Keresés

Részletes keresés

jozso48 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29051

Íme a lemaradt fotók:

jozso48 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29050

Rég jártam a fórumon,de ma olyan élményben volt részem,hogy meg kell osszam veletek.Egyik fórumos barotom hívott meg fügekóstolásra és,hogy fájdítsa a szívem.Ugodon a Bakony melletti faluban él,de aki belép az udvarába rögtön mediterrán hangulatba

kerül a sok szép leander és egzotikus gyümölcsök illatától.Az előkert csodálatos örökzöldjei sem egy falusi udvar képét juttatják az

emberfia eszébe.Egyébként már az utcán a ház előtt egy szép gömbkoronára alakított fagyálló citrom fogadja az ott bámészkodókat,

tele a formás termésekkel.No de ami ottbent látható azt még a hírös zalai kertészek is megirigyelhetik.A terasz felett hatalmas lombozatával és rengeteg gyümölcsével kétfajta kivi nyújt árnyékot.Combvastagságú törzs és hatalmas lombozat,melyet már alaposan

vissza kellett vágni,mert kezdte lefeszegetni a ház ereszcsatornáit.Több fajta kivi van a gyűjteményben,a nem is igazán apró kopasz-

kivitől,a kétlaki és önporzó fajták már lassan kiszoritják a szőlőlugasból is a szőlőket.A fóliaházban pedig egy sor álltala oltott kivi van,

melyek erőteljesen növekszenek.Datolyaszilvából is több fajta van szintén zömmel saját oltás és nevelésből,már termő fák,szépen

megrakódva gyümölcsökkel.Természetesen nem hiányzik udvarából a termő gránátalma,jujuba,japánkörte(nasi),indián banán,szelidgesztenyék és persze sok egyéb gyümölcs és szőlőfajta sem.Nem utolsó sorban megemlítendő az a hatalmas fügebokor,

melyhez hasonlót nem igen láttam kis hazánkban.A törzskerülete meghaladja a 100 cm-t,igaz már rögtön lentről elágazik,de így is egy

nagyon szép koronát alakított ki a gazda,több évi metszegetés után.Györöki lapos fajta,melynek az első termései meglepően nagyok.

Bár lentről is lehet szedegetni,de a gazdi,hozott egy nagy létrát,hogy a tetején lévő,már félig megaszalódott gyümölcsökből falatozzunk.

Ezután megcsodálhattam az üvegházban lévő citrusgyüjteményt,guavákat,kávét,lilly-pilyt,banánt és még ki emlékszik rá mi-minden van portályán.Bevallom irigykedve,de őszinte szívvel gratulálok barátomnak e gyönyörű gyűjteményhez és további szavak helyek rakok fel fotókat,hogy másnak is jusson e szép élményből:

Nem sikerült a képek feltöltése,utánanézek és remélem sikerülni fog.

Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29049

Nálam feltétel nélkül nőhet, neki szeretnék lugast, ami persze bármire jó lehet még.

Előzmény: Törölt nick (29048)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29048

Ha funkcionálisan bizonyítana nálam a mini kivi. akkor én is gondolkodóba fogok esni !  :)

Előzmény: Jbori (29047)
Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29047

:)

Én valami szupi lugast tervezek az enyémeknek fából, ha összejön.

Előzmény: Törölt nick (29046)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29046

Szia!

Köszönöm a tanácsot  :) , de kattints a képre 2x és meglátod a már kifeszített horganyzott drótokat.

Üdv ... CsI

Előzmény: Jbori (29045)
Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29045

Nekem Ken's Red van, de még növesztem felfelé, lugasnak szeretném, tavalyi ültetés. Szaporítani is könnyen sikerült.

Lesz a tieidnek elég helyük azon az állványon? Én tennék egy-egy hosszú vízszintes szárat a két "A" betűre, és összekötném őket erős dróttal pl. hogy lugast lehessen kialakítani, ne csak az egy összekötő vas legyen nekik túl magasan a metszéshez, szedéshez. De ez csak egy ötlet. Lényeg hogy nagy felületen kell nekik napfény.

Előzmény: Törölt nick (29041)
Floo2 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29044

Ez még nekem is magasan van :)

Csoportképek.

Dombok ölén.

zoolko Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29043

Majd rakok róla képet! Meglássuk.:)

Előzmény: Géisti (29016)
zoolko Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29042

Igen virágzott már, 2-t.:) de lepottyant, ilyen kis növényen nem is csoda.

Előzmény: bakonyi gyerek (29007)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29041

Szia! Van. Illetve kezd lenni! :)

A hintavázam kezd szépen kialakulni ,kivéve a vizeshordó felőli lábát, mert azt tavaly megfúrta a vakond és Kontyi kutyám , de már gyógyulgat az is.

