Kiszámoltam, hogy 1 szobában kb. 1 dl vizet kellene "kivarázsolni" a levegőből, hogy megfelelő legyen a páratartalom. A szoba ~21 fokos.
A páramentesítőknél megadják, hogy 20 l/nap, 30 fokos, 90% relatív páratartalmú levegőnél. Ilyen levegőből 1 dl-t az ígéret szerint 10 perc alatt kikap.
21 fokos levegőnél, 65% -> 50% páratartalomnál (ez lenne az 1 dl) vajon mennyivel tovább tarthaz ez? Nyilván tovább szöszöl a rosszabb hatásfok miatt, de vajon mennyivel kellene szorozni a 10 percet? Gondolom, pontosan kiszámolni nem egyszerű, jó lenne az is, hogy 20 perc vagy 1 óra vagy még több?
Sajnos 3 ezer körüli fordulaton még a legjobb ventilátor csapágyak sem bírják az örökkévalóságig. Ezért is hosszabb életűek azok a PC tápok, amelyekben nagy átmérőjű a ventilátor (ugyanakkora légszállítás alacsonyabb fordulatszámon) és/vagy automata (hőérzékelős) fordulatszám-szabályozósak.
"Viszont 4 csavar kiszedése után egy kabrió tápot kapsz, amit már át lehet rendesen szellőztetni..."
1: Nem biztos, hogy 325 voltos feszültség mellett (kb ennyi is előfordul egy PC tápban) jó ötlet a burkolat nélküli üzemeltetés.
2: A bejövő légcstornán át halad minden bejövő por, ez a PC táp belsejében felhalmozódhat, ez is okozhat túlmelegedést, sőt tüzet is.
3: A PC táp belsejének hűtő felületei (kis hűtőbordák, stb) a saját ventilátora által keltett 20-30 m/s sebeségű légáramra lettek méretezve, míg a te légcsatornádban a levegő ennél kb tízszer lassabban fog áramlani, ezért nem biztos, hogy nem megy tönkre az a tápegység túlmelegedés miatt. Pesze az is lehet, hogy simán túléli (főleg a jobb minőségűekben (Enermax, FSP, Chieftec) van minden túlméretezve), én csak figyelmeztetni szeretnélek olyan szempontokra is, amelyek eetleg elkerülik a figyelmedet.
Én PC tápot max a kísérletezés és a próbaüzem idejére alkalmaznék, de akkor sem a légcsatorna belsejébe telepítve.
Köszi mindenkinek az ötleteket. "PWM szabályzó" volt, amire kerestem. Ezek szerint máshogy hívják magyarul :-). RG160-as ventikhez lesz az egész csoda, 21W (x2).
Kár, hogy az áramkör fejlesztője közepére tervezte a hűtendő alkatrészeket. Ha a szélén lennének, akkor különösebb barkácsolás nélkül is hűtőbordára lehetne tenni őket.
"A pc tápegységet be tudom tenni a légáramba, így ha gond van a ventivel, még mindig kap elég hűtést."
A PC táp egy zárt doboz, pár lyukkal. Szélviharba kell teni ahhoz, hogy a doboz belsejében olyan huzat legyen, mintha menne a saját ventilátora, márpedig a jó csendes szellőzőrendszeben sehol nincs szélvihar. Szóval 10-20 éves üzemre még mindig nem javaslok olyan tápot, amit ventilátor hűt.
"Esetleg rakok rá egy méretesebb bordát még"
A PC táp ventilátora a táp belsejében kb 5-10 különböző melegedő alkatrészt hűt. Mindegyikre teszel külön egy-egy hűtőbordát? Vagy inkább veszel 6-8 ezerért egy passzív hűtésű (nem PC) tápegységet?
;)
"Alacsonyabb fordulatszámról indul egy ilyen pwm-es vezérlővel, és megy a maximumig."
Egyes ventilátorok bizonyos feszültség alatt hajlamosak elindulás helyett inkább leégni (ezt az alsó értéket komolyabb gyártók meg is adják), úgyhogy jobb, ha úgy buherálod meg az áramkört, hogy a PWM kitöltési tényezőjét egy bizonyos százalék/feszültség alá ne is lehessen leszabályozni. Ez a határoló lehet egy, a potméterrel sorba kötött megfelelő értékű ellenállás, vagy beverhetsz egy szöget is a poti mellé a megfelelő helyre, hogy ne lehessen lejjebb tekerni :)
Vettem tőle egyet, de még kipróbálni nem volt időm. Én a feteket eleve kivezetékelve kértem, ha hűteni kell, könnyen lehessen hűtőbordára pakolni. Készséges eladó, ha netán ilyet keresel, egy próbát megér, az összeg is szerintem kibírható.
