APT: Amire Te gondolsz azt lehet persze távtartónak is hívni :). Íme:
Innen bizony kispóroltak egy követ (100Ft?):
De ez a legdurvább:
Ezeket nem fikázásképpen tettem ide, külön köszönet a Valjouxnak (Ugyebár ez sem ETA munka, csak megvették a céget, és beleraktak még 8 követ) hogy elérhető árú kronót produkált. De: nehogymár ehhez a bázishoz hasonlítsunk egy PanoRetroGraphot! A vitát részemről lezártam, a lényeget nálam sokkal plasztikusabban fogalmazta meg Messerschmitt (jól írtam?) barátunk.
"Volt az eredeti 7734-hez is ilyen fejlesztés, de az nem ez a szerkezet volt. "
???
Ezt hogyan ertetted?
Amugy "tucatgyarto" is keszithet jo szerkezetet, ezt nem vitatom, de az mar nem tucatverk! Szerintem. Amugy nem feltetlenul a muszaki parameterekben keresem en sem a kulonlegesseg legfobb ismervet. Annak idejen a svajci horgonygatszerkezet sem volt a legjobb, amig ki nem fejlesztette Leschot a huzoszoget, de eloremutato volt.
Tudja valaki pontosan, mikor kezdodik a Karat kiallitas? 27, 28 ?
MESSERSCHMITT: Szerintem nem jól vetted ki... Senki nem vitatja az eredetiség fontosságát, értékét, csak azzal a véleménnyel nem értünk egyet, hogy egy nem manufakturális werket használó óra nem is lehet jó, és ezért nem is szabad összehasonlítani őket. Egy 1. kategóriás órába pedig teljesen alapwerk soha nincsen (lásd Breitling, Nomos, IWC stb...). Ezt állítani olyan lenne, mintha egy, a Párizs-Dakaron győztes Mitsubishi terepjáróra azt mondanánk, hogy az azonos a huszad annyiba kerülő alapmodellel, mert annak a bázisán építették. Igen jó alapszerkezetek vannak, és nagyon gondosan finishelve azokat a minőségi egyedi werkekkel egyenértékű végeredmény érhető el! Az eredetiség persze soha nem lesz az igazi, ezen nincs is vita. De egy manufakturális werktől egy óra önmagában nem biztos, hogy jobb lesz! Nézdd meg például a Langék tesztjeit! Nem pontosak, nem tudják a COSC követelményeit teljesíteni! Ettől persze még ugyanolyan izgalmasak lesznek, csak legyünk objektívek! Az árakról meg nincs mit vitatkozni, a felső kategóriás presztízsórák árát szándékosan irreálisan magasan tartják, vita nincs, hogy nem értékarányosak. Látható, hogy pl: a Cartier kifejezetten sznoboknak készít órákat, elképesztően eltúlzott árakon, amely mögött nem áll megfelelő műszaki tartalom. De pl: a ChronoSwissnél nem érzek ilyen nagy aránytalanságot (persze őneki sem ártana olcsóbbnak lennie), mert nagy a hozzáadott érték, ugyanakkor pl: a Breitling árai megintcsak magasnak tűnnek, nem illene az áraikat mondjuk az Omega fölött tartani. Folytathatnánk a sort, de ne tegyük, lelkesedjünk inkább csak úgy "érdek nélkül" az órákért!
TE_O: Van a "tucatwerkek", tehát a nem elsővonalbeli gyártók által készített szerkezetek között is olyan, ami minden szempontból egyenértékű a nagyokkal. Pl: a XIX. század végén volt az Omegának egy zsebórawerkje (a számnak majd utánanézek), amelyet akkor teljesen egyértelműen a legjobbnak tartottak. Jobbnak, mint Patek bármelyik akkori werkjét. Pedig akkor az Omega még nagyon mélyen volt a rangsorban a Patek alatt! Ugyanígy a Longinesnek és a DOXA-nak is volt a maga kategóriájában elsőrangúnak tartott szerkezete! Persze az egy más kor volt, akkor még mindenki manufakturális módon gyártott és gondolkodott. És még egyszer: soha nem vitatta itt senki, hogy az egyediség, különlegesség kiemeli a sorból az adott szerkezetet. De ez nem feltétlenül fogható meg műszaki paraméterekben! Az ELGIN képeit meg amint tudom kiteszem!
A Poljot 3133-ra pedig tényleg az oroszok fejlesztettek naptárszerkezetet. Volt az eredeti 7734-hez is ilyen fejlesztés, de az nem ez a szerkezet volt. Amúgy nem egy nagy szám ez a naptár, a legegyszerűbb mechanika, miért ne tudtak volna ilyet - vagy akár sokkal jobbat is - készíteni a "nagy testvérnél"?
POTYORO: A tömítés minőségétől függ. Ha ez egy jó minőségű óra, akkor az esedékes ötéves szervizig jó lesz, akkor majd úgyis cserélik a tömítést. Ha a kínai piacról származó darab, akkor feltehetően az első felhúzásig...
SPEEDWAGON: Bizony kénytelen leszel visszaolvasni a korábbi hozzászólásokat, ugyanis a tourbillont már jól körüljártuk. De a lapom óratörténeti részén (link alant) is megtalálod a legfontosabb tudnivalókat!
j b!
Nincsen 7750-esem, ha majd egyszer autokronom lesz, az Zenith lesz. Egyebkent ezzel nem 'bantjuk' azokat, akiknek ilyen van, egyszeruen legyen ezzel mindenki tisztaban. Attol, hogy albaniaban vsz. egy Toyota Corolla mar luxus, attol az meg nem luxusauto. Lehet, h. tk. ertelmezesbeli kulonbseg van abban koztunk, amirol vitatkozunk, en ugy ertelmezem, h. a felso kategoria olyat tartalmaz ami kulonleges, kifinomult es egyedi. Nem pedig az ara az, ami elsodleges szempont, a fizetokepes kereslet pedig plane nem. Megerteni meg tokeletesen megertem azokat, akiknek pl. ETA verkes a kedvencuk, mert attol az meg mechanikus, erdekes, "van benne valami". Es ez az, ami miatt itt vagyunk.
APT!
Az emlegetett Breitlingben ETA, az kb. mint merciben egy Passat motorja lenne. A tok persze Merci. Na, igy kevesbe sarkitott? Nem csak az luxus, ami puccos. Hiaba a tomor arany tok, ha belul semmi. Harmonia!
Regi "tucatverk": tartossaghoz nem fer ketseg, azt mar irtam. Pl. egy murakozi lo jobban birta a strapat, mint egy teliver arabs... (hogy ne csak autos hasonlat legyen.... :) ). De nem hiszem, h. pl. kiviteli finomsagban, homersekleti stabilitasban (kronometer!) ugyanazt nyujtsak.
Arra az Elginre kivancsi vagyok! Nem hangzott rosszul! :)
smp!
egyetertek!
oyster!
tudtommal nem az oroszok egeszitettek ki naptarmodullal a 7734-et. Lasd. a honlapomon a Rika krono.
A cal. 11-12-t vsz. egymas utan epitettek be, akar meg kavar is lehetett kulonbozo tipusok kozott.
Sziasztok! Annyit szeretnék kérdezni, hogy egy 10 atm. vízálló kézifelhúzású óra mennyi ideig őrzi meg fenti tulajdonságát, ha minden nap felhúzzák? Köszönettel: Potyoro
j b:
Ha jól vettem ki, 'realitásoktól elrugaszkodott, nem a visszafogottságáról hírhedt topictársunk' azt nem szívleli, ha valaki azt állítja, hogy egy 1. kategóriás óra jobb, mint egy 3. kategóriás, illetve ha egy gyártó az alap ETA werkes óráért 3. kategóriás árat kér. Ebben a két dologban nagyjából egyet is értek vele. Ez nem jelenti azt, hogy egy 1. kategóriás óra nem jó, nem lehet kedvelni, sőt. De azért egy Jaeger-LeCoultre az Jaeger-LeCoultre, nincs mit tenni! :)
Egy haverommal penteken megyunk Pestre es szandekaban all beruhazni egy sportos hasznalt orara 300e Ft ertekben.
Tobb oras boltot is ismerek, de szeretnem, ha felsorolnatok, hogy hova erdemes ellatogatni.
Walternel szep valasztekot lattam,de mennyire realisak az arai?
Barmilyen tanacsot szivesen veszek. Remelhetoleg valami igazan "fincsi" darabrol tudok beszamolni a hetvegen.
Elore is koszonom!!!
U.I.:Habar nem szolok hozza gyakran, de mindig nagy elvezettel olvasom a vitakat, melyekbol hasznosan tudom boviteni eleg gyer tudasom. Csak igy tovabb!!!!
Gabóca973 !
Melyik az a cég akinek a nevét nem írhatta ki a oldalára Mr. Ozdoba?
Én a Rolex-re tippelek. (Kizárásos alapon, ugyanis akit Genf-ből nagyon odavártam, az megvolt a manufaktúra listában.) Az persze már egy újabb kérdést vet fel, vajon miért is nem való írnia a cégről ???
Más, Poljot. Én erről eddig csak a jó véleményemet hangoztattam. Egyre, az általad említettek közül érdemes szert tenni. Az egy éves garancia felára pedig megspórolandó
A kronográfszerkezetük igen jó felmenőági rokonsággal rendelkezik. Korábban már utaltam itt rá, hogy ennek - az 1975-től gyártott orosz szerkezetnek - az alapja a Valjoux 7734 volt. Azt pediglen igen jónevű kronógyártók, (pld. a HEUER) is felhasználták. Kissé úgy érzem, hogy a 69-től fellendült automata kronográfhullám volt az, ami a feledés homályával sújtotta a werk-et, így aztán kedvező kondíciókkal az oroszoknál kötött ki. Ők aztán némi kiegészítéssel (pld. dátum) a legjobb pilótaórájukká tették.
