1. Hol beszéltem a kollégáim keresetéről? Csak azt írtam, hogy kevesen szánnak százezreket, milliókat egy órára. Ez nagy különbség.
2. Én csak annyit mondtam, hogy Magyarországon NEM tömegtermék ez a werk, nem hinném hogy itt "minden sarkon szembejön" egy 7750-essel szerelt óra. Vagy mégis? A több mint 10 millió törtrésze kerül nálunk eladásra. De mindez szigorúan saját tapasztalat. Lehet, hogy a te ismerőseid mindegyike az említett kategóriába tartozó órákat (vagy ennél jobbakat) veszi és viseli.
Én úgy látom azok sem ruháznak be egy Lange-ba, vagy Glashutte-be (Nomos-ba sem!), akik megtehetnék. Előbb vesznek egy drága autót, ékszert, egyáltalán bármit, mint egy ilyen műremeket. Kis hazánkban még sokáig ez lesz a helyzet, nem is beszélve azokról, akiknek a puszta létfenntartás is gondot okoz.
GLASHUETTE: A komolyabb automatáim közül (5db) ez a legolcsóbb és azért tudtam a többi néhány mellett ezeket is megvenni mert nekem a kicsi is számít. Kis cég az ARSA is manufakturális körülmények között készítik az óráikat s ezért sem engedhetik meg maguknak, hogy sorozatban gyártsanak tömegterméket sz@r minőségben. Az óra kiváló! Az ára pedig határozottan alacsony! Én is elcserélném szívesen a Te Zenith 410-esedre mert ez nem az, de pont az ötödébe kerül itthon és a márkakülönbségen kívül sem esztétikailag sem megbízhatóságban nem marad el tőle. A különbözeten meg lehet még venni 3 átlagos, nagyon jó minőségü "gagyi" 7750-est. A 3000 eurós ár pedig csak Európára igaz mert az USA-ban dollárban 3000, ehhez képest a 300 ezer Ft nagyon-nagyon barátságos! Én is nagyra becsülöm az Aston Martint meg a Rolls Royce-ot de ugy gondolom, hogy a gagyi Mercedesem is elég jó autó, az elérhető autók közül pedig a legjobb. Szóval én azt gondolom, hogy ha vételi tanácsokat osztogatunk akkor a realitások talaján kellene maradnunk és nem Pateket meg Langet kell emlegetni akkor sem ha nekünk ők a királyok, mint ahogy nekem is, hanem az elérhető csúcskategóriáról (Patekék külön kategória, mint luxus) kellene beszélnünk és ez az Omega, Breitling, Fortis stb. félmilliótól kb. és maximum kétmillióig és esetleg szóba jöhet egy-egy Zenith, Rolex stb. a millió felettiek közül, meg a sok-sok gyakran emlegetett típus a 150-500 ezres sávból, de a többmilliós és többtízmilliós órákról csak anekdotázzunk és ne riogassuk vagy áltassuk velük az ide merészkedőket.
Egyik új topictársunk is nemrég nagyon megköszönte a neki ajánlgatott csúcsluxus darabokat amiket mi is még csak újságban meg a neten láttunk közelről az áraikat forintban meg le sem tudjuk írni.
alexandrosz: Már ne haragudj meg, de mi az összefüggés a kollegáid keresete, és azon vélemény között hogy a 7750 tömegtermék avagy esetleg luxuscikk. A 7750 akkor is tömegtermék, ha te luxuscikknek látod, mert több, mint tízmillió pédány esett le a futószalagról, ez tény, ha nekem nem hiszel kérdezd meg APT-t, vagy nézz utána szaklapokban. (de az is lehet hogy ötvenmillió, csak a nagyságrend kedvéért). Ennél tömegebb terméket nem tudok elképzelni. Az meg, ha valaki ezt képes akár másfél milláért eladni, az egy dolog. Ha Te kifizeted, az meg a luxus.
Te is Magyarországon élsz? Mert az én szomszédom kezén bizony nem köszön vissza még olyan óra sem, amilyet én birtoklok és az utcasarkokon sem masíroznak velem szemben ilyen tételek túl gyakran:o) De még a kollégáim közt sem sok olyan van, aki 15-20e Ft-nél többet költ ilyen passzióra. Lehet, hogy én mozgok rossz körökben, de szerintem felesleges Gaboca973-at azzal riogatni, hogy tömegterméket vásárol, ha ETA-s werkkel szerelt órát vesz. Más országokban talán meggondolandó, nálunk azonban ezek MÉG luxuscikkek. És bizony én is azt vallom, hogy ha tetszik egy óra, akkor egy ebadta ETA szerkezet nem fog elrettenteni a vásárlástól.
