Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Ez biztosan így van. Áldom az eszem hogy nem ugrottam be a dumának hogy így megtérül, meg úgy megtérül. Nem is vágyom másra csak annyira hogy nyáron amikor locsolnom kell ne lépjem túl a tarifát, mert én még abban sem bízok hogy hogy ez a 2 tarifa ennyi marad. Éppenséggel lett volna 1.5 millió forintom meg építtetni, de már akkor hallottam " Mi lesz ha elveszik a szaldót?". És igen, elvették. Így viszont 2-300 ezerből van (lesz) egy kis szigetüzeműm, ami ha nagyon baj lenne, valamennyire kihúzna a bajból.
"A negyedik helyen az Egyesült Királyság állt 128 MWh-val (+58%), és 17 ezer telepítéssel. A briteknél ugyan nincs erre a célra központi támogatás, de az áramszolgáltatók kedvezőbb tarifákat kínálnak azoknak, akik rendelkeznek energiatárolóval."
csak egy újabb, félremagyarázás alapú hazugság, amit beleordítanak az emberek arcába
pont mint ahogy azt is állítják, hogy az akkor 1,5 napja hatályba lépett eu-s olajársapka miatt kell eltörölni a benzin ársapkát itthon, mert baj van az elllátásbiztonsággal
(4 nappal előtte még nagyon határozottan azt mondta a fővezír a rádióban, hogy mimagyaroknak az a sikere, hogy elértük, hogy bárhonnan vehessünk olajat, ezért sosem lesz nálunk ellátásbiztonsági baj)
de a vakhitűek az ilyen ellentmondásokat is lenyelik, és szajkózzák az éppen aktuális hazugságot.
mert amúgy mindegyik mondás ferdítés, hazugság volt.
Erre az EU-s ágálásra, nem engedélyezésre látott már valaki konkrét jogszabályt? Mert erre hivatkoznak állandóan, de forrás nélkül! Nem vagyunk bizalmatlanok, de a láttunk már karón varjút.........hazug politikust még többet.......
A legnagyobb baj azzal van, ahogy a kormányunk tálalta az egész sztorit... Egy másik fórumon volt erre egy nagyon jó komment: "Ez olyan mintha meccs közben változtatnák a szabályokat"
Szerintem meg nem én gondolom rosszul. Szerintem az ilyen megépített szigeteket nagy beruházásokat támogatással hozták létre, és ezektől eddig is ez után is megfogják vásárolni az energiát. A lakossági telepítésekről van szó, amelyek a saját fogyasztásuk 2-3 szorosát termelik, és a szolgáltató hálózatát puffer akkunak nézik. Ha nem igy lenne akkor az EU sem ágálna miatta. Azt elfogadom hogy a rendszert is fejleszteni kellett volna hogy többet kibírjon, nem tudom hogy nyugaton hogy csinálják, de gondolom a kis konnektorba dugható napelemek nem a fogyasztásuk 3 szorosát állítják elő. Azt még sem várhatjuk el hogy nyáron amikor semmit nem fogyasztunk, viszont a napelemek csúcson termelnek akkor lekapcsolják Paksot a kedvünkért. Vannak már akár nálunk is gyártott többszázvoltos akkupakkok, amibe ellehet tárolni éjszakára a nappal megtermelt energiát. Ja hogy lassabban térül meg, vagy egyáltalán nem, a sokmilliós autók ára sem térül meg még is megveszik.
Igaz, én egy szokványos, saját zsetonból telepített, ténylegesen háztartási méretű rendszerben gondolkoztam. Emlékeim szerint 2020-ban nettó 13Ft körül fizetett a szolgáltató a túltermelt mennyiségért. Az meg csak akkor lehet rentábilis, ha a beruházás nem saját forrásból történt.
az újgazdagok már nem bírtak magukkal, és többszörös nagyságú rendszereket telepítettek, mint amit elhasználtak. Egyesek már ipart űztek belőle hogy mennyit keresnek vele.
1, elég setétkomcsi duma
2, aki a többlet termelésen keresni tudott, az minimum varázsló
Van baj a fejedben, ha ebbe a nyugdíjas-munkásőr gondolkodásba ragadtál bele. Nagyon gáz 33 évnyi kapitalizmus után is még mindig a komcsi világképnél tartani.
Tudod-e, hogy Volt egy rendszerváltás 1989-ben és azóta nyugati típusú piac gazdaság van itt is, 3 évtizede már!
Az várható volt hogy a szaldó nem fog örökké megmaradni, de én megértem a szolgáltatót is, mert az újgazdagok már nem bírtak magukkal, és többszörös nagyságú rendszereket telepítettek, mint amit elhasználtak. Egyesek már ipart űztek belőle hogy mennyit keresnek vele. A másik: A nagykutyák mindig éhesek. Ha bégetsz , ha nem.
Amit írsz az alapján úgy tűnik nem, és próbálod védeni a saját korábbi valótlan állításaidat - amit már sokan akkor is mondtak, hogy nem fog a végtelenbe tartani.
SolarEdge-nél simán tudsz a rendszerbe telepítőként regisztrálni, és utána, ha igazolod, hogy tied az inverter, akkor az ügyfélszolgálat átmozgatja alád.
Igen, ez így is teljesen logikusnak tűnik. De abban is van valami, hogy a garanciális idő alatt korlátozzák bizonyos elérések körét. Kevés tulaj lehet, aki biztonsággal matathat egy inverter lelkében. Szerintem.
De mi van, ha nincs az ingatlanban WiFi? Vagy köteles vagyok-e beengedni egy eszközt az otthoni/dolgozó rendszerembe? Kiadni vele a ház/iroda belépési azonosítóit?
Az elkészült+átvett HMKE üzemeltetése jogilag a tulajdonos feladata- és felelőssége.
Amihez nyilvánvalóan szüksége van/lehet a telepítői jogokra is az inverteréhez. Ezért az jár neki.
Más kérdés, hogy az üzemeltetéssel kit bíz meg, ha nem maga a tulajdonos végzi azt.
A megbízottja lehet bárki. Nem kötheti ki a telepítő, hogy ő legyen az. Pláne nem kényszerítheti ki azzal, hogy nem adja át a telepítői jogot a tulajdonosnak.
Persze célszerű és kézenfekvő a telepítőt megbízni a feladattal.
De ettől még az inverterhez a hozzáférési infókat el kell kérni tőle. Mivel nem ésszerű kiszolgáltatottnak lenni.
----
Az üzemelezezés joga- és felelőssége az átadás-átvételi eljárás során kerül a tulajdonoshoz. Az "üzemeltetésre átvette" kitétel a jogalap és a keltezés a vízválasztó dátum.
Akkor is, ha az átadás (a tulajdonos részéről ésszerűtlen módon eljárva) nem írásban-bizonyíthatón (jegyzőkönyvi formában) történik meg.
Hanem csak szóban történik vagy még rosszabb esetben csak ráutaló magatartással. Ami egy esetleges probléma, vita esetén hátrányos helyzet lehet a tulajdonosnak.