Speedwagon !
Kösz a HEUER Cal.11 bemutatót ! Magamnak is el fogom menteni
Ennek fényében kissé áttekinthetőbbé válik az Óra Magazin e tárgyú cikkének háttere. (A két robbantott ábra onnan is ismerős; a végén a Carrera, Autavia, Monaco felsorolás is ábrahű, még sorrendben is).
Azonban ami érdekes, az az, hogy ez a szkennelt prospektus ugye 70-es. Amikoris már a Montreal a Cal.12-t kapta meg a múltkori link szerint. (Ja, SukosdG köszönet a jelzésért, ebből kiviláglik, hogy maga a Montreal is mekkorát változott, hogy később felvette ezt a 7750 családot.)
No, de a lényeg : eszerint egymás mellett futott a két, szinte azonos szerkezet ???
(Cal.11 és Cal.12. Ezt a gondolatot veti fel bennem a közelmúltban látott Autavia is a maga Cal.12 szerkezetével )
J B !
Ami pedig az argonnal töltöttséget illeti, nyilvánvalóan csak lezárás után töltik fel a tokot, nem hiszem, hogy a mester gázálarcban végzi a mütétet!
Itt egy kép a szelepről, (ugye, hogy mégis van a tokon ilyen!) akit érdekel nézze meg:
//home.wtal.de/cpm/ra/s103-ger.htm
Szerintem nem kell ehhez gázálarc. Nyilván elegendő egy zárt kamra is, amibe be lehet nyúlni a benti munkadarabon a végszerelést elvégezni. Valami ilyesmit vegyészeknél láttam, ahol a doboz falába szerelve két beépített gumikesztyűféleség volt, így bent bármi elvégezhető volt a kintitől eltérő közegben. (Nyilván a szilikonolaj töltésű Sinn Hydro-kat sem szerelik olajjal töltött medencében a nehézbúvárok :)
Azonban, ha mégis a szelepes megoldás a valós, arról viszont a linked számomra nem árult el semmit. Sajna nem müxik
Glashuette !
Az autóm értékének ötszöröse van a kezemen.
Erről a furcsa értékrendről az jut az eszembe, amikor egy ismerősöm családja egyszobás lakást bérelve tengette életét, azonban a férj presztízsokokból vett egy szinte új Audi V8-at (akkori top, az A8 elődje).
:-)
A Precision számlapfelirat lényegét jól tapintottad ki. Pont az a különbség, hogy ezek a darabok nem rendelkeznek kronométer tanúsítvánnyal. Persze ettől ezek még továbbra is a saját szerkezetre épülnek, így a pontosságuk, megbízhatóságuk szerintem közel azonos a többivel. Egyszerűen a pedigrécédula nem annyira cizellált. Viszont ennek köszönhetően ez az árban is - vevő számára pozitívan - megmutatkozik. Azaz a kronométervizsga költsége nem épült bele az újkori eladási árba, így használtan is viszonylag kedvezőbbek maradhatnak ezek a példányok. (Habár kevés ilyen akad, mostanában már csak az Air-king jellemzője.)
MESSERSCHMITT: A Te félmilliós értékhatárod éppen illik abba a koncepcióba amit pár napja én is érzékeltettem csak a példákkal nem voltál megelégedve.
Az órák közül a számunkra is "érdemes" órák kategóriái szerintem: 1. 150-500.000, 2. 500.000-1Mó 3. e fölöttiek. Te a másodikból (szüken!) hiányoltad a Jaegert, teljes joggal, ezt korrigáltam később, mivel nem teljes volt a felsorolásom s nem is igazán fér bele ebbe az ársávba. S mostanában ki-el felejtjük a mechanikus órák nagy öregjét a Blancpaint is. Visszatérve tehát szerintem sokunknak az első is az de a második kat. nálunk már egyértelmüen a luxus, de ha megkérdezem a kinti rokonaimat vagy üzleti ismerőseimet véleményem szerint ez már náluk is az!
Van viszont olyan, a realitásoktól elrugaszkodott, nem a visszafogottságáról hírhedt topictársunk is akinek csak a 3. jelenti a nem a luxust hanem az egyetlen elfogadható kategóriát s ez szerintem messze áll a józan ítélőképességtől.
MESSERSCHMITT: Én nem szívesen húznék értékhatárokat, az emberiség 5/6-a számára a Sector is luxus!
Kanyarodjunk vissza inkább az órákhoz, nem mint érték, hanem mint műtárgyakhoz, időmérőkhöz! Szert tettem egy 1890-1900 körüli ELGIN Veritas precíziós órára, a legközelebbi frissítésnél kipakolom. GLASHUETTE, TE_O ezt Ti fogjátok értékelni! Vésett, 5 pozícióban adjusztált 21 köves (!!!) szerkezet, a csapágykövek kézzel készített aranyfoglalatokban, csavarozva, bimetál billegő, Breguet hajszálrugó mikrométercsavarral, karos mutatóállítás, tömör negyedkilós sterlingezüst tok, porcelán számlap, kézzel vésett arany tokberakás, no ez valóban luxus volt a maga korában!
APT:
Ha mindent a Sectorhoz vagy az Invictához hasonlítasz, akkor minden óra luxusóra. :) Én azért inkább 1500-2000USD-nél húznám meg a luxus határát világviszonylatban.
TE_O: Azért egy mondat erejéig visszatérve: a luxus definíciójába már sokak bicskája beletörött! A Te általad mondottak alapján pl: egy Jaguar XJ12, egy Mercedes S600 vagy egy Audi A8, vagy az óráknál maradva egy tömör 18K arany tokkal és csattal bíró Breitling Navitimer (vagy éppen arany Rolex Daytona, hisz a Rolex sokkal több órát gyárt a Breitlingnél) semmiképpen sem nevezhető luxusnak? Hát, ebben nem értünk egyet... Én már egy tisztességes acéltokos FC v. Nomos órát is egyértelműen luxusholminak tartok, függetlenül attól, hogy vannak jobb és szebb, drágább órák is. Hiszen nincs a kifimomultságnak olyan foka, amely ne lenne fokozható!
Miért számít az egy termék megítélésében, hogy mire futja nekem, vagy neked?
Attól még nem lesz értékes-különleges egy óra, hogy nem tudom megvenni, vagy éppen olyanom van.
Nyilván akad olyan aki az én óráimra aszondaná, hogy nahát, de ettől függetlenül összemérhetetlenek egy komolyabb Jaegerrel, vagy pláne egy Roger Dubuis Much More Biretrograde-al. (Na, ez utóbbi kéne, de nagyon.)
Ha belegondolunk, (szinte???) kivétel nélkül az egyedi kaliberek köré épített órák a legértékesebbek (nem kilóra), szóval szerintem egy 7750-es óra akármilyen hype, vagy átalakított, nem lehet évtizedek múlva klasszikus.
SÜKÖSDG-PANEREAI: Kösz az infót a COSC kvarc minősítésről! Esetleg konkrétan is meg van a mérés menete? Ha igen osszátok meg velünk!
PANERAI: Ami - új, egy éves - IWC Portofinóval (automatával) én találkoztam, abban Jaeger werk volt. Biztos van ETA is, és az IWC nyilván nem dicsekszik ezzel. Ugyanakkor Neked az óráddal feltehetően peched volt, azért ez nem jellemző az IWC-re!
TE_O: Persze, általánosságban nem! De mik a kritériumok? Ugyanis nem egy régi "tucatwerk" (persze csak a legjobban sikerültek) ugyanolyan tartósnak és pontosnak bizonyult egy majd évszázados nyúzás alatt! A Suzuki-Merci hasonlat meg nem egy árkategóriás kocsikat hasonlít össze! Azonos árkategóriában van nyilván csak értelme az összehasonlításnak!
GLASHUETTE: Nem jártam sem az ETA műszaki fejlesztésén, sem a PATEKnál (sajnos). Én nem bátorkodnám ilyen lazán eldönteni, hogy hol van komolyabb szellemi kapacitás. Nézdd meg az ETA által jegyzett LEMANIA kisszériás percütős, tourbillonos stb... werkjeit, és szerintem el fogsz kicsit Te is bizonytalanodni! Van ott is kapacitás (és van még sok más cégnél) is. Mielőtt félreérted - eszem ágában sincs az ETA-t a PATEK mellé, pláne fölé helyezni, de azért teljesen nullára se értékeld őket! Az, hogy mi kerül gyártásba, és milyen mennyiségben, azt pedig általában nem a műszaki fejlesztés dönti el!
- Az EL-Primero témát meg kérlek hagyjuk. Korábban már részletesen körüljártuk a témát, épp én boncolgattam, hogy miért finomabb az oszlopkerekes El-Primero kezelése, és most ezt olvasod vissza a fejemre! Láthatóan nem akarod megérteni, mit próbáltam mondani. De azért rákérdeznék - hol láttál Te műanyag csapágyakat a 7750-ben? Van benne egy darab műanyag távtartó elem, amelynek nincs is mechanikai igénybevétele, a többi tisztességes fémmunka, minden fontos tengely kőben csapágyazva!
Általánosságban mondanám - részemről vitazáróként - hogy a minőségi órák világa a technika és a művészet határterületein mozog. Lehet értékelni műszaki berendezésként, de műtárgyként is. Egy műtárgy értékét pedig soha nem lehet szigorúan objektív, racionális szempontok alapján megítélni, mert akkor egy Picasso v. Goya nem érne többet pár tízezer forintnál. Fogadjuk el, hogy vannak olyan szubjektív szempontok, amelyek racionálisan nem mindig támaszthatóak alá, mégis - az ember márcsak ilyen - ezek sokszor a legfontosabb szempontok. De nem kell tudni mindenáron megmagyarázni őket! Én tudom, és elfogadom, hogy az El-Primero értékesebb, mint egy 7750, de nem akarom mindenáron észérvekkel ezt megmagyarázni, mert nem fog sikerülni, sőt lehet, hogy szigorúan műszaki összehasonlítgatásban végül ő marad alul! De azt sem akarom megmagyarázni, miért szeretem jobban a rántott csirkét, mint a kaviárt. Jobban szeretem és kész!