A Recair nagy gyártó cég, kiskereskedelemmel nem foglalkoznak. A külkereskedő topictárs érdeme, hogy egy apró (10? darabos) rendelést le tudott zongorázni velük.
Kb arra gondolj, mintha te magánszemélyként szeretnél a gyulai húskombináttól 10 pár kolbászt rendelni, mert úgy olcsóbb. És, intézd ezt mondjuk romániából...
Laikus kérdésem lenne, mert úgy érzem gagyi ventilátort szereltek be nálunk a fürdőszobába.
Külső fali ventilátorról van szó, ami lámpával kapcsolódik.
Belső falon sima rács, külső falon szintén rács, semmi zsalu... szél fúj, süvít is be, de még a lapátokat is zörgeti. (belül állítólag valami szilikon tömítés a ventillátornál... de az valami mm vastagságú átlátszó lapkának tűnik. Süvítő szélnek meg sem kottyan.
Találtam olyan kishelyiség ventilátort, ahol elektromos zsalu van írva, illetve kívülre ajánlanak hozzá gravitációs zsalut.
Ilyenkor a belső falon lévő takaró lemez rendelkezik elektromos zsaluval, ami kinyit, mikor kapcsolódik a lámpa, indul a ventilátor?
Majd az elszívás hatására kinyit a külső fali gravitációs zsalu?
Tehát van dupla zsalu, amin talán zárt állapotban nem süvít át a szél?
Köszi. A pc tápegységet be tudom tenni a légáramba, így ha gond van a ventivel, még mindig kap elég hűtést. Esetleg rakok rá egy méretesebb bordát még.
A ventilátor elvileg túlméretezett, ráadásul nekem egyelőre nem szellőztetésre kell. Alacsonyabb fordulatszámról indul egy ilyen pwm-es vezérlővel, és megy a maximumig.
Nézem ezt a recair céget, de ár sehol, pedig olyan, mintha egy létező dolog lenne.
Aztán olvastam, hogy mikor innen a rendelés ment, akkor így fogalmazott, aki intézte, hogy "legyártattam". Ezek szerint elvileg (fotó, honlap alapján) komoly cég, gyakorlatilag meg a ház mögötti garázsban gyártanak néhány darabot, ha befut a megrendelés+pénz?
Ha nics tervezve, hogy a venti csúcs-fordulatszámon is járatva lesz, akkor kísérletetésre a PC tápegység is teljesen jó.
- hosszú távú üzemeltetéshez azonban nem javasolnék olyan tápegységet, amelyet ventilátor hűt (a kis csapágy nem örök életű).
- az egyenáramú ventilátorok elviselnek egy kis túlpörgetést is (pl vész-szellőztetés odaégett kaja ill házibuli esetén), ennek kihasználásához azonban 12 helyett 13-14 voltos tápegység kell.
Nem tudom segít-e, de a sorkollektor.hu-n van egy tag, aki 12v-os ventikhez készít hasonló szabályzót. Ott potméterrel lehet szabályozni a bekapcsolási minimum hőmérsékletet (a koli belső hőmérséklete), utána a hőmérséklet függvényében szabályozza a motor fordulatszámát a maximumig.
Ezt ott autós fűtőventi + pc táp kombóhoz készíti. Ha gondolod, hogy segíthet, kerítek egy e-mail címet.
Kb. tavaly ilyenkor volt téma. Papst EC ventiket akarok hajtani vele. Valószínűleg túl nagy lesz a légcsere ha nincs leszabályozva. Itthoni (nem Kínából rendelős) PWM szabályzót nem találtam még neten (főleg olyat, aminek van publikus ára ;-) ).
Pesze technikailag ez lehetne egy darab berendezés is (pl "széles tartományban vezérelhető kimenőfeszültségű kapcsoló üzemű tápegység"), de ha látsz ilyet kereskedelmi forgalomban (megfizethető áron) azonnal értesíts ;)
Valószínűleg rááldozol majd egy gigawattórányi energiát arra, hogy találj egyben egy ilyen készüléket
és amikor végre sikerül, akkor ki fog derülni, hogy kár volt, mert valami miat mindeképppen kell egy fix feszültségű tápegység is, tehát nem spóroltál semnit ;) Szóval én nem erőlködnék és megoldanám két külön egységből (tápegység + PWM szabályzó) a dolgot.
...de még mindig nem árultad el, hogy mit akarsz (sem azt, hogy milyen műszaki paramétereket vársz el tőle)
"PWM kimenetű táp" nálam = táp + szaggató. Olyasmi érdekelne, ami leadja a stabil 12V-ot, miközben 0 és 100% között tudom állítani a kitöltési tényezőt egy tekerentyűvel/akármivel.
Méhviasz terpentinben oldva, az hamar elpárolog, ez tünik a legjobbnak ,de azt hiszem csak akkor foglalkozok ezzel , ha a sima papir rövid életünek bizonyul.