehtube Creative Commons License 2009.03.28 0 0 9396
ok, 2.
Előzmény: szimizso1 (9395)
szimizso1 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 9395

Csak félig off....

Hammond 44melodica itt.

On viszont, hogy keresek polysztirol dobot, de csak a dobot! Lehetőleg jó állapotút, futómű, és más kütyü nélkül emészthető áron. Két darabra lenne szükségem előre láthatóan.

Előre is köszi!

Miklós.

szimizso1 Creative Commons License 2009.03.28 0 0 9394

Nem lehetett semmi ez a fősulis klubdélután!:-)

Érdekes, hogy az alsó manuálról hiányzott egy pár billentyű. 1'51"-nél, és 2'32"-nél látszik egy pillanatra.

Előzmény: tehtube (9393)
tehtube Creative Commons License 2009.03.27 0 0 9393
Előzmény: tehtube (9391)
okumoto Creative Commons License 2009.03.27 0 0 9392

Nekem is az első link alatti tetszett a legjobban! (Off ugyan, de az énekes teljesítmény is nagyszerű ebben a számban...)

Párszor megnézegettem egymásután az est folyamán. Ez eredetileg 1 The Animals szám? Remek darab.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!