TE O: Nagyon sok mindenben egyetértünk s a vita meddő és értelmetlen. Ha csak a luxuskategória számít, akkor miért van Neked is meg Glashüttének is meg nekem is 7750-esem is? Ha meg nem csak az számít akkor miért bántjuk azokat akiknek ez a csúcs MERT CSAK EZEKET TUDJÁK MEGFIZETNI! Olyan ez egy kicsit amikor az öregek néha elfelejtik, hogy ők is voltak fiatalok. Ha nem így lenne mindenki jobban megértené egymást s ha jól gondolom köztünk nincs generációs ellentét. S hogy sarkítsam a dolgot, elárulom, hogy meggyőződésem az, hogy a kétgombos müa. Casio és a multichrono Citizen között sokkal nagyobb a különbség, mint pl. egy ETA és egy Lange között!
Ami a stoppert illeti az is meggyőződésem, hogy a KÉZI mérésnél nincs szignifikáns különbség a 4HZ és az 5Hz órával mért intervallumok között még ha mindkettő mást is mutatna hiszen nem tudnád melyik mutatja a korrektebb időt! Esetleg, ha mindkét órát egyszerre egy ujjal nyomkodnád, de manuális kezelés mellett a második tized vége vagy az ötöd eleje, tényleg nem tökmindegy?
Az arak egyes modellekre vonatkoztak, nem pedig a markakat soroltak be kategoriakba, ha jol sejtem.
A 7750 elettartama es megbizhatosaga senkinek nem kerdes, az exkluzivitasa meg szerintem es glashutte szerint 0, errol irogatunk itten velemenyt. Az elerheto luxusban igazad van, csak eppen az a kerdes, h. mi a luxus. Egy tomegtermek semmikepp. Ennek ellenere a szkelett kronoswiss szerintem az (glashutte szerint ez sem), csak nem technikailag, de nekem lenne helyette jobb otletem is. Viszont kulonboztessuk mar meg azt, ami atlagos, es azt, ami azert egy bizonyos szinten mar peldaerteku, luxus, exkluziv. A Val. 7750 nem az. A Breitling nem az. Egy Poljot "manufakturaverk" sem az. Egy Jaeger mar az. Patek. 1930-as IWC. Longines cal.13ZN stopper 1920-bol. Zenith ELPrimero. Szerintem.
A tizedmasodpercet meg lehet kezzel merni, a lezeres-infras dolog a szazadhoz kell!
GLASHUETTE: Látod, miket hall errefelé járva az ember!? Tény, hogy a töredékmásodperceknek a köznapi életben csak rövid intervallumon belül van jelentősége. Másrész pedig az 5 Hz-es és a 4 Hz-es kronográfok közötti mérési egység különbözőségéből eredő pontatlanság lényegesen kisebb, mint a kezed, szemed, füled remegéséből, lassúságából, pillogásából stb. eredő reakciókésés. (Ha autós példa: kicsit utalnék a fékút és féktávolság kérdésére, amíg észreveszed, hogy fékezni kell meg amíg még rá is lépsz a pedálra, és ezek még össze is adódnak... tudod!) Na, az ötödök meg a tizedek között nincs ekkora különbség, a mutató egyébként is álló helyzetben van két egység között amíg az idő pedig halad. Szóval precíz mérésre nem alkalmas egyik sem, hosszabb intervallumra meg bőven kompenzálja a picike eltérést az emberi sutaság.
Nagy gond nincs ezzel a listával viszont roppant érdekes egy szempontból: A Chronoswisst én is legalább két kategóriával tenném lejjebb, csakhogy a kategóriákat itt nem mindenféle szubjektív tényezők hanem kifejezetten az árak alapján állították fel. Az érdekesség, hogy a Breitlinget szoktuk alaposan túlárazottnak tartani s az pont ezzel a két lépéssel van alább, szvsz. pont a helyén, ha viszont viszonylag objektiv kategóriaként kezeljük akkor a Chronoswiss is max. e sávban szerepelhetne s semmiképp sem olyanok társaságában mint a felső két kategória. Minimum helyet kellene cserélnie a Jaegerrel! Ergo: a Jaeger relatíve "olcsó", a Chronoswiss pedig egyértelmüen túlárazott, a többi körülbelül a helyén van. SZERINTEM.
j b: Ilyet még nem is hallottam! Elképzelem Szécsi Tamás mesteredzőt, amint bemegy a boltba és kér egy 9000 forintos kvarc stoppert, mire közli az eladó, hogy csak olyan van, amelyik másodpercet méri. - Minek az a nagy flancolás csattan fel az eladó, úgysem tudja pont akkor megnyomni a gombot, amikor a versenyző a falhoz ér!
A világ összes kéziműködtetésű stoppere egy nagy átvágás azok szerint amiket Te írsz. Mégis megvásárolják ezeket. Ki érti ezt?
Kérdésem: milyen szempontok alapján hasonlítasz össze 2 stoppert, ha a tized mondjuk - neked - nem számít?
GLASHUETTE: Jó, hogy nem kérdezel vissza a tizedmásodpercre mert Te sem gondolod, hogy mechanikus inditásnál és leállításnál van értelme egyáltalán töredékmásodpercek mérésének?! Ahol a tized számít oda egyrészt célszerübb digitális stopper a mp mutató holtidejének kiküszöbölésére, másrészt az inditást és leállítást infraérzékelővel kell megoldani a tetemes reakcióidő hatásának semlegesítésére! Ezek az órák nem ilyen célokat szolgálnak tehát nem lehet szempont a tizedmp mérése sem. Ezért szükségtelen a szőrszálat is (tizedrészére) hasogatnunk. Én biztos vagyok benne, hogy a 7750-7751-esek kiválóan és megbízhatóan ki fognak minket szolgálni és -sajnos!- hosszabb életüek lesznek nálunk. Az autó témát pedig csak azért hoztam fel, hogy leessen: nekünk nem Lange és Patek van a kezünkön, miért fikázzuk a számunkra elérhető luxust? A Mercihez képest gagyi a Lada mégsem szoktam sosem egy autót sem fikázni, még a Trabantot sem, mert van akinek az az élete müve, s neki az a kategória az elérhető álom és azt is nagyon tudja a gazdája szeretni! Nézde meg a Trabant vagy a "Bogár" találkozókról szóló tudósításokat! Még egyszer hangsúlyozom: Akinek csak a Rolls az autó az vagy ne forogjon "alantasabb" körökben vagy becsülje meg más kisebb értékü kedvencét is különben kigolyózzák. Az meg főleg érthetetlen ha ezt valaki úgy teszi, hogy nincs is Rolls a tulajdonában! Az autó itt HASONLAT tárgya, nem konkrét márkákról beszélek, ha félreérthető egyáltalán amire ezzel próbáltam korábban is célozni! Ha pedig csak savanyú a szőlő az sem sokkal jobb eset szerintem.
APT: Miért érdemel megbecsülést a Chopard? Hát azért mindenképpen, hogy ha már házon belül nem megy, legalább egy Parmigianihoz fordulnak és csakazértis csináltatnak maguknak egyet. (Mellesleg Svájcban a megjelenés évében az év órája volt, és mint automata alapwerket az elsők között jegyzik). Mások még ehhez is lusták, egyszerűbb az ETA-tól kész werket rendelni. Nem az számít különben sem, hogy a Zenith mondjuk az alkatrészek hány százalékát szerzi az ETA-tól, hanem az, hogy van a Zenithnél akkora szellemi kapacitás, hogy csak döntés kérdése, és bármikor megterveznek és kirukkolnak egy színvonalas új werkkel. És nem attól a legjobb a Patek, hogy maga gyártja a kvarcot is, HANEM ATTÓL, HOGY A LEGJOBB ÓRÁS SZAKEMBEREK ITT VANNAK, bizony nem az ETA-nál, ez lehet hogy megütközést kelt benned. A krém 80%-a a Patek nevű cégnél van, és ez az ami számít, a szellemi kapacitás. Az, hogy hol gyártatod le az alkatrészeket, az senkit nem érdekel, ha a gyártási színvonalat garantálni lehet.
Az autókat sem hasonlítják mellesleg csak úgy össze, kizárólag kategóriánként: alsó középosztály, felső középosztály stb. Nevetséges lenne egymás mellé helyezni egy Renault Cliót meg egy Mazda 626-ost például. Pedig mind2 benzines autó 4 kerékkel, metálfényezéssel stb.
Ki beszélt betiltásról? Csak rá kellene vésni a hátlapra, kinek a szerkezetét rejti az óra (véleményem szerint erre hamarosan sort is kerítenek) nem pedig kamu werkszámok mögé rejteni az igazságot. Attól, hogy szkelettírozol egy wekret, szebb lesz ugyan, de meggyengíted. Mechanikai értelemben tökéletesebb semmi esetre sem lesz (az esztétikumról lehet vitatkozni).
Érdekes amit az El Primeroról írsz. Most ha gonosz lennék visszakérdeznék, hogy milyen stopper az amivel még tizedet sem lehet mérni? De nem kérdezek vissza. Felhúzás tekintetében jobb csak a 7750, de ennek is csak akkor lenne jelentősége, ha 1 óra hordás után kötelezne valaki arra, hogy levegyem a kezemről a werket aztán azon nevetne, hogy az El Primero előbb megáll, mint a 7750. Normális hordás mellett ennek semmi jelentősége nincsen. Megkérdezhetném, milyen stopper az, ahol úgy kell nyomni a stoppergombot, mint süket a csengőt, aztán egy bizonyos erőnél bekattan? De nem kérdezem meg. Neked nyilván jobb. Tudomásul veszem. Nekem van mind2, nekem az El Primero a jobb, a szebb. Amellett szeretem a 7750-t is. Síelni, szánkózni, kerékpározni azt viszem, mert jobban bírja a rázkódást, ütődést. Ebben jobb, meg a felhúzás gyorsaságában (aminek nincs sok jelentősége a mindennapi életben). A szaksajtót pedig jó lenne ha idéznéd forrásokkal, hogy tarthat jobbnak egy olyan werket, amelyből kispórolták a köveket (műanyag perselyben meg a csapágylemezben forognak kerekek)
APT!
