Keresés

Részletes keresés

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.03.04 0 0 629

Ez már maradék volt.

Kb 45 literrol fogyott le  1 év alatt cirka.

Valszeg nem vagyok átlagos, akinek lecsúszik az a napi fél+ liter, baráti társaság nélkül.

Meg ittam en abban az évben sok bort nem csak a sajatomat.

Talán több vásárolt palackost ittam, mint a sajatomat.

Klassz fehér borokat amelyek egész más stílust képviseltek, mint a saját bejön áztatott tömény Otelló vorosborom.

A sajatomat inkább csak jofele pörköltek vagy halaszlé mellé.

Előzmény: ladavaz (627)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.03.04 0 0 628

Ne haragudj de ez kb 20 éve volt talán igaz.

Ma már a legjobb olasz vagy francia vöröst is látom csavarzáras üvegben.

Én is szoktam rendelni egy raklap csavarzáras üveget a haverokkal (nettó 62 Ft) és veszek hozzá csavaros kupakot.

Szerintem korrektebb zárást biztosít mint a parafa.

Előzmény: ladavaz (627)
ladavaz Creative Commons License 2019.03.04 0 0 627

20 litert bort minek készíteni egyáltalán?Egy átlagos embernél,baráti körrel vagy anélkül is egy hónap alatt elfogy ez a mennyiség.Egy csavaros üveget meg különben se nevezhetünk palackozásnak,ilyen alapon egy műanyag ásványvizes vagy kimosott üdítős palackba is tölthetnéd.A hagyományos palackozás az amikor tiszta,steril üvegbe,parafa dugóval teszem el a lederített vagy természetes módon tisztázódott bort.

 

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (624)
granov Creative Commons License 2019.03.02 0 0 626

Én ugyan nem szűrök, nem derítek semmit. Fehéret, rozét még a télen, vöröset pedig majd egy évvel később palackozom. Nem tükrös, de nem is hiányzik a lelke. 2-3 hektot a haverokkal egy délelőtt simán lepalackozunk. Én kalapos dugót használok.

Előzmény: syntaxerror (625)
syntaxerror Creative Commons License 2019.03.01 0 0 625

Hát valamennyit le szoktam palackozni, olyan 20 litereket, de azért ez 300 palack minimum, azt se nagyon tudom hova rakni...

Meg az is hozzá tartozik hogy ez egy szűretlen friss fehér bor, nem tudom mennyi ideig eltartható. Ezzel kapcsolatban annyi adatom van hogy a 2017es az most még jó, illetve van eltéve pár palackom a 2016osból azt megnézzük tavasszal hogy áll-e még de sokéves potenciálra nem számítanék tehát így vagy úgy el kell fogyjon :)

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (624)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.02.27 0 0 624

Miért nem palackozod le?

Én lepalackoztam a sajatomat, igaz nem volt nagy mennyiség és nem bonyolítottam agyon.

Mindössze kb. 20 litert.

Voltak prima csavarzaras palackjaim amelyekbol kifogyott a bore -;) és teljesen rendben voltak a zárak.

Jól kimostam őket, megszarogattam, bort (jó vastag, hejon áztatott ottelo mely már érezhetően kezdett oregedni) keneztem és csurig raktam őket. Ez tavaly ősszel volt. A bor teljesen jól van és finom. Kapott némi frissességet amellett, hogy megőrizte az erettseget is. Nagyon jót tettem vele, szinte nulla forintból és kevés fáradtsággal.

Hogy meddig lesz így eltartható azt nem tudom, de kicsi a mennyiség és elfogy.

Egyébként fillérekért lehet venni olyan csavarzarat amelyett eszköz nélkül puszta kézzel rá tudsz tenni a palackra.

Én vettem de olyan elégedett voltam a már használttal, hogy félretették őket későbbre.

Előzmény: syntaxerror (623)
syntaxerror Creative Commons License 2019.02.27 0 0 623

Köszi a tippet, egyelőre azzal próbálkozom hogy legyen aki megissza :) de ha megmarad szüretig, akkor ez a brandy jó iránynak tűnik

Előzmény: Jocó0423 (622)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.26 0 1 622

Az égetett szeszesitalok topikban szépen levan írva de a lényeg:

A tisztázáskor (második főzés) a szívét kell kivenni a párlatnak. A 70° és 50°közötti részt. A többit félre kell tenni és ha összegyűlt egy mennyiség akkor kármentésként újból lefőzni. Az aránylag semleges párlatot aztán tölgyfacsipszen kell tárolni ízlés szerint de legalább 2 hónapig. Utána hígitani édesíteni kicsit és karamellel beállítani a kívánt színt.

Én évek óta készítem.

Előzmény: Camrom2 (621)
Camrom2 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 621

Mi a lényege a brandy módszernek?

Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.26 0 0 620

Ha jó a bor akkor próbáld meg a haveri körben felszívatni :)

De ha lepároltatod akkor mindenképp a brandy módszer szerint kéne. Aztán rátenni tölgyfa csipszre 2 hónapra.

Csuda finom konyak tud lenni belőle.

