Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.18 0 0 29059

Elindult a Japán Szamócamálna bokrocskám. Ez a második virágja . Az első vele jött az árudából és nem kötött.

ninovarga Creative Commons License 2013.07.18 0 0 29058

A Hayward csak vízszintes állású vesszőkön differenciál virágrügyeket. Tavasszal pedig a vesszőket nem szabad lemetszeni, mert a lemetszéssel a virágokat távolítjuk el a növényről, illetve egy korai "szüretet" tartunk.

Előzmény: zoolko (29056)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.18 0 0 29057

A nyári időszakban nem ajánlatos tiszta nitrogént, vagy nitrogéntúlsúlyos műtrágyát adni neki.

Előzmény: zoolko (29055)
zoolko Creative Commons License 2013.07.18 0 0 29056

Vagy csak foszfor és kálium igényét kell kielégíteni? A kivi, ami nekem van, nem virágzik, csak nől.

Előzmény: zoolko (29055)
zoolko Creative Commons License 2013.07.18 0 0 29055

Hawyard kivit akkor nem is szokás műtrágyázni? A nitrogéntől tél után megrepedezhet a kérge, ezt olvastam, vagy csak a túlzott táp bevitelnél? :)

ninovarga Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29054

Igen, Lendván is a "csodakert" mindössze 26 méteres szintkülönbséggel van a folyó szintje fölött.

Előzmény: Floo2 (29052)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29053

Örülök ezeknek a képeknek, mert fényesen bizonyítják, hogy megfelelő fagylefolyású helyen a Dunántúl döntő részén lehet sikeresen kertészkedni ezekkel a fajokkkal. Mindössze a fagylefolyás nélküli, lapos, mély fekvésű helyeket kell kerülni, ahonnan mindig mindenkit határozottan igyekeztünk "elterelni".

Előzmény: jozso48 (29051)
Floo2 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29052

Az igen, gyönyörűek!

Most nézem Ugod magassági viszonyait, nem egy csúcsfekvés a falu, talán a fölső része, ami magasabban van kicsit.

De végül is a jégfüge esetében is, meg a kákiknál, kivinél nem kell csúcsfekvés, elég ha csak 30-40 méterrel van feljebb a hely, máris csodákat lehet vele tenni.

Meg persze érteni kell hozzájuk.

Előzmény: jozso48 (29051)
jozso48 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29051

Íme a lemaradt fotók:

jozso48 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29050

Rég jártam a fórumon,de ma olyan élményben volt részem,hogy meg kell osszam veletek.Egyik fórumos barotom hívott meg fügekóstolásra és,hogy fájdítsa a szívem.Ugodon a Bakony melletti faluban él,de aki belép az udvarába rögtön mediterrán hangulatba

kerül a sok szép leander és egzotikus gyümölcsök illatától.Az előkert csodálatos örökzöldjei sem egy falusi udvar képét juttatják az

emberfia eszébe.Egyébként már az utcán a ház előtt egy szép gömbkoronára alakított fagyálló citrom fogadja az ott bámészkodókat,

tele a formás termésekkel.No de ami ottbent látható azt még a hírös zalai kertészek is megirigyelhetik.A terasz felett hatalmas lombozatával és rengeteg gyümölcsével kétfajta kivi nyújt árnyékot.Combvastagságú törzs és hatalmas lombozat,melyet már alaposan

vissza kellett vágni,mert kezdte lefeszegetni a ház ereszcsatornáit.Több fajta kivi van a gyűjteményben,a nem is igazán apró kopasz-

kivitől,a kétlaki és önporzó fajták már lassan kiszoritják a szőlőlugasból is a szőlőket.A fóliaházban pedig egy sor álltala oltott kivi van,

melyek erőteljesen növekszenek.Datolyaszilvából is több fajta van szintén zömmel saját oltás és nevelésből,már termő fák,szépen

megrakódva gyümölcsökkel.Természetesen nem hiányzik udvarából a termő gránátalma,jujuba,japánkörte(nasi),indián banán,szelidgesztenyék és persze sok egyéb gyümölcs és szőlőfajta sem.Nem utolsó sorban megemlítendő az a hatalmas fügebokor,

melyhez hasonlót nem igen láttam kis hazánkban.A törzskerülete meghaladja a 100 cm-t,igaz már rögtön lentről elágazik,de így is egy

nagyon szép koronát alakított ki a gazda,több évi metszegetés után.Györöki lapos fajta,melynek az első termései meglepően nagyok.