Hogy egy akar regi tucatverk olyan, mint egy IWC vagy Omega, azt ugye te sem gondoltad komolyan?
A vitatokhoz: Suzuki: nagy szeria, megbizhatosag, kis szervizigeny. Mit szolnal hozza, ha ez volna egy Merciben? Szerinted az Merci lenne? Ket auto sem egy kategoria attol, hogy negy kereke van es motorral megy. Meg az oltozkodes: ugye a konfekcio az nem szabott oltony... Pedig akar tartosabb is lehet. Egyszeruen egy jo kulso igenyli az ugyanolyan igenyu belsot, pl. egyediseg de ma mar azert az uveghatlapnal a szepseg is, es ezt akkor sem valtja ki egy katalogusverk, ha abban minden csavar kek! A Tudor sem Rolex!
panerai!
8-10 ora? Minden etkezesnel huzni kellett?
APT:
A kvarc szerkezetekre vonatkozó vizsgálat havi 1 mp-t ended, a hőhatást és a rázkódást csak csapágyazott tengelyek viselik el. Az O+A Constellation kvarc szerkezetei havi 0.1 mp eltérést produkálnak.
APT: A portofinoban az első 2-3 évben raktak Jaeger werket azóta szakadatlanul Eta van benne, mármint az automatában de a kézifelhúzós Portofini igen ritka és drága, empiríkuismeretből tudom azt is, hogy semmivel sem finomabb benne a szerkezet mint egy sima nivrelben az én portofinómnak például alig volt 8-10 óra járástartalékja és csak második próbálásra sikerült az Edisonban ezt kiküszöbölni. Egyébként a Markok,a sima GST,a Fliegerek (kiv.:doppelchronograph)Aquatimer és a portofino mind Eta, tehát a "tömeg" IWCkben nincs saját werk de még jaeger sem.
A C.O.S.C. szebvány eltér a mechanikusoknál és a kvarcnál. A mech-eknél csak különböző hőmérsékleteknél és más állásoknál (számlappal lefelé, koronával felfelé...stb.) kell tudnia az A vagy B szabványnak megfelelőt, addig a kvarcokat mechanikus ill. thermikus ütközéseknek is ki teszik.
APT:
glashuette erre azt fogja mondani, hogy a 300 ETA/Doxa/egyéb órád helyett inkább 8-10 jó órát vehettél volna :))))) Egyébként szerintem sem érdemes fetisizálni a saját werk dolgot (Seiko :), habár ha elfogadjuk, hogy a mechanikus órákat az anakronizmusuk miatt szeretjük (kézi mestermunka szemben a tömeggyártással), ebből a nézőpontból egy új óramű vagy egy komplikáció kifejlesztése szemben egy tömeggyártott katalóguswerk betokozásával mindenképp vonzóbbnak tűnik, persze csak ha maga a kifejlesztett werk jobb minőségű, mint a katalóguswerk! Szerintem nem gond, ha valaki egy katalóguswerket használ, ha ezt jó minôségben teszi, hozzáad valami sajátot, és a werk integráns egészet alkot az óra egészével (pl. a Nomos jó példa erre, a van der Klaauw Planetarium pedig maga az extrema). Feltételezem, hogy egy IWC óra ETA2892-vel jobb minôségű, mint egy Nivrel és ez jelentkezik a jókora árkülönbségben (ezt lehet, hogy te is meg glashütte is vitatjátok, más-más indokkal, sőt én sem vagyok meggyôzôdve róla :). Mindenesetre én nem vennék egy IWC-t ETA werkkel, viszont JLC werkkel talán már igen - ha a Jaeger-LeCoultre nem gyártana komplett órákat :)
GLASHUETTE: Nem fogok kötekedni Veled, elfogadom, hogy Neked ez a véleményed. Én valóban nem indulhatok a női futószámban, mert nem vagyok nő. És ne hasonlítsunk össze egy órát egy porszívóval. De két órát, amely alapvetően azonos elvek alapján épül fel (mindkettő mechanikus, svájci horgonygátszerkezetes, mechanikus kronográf komplikációt tartalmaz, stb...) miért ne hasonlíthassunk össze? Értelmetlen lenne az egész összahasonlítósdi, ha elkezdenénk más alapján is kategorizálni. Jó megközelítésnek érzem, hogy az ár alapján kategorizáljunk, nyilván kiderül majd, hogy irreális dolgok is vannak. A piac már csak ilyen, a trendekből kilógó disszonáns jelenségek is megférnek kis számban a többiek mellett. Ez még nem is baj. Egyáltalán, miféle eredményt szeretnél elérni? Halálbüntetés terhe mellett tiltsák be az óragyártást a