Keresés

Részletes keresés

peterch Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4940

Szia !

Mire gondolsz?  Arra, hogy a kandallo hasznalatanal a plusz 15m3 orankent nem elegseges?

Ha arra celoztal, akkor valoban nem elegendo, de en irtam, hogy ezen az elven megoldhato a kandallo es a szellozteto egyideju uzemeltetese.  Termeszetesen a szelloztetorendszer vezerleset es a legmennyissegeket illeszteni kell a rendszerhez. Tehat a szelloztetonek lehet tobb uzemallapota. Peldaul kandallo nelkuli szelloztetes, amikor a kandallo kemenye is le van zarva, kandalloval egyidobeni szelloztetes. Nyari uzemmod, amikor csak befujom a huvoslevegot direktben, vagy csak elszivom a levegot, ha fozes, furdes, vagy WC hasznalat van.

Szerintem sokfele keppen megoldhato a vezerles, csak elkell donteni, hogy mit is akarunk a rendszerrel elerni.

Nalam is van gyors, lassu, teli es nyari uzemmod, hisz tudod. Nekem ezek az uzemmodok kielegitik az igenyeimet.

Udv , Peter.

Előzmény: dejódió (4936)
nnnorbi99 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4939

Köszi a válaszokat, sajnos egy ideig nem voltam net közelben.

Én sem szeretném közvetlenül ülő/fekvő helyre irányitani a levegőt és a konyhai elszivót sem akarom bekötni a szellőzőrendszerbe. Viszont a fözölap fölé a már meglévő 2 éves páraelszivót szeretném tenni és azt a szabadba fújatni egy faláttörésen keresztül. Bár ezzel is bajban vagyok ugyanis akkor ez megint azt jelenti, hogy van egy jól szigetelt ház, aminek a falán ütök egy 110-es lyukat... Nem éppen okos megoldás. De nem tudom, hogy ha a páraelszivóba teszek szénszűrőt és a konyhában keringetem a levegőt, az mennyire köti meg a szagokat (sült hal pl). Most nem lehet érezni a házban, hogy mit süt a feleségem.

Tehát akkor az elszivó pontokat a konyha és a fürdőszoba ajtaja fölé tegyem? És a befúvási pontokat? Azokat is a szobák ajtaja fölé/közelébe? Mert nekem az lenne a logikus, hogy az elszivási is és a befúvási pontok a helyiségek ajtajával szemben, átlósan kellene, hogy legyenek, hogy "átöblitsék" a helyisgek levegőjét. Vagy rosszul gondolom?

A nappaliba kellene tennem befúvási pontot?

Előzmény: Törölt nick (4922)
nnnorbi99 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4938

Igen, be van tervezve egy kandalló is, bár többször már kivettük a tervből, mert nem tudjuk eldönteni, hogy valóban kell-e vagy sem. A házat szeretnénk minél alacsonyabb energiaigényűre épiteni, emiatt többen azt is mpndták már, hogy ne is épitsünk kéményt, hisz az csak hőhidat okoz és sok pénzbe kerül. De mi van olyankor, ha télen egy hétig nem lesz áram, akkor a villanyfűtés sem és a kondenzációs gázkazán sem tud fűteni, hisz a keringető szivattyúnak is kell áram. Szóval én legszivesebben megépiteném a kéményt, leszigetelném bent a lakásban és lezárnám. Ha nagyon szükség lenne rá, akkor meg odaállitanám a kandallót és befűtenk.

Előzmény: eragka (4927)
nnnorbi99 Creative Commons License 2012.11.07 0 0 4937

Fogalmam sincs. Erről nem hallottam. A terv természetesen még nincs beadva, de a tervező nem mondta, hogy nem lehet a közlekedőre nyitni a wc-t.

Előzmény: tutibor (4928)
dejódió Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4936

Egy lakásra ez nagyon kis különbség nem ?

Előzmény: peterch (4935)
peterch Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4935

Szia !

