Léteznek a gyári rádiók helyére beépíthető, a gyárinál olcsóbb, nagyobb tudású és egyszerűbb kezelésű készülékek. Vajon miben jobbak, miben rosszabbak?
Szerintetek mennyire jók, megbízhatók ezek a mindentudó, kínai multimédiás fejegységek? 2004-es VW Poloba szeretnék venni egyet, első körben ezt néztem ki:
Mindent úgy csináltam ahogy leírtad. Többször cseréltem már launchert többféle androidos készüléken, de ilyennel még nem találkoztam. A ram sincs elfogyva, hogy azért zárná be. Ezért kérdeztem, hogy találkozott-e már valaki ilyen jelenséggel és tud valami okosságot a problémára.
Láthatóan az alábbi leírásnak megfelelően történt a launcher cseréje, viszont akkor szerintem működnie kellene. Megjegyzem, volt dolgom az SWM8802-vel, cseréltem is launchert, de emlékezetem szerint nem jelentkezett az említett probléma.
Launcher cseréje A launcher cseréjéhez töltsük le, amelyiket használni szeretnénk, majd a telepítést követően nyomjuk meg a „Home” gombot. Ekkor felkínálja, hogy milyen kezdőképernyőre akarunk lépni. Ha az újat választjuk, és még azt is bepipáljuk, hogy mindig azt használja, akkor onnantól kezdve az lesz az alapértelmezett, bekapcsoláskor, vagy a „Home” gomb megnyomásakor ezt láthatjuk. Természetesen ezzel a dock, és az app drawer is megváltozik. Ha vissza akarunk térni a régi launcherhez, akkor az „Alkalmazások kezelése” menüpontból válasszuk ki az éppen használatban lévőt, és az "Alapértelmezések törlése" gombra kattintva ismét visszatérhetünk a launcher választáshoz. Ehhez nyomjuk meg a „Home” gombot, és láthatjuk felsorolva az elérhetőket, kiválaszthatjuk a régit is.
Sziasztok! Köszönöm a segítséget, sikeresen bekötöttem a fejegységet az autóba és minden jólöműködik!😃😃😃 Lenne még egy kis problémám ami eléggé zavar s hátha tudtok rá megoldást. Felraktam a fejegységre(SWM 8802) egy másik launchert és ha leveszem gyújtásról és újra ráadom akkor a gyári app menü jön be és nem a másik kezelőfelület olyan mintha állandóan törölné a memóriából pedig az van beállítva állandónak. Amikor a Home gombot megnyomom az adott launcher jelenik meh, de akkor tölti be újra. Egyéb mást nem "felejt" el, a B+ állandó 12V-ra van kötve. Valakinek van ötlete, hogy miért van ez.?
Nem tudom milyen fajta fejegységed van, de az enyémben (legalábbis az egyikben biztosan) valamelyik menüben lehet állítani, hogy mit csináljon gyújtás ráadásakor. Most úgy van, ha kikapcsolom mielőtt leveszem a gyújtást, akkor nem kapcsol be magától legközelebb, ha meg bekapcsolva veszem le a gyújtást, akkor meg bekapcsol.
Ilyen kívánalommal még nem találkoztam, inkább a fordítottjával, de nézzük a megoldás lehetőségét.
Egyszerűen megoldható, hogy a fejegység a gyújtáskulcs 1-es állásában nem kapcsoljon be. Ehhez csupán 1 db egy áramkörös kapcsolóra van szükség, amellyel, az egyébként szabályosan bekötött rádió esetében is megszakítható a tápellátás (+12 V/ACC vezeték, de bármikor visszaállítható az eredeti állapot). A kapcsolót a műszerfalon kívül – kívánalomnak megfelelően – lehet elhelyezni: a műszerfal felső részén, de hogy ne rontsa az egység összképét, rögzíthető valahol a műszerfal alsó felén is.
Sziasztok! Tudnátok abban tanácsot adni, hogy hogyan tudom megoldani, hogy gyújtás ráadásakor ill. indításkor ne kapcsolhon be az androidos multimédiám? Van rajta bekapcsoló gomb, amivel szeretném én kapcsolgatni. Természetesen tudom kikapcsolni és bekapcsolni is, ha már beindítottam az autót, csak azt nem akarom, hogy így magától bekapcsoljon. Suzuki SX4-be lett szerelve, gyári csatlakozóval, van összekötve.
Simán csak RCA kábellel lett összekötve a multimédia és a tolatókamera, valamint a kamera két vezetéke rákötve a tolatólámpa két vezetékére. Tökéletesen működik! Hátramenetbe kapcsoláskor automatikusan bejön a kamera képe.
Még egy kis kiegészítés a könnyebb érthetőség kedvéért, valamint a pontatlan fogalmazásom javítása.
A szöveges részben figyelmetlenségből REVERSE megjelölést használtam a BACK helyett, ami egyébként a mellékelt képen is látható. Ez utóbbi a helyes.
A linkelt videón is jól látható, hogy az RCA kábel egyben a tápvezetéket is tartalmazza. A piros (+12 V) vezeték kamera felőli részét a kamera tápellátásához (piros), a fejegység felőlit pedig a már említett BACK jelzésű vezetékhez kell csatlakoztatni.
Megjegyzés: a videón látható vezetékközösítő a forrasztást (gyorskapcsolót), míg a kétállású tömbler kapcsoló a hátramenet kapcsolatát hivatott szimulálni.
Ha nincs a meghatározott helyre kötve a + 12V, akkor nem lesz kamerakép, mint ahogy már az előzőekben említettem. Fejegység esetében mindig szükséges. (Amennyiben videobemenetes GPS a megjelenítő, akkor nincs rá szükség, de az egészen más.)
Előző néhány hozzászólásom tartalmaz pl. a tolatókamera bekötésével kapcsolatban is megjegyzést, sőt a 632. sz. még egy skiccet is.
A bekötéssel kapcsolatos teendők:
(1) Tolatókamera tápellátását a tolatólámpa pozitív pólusára menő vezetékhez, illetve testre.
(2) RCA kábelt a fejegység tolatókamera bemenetére. Ügyelni arra, hogy esetenként 2 bemenet található, de csak az egyik a tolatókameráé (felirat vagy próba alapján azonosítható).
(3) A tolatólámpától (esetleg kapcsolóról) + 12 V-t előre a multimédiás fejegység barna (REVERSE címkével ellátott) vezetékéhez (autós gyorscsatlakozó vagy forrasztás). Ennek híján az említett felirat látható.
A mellékelt linken számos bekötési példa található:
Tolatókamerát szeretnék beleszerelni a rendszám megvilágítás helyére. Annyi világos, hogy RCA videókábellel összekötöm a kamerát a multimédiás egységgel, a 12 Voltot rákötöm a tolatólámpa 12 voltos szálra a testet úgyszintén a testre. A jelet a multimédiás egység a CANBUS-on keresztül fogja venni, hogy megjelenítse? Amit észrevettem, hogy ha hátramenetbe kapcsolok a multimédiás egység kiírja, hogy nincs videojel.
A Brake CTL (rózsaszín) vezetéket testre kell kötni, mert egyébként pl a DVD olvasó, video lejátszás – biztonsági okból – nem működik. Ilyenkor az alábbi üzenet látható a kijelzőn:
Még be nem épített készülék esetében ki lehet próbálni. Amennyiben a vezeték sehová nincs kötve, akkor a fenti üzenet lesz olvasható, ha testre zárjuk (rádió háza is megfelel), akkor elindul a lejátszás.
Köszönöm a szuper tájékoztatás! Már csak egy kérdésem maradt. A rózsaszín vezetéket azt hova kellene bekötni? Régi az autóm (Mercedes W124) amiben nincs olyan sok elektronika.
Az egyértelműség kedvéért: a barna „reverse” bemenetre, amennyiben tolatókamera is van, akkor a tolatólámpa + pólusáról szükséges + 12 V-t adni, mert egyébként tolatáskor a fejegység nem vált át a kameraképre.
Ezen a kábelen folyamatosan +12V-ot kell kapnia a rádiónak, mert ennek segítségével őrzi meg az eltárolt rádióállomásokat és beállításokat.