Bár lentről is lehet szedegetni,de a gazdi,hozott egy nagy létrát,hogy a tetején lévő,már félig megaszalódott gyümölcsökből falatozzunk.

Ezután megcsodálhattam az üvegházban lévő citrusgyüjteményt,guavákat,kávét,lilly-pilyt,banánt és még ki emlékszik rá mi-minden van portályán.Bevallom irigykedve,de őszinte szívvel gratulálok barátomnak e gyönyörű gyűjteményhez és további szavak helyek rakok fel fotókat,hogy másnak is jusson e szép élményből:

Nem sikerült a képek feltöltése,utánanézek és remélem sikerülni fog.

Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29049

Nálam feltétel nélkül nőhet, neki szeretnék lugast, ami persze bármire jó lehet még.

Előzmény: Törölt nick (29048)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29048

Ha funkcionálisan bizonyítana nálam a mini kivi. akkor én is gondolkodóba fogok esni !  :)

Előzmény: Jbori (29047)
Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29047

:)

Én valami szupi lugast tervezek az enyémeknek fából, ha összejön.

Előzmény: Törölt nick (29046)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29046

Szia!

Köszönöm a tanácsot  :) , de kattints a képre 2x és meglátod a már kifeszített horganyzott drótokat.

Üdv ... CsI

Előzmény: Jbori (29045)
Jbori Creative Commons License 2013.07.17 0 0 29045

Nekem Ken's Red van, de még növesztem felfelé, lugasnak szeretném, tavalyi ültetés. Szaporítani is könnyen sikerült.

Lesz a tieidnek elég helyük azon az állványon? Én tennék egy-egy hosszú vízszintes szárat a két "A" betűre, és összekötném őket erős dróttal pl. hogy lugast lehessen kialakítani, ne csak az egy összekötő vas legyen nekik túl magasan a metszéshez, szedéshez. De ez csak egy ötlet. Lényeg hogy nagy felületen kell nekik napfény.

Előzmény: Törölt nick (29041)
Floo2 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29044

Ez még nekem is magasan van :)

Csoportképek.

Dombok ölén.

zoolko Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29043

Majd rakok róla képet! Meglássuk.:)

Előzmény: Géisti (29016)
zoolko Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29042

Igen virágzott már, 2-t.:) de lepottyant, ilyen kis növényen nem is csoda.

Előzmény: bakonyi gyerek (29007)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29041

Szia! Van. Illetve kezd lenni! :)

A hintavázam kezd szépen kialakulni ,kivéve a vizeshordó felőli lábát, mert azt tavaly megfúrta a vakond és Kontyi kutyám , de már gyógyulgat az is.

Az Issai mind chlorosisban szenved köszönhetően annak , hogy a zúzott mészkő közel van hozzájuk. Idén ültettem az Issai fajtát (,s  már van kettő bokron termés) és a hinta datolya szilva melletti lábát. Amelyik látszik teremni az mind az egyik bokor, de a leander melletti bokron is van, az is már kezd megfutni.A vashiányosokat vaskeláttal  gyógyítgatom , hátha lekúszna a gyökerük PH-barátabb talajrétegbe.

A három Ken's Red tavalyi telepítés , télire nyakon voltak öntve komposzttal , mint ahogy az érzékeny bokorrózsánál szokás.

Összesen három fajta :Egy porzós, Ken's Red és Issai. :)

Még van egy kis nyomoronc tavalyi telepítés, annak hosszúkás levele van, lehet, hogy az porzós lenne?

Nem halad sehová,csak van.

Előzmény: Jbori (29039)
Béla1007 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29040

Szia Nino!