Jelenleg a kandallod honnan kapja a friss levegot?  Legbeejto van, vagy annyira "szellos" a hazad?  Szerintem tulnyomasos szelloztetorendszer siman mukodhet a nyitott egesteru kandalloval parhuzamban. Nalam a szellozteto kifuj 202m3 levegot, de befuj 217m3 levegot orankent, igy tulnyomasos, tehat az a plusz tavozik a szabadba. Nalad szerintem ugyan ezen az alapon mukodhetne a szellozes.

Udv , Peter.

Előzmény: eragka (4931)
eragka Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4934

A "szeretnek" az rossz kifezés. Szerintem a nők sem szeretnek :)

Csak valakinek muszáj megcsinálni, és aki előbb unja meg a koszt, az fogja meg az eszköz végét.

Nagy általánosságban, tényleg a nők unják meg előbb, de van a környezetemben fordított esetre is példa :D

Előzmény: MZ/Y (4933)
MZ/Y Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4933

A férfiak kevésbé szeretnek porszívózni, mint a nők.

Reprezentatív felmérésem, azaz saját magam alapján. :o)

Előzmény: eragka (4931)
eragka Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4932

Szia!

Majd ha egyszer át lesz építve a cserép kandallónk, akkor valami külső légbevezetést is eszkábáltatok hozzá, meg komolyabb tűzteret.

Kb. 8 évet ki kell még húznia a mostani kandallónak, mert csak 2 éves :)

Kémény csak egy "sima" Leier 20-as, nincsen szellőző kürtője :(

Szóval várom a 8 év műszaki fejlődését is ezen a téren. :)

üdv.eragka

Előzmény: Sa_nyi (4929)
eragka Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4931

Ezt a diszkriminációt, porszívózni csak a nők szoktak? :D

A központi porszívós topikban én inkább férfiakat látok erről társalogni :)

A biosolar fórumon olvastam egyébként, hogy Sándor nevű hozzászóló beindította a kp.-i porszívót (aminek azért valljuk be elég nagy a szívó ereje), közben a kandallóból füst jött vissza.

Erre annyi volt a hozzáértők megjegyzése, nyitott ablaknál kell porszívózni, hogy a porszívó által elszívott levegő valahonnan pótlódjon.

Na, egy porszívózás kedvéért biztos nem fogok megfagyni, ugyanakkor a kéménynek még mindig lehet nagyobb huzata, mint a nyitott ablaknak.

De ez szellőzős fórom, nem porszívózós, csak párhuzam van a szellőző-porszívó-kandalló háromszögben.

Mivel nálunk utóbbi már fix, megvan, így az első kettőről le kell mondanom :(

Előzmény: MZ/Y (4930)
MZ/Y Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4930

Jól gondolom, hogy leány vagy?

Mert mi, férfiak, inkább arra figyelnének, hogy "jaj, porszívózni kellene, inkább gyorsan begyújtok". :o)

Bocs a porszívózást kedvelő férfitársaktól! :o)

Sa_nyi Creative Commons License 2012.11.06 0 0 4929

Nálam simán engedélyezték, csak külső levegő bevezetést kell megoldani.

Ez lehet alapban csatornacső, vagy szellőzőkürtős kémény. Nekem ilyen van.

Kandallónál pedig olyan kell, amibe be lehet kötni a külső levegőt.

Már egyre több ilyen van.

tutibor Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4928

Nekem is lenne egy megjegyzésem.

Most tervezendő házba, nappalival, közlekedővel egy légtérbe nem nyílhat WC.

Ez nálad hogy lehetett megoldani?

Előzmény: nnnorbi99 (4920)
eragka Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4927

Szia!

Ahogy látom a tervrajzot, ezen van egy kandalló is a nappaliban.

Tudtommal Magyarországon gépi szellőztetést nem engedélyeznek olyan házban, ahol nyílt égésterű készülék (pl. kandalló) üzemel.

Csak valami spéci, drága tűztér alkalmas erre, aminek megoldott a külső légbevezetése, és nem vesz el levegőt a ház belső levegőjéből.