Az Issai mind chlorosisban szenved köszönhetően annak , hogy a zúzott mészkő közel van hozzájuk. Idén ültettem az Issai fajtát (,s  már van kettő bokron termés) és a hinta datolya szilva melletti lábát. Amelyik látszik teremni az mind az egyik bokor, de a leander melletti bokron is van, az is már kezd megfutni.A vashiányosokat vaskeláttal  gyógyítgatom , hátha lekúszna a gyökerük PH-barátabb talajrétegbe.

A három Ken's Red tavalyi telepítés , télire nyakon voltak öntve komposzttal , mint ahogy az érzékeny bokorrózsánál szokás.

Összesen három fajta :Egy porzós, Ken's Red és Issai. :)

Még van egy kis nyomoronc tavalyi telepítés, annak hosszúkás levele van, lehet, hogy az porzós lenne?

Nem halad sehová,csak van.

Előzmény: Jbori (29039)
Béla1007 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29040

Szia Nino!

Sanszos:)))

üdv

Béla

Előzmény: ninovarga (29031)
Jbori Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29039

Neked van szép bokros minikivid? Annál elborulhat így az agyad, lehet még jobban is. :)

Előzmény: Törölt nick (29011)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29038

Még egy tegnapi kép Lendváról: a kivitermelő szomszédja elfelejtette leritkítani az őszibarackját. :))

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29037

Köszönöm, én is kuksiztam a módszert !

Előzmény: tp329 (29036)
tp329 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29036

Köszönöm!

A bőséggel még hadilábon áll. Csak itt-ott láttam néhány szemet. :-(

Volt szó korábban a takarásról, én kukoricaszár kévékkel takarom a fügéket. Kissé elterülő bokornak nevelem lehetőleg egy irányba néző vesszőkkel. Amennyire tudom lehajlítom a földre a vesszőket, ami túl erős, az ki marad. Ha kell, deszkalap+ valami nehezékkel le is rögzítem és utána rá a kukoricaszárat. Ha sikerül szépen, résmentesen fedni, akkor elég jól véd és nem is ázik át. A kimaradt, túl erős vesszők rendszerint elfagynak így kb. 2-3-4 évesnél idősebb vesszők nincsenek.

Egy hátránya van, ha a pockok, egerek beleköltöznek, sok vesszőt megrágnak.

Előzmény: ninovarga (29035)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29035

Valóban, ugyanarról van szó, mint az alma és szőlő esetében. A fügénél azonban viszonylag gyakoribbnak tűnik ez a jelenség.

Lehet, hogy csak másodtermést hozó fügéd van. Reméljük a másodterméseket már nem szórja le. Ilyen az általunk "vörcsöki dalmát"-ként emlegetett füge, ami Dalmáciából származik, első termése nincs, a második viszont rendkívül bő.

Előzmény: tp329 (29034)
tp329 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29034

Ha új fajta alma  keletkezhet rügymutációval, akkor miért ne.

De a szőlő klónok is így keletkeztek.

Visszakanyarodva a múltkori terméselrúgós fügémhez. Láttam rajta pár másodtermést. Elég halovány színűek, de vannak. Akkor ezeket figyeljem és ha ezeket is eldobja, akkor magonc? Vagy ha megmaradnak, akkor a termésen látok majd valamit, ami segíthet a meghatározásban?

Köszönöm!

Előzmény: ninovarga (29031)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29033

jav: de rövid idő ALATT kifejti a hatását.

Előzmény: Törölt nick (29032)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29032

"előfordul, hogy egy olyan mértékű hidegbetörés sújtja a Kárpát-medencét, hogy a széllel szállított levegő már kritikusan alacsony hőmérsékleti tartományban van. Ráadásul ilyen esetben a magasság függvényében változó hőmérséklet nem inverz, hanem "normális", tehát a nagyobb magasságok irányában csökkenő."

Értem ! Ez tehát a "Sándor, József , Benedek zsákban hoznak meleget" szóképlet valós fordítottja. A "bőség" zavara! Kőmíves nyelven szólva felkenik a kartecsnivel a vakolókanállal oda loccsintott direkt "már konyhakész" fagyot , amit direkt nagytömegben hirtelen odaszállított az élet kamionja. S ez rövid időszeletekben nézve szuperponálódik a normál (egyenlítő-->sarkvidék, ill. lentről fölfelé hatő hőmérséklet csökkenés gradiensre. Lehet , hogy csak rövid ideig tart, de mire az inverzió érdemben dolgozni kezdhetne már meghalt a beteg.  A puskagolyó is egy piciny tárgy , de rövid idő kifejti a hatását.