manufaktúrális kivitelek kivételével? És ha kiderülne, hogy az általad favorizált Zenith El-Primeróban összesen úgy 10 alkatrész van, amit a Zenith maga gyárt, a többit az ETA-tól veszi? Ezt is tiltsuk be? Másrészt miért nem tudod elfogadni, hogy egy óraszerkezet gyártására specializálódott gyár terméke is lehet jó, sőt jobb, mint egy manufakturális termék. A szakirodalom a 7750-et jobbnak tartja az El-Primerónál (persze nem az alapkivitelt)! Szégyen gyalázat, de jobb! Megbízhatóbb, tartósabb, ugyanolyan pontosan beszabályozható, sokkal gyorsabb felhúzású! A Lemania 1874-et, 1352-t, vagy pláne a Frédéric Piguet 1185-öt és 1181-et pedig szintén egyértelműen jobbnak tartják (ezek modifikációi dolgoznak a Blancpain, Breguet, Vacheron Constantin, Omega legjobb kronóiban)! Én csak azt nem értem, hogy miért akarod mindenáron megmagyarázni - úgy érzem, már nem is nekünk, hanem Magadnak - hogy a manufakturális gyártmányok feltétlenül jobbak is az igényes gyári holminál. Nem azok! Vita nélkül egyetért Veled itt szerintem mindegyikünk, hogy rang és erény bírni azzal a képességgel, hogy egy gyártó saját werkekkel áljon elő, nem véletlen, hogy az utóbbi időben a nagy nevek mindegyike törekszik arra, hogy legyen saját kalibere - is. De emellett be kell, hogy építsen minőségi katalóguswerkeket is, mert az igényeket nem lehet kielégíteni egyedi termékekkel. Az emberek zöme a használati értéket nézi, és az az igazság, hogy egy ETA werkes Omega kronó pontosan ugyanazt a minőséget és megbízhatóságot, és közel azt a presztízst nyújtja, mint egy Zenith El-Primero, de féláron! Amúgy miért gondolod, hogy az ETA műszaki fejlesztésén dolgozó gárda mögött kevesebb tudás és tapasztalat áll, mint mondjuk a Zenithnél, vagy akár a Pateknál? És miért érdemel rendkívüli megbecsülést az a Chopard, aki saját erőből nem volt képes kifejleszteni egy szerkezetet, ezért megbízott egy ezzel foglalkozó jónevű specialistát (akár az ETA-t is felkérhette volna), majd megvette a szükséges technológiát, az alkatrészek 80%-át megveszi az ETA-tól, és így végszereli az óráit? Ha nem értesz egyet, kérlek konkrétumokat írj, ne általánosságokat! (Attól még nem jobb a Zenith, hogy 36ezret leng! Ettől még pontosabb sem lesz! Az 1/10-es mérés lehetősége persze jó dolog, de ki az akinek erre szüksége van, és nem elég neki az 1/8-ad?)
- Bocs a füstölgésért, tudom, hogy Te szeretsz vitát nyitni, Én meg szeretek vitába szállni. Jómagamat igazi óragyűjtőnek tartom magam a jó 300 órámmal (amelyek árából kijött volna eddig 8-10 új Z410-es), de éppen ezért az a tapasztalatom, hogy az igényesebb kivitelű régi ETA, vagy éppen DOXA stb... szerkezetek sokszor semmivel nem rosszabbak, mint egy hasonló korú, régi Omega, IWC szerkezet. Tisztességes munkát kell végezni, és az akkor is jó, ha 10-et csinálnak belőle, akkor is, ha 10 milliót. Nagy szériában jó szervezéssel meg könnyebb jót csinálni - persze rosszabbat is. Közös nevezőként maradjunk annyiban, hogy az egyedi műremekek atmoszférája, birtoklásuk élménye nem hasonlítható semmi mással, függetlenül attól, hogy műszakilag nyújtanak-e előnyt vagy sem! Én is imádom az ilyen órákat! De azért igyekszem objektív maradni...
- A "duellumon" kívül álló topictársaktól elnézést a "fárasztásért"!
Sziasztok!
Magy kérdéssel fordulok hozzátok.
Örököltem egy kb. 40-50 éves DOXA órát. (Valószinüleg csak aranyozott és nem arany. De megtartanám érzelmi okokból.)
Tudnátok ajánlani Budapesten egy tisztességes órásmestert aki ezt az órát kitisztítja, megolajozza etc., esetleg lehet vinni hozzá más mechanikus órát is javíttatni ?
(Ne haragudjatok, de nem olvastam végig a lista majd 4000 hozzászólását, úgyhogy lehet hogy ez állandó téma a topicban, ugyhogy inkább magánban küldjétek.