Előzmény: syntaxerror (619)
syntaxerror Creative Commons License 2019.02.26 0 0 619

Sziasztok, idén úgy néz ki vagy 200-250 literrel több borom lett mint amennyi elfogy családi/baráti körben, mit tudok vele kezdeni legálisan hogy hasznosuljon? Kifőzethetem párlatnak, gondolom. Más lehetőség van, vagy max megtartom és reménykedem hogy elfogy mielőtt elromlik?

arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 618

Köszönöm szépen!

Előzmény: Jocó0423 (617)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.19 0 0 617

Szia,

 

Amikor csepegteted a reagenst akkor ne a színt nézd, hanem a színváltozást (így, hogy színproblémáid vannak)

Ha megváltozik a szín és nem tisztul vissza 15-20 másodpercig, akkor olvasd le az értéket.

Ja és folyamatosan rázogasd a kémcsövet, hogy rendesen keveredjen a matéria.

 

Nagyon sötét vörösbornál érdemes hígítani 1:1-ben a bort vízzel. az így kapott értéket viszont felkell szorozni kettővel.

Előzmény: arsenalfan007 (616)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.18 0 0 616

Sziasztok!

 

Ismét egy kérdéssel fordulnék hozzátok:

 

Ezzel a tesztkészlettel próbáltam nézni a boraimat:

 

https://sylvestris.hu/termek/bbtk-gyors-borteszt/

 

A használati utasítás azt írja, hogy addig kell csepegtetni az adott reagenst, amíg a minta kékké nem változik. Kérdésem, hogy mennyire kékké? Éppen hogy, vagy sötét kék vagy milyen kék? Két fehérboromat próbáltam, hajszálra mindkettő ugyanolyan értéket adott sav és SO2 tartalomra is. (Két különböző fajta bor, egyik fahordóban, másik műanyag tartályban. Szinte kizárt, hogy egyezzenek.)

 

A másik kérdésem, hogy lehet ezzel a készlettel vörösbort is vizsgálni? Mert próbáltam azt is, már 15-ös értéknél járt a sav (150 mg/l) és SO2 tartalom értéke is, de a minta még mindig nem volt kék. Inkább csak fekete. (Abban megegyezhetünk, hogy kizárt, hogy ezek az értékek valósak legyenek. Ihatatlan bor lenne, pedig nem az. Többen dicsérik, ha ilyen sava lenne, az acél tartályt is kimarná... A kén meg szétverné az ember fejét.)

 

Tudni kell, hogy színtévesztő vagyok, így ez nagyban nehezíti a vizsgálódást.

 

Esetleg ez a teszt könnyebben használható ebből a szempontból?

 

http://www.bi-bor.hu/termekek/pincei-kellekek/borteszt-keszlet

 

Lehetett esetleg az a gond, hogy túl hideg volt a minta és/vagy a reagens?

 

A segítséget ismételten köszönöm:

 

Gábor

arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 615

Köszönöm szépen! Azt hiszem értem a lényeget.

Előzmény: Maci_P (614)
Maci_P Creative Commons License 2019.02.13 0 0 614

A mustot/cefrét kénezve az az erjedés után kötött állapotban lesz jelen, tehát szabad (hatásos) kénessav a kierjedt borban nincs. Első fejtéskor célszerű hozzáadni valamilyen állapotút (porkén vagy törzsoldat). A kénezett hordóba fejtés is ad hozzá, csak nem lehet tudni, mennyit vesz fel.

A porkén, ha öreg, sokat veszíthet a hatásosságából. De különben úgy szokás számolni (ha nem csinálunk próbakénezést kisebb mennyiségen), hogy a beletett adag fele fog lekötődni, maradék lesz a szabad. Ez persze erősen függ a bor típusától (fehér, lágy, vörös, maradékcukoros, édes stb).

Tehát ha 40mg/l szabad kénessavat szeretnél a borodban, akkor ennek megfelelően 80mg/l hatóanyagot kell beletegyél (az 5%-os törzsoldatból tehát 160ml-t kell adjál 1 hl-hez ). Aztán vagy 40mg/l lesz a szabad, vagy sem, ezért hasznos a próbakénezés, mert abból kiderül már előre. Utána már csak figyelni kell, megy-e lefelé, és utánakénezni. De nem javaslom kis adagokban, mert akkor "kénfaló" lesz a bor. Tehát ha 30-35, akkor nem adok neki megint 5-10-et, hanem majd 15-20-nál dobom meg.

Előzmény: arsenalfan007 (613)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 613

Köszi!

 

De ugye itt megint előjön, hogy ha már tettél bele ként, akkor mennyit kénezel fejtés után?

Előzmény: Jocó0423 (612)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 612

Az a helyzet, hogy én a bogyózó darálógép után egyből szoktam picit sózni a kádban a szőlőt.

Ezzel meglehet előzni egy csomó kezdeti fertőzést. Így nálam biztos van benne egy kevés kénessav. Sok nem lehet, hiszen akkor nem idnúl be az élesztő.

Minden második húsos láda darálása után meghintem, mintha sóznék.

Utána normál módon a préselés, tartályba eresztés, beoltás (vagy megvárom a spontán erjedést) és forrás.