Kék: Antennakapcsoló szál
Ezen a vezetéken +12V jelenik meg, amikor bekapcsold az autórádiót. Ez kapcsolja be az elektromos antennát és az autóhifi erősítőt.
Narancs: Világítás
Itt kikapcsolt világítás esetén testet, bekapcsolt világításnál +12V-ot kap a rádió és ettől függően kapcsolja ki és be a rádió a gombok világítását, vagy halványítja le a kijelzőt.
Piros: Gyújtás +12V
A kulcs elfordításakor itt +12V-ot kap a rádió és bekapcsol, amint nem kap +12V-ot kikapcsol.
Fekete: Test
Amire a rajz nem ad választ
(1) BRAKE CTL – rózsaszín vezeték bekötése lehetővé teszi menet közben is pl. video nézését (több készülék esetében menüben is állítható)
(2) KEY1, KEY2 vezeték: kormánytávirányító v. interface (adapter).
(3) BACK-CAR: tolatókamera
Egyébként többek között a 400 sz., 405 sz., 417 sz., 524 sz. hozzászólások is tartalmaznak információt.
A segítségeteket szeretném kérni. Vásároltam egy SWM 8802-es fejegységet és mivel a csomagolásban men volt leírás a bekötésről el is akadtam. Az alábbi vezetékeket nem tudom, hogy hova kell bekötni: BRAKE CTL-rózsaszín, BACK-CAR-barna, KEY1-barna-fekete, ILL-narancssárg
Ezek után már azt is el tudom képzelni, hogy szabályos bekötés esetén így kell működnie a készüléknek, bár ilyennel még nem találkoztam. Tehát el kell fogadni, tudomásul kell venni, hogy hideg indítás esetén 25-35 s a rendszer felállásának ideje (viszont határozott "pozitívum", hogy ilyenkor minden egyes indításkor megjelenijk az autó logója, már ha aktiválva van), vagy tovább kell kutakodni az optimális működés megoldása érdekében. Én az utóbbit tenném.
Nem kaptam választ a kompatibilitással kapcsolatos kérdésemre.
Más kérdés: Amikor újonnan indul a rendszer, akkor a korábbi beállítások megmaradnak (pl. rádiófrekvenciák), tehát nem felejti el a készülék? Amennyiben igen, akkor – legalábbis én – megpróbálkoznék a fekete csatlakozóban végződő piros és sárga vezetékek felcserélésével, (piros kábel sárgában, míg a sárga pirosban folytatódjon). Az ISO kábel/csatlakozó bár szabványnak számít, de az állandó és kapcsolt feszültség autótípusonként változhat.
Úgy is ki lehet iktatni a rendszer újraindítását, hogy a két vezetéket (piros, sárga) összekötjük, s a közös ponton állandó 12 V-ra kötjük. Hátránya, ha nem kapcsoljuk ki a készüléket, viszonylag hamar lemeríti az AKKU-t, tehát több figyelmet igénylő megoldás.
A fejegység gombjai normál helyzetben csak akkor világítanak, ha a világítást bekapcsoljuk, egyébként nem. Amennyiben gyújtás kikapcsolt állapotában is világítanak (ilyennel még nem találkoztam, de minden lehetséges!), a maximálisan beállítható kikapcsolási késleltetési idő (2 h) alatt – az optimálishoz képest – elenyésző fogyasztásnövekedéssel számolhatunk.
Természetesen pontosabb eredményt csupán egy multiméterrel ellenőrzött áramfelvétel biztosít.
Nem kell elnézést kérnie, örülök, hogy megpróbál segíteni! Igen mind a két bekötési változatnál ugyan az az eredmény. Talán még annyi, hogy a beállításokban a megadott időn belül nem tölti be a rendszert újra hanem ha pl a rádión lett kikapcsolva 1 másodpercen belül bejön, viszont a kulcs kivétele után a média egységen a gombok háttérvilágítása addig megy amíg le nem telik az idő. Remélem érthetően sikerült leírni. Ön szerint nem kell attól tartanom, hogy pl ha naponta többször 2 órát világít a gombok háttérvilágítása lemeríti az akkumulátor?