Papi, a ludak periódikusan tojnak mint "fél házi" állat. Ez alatt azt értem, hogy megtoja a fajtájára jellemző menyiséget ,ez legyen cirka 20-50 között , majd ez után jó 3 hónap szünet lesz. Ha ezt figyelemben veszed akkor lehet,hogy nem az a "megbolondúlt" időjárás az eggyetlen ludas a lúdjaid tojásrakása miatt. Persze ez csak egy vélemény, no meg a lónak 4 lába vala. xDD...zongorának csak 3-om, és mégse biceg. ,-)) üdv. tehát én is tévedhetek.
Szia. A lúdtojásnak 8-9 C fok lenne a megfelelő tárolási hőmérséklet, 4. nap után tolódik a keési ideje (ha jól emlékszem) napi 20-25 percel majd a bujtatásnál mérve. Igyekezni érdemes 10 napos korig keltetőbe rakni vagy kotlós állat alá. Elötte 6-8 óráig ca.22-23 C fokra behozni Egy hétnél öregebb tojcikat 12 óráig melegitjük elő szoba hőmérsékleten ,hogy a csirakorong ne kapjon sokkot a hirtelen melegtöl ami rontaná a keltetési %-unkat. Tárolás alatt nem forgatjuk tudomásom szerint, viszont a relatív páratartalom fontos a tojások kiszáradása miatt. Ha megfigyelem a még potenciálisan müxeni képes nyári lúd, ezen viselkedési formáját akkor érdekes módon 24-25 nap mire megtoja a fészekalját ! Ennek ellenére egy időben kelnek a kislibák minimális időeltolódásal. valamit mégis csak jobban tudhat az a "buta liba" vagy legalább is jobban csinálja ! ,-)) Hol is van a kutya elásva, illetve az a bizonyos eb elhantolva ??...Véleményem szerint is rendszeresen rá ül a már megtojt tojásaira és kicsit felmelegiti a már régrbbi tojcikat. A reletív páratartalmat pedig némileg nedves tollaival biztosíthatja a fészekre való ráüléssel. Íly módon jöhet ez a szük félórás eltolódás minden négynapnál öregebb tojásoknál, ami a bujtatásnál mérhető a gépben raktározott tojásokon.( 4 nap utánin). Na ezt remélem azért érthetően körül írtam. xDD üdv. Jó tárolást kívánok.
Jelentem ma megtaláltam az idei első libatojást, ami kicsit ferdei, de a miénk. :)
Tavaly egész jól keltettek a tojók, csak sajnos az egyik alatt kikelt 8 kislibát a róka és néhány patkány intézte el, a másiknál meg nem vettem észre, hogy átemelt 2 ki nem kellt tojást, amik zápok lettek és felrobbantak a fészkében, így az a szekció is kiesett. De a tojások között elég sokban lett volna kisliba, így reménykedem, hogy idén nagyobb szerencsém lesz.
A kérdésem az, hogy behozzam a tojásokat éjszakára, vagy mivel már nincs mínusz, ezért nem lesz nagy baja, ha kint marad?
Szerintem is. A libáknál mindig beüt egy gikszer! Tavaly előtt leszakadt az infra, megsültek, tavaly a bujtató világítást elfelejtettem lekapcsolni,(orvoshoz kellett mennem, de a doki késett, -rendszeresen-, így én is késve értem haza), 12 db tojásból kikelt 8 db, de a túlfűtés miatt elpusztultak.
Úgy gondolom, ez a szokatlan időjárás nagyon megzavarta az állatokat. Nekem is tömegével tojnak kacsák, tyúkok, de az fiút le vannak lassulva. Alig találok szemes tojást, a libák pedig nem is tojnak. Biztos majd majd beindulnak kicsit később. A biztonság kedvéért, már megrendeltem az előnevelt libákat, április 4-re kapom.