Ha leállt a forrás, fejtés, kénezés.

 

Előzmény: arsenalfan007 (611)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 611

Értem és köszönöm!

 

Viszont akkor egy hülye kérdés: a must, majd később a bor alapból nulla kénessav artalommal indul? Úgy értem én szüretelés után (fehér szőlő) azonnal darálom majd préselem és megy fa hordóba, vagy acél tartályba. A fahordóból vehet magához ként/kéndioxidot (és abból csinálhat magának kénessavat) de a tartályban nem. Tehát amíg azt nem fejtem le és kénezem, addig nem is lesz benne kénessav? Ugyanígy a vörösbornál (értelemszerűen ott közbe jön a kádas erjesztés szakasza). Vagy ezért kellen mindjárt bogyózás után kicsit lekénezni?

 

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Jocó0423 (610)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 610

Én törzsoldatot használok és 200 literhez 3 dl-teszek alapkénezéshez.

Ez kb 60 mg/literes szabad kénessav szint az elején. Havonta megeszik legalább 5 mg-ot, kezdetben 10-et is.

Csökkenteni sajnos csak levegőztetéssel, átfejtéssel (magasból csurgatva), vagy házasítással lehet.

Előzmény: arsenalfan007 (609)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 609

Még egy kérdést, ha szabad, talán tud valaki segíteni.

 

Létezik arra képlet, hogy ha tudom a bor szabad kénessav tartalmát, de én annál nagyobb értékre vágyom, akkor ki tudjam számolni, hogy mennyi kénport kell beletennem száz liter borba?

 

Illetve létezik módszer a levegőztetésen kívül, amivel ki is lehet venni belőle?

 

Köszönöm a válaszokat!

arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 608

Köszönöm mindenkinek a választ!

Megmondom őszintén: nem néztünk bele, nem tudom, hogy volt-e valami a tetején, de mivel én is jártam így palackozott borokkal, és azoknak tiszta volt a teteje, ezért úgy gondolom, hogy ennek is az volt.

 

Valószínűleg igazatok lehet, hogy ecetes.

 

Az a baj, hogy a borhibákat (ecetesség, egér íz, bakk íz) nem ismerem fel, mert eddig csak a záptolyásossággal találkoztam - szerencsére.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 607

A tetején nem úszkált semmi?

Egyértelmű, hogy ecetesedett ha nem érzel benne alkoholt.

Előzmény: arsenalfan007 (604)
saja75 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 606

Szerintem ecetesedés indult el benne, az adja a savanyú íz érzést. Az alkohol bomlik tovább ecetté. Ehhez kevés levegő is elegendő. Van úgy, ha a palackozásnál 1-1,5 cm-rel kevesebbet töltesz bele és a borodban bujkál vmi kis betegség amit nem vettél észre, ez a többlet levegő simán beindítja a betegségedet és elviszi a palackozott bort.

És van olyan, hogy bor szétesése; egy bizonyos idő után, ami tételenként más és más.

Előzmény: arsenalfan007 (604)
jaro1979 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 605

Talán oxidáció.

Előzmény: arsenalfan007 (604)
arsenalfan007 Creative Commons License 2019.02.12 0 0 604

Sziasztok!

 

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok:

 

Egy barátom megfeledkezett az üvegballonokban tárolt boráról (igazából úgy emlékezett, hogy pálinka, és ezért nem foglalkozott vele, mondván az úgyis jól el van). Szüksége lett volna pálinkára, és szívott ki egy adagot a ballonból, és akkor jött rá, hogy bor.

 

Igazából csak volt bor, mert a ballon nem volt tele, nem is volt kénezve a bor, és megromlott. Velem is megkóstoltatta, az egyértelmű, hogy rossz, de arra lennék kíváncsi, hogy pontosan mi baja? Lett egy ilyen édeskés, de mégis savanyú íze, alapvetően víz jellege van. Nem is igazán tudom leírni. Olyan, mintha szétesett volna. (Tudom, hülye kifejezés, de mégis olyan hatást kelt.)  Nem gondolnám, hogy levegős (fölös) lett egyébként, mert én is jártam már így palackozott borral. Abban meg ugye nincs sok levegő.

 

Az biztos, hogy a bor menthetetlen - ez nem is kérdés, de minek hívják ezt a borhibát?

 

A választ előre is köszönöm!

 

Üdvözlettel:

 

Gábor

Ned868 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 603

Köszönöm!

Előzmény: Jocó0423 (602)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 602

Sajnos jó párlat nem lesz belőle.

Előzmény: Ned868 (601)
Ned868 Creative Commons License 2019.01.28 0 0 601

Sziasztok!

Hibás, ecetesedett borból (nem ecet, de zavaróan ecetes ízű) lehet pálinkát főzetni vagy a pálinkán is érződni fog a hiba?

 

Jocó0423 Creative Commons License 2019.01.28 0 1 600

Mindenképp mérjétek meg a kéntartalmát és pótolni kell ha alacsony.

A másik pedig, hogy kerülni kell a levegővel való érintkezést, ezért színig kell tölteni a ballont és úgy lezárni légmentesen.

Előzmény: jaro1979 (599)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!