Gaboca973: Az ETA-val semmi baj nincs, csak legyél tisztában vele, hogy mit veszel meg. Ne ess hanyatt egy 1.500.000 Ft-os Schaffhausentől, mert abban is az van. Ha felvet a pénz és tetszik, persze megveheted ezt is, de ha esetleg mégsem, akkor alaposan nézz körül, mielőtt vásárolsz. Pl. (ETA)Valjoux 7750- es szerkezettel szerelt órát kaphatsz 140.000 Ft-tól 1.400.000 Ft ig bezárólag, kiviteltől, márkanévtől függően (most csak acéltokos verziókról beszélek). Csak annyit kell eldöntened, hogy a feelingre mennyit áldozol. Maga a werk kítűnő, ezt tanúsíthatom, első "komoly" órának mindenképpen alkalmas. De azt tudnod kell, hogy minden utcasarkon ez fog szembejönni veled, egyszerű futószalagtermék. Ezért nem célszerű mondjuk 1,4 Millát kiadni érte. Ennyiért már vehetsz olyan kronográfot is, ami nem köszön vissza a szomszéd kezén.
Nyilván nem a kismutatóra gondolsz hanem a mp mutatóra. Ilyen csak kvarcban létezne ha lenne de ha a kronográf funkciót bekapcsolod akkor a nagy mp mutató nem a tényleges időt hanem a stopper mpeit fogja mutatni.
Esetleg tud valaki olyan kronográfos órát, amin a fő tengelyen lévő kismutató, másodperc mutatóként funkciónál, és a kis tárcsákon müködik csak mint kronográf? Vagy esteleg kapcsolható, hogy a kis mutató rendes másodperc mutató vagy éppen kronográf?
ICEWOLF: Megkérdezem a barátomat, de csak jövő hét végén jön haza Németországból. Szerintem az új Fortis szíjak valószínüleg jobban bírhatják a vizet de a régiek sokkal szebbek voltak, én az Auguste Reymondomra is olyat tettem. Bármilyen órán szépen mutattak az újak viszont már kicsit gumihatásúak ezeket már csak sportórán tudom elképzelni, igaz arra is készítik őket. A Roameré ugyanolyan bordás és vastag mint a régi Fortis szíj csak sima a felülete. Na és ötöt vehetsz egy áráért s gondolom tovább is bírja.
J b a Roamer szíjat pontosan hol vetted? Én most bőrrel használom a Fortist, most cseréltem nemrég, majdnem két évet lehúzott a régi, bár néha a fémmel is használtam. Ez a gumi viszont felkeltette az érdeklődésemet, különösen nyáron lehet hasznos.
JAMES: Biztosan, nekem egy barátom hozott kettőt, igy tutti, hogy nem csak az órához adják és tényleg tökéletes minőség. A mérete természetesen 20-as. De Neked nem Titanium 7-ed van?
SPEEDWAGON: Az Arizona szegedi telefonszámán keresd Dézsi Balázst Ő mindenre tudja a választ, ők az importőrök. Nekem az acél-arany van fekete vastag bőrszíjjal, amellett, hogy gyönyörü, kiváló óra és az ára tényleg rendkívül barátinak mondható. Mivel én majdnem két éve vettem az enyémet talán nem is bevezető árként ilyen alacsonyak.(a honlap:www.augustereymond.ch)
És ami feltűnt nekem onnan az egy 1970-ből származó HEUER Montreal. Egy gyengusz kép róla :
Érdekességképpen Cal.12-vel.
Ami azért két dolgot felvet :
- Egyrészt eszerint a Cal.12 féle javított felhúzási képesség a Cal.11-hez képest már a bemutatkozást követő évben létrejött ? (Valóban ráférhetett az úttörő elődre a beavatkozás, ha ilyen sürgős volt :)
- Másrészt mi itt kis hazánkban a repülős órák alapján a típust jól ismerjük, azonban az itt elterjedt darabok már a Valjoux 7750-nel szereltek voltak. (Jól tudom, ugye SukosdG ?)
speedwagon! ezeket az órákat a lurdy ház földszintjén lévő óraboltban kapod meg, amelyik a herta felé van. azt hiszem timebox a neve. sok más óra is van ott, úgy tudom a poennal van kapcsolatban. üdv potyoro
JB
Ez az Auguste Reymond nagyon tetszik. Hol és mennyiért lehet megvenni MAgyarOban.? Hol láttad? HA van internetcímük írd le azt is lécci. Elöre is köszi
Speedwagon
Na igen, pl. a FORTIS párnázott vastag nagyon szép bőrszíja 17e Ft (szerintem az egy évvel ezelőttiek még szebbek voltak) én azonban nyáron a Roamer Power 8 gumiszijával hordom, tökugyanugy néz ki viszont nem látszik, hogy gumi és ötödébe kerül! Megvettem hozzá a fémcsatot is, de nem hordtam vele sosem mert szerintem jobban kiemeli az órát a bőr. Nézd meg, hogy az igazi klasszikusok mind csakis bőrszíjjal vannak, kivéve az arany-aranycsat párosítást pl. Rolexnél, de az nem klasszikus típus. Manapság egyébként a sportóráknál is a nagy méret és a bőrszíj a "divat", minden amerikai akciófilmben ezt látod. Ennek ellenére szerintem is sokkal tartósabb és strapabíróbb a fémszíj, egy Tag Heuert pl. csak azzal tudok esztétikailag elképzelni. De hangsúlyozom, hogy ez mind ízlések és pofonok azaz szubjektivitás kérdése. Ki-ki azzal hordja amivel neki jobban tetszik!