De ha itt van olyan szakember, aki kellően tájékozott kandalló és szellőztető rendszer együtt működése ügyben egyaránt, én is szívesen venném, hogyan egyztethető össze ez a két dolog?

Még a központi porszívó kontra kandalló is valami hasonló dolog lehet, bár ott megoldható, hogy pont ne tüzeljek a kandallóban, mikor porszívózni akarok, csak jusson eszembe begyújtás előtt, hogy porszívóznom kell. Vagy ha már begyújtottam, eszembe ne jusson proszívózni.

Ezek a modern rendszerek és a hogyományos fűtés nehezen vagy dárgán összeegyeztethető dolog?

Üdv. eragka

tutibor Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4926

Saját megoldás, vagy kompletten vásárolt?

Előzmény: Törölt nick (4924)
lars28 Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4925

Köszi

Előzmény: szuszi. (2599)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4924

Csillagpontos vagy ha úgy érthetőbb, központi osztódobozos a rendszerem.

Sokkal egyszerűbb éés olcsóbb ezt kivitelezni, mivel csak egy csőtipus kell hozzá az osztódoboz után, valamint nincs szüség sem T sem Y idomokra. Ugyancsak eleve megoldott a zaj és áthallás problémája is(csak egy hangcsillapító kell a gép és az osztódoboz közé.

Előzmény: tutibor (4923)
tutibor Creative Commons License 2012.11.05 0 0 4923

Neked a hőcserélő után 1 dobozba fut a beszívott levegő, és onnan osztod szét, vagy sorosan pl:1.-2.-3. szoba?

Előzmény: Törölt nick (4922)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.04 0 1 4922

Pár gyakorlati tapassztalat, hátha segít:

- nekem kellemes a hálóban, hogy a fejünk felé van irányítva a légáram, párom nyakig betakarózik (~18 fokos szellő). Ha már van bútorozási terv, akkor tanácsos nem ülő ill fekvő helyekre irányítani a levegőt.

- befújó rács tipusától függően lehet (kis mértékben) vagy sem állítani a bejövő levegő irányát. Ugyan nekem tetszik az érezhető légáram, ugyanakkor azt hiszem általánosságban jobbak azok a befújó idomok, amik alulról nem átláthatók, hanem a plafon szintjében kör körösen (nem feltétlenük kör keresztmetszettel) terítik a levegőt.

- nyáron a befújt levegő a plafon közelében, télen pedig a padló közelében hajlamos közlekedni mivel melegebb ill hidegebb mint a beltér. Ezért pl. a Co2 szint is jobb télen fejmagasságban.

- konyhába ne tegyél elszívót közvetlenül a sütő(lap) fölé, erre ne használd direktbe. A konyha kijáratai főlé tedd az elszívási pontokat, akol a meleg illatos/párás levegő átbukna a ajtó alatt. A sütőlap felé pedig lehetőleg szén szűrővel rendelkező belső keringetésű páraelszívót, mégpedig úgy hogy a kifújt levegőt ne a konyhából kifelé, hanem ott bent forgassa.

- fürdőben nagyobb fokozaton érezhető az ajtó alatt bejövő hűvös levegő, ennek útjába nem célszerű kádat zuhanyzót tenni. Szerintem elszívási pontot itt is érdemes az ajtó főlé tenni, feltételezve hogy jellemzően zárva tartjátok az ajtaját.

- WC-ben van egy szuper megoldás, miszerint az öblítő víz műanyag csövébe egy Y-nal egy az egybe bekötitet az elszívást egy 50-es műanyag csővel falban odáig levezetve:) Köszönet Henok mesternek az ötletért!!! E mellé ilyen kis helyiségbe más elszívás nem is kell.

Hirtelen ennyi, jó építkezést!

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.04 0 0 4921

Kattincsá ide (a lista lassan fog megjelenni!) és olvasgass vissza.

Előzmény: Törölt nick (4915)
nnnorbi99 Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4920

Sziasztok!