Nem dobom ki csak ha már biztos hogy nem lesz belőle semmi, a 10. napig mindenképp maradnak a keltetőbe. Csak kíváncsi vagyok és előbb meglesem őket. :)
Sajnos van 14 napos tojás is köztük, de azért elhoztam, hátha... ha kikel akkor megmentettem attól hogy rántotta legyen. XD
:)...ne szomorodj el ha lenne is gácsérod, attól sem lennének kislibák, ez már csak így működik. Viszont, úgy lehet még kislibád, hogy beszerzel egy gúnárt a két tojó mellé, vagy veszel jó ismerősödtől kislibákat. ( Sikeres vállalkozást !:)
Sziasztok! Nektek tojnak már a libák? Nekem még csak egy kósza tojás sem volt, pedig a tavalyi tojók vannak meg csak egy fiatal van köztük. Tavaly ilyenkor már tojtak. Igaz, hogy most ősszel tojtak, pedig nem kellett volna. Lehet, hogy ez okozza a késést?
Oomi igaz... az igazzz !...Komondor horkolgat 30m méllyen akár csak egy nyugdijjas mező őr,.. és a szürke Steinbach-i gúnár meg órdít, ha idegen jön. ,-)) . Nem zavarja a 2 "srác" egymást párzáskor ? Kialakult a két páros ? (monogám akár a mesében), tanulhatunk a "buta libáktól ? xDD. üdv.
Nem jobb azt a 9-10. napon "rönygenezgettni" ? ,-)) Nehogy aztán kiselejtez véletlenül "utó gyujtásos" tojást az ötödik napon. Valamikor késöbb indul el a sejt osztódás a tojásban. Na mindegy, biztos jó lesz.
XD Nem tolat. Február 15-én raktam be a tojásokat a keltetőbe, márc. 16-17-re várom őket, de előbb a 7. nap meglámpázom, hogy lesz-e belőlük valami, ha kibírom addig, mert tavaly már az 5. napon meglestem őket, és egész jól lehetett már látni.
2 tojó 2 gúnár az arány,az egyik gúnárt már rég le kellett volna vágni(mert hogy minek kettő) de jófejségből nem tettem,na meg jobban jeletnek mint a kutyáim :)
Mindíg reggel tojnak ,és amikor lejön a fészekről már ki is van szedve a meleg tojgli,megfázás kizárt szerintem.
Szóba került a tojás mosása ill. lehetőségei a tisztításnak berakás elött.Hogyan is kezelik a nagyobb keltető állomások :
"- A legszélesebb körben még napjainkban is a formaldehid használatos. Hatékony 10 %-os vizes oldatban is, de elsősorban gáz formájában szerepel a keltetőfertőtlenítésben. A formaldehid 40 %-os oldatként (formalin) vagy mint paraformaldehid por (91 % formaldehidtartalommal) ismert. A formaldehidgáz melegítés hatására keletkezik. Erre legjobb módszer a kálium-permanganáttal való egyesítés. A két anyag heves reakciója habzó, fröccsenő hatás mellett nagy hőt fejleszt.
A tenyésztojások fertőtlenítésére kiterjedten használják a formalingázos kezelést.
Általában háromszor gázosítunk:
- tojásgyűjtést követően azonnal, lehetőleg a tojásrakást követő 1-2 órán belül (főleg a tyúkfélék esetében);
- a keltetőben a tojások átvételekor, mielőtt azok keltetőbe kerülnének;
- harmadszor akkor gázosítunk, ha betegség vagy a keltetői higiénia indokolja, időpontja is ehhez igazodik az előkeltetés megkezdése előtt, az előkeltetés alatt vagy a bújtatóban.
A víziszárnyasok esetében a tojásmosás miatt ez a fertőtlenítési mód nehezen iktatható be a tojáskezelés folyamatába. A tojásgyűjtést közvetlenül követő gázosítás a tojáshéjon lévő mikroorganizmusok mintegy 95-99 %-át elpusztítja. A keltetőben az átvételkor a tenyésztojásokat speciális gázosítóhelyiségben vagy szekrényben fertőtlenítjük. Az előkeltető gépben akkor lehet szükség formalingázos kezelésre, ha pl. a záptojások aránya erősen megemelkedik. A formaldehidgáz azonban mérgező a fejlődő embrióra, ezért vigyázni kell arra, hogy a gázosítás ne a kritikus embriófejlődési szakaszok idejére essék. A keltetés 24. és 96. órája között tehát tilos gázosítani .