TE_O: Az EBEL-DOXA átváltozásnak az a története, hogy az óra semmi, de az égegyadta világon semmi azonosítót nem tartalmaz. Az arany tokfedélben is csak svájci fémjelek voltak, és egy furcsa, koronás-pajzsos címer, amelyet még életemben nem láttam, és sehol, a Neten sem leltem nyomára. Viszont, bár az óra erősen hasonlított egy régi DOXA kronóra, de ugyanakkor kiköpött mása volt egy régi EBELnek. Így úgy döntöttem, hogy legyen szegény EBEL. Most viszont hozzájutottam egy 30-as évekbeli DOXA arany női, precíziós kis órának (Breguet rugó, bimetál billegő, nem akármilyen darab, ha elkészül, kirakom őt is). Ennek az arany tokfedeléből a DOXA felirat mellől visszaköszönt a nevezett koronás címer! Ezután sürgősen "visszakereszteltem" DOXA-ra a jószágot. Ez egyébként meglepő, de tény, hogy nem is egy régi órával találkoztam már, amelyen semmiféle márkajelzés - legalábbis kívülről - nincs. Érdekes...
GRONES: Nézz szét "Gyula királynál" is (www.swissmade.hu), találhatsz esetleg Neked tetsző dolgokat is, és a HOT-nál jó vételeket is lehet kötni. Értékállóságban amúgy a Perrelet - ritkasága és érdekessége okán - messze jobb az átlagnál!
Nekem is tetszik a bőr szíj, csak fentartásaim vannak vele szemben. Szerintem marhára nem tartósak (vízbe menni velük nem igazán előnyös), a maximum fizikai terhelés amit elbírnak az a selyeming által keltett surlódás. A fém lehet, hogy karcos lessz, de majd titán szíjal hordom. Már nem is emlékszem, hogy melyik cég homepage-én olvastam, hogy az alig 3.000.-€ órájuk, Louisianai krokodil bőrszíjának "normál" viselés mellett kb. 1-1,5 év az esztétikai élet tartama, utána cserélni ajánlatos. Hmmm.... Hát ha az ember a gyártó, erdeti szíját szeretné megvenni, akkor néha elég drága meglepetések érhetik. Maradok a fémeknél. Tudom azok se olcsóbbak ha potólni kell, de szerintem tartósabbak.
Ebben teljesen igazad van, viszont ha megnézed az ashfordon pontosan annyi USD-ban mint amit EUR-ban irtam! Ez pedig a négyszerese az itthoninak!
Az viszont nyilvánvaló, hogy ezek az árak az importőrt dicsérik. Nekem ráadásul van is egy ilyenem - szerintem egyébként az ilyen klasszikus darabok bőrszíjjal sokkal szebben mutatnak - és napi 1 mp-en belül van a pontossága télen-nyáron! Hasonló tudású és minőségü órát csak nagyobb márkából viszont sokszoros áron lehet találni. Pl. Zenith 410, ötszörös szorzó.
j b:
USA-ban ennek 1200-1300 USD az uj ara, ugyhogy valoszinuleg ez is a realis, nem a listaar. Ha Mo.-on is ekkorul van, az korrekt, ime a kovetendo pelda az OREX-nek!
GRONES: Pl. mit szólnál ehhez: 100 % swiss made, Valjoux 7751 szerk, teljes naptár, holdfázis, Európában 2500-3000 EUR közötti áron van, itthon pont a fele, tehát máris megoldódott az értékállóság kérdése!
BTS: Nem James Bond, hanem kronográf. Ez még szebb, legalábbis szerintem.
Ami pedig az argonnal töltöttséget illeti, nyilvánvalóan csak lezárás után töltik fel a tokot, nem hiszem, hogy a mester gázálarcban végzi a mütétet!
Itt egy kép a szelepről, (ugye, hogy mégis van a tokon ilyen!) akit érdekel nézze meg:
//home.wtal.de/cpm/ra/s103-ger.htm
Végül is mi a baj az ETA werk-jeivel? Mivel én is egy ilyen órát (Breitling Aeromarine Super Ocean) szeretnék venni. Vagy csak az a baj velük, hogy ugyanazzal a werk-el készül 15.000.- + €-os, meg 500.- €-os óra is?