Sanszos:)))

üdv

Béla

Előzmény: ninovarga (29031)
Jbori Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29039

Neked van szép bokros minikivid? Annál elborulhat így az agyad, lehet még jobban is. :)

Előzmény: Törölt nick (29011)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29038

Még egy tegnapi kép Lendváról: a kivitermelő szomszédja elfelejtette leritkítani az őszibarackját. :))

Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29037

Köszönöm, én is kuksiztam a módszert !

Előzmény: tp329 (29036)
tp329 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29036

Köszönöm!

A bőséggel még hadilábon áll. Csak itt-ott láttam néhány szemet. :-(

Volt szó korábban a takarásról, én kukoricaszár kévékkel takarom a fügéket. Kissé elterülő bokornak nevelem lehetőleg egy irányba néző vesszőkkel. Amennyire tudom lehajlítom a földre a vesszőket, ami túl erős, az ki marad. Ha kell, deszkalap+ valami nehezékkel le is rögzítem és utána rá a kukoricaszárat. Ha sikerül szépen, résmentesen fedni, akkor elég jól véd és nem is ázik át. A kimaradt, túl erős vesszők rendszerint elfagynak így kb. 2-3-4 évesnél idősebb vesszők nincsenek.

Egy hátránya van, ha a pockok, egerek beleköltöznek, sok vesszőt megrágnak.

Előzmény: ninovarga (29035)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29035

Valóban, ugyanarról van szó, mint az alma és szőlő esetében. A fügénél azonban viszonylag gyakoribbnak tűnik ez a jelenség.

Lehet, hogy csak másodtermést hozó fügéd van. Reméljük a másodterméseket már nem szórja le. Ilyen az általunk "vörcsöki dalmát"-ként emlegetett füge, ami Dalmáciából származik, első termése nincs, a második viszont rendkívül bő.

Előzmény: tp329 (29034)
tp329 Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29034

Ha új fajta alma  keletkezhet rügymutációval, akkor miért ne.

De a szőlő klónok is így keletkeztek.

Visszakanyarodva a múltkori terméselrúgós fügémhez. Láttam rajta pár másodtermést. Elég halovány színűek, de vannak. Akkor ezeket figyeljem és ha ezeket is eldobja, akkor magonc? Vagy ha megmaradnak, akkor a termésen látok majd valamit, ami segíthet a meghatározásban?

Köszönöm!

Előzmény: ninovarga (29031)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29033

jav: de rövid idő ALATT kifejti a hatását.

Előzmény: Törölt nick (29032)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29032

"előfordul, hogy egy olyan mértékű hidegbetörés sújtja a Kárpát-medencét, hogy a széllel szállított levegő már kritikusan alacsony hőmérsékleti tartományban van. Ráadásul ilyen esetben a magasság függvényében változó hőmérséklet nem inverz, hanem "normális", tehát a nagyobb magasságok irányában csökkenő."

Értem ! Ez tehát a "Sándor, József , Benedek zsákban hoznak meleget" szóképlet valós fordítottja. A "bőség" zavara! Kőmíves nyelven szólva felkenik a kartecsnivel a vakolókanállal oda loccsintott direkt "már konyhakész" fagyot , amit direkt nagytömegben hirtelen odaszállított az élet kamionja. S ez rövid időszeletekben nézve szuperponálódik a normál (egyenlítő-->sarkvidék, ill. lentről fölfelé hatő hőmérséklet csökkenés gradiensre. Lehet , hogy csak rövid ideig tart, de mire az inverzió érdemben dolgozni kezdhetne már meghalt a beteg.  A puskagolyó is egy piciny tárgy , de rövid idő kifejti a hatását.

Előzmény: ninovarga (29027)
ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29031

Hazafelé jövet "fölkukkantottam" a hegyre is. Az egyik jégfügefán a fügék egységesen egy csapásra megértek. Szinte egyidejűleg leszüretelhetővé váltak.

Mellette a másik fa ilyen

Teljes bizonyossággal azonos anyanövényről lettek szaporítva.

Na, gyerekek, keletkeznek-e fügeklónok dugványról?????!!!!

ninovarga Creative Commons License 2013.07.16 0 0 29030

A legtöbb, egybefüggő boltozatot képező (még levél sem látszik) kivi még beljebb (lejjebb) van.

Előzmény: Törölt nick (29025)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!