A kelés befejeztével a bújtatóteret kétszer gázosítjuk: a csibék kiszedése után közvetlenül és a gép tisztítását és nedves fertőtlenítését követően még egyszer. A szállító járművek gázosítására ajánlott ötszörös koncentrációt a megfelelő hőmérséklet és páratartalom hiánya indokolja." -stb.
Köszi!Forgattam ,hűtöttem ,tojások nem voltak túltároltak,se nem fáztak meg akkor sincs érháló,pedíg a tojglik szemesek voltak kettőt is felütöttem ezért nem nagyon értem..
Mindegy megfőzöm a csibéknek,jobb mintja ott poshad a keltetőbe 30 napig,talán majd a következő adag.
"A lúd szerényebb tojástermelése miatt a tojásai nagy értékűek. A nagyobb naposállat-szaporulat reményében és érdekében a faji sajátosságból adódó speciális igényeket ki kell elégíteni már a tojáskezelés, majd a keltetés folyamán.
A tojás alaki szórása nagy, ezért a tojásindex megállapítása nem lehet túl szigorú (1,36-1,65).
A keltetés alatti kezelés lényegesen eltér a tyúktojásétól.
Szembetűnőbb különbségek a tojások helyzete, forgatása, keltetése és páratartalom-igénye terén léteznek.
Az előkészítő tálcákra fektetve kell helyezni a tojásokat. Rendkívül fontos a forgatás, mert az allantoisznak nagy fehérjetömeget kell körülzárnia. Ezt úgy oldják meg, hogy a 2x45°-os forgatáson túl a keltetés 11. napjáig naponta egyszer 180 fokosan elfordítják a tojást. A keltetés 11-20. napja között naponta kétszer kell elvégezni a kézi forgatást. Ezt követően kézi forgatás már nem szükséges. Speciális tálca használatával nincs szükség kézi forgatóra.
A tojások hűtésénél periodikusan drasztikus hűtést is alkalmaznak. Ennek elmulasztása 20 %-kal is ronthatja a kelést.
A hűtésnek addig kell tartania, amíg a tojás hegyes végén mért hőfoka 29 °C nem lesz. Ez 20 °C-os teremhőmérsékleten annyi percnek felel meg, ahány napos a tojás.
Az önhő fokozásával a keltetés 15. napjától naponta kétszer indokolt hűteni, mindig a gépen kívül az állványok kiszedésével.
A hűtés folyamán elvesztett víz pótlására a tojásokat 40 °C-os vízzel permetezik. A permetezést (párásítást) a keltetés 22. napjáig ködszerűen, a 23. naptól a pattogzásig lemosószerűen kell elvégezni.
A bújtatás a 27. napon történik. Sajátos hűtésigénye, hőtermelése miatt a lúdtojás csakis szakaszos üzemmódban keltethető.
A kelés beindulásakor a gépi forgatást be kell fejezni.
A naposliba kelés után sokáig tehetetlen. Minősítését 8-10 óra után végezzük.
a hőmérséklet, a hőmérséklet ingadozás, a páratartalom értékeinek meghatározott időközönkénti ellenőrzése és rögzítése;
a ventilátorok működésének ellenőrzése és az erre vonatkozó észlelések följegyzése;
a tojások forgatása, illetve a forgatás ellenőrzése és írásban rögzítése;
a riasztóberendezés átvizsgálása.
