Zuroff véleménye szerint az. Akinek semmiféle diplomáciai akkreditációja, meghatalmazása nincs. Egy egyszerű - bár hathatós háttérrel bíró - magánnyomozó.
De egy nyilvánvalóan a végletekig elfogult magánnyomozó véleménye még nem ítélet! Remélhetőleg Áder János is tisztában van ezzel, és nem enged az etikátlan nyomásnak, nem rendeli alá Magyarország elfogadott jogrendejét Zuroff igényének.
Nem elsősorban Csatáryról van szó, hanem Magyarország önrendelkezéséről, melynek esküvel fogadott első számú védelmezője Áder János.
A bíróságon természetesen a BTK és a Genfi Egyezmény alapján ítélkeznek.
De amikor közélet személyek mentegetnek egy háborús ..... vétkest, akkor az morálisan ingoványos, és a nép egyszerű fiainak azt üzeni, hogy ha nem tudják egyértelműen rádbizonyítani azt, hogy te húztad meg a ravaszt, illetve, ha elég sokáig bujkálsz, akkor latens tömeggyilkosságot is meg lehet úszni, büntetlenül.
"Szerintem a jóvátétel ma már csak egyet jelenthet: elismerjük, hgy voltak honfitrsaink között is olyanok, akik nem helyesen cselekdtek. Ennyi és semmi több."
Ha jól emlékszem a német vasút fizetett kártérítést a holokauszt-túlélőknek, mivelhogy részt vettek a deportálásokban.
Pedig a vasút nem ölt meg senkit.
Szerintem nem helyes az, ha a büntetőjog legszigorúbban vett betűje szerint bírálják el az ilyen eseteket, mivel a büntetőjog és a háborús jog már eleve embertelen körülmények közepette megtörtént, még ott is kirívónak számító cselekedetek elbírálásáról rendelkezik.
Az emberi értékrendnek ennél finomabb fokozatai is vannak, ahol egy koncentrációs tábor parancsnoki beosztása már nem tolerálható, akkor sem, ha sk. nem oltotta ki senkinek az életét.
Odáig kéne eljutnunk, hogy mindenki belássa: bizonyos feladatokat nem hajtunk végre. Ha már ott tartanánk, akkor felőlem akár futhatna is Csatáry. De így?
Inkább örüljünk együtt annak,hogy ilyen békés és jó hely lett a nagyvilág,hogy a világ első számú közellenségének annyi a bűne,hogy a 68 évvel ezelőtt gettó parancsnoki beosztását 10 évre rá letagadta.Akkori bűnös tevékenysége meg kimerült abban,hogy kirúgott egy segédrendőrt aki hagyta,hogy 2 liter tejet kicsempésszenek a zsidók a gettóból.
Ha a zsidóknak megfelel az,hogy a náci tömeggyilkosuk (mert németeket ölt származási alapon,civileket,már nem háborúban) bűntettei elévültek,akkor egy olyan csendőr akinek még vér sem tapad a kezéhez,hadd legyen már szintén elévült ügy.
nekem inkább olyan érzésem van, hogy ez az információ csöpögtetés csakis azért van, hogy a hisztérikus hangulatot, illetve a killektív felősség kérdését fenn lehessen tartani. ami ugyan szerintem egy nagy baromság, de ezen az alapon úgy hiszem hamarosan megérkeznek az üggyel kapcsolatos első kárpótlási igények is :(
Egyébként nem értem a dolgot.Ha csinált is valamit Csatáry,az a Lex Izrael szerint elévült,hiszen Slomo Morrell saját kezűleg gyilkolta le a civileket már a háború után,s ez izrael szerint elévült.Csatáry kezéhez még csak vér sem tapad.