A majdani új házunkba szeretnék egy hőcserélős szellőztetőt is beépiteni. A terv láttán ti hova tennétek az elszivó és a befúvó nyilásokat? Itt nem a helyiségekre gondolok, hanem hogy pl a sarokba, a szoba közepére stb.

Köszi

MZ/Y Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4919

Utolsó mondatom nem egyértelmű:

Szóval van olyan hely az országban (nem kevés), ahol nem egészséges éjszakára nyitvahagyni az ablakot, pláne nem egy olyan helyiségben, ahol nem tartózkodunk.

Előzmény: MZ/Y (4918)
MZ/Y Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4918

Nem százezrekbe kerülnek ezek.

Másrészt meg talán életszerűbb, hogy bekapcsol egy ilyet, mint hogy hősugárzóval, nyitott ablakkal szórakozik - és persze éjjel nem alszik, mert nyitott ablak mellett nem mindenhol egészséges.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (4917)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4917

"Sürgős esetben, mint a kollégáé - penészes topikban írta, hogy folyt le a falon a víz - nincs idő semmire,"

Sürgős esetben szerintem be kell tenni a túlpárás helyiségbe egy kisteljesítményű hősugárzót és 3 mm-es résnyire nyitva hagyni az ablakot,

nem százezreket kidobni pánikhangulatban gondolkodás nélkül.

Előzmény: MZ/Y (4911)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4916

klikk nick klikk topik hsz száma és mind kilistázza

Előzmény: Törölt nick (4915)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4915

Szia! Tudnál bővebbt írni a rendszeredről? (esetleg egy linket ha már leírtad valahol és megtekinthető)

Előzmény: peterch (4914)
peterch Creative Commons License 2012.11.03 0 0 4914

Szia !

Nekem egy cso a csoben rendszer van beepitve es siman belevan kotve a konyhai elszivo is. Lenyeg az, hogy az elszivoban kell lennie zsirfogonak es azt idokozonkent cserelni ,vagy atmosni kell. Par eve mar uzemel a rendszerem es semmi gond nincs vele.:)

Ha  hocserelobetetet hasznalsz, ami fembol keszult,akkor azt meg moshatod is idokozonkent. Nem kell ezt a problemat annyira tulkombinalni.

Ha van a padlason eleg helyed, akkor valoban az olyan egyszeru rendszertol mint az enyem , egeszen a profi rendszerig mindent meg tudsz epiteni par napon belul. Ma mar komoly ventik, profi vezerlessel kaphatok, amik kis fogyasztasuak, de nagy teljesitmenyuek, ami a legszallitast illeti es foleg nagyon csendesek.

Udv , Peter.

Előzmény: Törölt nick (4913)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 4913

Egy kicsit bővebben ha lehetne... pl. hogyan, mivel, milyen szűrők, kiegészítő motor kell hozzá, stb... (és persze nem gyáriról beszélünk még mindég), továbbá a légbevezetést is meg kell oldani akkor hozzá, stb.

Előzmény: t.zsolti (4912)
t.zsolti Creative Commons License 2012.10.31 0 0 4912

létezik olyan amibe a páraelszívót be lehet kötni.

Előzmény: Törölt nick (4906)
MZ/Y Creative Commons License 2012.10.31 0 0 4911

Értem és igazad is van, ezért hezitálok, vagyek-e egy ilyen gépet, mikor konkrét penészesedés nincs - csak oda kell figyelni rendesen, amit esetleg kiváltanék.

Összességében természetesen sokkal jobb a szellőztető, mert mindenen felül még a friss levegőt is megoldja. Cska az anyagiakon túl annyi bajom van vele, hogy tényleg jóra kell sikerülnie elsőre, mert ha túl zajos pl., az nagyon zavaró. És első nekifutásra rögtön jót csinálni, jó áron - az gondos tervezést igényel. Sürgős esetben, mint a kollégáé - penészes topikban írta, hogy folyt le a falon a víz - nincs idő semmire, csak elmenni és venni egy ilyen gépet.

Előzmény: Törölt nick (4910)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!