Előzmény: ninovarga (29027)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29031

Hazafelé jövet "fölkukkantottam" a hegyre is. Az egyik jégfügefán a fügék egységesen egy csapásra megértek. Szinte egyidejűleg leszüretelhetővé váltak.

Mellette a másik fa ilyen

Teljes bizonyossággal azonos anyanövényről lettek szaporítva.

Na, gyerekek, keletkeznek-e fügeklónok dugványról?????!!!!

ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29030

A legtöbb, egybefüggő boltozatot képező (még levél sem látszik) kivi még beljebb (lejjebb) van.

Előzmény: Törölt nick (29025)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29029

"egynyári füge"

Micsoda ötlet !  Kár hogy Micsurin annak idején nem hallott róla. !

Előzmény: Törölt nick (29023)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29028

Húúú, de kár, hogy a gazda nem vett észre!

Előzmény: Törölt nick (29025)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29027

A kritikus téli hőmérsékletek leggyakrabban hófelszín fölött, derült égnél, korlátozatlan kisugárzás mellett, nyugalomba jutott levegőnél (szélcsendben) alakulnak ki. Az itt felsorolt körülmények járulnak hozzá, hogy egy eleve relative alacsony hőmérsékletű (sarki, vagy kontinentális eredetű) hideglevegő az éjszaka folyamán további hővesztés révén kritikus hőmérsékleti tartományba kerüljön. Azonban az ilyen típusú lehűlésnek az is sajátja, hogy a légtest legalacsonyabb hőmérsékletű (ezáltal legsűrűbb része) a gravitáció révén az alsó szinteken kiülepszik, jelentősen hidegebb réteget alkotva a felsőbb szinteken maradt könnyebb, viszonylag magasabb hőmérsékleten maradó rétegekhez képest. Ez a magassági hőeloszlás fordítottja a nappali (normális), magassággal csökkenő hőmérsékleteloszlásnak, ezért inverziónak hívjuk.

Ritkán ugyan, de előfordul, hogy egy olyan mértékű hidegbetörés sújtja a Kárpát-medencét, hogy a széllel szállított levegő már kritikusan alacsony hőmérsékleti tartományban van. Ráadásul ilyen esetben a magasság függvényében változó hőmérséklet nem inverz, hanem "normális", tehát a nagyobb magasságok irányában csökkenő. Ekkor a magasság nem védi ki a veszélyes hőmérsékleteket, mint inverzió esetén, sőt negatívan hat. Erről beszéltem az elemzésemben.

Ezért mondtam, hogy egy adott fekvésben lévő meteorológiai állomás adata másképp viszonyul "normál" és megint másképp "inverz" esetben egy közelben lévő, adott magasságban lévő helyrajzi pont aktuális hőmérsékletéhez.

A medencén belüli földrajzi helyekhez feltételezhetően eltérő gyakorisággal tartoznak a fent leírt tipológiák szerinti lehűlések. Ez eredményezhet állandónak tűnő klímakülönbséget, a helyzetről-helyzetre változó időjárási körülmények közepett.

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29026

Értem,.

Meg fogok próbálkozni földtakarással és cefréshordós ill szüretelőkádas letakarással is.

Jó éjt !

Előzmény: Floo2 (29020)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29025

Igen itt fényképeztem olyan bőszen, hogy a lábszáram becsúszott az árokátjáró alá.

Két kép a kivialagútról az archívumhoz :)

Előzmény: ninovarga (29024)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.15 0 0 29024

A kivik mérete meghökkentő. A töveket még a jugoszláv időkben szerezte be Dalmáciából (a fügéket csakúgy). Tudomása szerint Haywardok.

Előzmény: ninovarga (29021)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.15 0 0 29023

"hőmérsékletek magassági gradiensében"

Ezt légyszíves kicsit részletesebben definiálni , ha lehetséges .

Első megközelítésben azt értettem meg belőle, hogy nem jó helyen lakom, és ezért számomra a téli elföldelés a realitás füge ügyben. Értem a kiindulást és az általam zoomolt végkövetkeztetést, csak közben Descartes nálam sztrájkol és nem mozdulnak a fogaskerekei. Ezért kérdezném a fenti fogalom számomra való kicsit bővebb kibontását.

Tudom, végülis ad abszurdum a tények magukért beszélnek és itt Észak Magyarországon az egynyári füge lehetne a megoldás, de sajnos az még nem lett feltalálva. :)

Előzmény: ninovarga (29019)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.15 0 0 29022

Ez a hely egyébként 26 méterrel van a folyó szintje fölött, a nagy törzses füge sem szenvedett fagykárt létezése óta.

Előzmény: ninovarga (29021)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!