Berakás előtt ellenőrizni kell a keltetőgép üzembiztonságát. Ennek része a hőmérők kontrollja teszthőmérővel és a pontatlanok cseréje. Az ellenőrzés legegyszerűbb módja, ha a teszthőmérőt és a keltetőgépek hőmérőit kb. 38 °C os vízbe helyezzük, amit a homogén hőmérséklethez előzőleg elkevertünk. A teszthőmérőtől eltérő értékeket mutató hőmérők pontatlanok.
A tojásokat az előkeltetés folyamán egy vagy két alkalommal lámpázzák. Célja a terméketlen és az elhalt embriójú tojások kiemelése, a fejlődés ellenőrzése. Tekintettel arra, hogy a lámpázás munkaigényes folyamat, mérlegelendő, hogy érdemes e valamennyi tojást kétszer ellenőrizni.
Normális termékenység mellett elegendő a második átvilágítás, az átrakással egyidejűleg. A terméketlen tojások nagy mennyisége, esetleg kedvező értékesítési lehetősége az első lámpázást is indokolttá teszi. Figyelembe kell venni azt is, hogy a keltetés korai szakaszában helyet szabadíthatunk fel, ami javítja a kihasználást. A lámpázások ajánlott időpontjai a következők:" a napokat már meírtam. üdv.
Ki kerestem a "szakirodalmat", nehogy azt gondoljátok lóditottam ! xDD
baromfifajaz elsőa második lámpázás időpontja (a keltetésben eltöltött napok)tyúk6-7.19.pulyka10.21.gyöngytyúk10.21.liba8-10.27.kacsa8.22-25.pézsmaréce10.32.
Szia, a lúdak tojásait elöször a 9-10. napon lámpázzuk meg, majd a 27. napon, ez már a bujtatási idő. A siker ott szokott %-osan lezakkani, ha a hűtést nem tartjuk be rendesen. Figyelembe véve a természetben, hogyan is müxik ??. A 15. naptol akár napi kétszer is lehüteni a tojásokat 20C fokos szobában kiszedve kb annyi percig ahány napja vannak a gépben már. Majd visszarakáskor permetezve (asszony vasalási ruha permetezőcskéje), nagyon is jó hozzá, 38C fokos vizzel szinte kisé lemosólag. Kelés idejére ezért már tiszták lesznek majd a kezdeti szutykos tojcik is a vége felé. ,-)) Nagyon értékes lúdtojásokat keltettünk a gödöllői (Babat pusztai) állomáson és a "sz@ros ujjunkra" csaptak a tanárok ha elcsesztünk volna valamit 1970 ben. xDD. Rendesen belénk "verték" a technológiát. ,-)) Sok sikert kívánok és most forgasd csak szaporán ,mert nagyon fontos az is. Szoritok a kislibáidért. Nagy bűszkeség ha valaki odahaza sikeresen keltet lúdtojást.
,-)) Egyszer még a holvolt nemvolt elött,.. amikor a dinószauruúsz tojások sem a keltetőgépben várták a napfelkeltét...stb.Régen. Szóval,(mert így mondatott nem kezdünk alapon).. összeakasztottam a pödörnivaló bajszom egy valak..izzzé.. nem nagy valakivel és útólag meg is bántam nagyon, mert méltattlan volt. Inkább írtam volna nektek vagy a méhész topikban. Ez most nem mínősités ill. azz, csak magamra nézve. xDD.
Elöször a R-betüdre a "rückwärts" jutott az eszemben, de most, hogy felvilágosítottál . ,-)) Rendicsek, szóval nem tolat hátra a tojci ?! xDD. Igazad van egyébbként a vad lúdak sem mosogatják a tojásaikat így maradjon csak ez a mi alap napi hygiéniánk. xDDD. Mikorra várod a kelést ill. mikor inditottad a gépet ? üdv.
Sziasztok!
Libatojást hány nap múlva érdemes meglámpázni?Ugyanúgy 10 körül mint a tyúknál?Csak mert a kelés idő is több,bár gondolom érhálót már 10 nap után itt is látni kellett volna :(
Gondoltam megkérdezem mielőtt megfőzöm a csibéknek.. :/