Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Mért van az hogy az alut tudom mig modba hegeszteni de awihoz meg kell az ac?????
Oké oxidtörés meg egyebek csak érdekes..
Állitolag tud a gépem pulse tiget.. mindegy nem találtam rá beállitást.
Szóval és tettel. Akarok csinálni egy cargo biciglit napi 8km*2 re. Kiváltani a kocsit. Ja kölyköt viszem iskolába. Másik tud bringázni, kicsi az lusta fasz..
Bicigli utánfutó nem játszik mert elég hosszú, a két gyerek amúgy is 50+kg.
Azé akarok csinálni mert a hulladék bringák ingyétöl 10 e ft ig elérhetőek mig a kifejezetten cargo kerékpárok meg használtan is 200-300e ft-...
Szóval elég sok az alu vázas is.. de acéllal jobban járnék.
A volt telephelyünkön az egyik napon az a remek ötlete támad, hogy majd trikóban tolja az ipart, mert k. meleg volt. Másnapra rájött, hogy nem volt jó gondolat. Nem, nem cunder. Csak egy kicsit leégett a CO-s gép mellett. :D
de gondolom itt senki nem hegeszt rövidgatyában és napszecsóban.
Jelen :D
Kristályviz távozása probléma a betonnál.
Viszont itt egy elektrodárol beszélgetünk amit az ÍV segitségével folyékonyá roncsolsz. Szóval tök mindegy neki. Vannak jó kis 20 30 40 éves pálcák is.
Miért nem javasoltad az ismerősödnek a mig fogyós eljárást,itt ha netán az egész gépet felejti kint,mi is történhet,beázik,ja a poros huzal károsodhat......
25mp- nél figyeld. 19,század végén feltalálták ezt a fenti technikát,igaz dadogva,meg terpesztbe álva sikerül filmet is csinálni róla......hüm.
Amellet,hogy én szeretem az mma eljárást,mindent mig fogyóssal hegesztek.
Külön köszönet Mr- Jones társunknak a leckét,végig olvastam,de gondolom mindenki ismeri az esső után köpönyeg mondást....... Egyik társunk is emliti a több mázsa elektróda elpiritását....... Ugye,a mi időnkben először dolgoztunk egy kb 40 évet,aztán tanuljuk ennek papirra irt elméletét...... Sebaj...
Mr- Jones.......majd nèzz be az off hegesztés topikba,pár napja ott kèrdeztem,nincs válasz........
Tudod......ez a 21. Század kérdése,lehet másokat is érdekelhet.......bár M- Ákos is választ adhat......
köszönöm a különórát, mindig jó valamit tanulni vagy jobban megérteni.
Egy dolgon fennakadtam, a kristályvíz 300-400 °C-os hőntartással való eltávolításán. A szerkezeti kristályvíz, de az abszorbeált nedvesség (valószínűleg a többi is) távozáskor a hordozó szilárd anyag roncsolását okozza (valamilyen mértékben). Ezt nem hegesztési területen tanultam, de itt is releváns lehet.
Szerintem ennek a fórunak nem célja túltolni az ilyen apróságokat, ezért csak három dolgot jegyeznék meg. Az egyik, hogy a házi sütőt remek módszernek tartom a szárításra mert nem ad nagy hőterhelést, a másik pedig hogy biztonság kedvéért érdemes a hideg sütőbe rakni és együtt melegíteni a pálcával/huzallal, a harmadik amit @d_feco is írt, ha mállik vagy pereg a burkolat akkor már csak awi-zásra jó. Az utóbbit azért írom mert az egyetlen fajsúlyos veszélyforrás barkács szinten az, hogy a nedves elektródából hegesztés közben távozó gőz feszítő hatása fröcskölést okozhat, de gondolom itt senki nem hegeszt rövidgatyában és napszecsóban.
És a porbelest is berakom sülni ha hosszabb ideig a gépben volt. Ha meg kint van a tekercs akkor normál esetben egy légmentesen lezárt zacsiban tárolom.
Az a helyzet, hogy már nem dolgozom lakatosként/hegesztőként. Meglehet, hogy már nem is nagyon tudnék: a múltkor arra jártam, oszt' kipróbáltam az "új" gépet (Weldi-mig 210).
Hááát... azt kell, hogy mondjam, hogy szinte vaktában varrtam: olyan szinten volt szar a pajzs is, meg a szemem is.
Ráadásul ezek miatt síkideg is voltam, az se tett jót...
Ennek ellenére nem lettek 'jóvanazúgy' varratok - igaz, nem is lettek különösebben idefényképezni valóak.
Szemüveggel, meg egy jó pajzzsal még mennék valamire. De egyik sincs.
Azér'... csináltunk egy-két szép és jó dolgot. Kerti grillt:
(Mondjuk, ezt pont elszartam, mert még egyszer rá kellett menni.)
Platószélesítőt túlméretes szállítmányokhoz, az eredeti német helyett (ennek hatvan tonnát! kellett vinnie összesen):
(Még nem szóltak vissza, hogy összeszakadt volna.) Sokajtós szemeteskonténert a mellékelt "mintadarab" után:
Úszókapukat:
De ha kellett, akkor karosszériaelemet is pótoltunk rakodógéphez: Vagy hiperelegáns kerti teraszt, rejtett vízelvezetéssel: